Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
"Dječak u prugastoj pidžami" mi nikako nije za djecu, tko to stavi u lektiru? Valjda isti onaj koji im je u lektiru stavio i "Goniča zmajeva" Kraj toliko dobre dječje književnosti...
Ne , "Djecaka" je svoljevoljno stavila njena tadasnja nastavnica (i moram priznati da me je E. bas pozitivno iznenadila kako je shvatila tu knjigu i sve ono suptilno iz nje), a "Gonica zmajeva" je stavio netko iz gradskog ureda za skolstvo tko propisuje obvezne skolske knjige za vise razrede.. cita se u 8. razredu. (I jos uvijek mi nije jasno zbog cega misle da ce ju 13-godisnjaci shvatiti. Mozda me iznenade.).

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
"Kradljivica knjiga je dosta drugačija - ima i tu eksplicitnog o ratu, ali ne na taj način. Više je bogata aluzijama i povezivanjima sitnih detalja koje dijete mislim da teško može percipirati i doživjeti. U tom smislu mislim da nije za djecu, ne zato što bi bila prepotresna. A mnogi detalji ili događaji djetetu mogu i promaknuti i na kraju od cijele knjige ne dobije ništa, osim priče o djevojčici bez roditelja u nacističkoj Njemačkoj.
OK, sad mi je jasno. Prvo meni u ruke, pa onda na policu nek' ceka. Bilo bi mi krivo da ju dozivi povrsno - pogotovo zato svi (odrasli) koji su ju procitali pisu kako je dobro napisana knjiga.