Stranica 10 od 18 PrviPrvi ... 89101112 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 451 do 500 od 890

Tema: Što čitaju?

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Terry Deary, Dark Knights and Dingy Castles - procitano, preporuke za one kojima se Dearyjev stil svidja. Zabavno je u svakom slucaju. Svako toliko me nesto pitala, nevjerojatno koliko je u stanju vec povezati ono nauceno u 6. razredu s ovim iz knjige.

Osim toga, procitala je i "Olivera Twista" i "20.000 milja pod morem".

Sad joj je na redu Teresa Buongiorno - "Djecak koji je postao Karlo Veliki".

Za ljetnu zadacu trebaju citati i napisati nesto na racun procitanog (lektira, izvjestaj o knjizi, sastavak, uglavnom forma po zelji), dvije knjige - no vise procitanog i napisanog je plus.
    Ona je odlucila jednostavno - citati ono sto zeli, pa pisati o tome.

Za ljetnu zadacu iz engleskog takodjer trebaju procitati knjigu po zelji (izabrala je Toma Sawyera), a pozeljna je i kakva slikovnica na njemackom (ovo joj je prva godina da uci njemacki).

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Moja je pročitala Zamijenjenu, sad na iglama iščekuje kad će u knjižnici doći na red za Podijeljenu.
    I moja pročitala Zamijenjenu, ali kaže da joj je napetija bila Različita.
    Upravo je pročitala nastavak trilogije - Pobunjena.
    Negdje između je pročitala i First day of school forever, ali mislim da je to za mlađe (pokupila ju je od mlađe sestre)
    Pročitala je i Krila anđela (meni po naslovu zvuči kao ljubić, ali kaže da je o nekim klincima koji imaju posebne moći), sad čita nastavak Anđela (i ovo je trilogija).
    Ima spremnu i Izgubljena u prevodu od Jean Kwak.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sto mislite o "Stupovima zemlje" i "Svijetu bez kraja" (Follett) za 12-godisnjake? Ovdje su na antologijskoj listi preporucenog stiva... Obradili su vec detaljno Srednji vijek iz povijesti...

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa sto nema tamo dosta i krvi i sexa?
    Moja je procitala Legendu, Grad od Kostiju, Grad od Pepela i sad cita treći dio Grad od Stakla
    Donjela sam joj pun ruksak knjiga na more (iskilavila sam se, onda se pitam zašto me ledja bole, za nju i sebe 22 knjige)
    Uz gornje jos svih 7 Narnijskih kronika, Zamjenjenu i Izmedju 2 svijeta
    Posljednje uređivanje od aleksandra70vanja : 09.07.2015. at 17:07

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    Pa sto nema tamo dosta i krvi i sexa?
    Ima dosta krvi i seksualnog nasilja, da. Malo sam :/

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Moja je isto uzela knjige van dobi...ajde, tu Legendu, pa nekog Endea, Ogledala u ogledalu ili tako nesto i Hornbyjev Tresak .

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Moj sad čita redom Kovačevićeve "Tajne". Nagovorio me da pročitam jednu ("Tajnu zlatnog zuba"), pročitala je u 1 dan, nisam fascinirana, ali njemu se sviđa.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Moja je isto uzela knjige van dobi...ajde, tu Legendu, pa nekog Endea, Ogledala u ogledalu ili tako nesto i Hornbyjev Tresak .
    Ja sam isto citala knjige van dobi... Pa sad ne znam da li je fer da njoj branim... Ona inace na te stvari dobro reagira, otprica o svemu...

*Bas smo jucer tako pricale o Ianu McEwanu, ona je citala njegovu Daydreamer - koja je meni bila prilicno uznemirujuca, ali imala ju je u lektiri - pa su je zanimale ostale, da joj pricam...
    Onak, zatekla sam samu sebe kako razmisljam ciji sadrzaj je najmanje uznemirujuci (kako joj objasniti Chesil Beach? Ili The Comfort of Strangers? Ili, nedajtigaBoze, First Love, Last Rites?)... i onda sam joj ukratko ispricala Okajanje i kako sam dozivjela tu knjigu.

Teica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pratim !

marla-s avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2015

Početno

moje dječak (8. godina) trenutno čita sve iz kolekcije "Gregov dnevnik". vrlo brzo to čita i očito mu je veoma zanimljivo i zabavno
    prošle godine na ljeto je otkrio knjige "Kapetan Gaćeša" i toliko ga je oduševio da sam mu morala kupiti sve iz te serije knjiga što sam uspjela pronaći u našim knjižarama.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

L.F. Baum: "Carobnjak iz Oza" (isla ga je ponovo citati)
    Joseph Conrad: "Lord Jim"

Za skolsku DVD-lektiru je pogledala filmove The First Knight (kulise su joj bile smijesne, nije joj se svidjalo nepostovanje legende), Tristan i Isolda (dojmovi tako-tako) i Ladyhawke, koji joj se prilicno dopao.

I da, za svoj gust je procitala neke knjige iz serije Diary of a Wimpy Kid, autor Jeff Kinney - prva je istoimena, druga je Rodrick Rules, treca The Last Straw, cetvrta Dog Days... ima ih jos u seriji.
    Nije fantasticno napisano, nije lektira, ali se cita brzo, zabavno je, a nalazimo ih i na engleskom, pa su dobre za vjezbu.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I da, ne postuje mi bas spisak redoslijeda (po redu vracanja u biblioteku), nego kako dohvati, tako cita

Doduse to i ja vrlo cesto radim... ako me nesto krene, idem dalje bez obzira na to sto je prije toga nesto drugo cekalo da dodje na red.
    Posljednje uređivanje od Elly : 14.07.2015. at 10:44 Razlog: dodala u tekst

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Elly prvotno napisa Vidi poruku
    I da, ne postuje mi bas spisak redoslijeda (po redu vracanja u biblioteku), nego kako dohvati, tako cita

Doduse to i ja vrlo cesto radim... ako me nesto krene, idem dalje bez obzira na to sto je prije toga nesto drugo cekalo da dodje na red.
    Ovo ti je super!

Ufff, moji su se ulijenili - slabo čitaju zadnje vrijeme. Obično ide ovako - ja pročitam, pa ispričam zanimljive cvebe (parcijalno) a onda eventualno oni idu čitati. Zadnja literatura koju je stariji uzeo u ruku: Od Gutenberga do Zuckerberga, a mlađi je kao tvoja cura - ponavlja gradivo i opet je na more ponio trilogiju Star Wars (na engleskom) iako već to zna napamet.

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj marla-s prvotno napisa Vidi poruku
    moje dječak (8. godina) trenutno čita sve iz kolekcije "Gregov dnevnik". vrlo brzo to čita i očito mu je veoma zanimljivo i zabavno
    prošle godine na ljeto je otkrio knjige "Kapetan Gaćeša" i toliko ga je oduševio da sam mu morala kupiti sve iz te serije knjiga što sam uspjela pronaći u našim knjižarama.
    Onda će mu se svidjeti i Natko Veliki.

marla-s avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2015

Početno

Citiraj Maruška prvotno napisa Vidi poruku
    Onda će mu se svidjeti i Natko Veliki.
    hvala na preporuci! to će onda uzeti u knjižnici u sljedećoj turi

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Otkrila Agathu Christie, oduševljena. Pita koliko ima "nastavaka" , rekoh - oko 100. 100? Hoću li stić do škole?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

aa nemoj zezati pazi neke su malo stravične (najstravičnija je Deset malih crnaca), ali inače super zabava

Najdraže su mi Bija baja buf i Prema ništici, a to su ujedno prve dvije koje sam pročitala.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Napokon sam svojima pronašla ilustriranu Odiseju u izdanju Andromede
    Mislim da će im se to jako sviđati.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Nakon što sam za sinom pročitala još jednu Kovačevićevu "Tajnu" (Tajnu mačje šape), jučer sam otišla s djetetom u knjižnicu s namjerom da ga nagovorim da posudi i nekog drugog autora
    Ona Tajna zlatnog zuba bila mi je bezveze, ali koliko-toliko konzistentna, ali ova Tajna mačje šape ima tako šuplju i lošu fabulu da je to prestrašno. Ajde, spašava ga relativno jasan i lijep stil pisanja, ali priča mu je užasno neuvjerljiva.
    Pa je tako osim još dvije "Tajne" posudio i tko-zna-koju-po-redu knjigu grčkih mitova i Hitchockovu "Tajnu lubanje koja govori" (opet Tajna ali očekivala bih da je malo bolje napisana).
    Čitanje Julesa Vernea je neslavno propalo, bio mu je dosadan

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ima nešto u tim Tajnama kad se djeca tako navuku na njih moja je evo i na more ponijela jednu

Inače je baš završila nešto od Zlatka Krilića (Zagonetno pismo mislim), a prije toga je čitala neki dio Pet prijatelja, a još prije drugog Percija Jacksona

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Vidjela sam da je Jergović preporučio i odraslima za čitanje Williama Saroyana "Mama volim te" i "Tata ti si lud", pa mi je tako žao što sam izgubila svoje primjerke, a imala sam ih kao mala... Sad bismo ih mogli skupa čitati.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    aa nemoj zezati pazi neke su malo stravične (najstravičnija je Deset malih crnaca), ali inače super zabava

Najdraže su mi Bija baja buf i Prema ništici, a to su ujedno prve dvije koje sam pročitala.
    Ja sam pročitala sve koje su poč. osamdesetih u mojoj knjižnici postojale, čitalo se u serijama - red Agathe, red Zagorke... pa dok čekaš 6. nastavak Gordane, opet ideš na A.C. .

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ima nešto u tim Tajnama kad se djeca tako navuku na njih moja je evo i na more ponijela jednu
    Lako se čitaju i imaju puno dijaloga, što je djeci uvijek prednost pred dugačkim opisima (zato je kod nas Jules Verne neslavno prošao).

A i radnja je napeta i zanimljiva, ali klinci ne kuže tolike nelogičnosti. Imam dojam kao da bi Kovačević htio biti drugi Ivan Kušan, ali nije mu ni do koljena. Kod Kušana je sve jasno i logično, nema suvišnih detalja i nepotrebnih komplikacija zapleta koje ne vode nikamo. U Tajni mačje šape toga ima na bacanje. A ni motivacija likova mu nije jača strana.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U potrazi za Aljaskom
    odusevljena je

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Konacno je zavrsila Teresu Buongiorno, "Djecak koji je postao Karlo Veliki" - kaze da nije losa knjiga, ali dugo ju je citala s prekidima, znaci da nije na nju ostavila neki dublji dojam.

I sad bi joj po redu dosle "Srebrne klizaljke", medjutim preskocila ih je u korist 5. knjige iz serije Diary of a Wimpy Kid, autor Jeff Kinney: The Ugly Truth. Cita ju na engleskom, zapravo tocnije bi bilo reci da ju guta - u jedno popodne je procitala vec 160+ stranica. Zadovoljna sam da smo ju uzeli na engleskom i da cita sa gustom.

Ipak, nakon nje cu je morati nagovoriti da uzme pauzu i vrati se lektiri.

Posljednje uređivanje od Elly : 18.07.2015. at 18:00

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I sad bi joj po redu dosle "Srebrne klizaljke", medjutim preskocila ih je u korist 5. knjige iz serije Diary of a Wimpy Kid, autor Jeff Kinney: The Ugly Truth. Cita ju na engleskom, zapravo tocnije bi bilo reci da ju guta - u jedno popodne je procitala vec 160+ stranica. Zadovoljna sam da smo ju uzeli na engleskom i da cita sa gustom.
    Evo, vratila se s plaze, citala jos malo i - zavrsila do kraja.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Procitala je i 6. knjigu iz serije Diary of a Wimpy Kid, autor Jeff Kinney: "Cabin Fever".
    Vec je rezervirala u knjiznici i 7. knjigu (ukupno ih ima 10 u seriji), medjutim dogovorile smo se da ce ih citati jednu na tjedan, jer inace ne bi citala nista drugo.
    Ovo je zanimljivo, no ipak nije lektira niti nekakva bitna knjiga... Dobra je za povremeni mozak-na-pasu i usputno vjezbanje engleskog (ako ih pronadjete na engleskom jeziku, mi jesmo).

Na racun dogovora je procitala i Mary Mapes Dodge, "Srebrne klizaljke" - komentirala je da je knjiga zanimljiva, i da joj je bila malcice dosadna samo u opisima Nizozemske, no sve u svemu joj se svidjela, iako ne ulazi na njenu top-listu.

Danas pocinje "Die drei Musketiere", prilagodjenu knjizicu za 1. godinu ucenja njemackog jezika - knjigu je vec procitala ranije na talijanskom, a ima i moju hrvatsku verziju za povremeni prijevod. To planira citati onako, par stranica svaki dan, kao ucenje.

Slijedece ju ceka David Almond, "My Name is Mina", pa "Skellig".

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

to je gregov dnevnik?

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Da, wimpy kid je Greg.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Super, nisam znala da je to "Gregov dnevnik", a sjecam se da se na pocetku ovog topika dosta dopao onima koji su ga procitali.
    Ocito je i moja u tom klubu, procitala je i 7. knjigu, "The Third Wheel", a 8. knjiga je rezervirana za petak.

Ovaj tjedan je odlucila pisati za skolsku lektiru.
    Upalila joj se lampica da je kolovoz krenuo i ide dalje - a i nema na raspolaganju 30+ dana za pisanje lektre (tjedan ljetne baletne skole, dvotjedno putovanje).
    Ja joj jesam preporucila da napise cim procita, no eto.... ljeto ju je "uhvatilo" pa bi samo citala, bez pisanja..

Uglavnom, za "Srebrne klizaljke" je napisala preporuku citanja; za "Djecak koji je postao Karlo Veliki" je napisala sastavak, a za "Mathiasa Sandorfa" je izabrala formu PowerPoint prezentacije - sa slikama mjesta iz knjiga (srecom smo skoro na svima bili uzivo pa ima materijala), kartama putovanja, itd. - pa je odlucila nabrzinu ga ponovo procitati paralelno sa pripremom prezentacije.

Ova profka im preko ljeta zada prilicno slobode sto se lektire tice - citaju sto zele, pisu u kojoj formi sami izaberu (klasicna lektira, sastavak, preporuka citanja, recenzija, itd.), minimum je kao dvije knjige, no plus je tko procita i napise vise od toga.
    Kako E. cita prilicno, isplati joj se pripremiti i taj pismeni dio... no ne mogu reci da joj se to i da.

Takodjer, izjavila je da ce za cijeli serijal "Gregovih dnevnika" ( svih 10 knjiga (u petak pocinje 8.)) - napisati jedinstvenu preporuku citanja, jer te knjige ovdje nisu (jos) hit, a njoj su se dopale, misli da bi se dopale i drugima.

Nemam pojma sto ce dalje pisati za lektiru, no zasad joj je radni plan takav.

E da, stigla je i lista preporucenih knjiga i DVD-ova za ovdasnji 7. razred. Kasnije vam je napisem. Ima svega.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Pročitala je Olivera Twist.
    Moram priznati da ga je nevoljko uzela u ruke nakon Različite, skoro pa sam ga prisilno podmetnula na čitanje, i u početku je dosta grintala kako je dosadan iz tamo nekog stoljeća i da ga uopće ne kuži ... Ali samo u početku
    Već nakon 20-tak stranica nije ga ispuštala iz ruku, i toliko je se dojmio da je stalno zapitkivala da li se tada zaista tako živilo, tako razmišljalo, ...

I Izgubljena u prijevodu od Jean Kwok ju se jako dojmila.
    Slično kao i Twist, zapanjilo ju je koliko su različite sudbine. Imam osjećaj da joj je najnevjerojatnija bila činjenica da je to stvarnost a ne neki SF roman o vampirima - njoj je valjda taj način života djelovao jednako nestvaran kao i vanzemaljci (ovo drugo je možda današnjim generacijama i realnije )

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Moji odlučili pročitati sve od A.Christie i Quo vadis između. Knjižničarka ih je malo čudno gledala kad je vidjela popis

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    Moji odlučili pročitati sve od A.Christie i Quo vadis između. Knjižničarka ih je malo čudno gledala kad je vidjela popis
    I moja 13-godisnjakinja si je ovo ljeto uzela nekoliko knjiga od Agathe Christie, super su joj, samo imamo problem da ona brzo cita, 1 knjiga dnevno, a na moru smo dugo i onda brzo ostane bez literature. Uzela sam joj jos i The Secret Seven da cita na engleskom i Povijest svijeta za mlade.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kako sam vec spomenula, stigao nam je popis preporucenog stiva i preporucenih DVD-ova za "2.media", ilitiga 7. razred.
    Na srecu, nesto je vec od toga i citala i gledala - pozamasan je.
    Kao sto rekoh prosle godine, ovo je samo prepruka i nije obveza, ali pokusavamo ga se drzati jer su preporuke bas OK, a i lakse joj je onda u skoli kada te zanrove obradjuju.
    (pokusala sam napisati naslove onako kako sam nasla, da ih imate sto vise u originalu, ukoliko je netko zainteresiran).

Evo ga:
    1.Bianca Pitzorno: Parlare a vanvera
    2.E. Nava: La mummia che fuggi' dal museo
    3.E. Hemingway: The First Forty-Nine Stories
    4.J. Amado: Zaljubljena lopta
    5.DVD: Cars
    6.P. Pullman: The Scarecrow and his Servant
    7.R. Manning-Sanders: A Book of Spooks and Spectres
    8.DVD: City of Angels
    9.J. Delaney: The Spook's Apprentice
    10.P. Zannoner: La settima strega
    11.E. & B. de Saint Chamas: Oltre la porta magica
    12. IanMcEwan: The Daydreamer
    13. Betty Smith: Jedno drvo raste u Brooklynu
    14. N. Gaiman: Koralina
    15. Margaret Mahy: Sei storie di fantasmi
    16. Dino Buzzati: I misteri d'Italia
    17.Andrea Cotti: Il fantasma
    18. DVD: Ghost
    19. J. K. Jerome: Told After Supper
    20. DVD: The Haunted Mansion (reziser Rob Minkoff)
    21. G.G. Marquez: Dvanaest hodocasnika
    22. R. Dahl: Book of Ghost Stories
    23. A. Vivarelli: Il mistero di Castlemoor
    24. DVD: Beetlejuice
    25. C. Dickens: To Be Read at Dusk
    26. Guy de Maupassant:
    Contes Fantastiques Complets
    27.A. Burks & ostali: Le case maledette
    28. Racconti col brivido - zapravo zbirka prica autora poput Poe,Irving, Wells, de Maupassant, itd.
    29. Paul van Loon: The Horrorbus 1
    30. Paul van Loon: The Horrorbus 2
    31.Patricia Highsmith: Horroriana
    32. Bram Stoker: Dracula
    33.DVD: The Corpse Bride (pogledano prosle godine, thnx Anci!)
    34. DVD: It
    35. M. Shelley: Frankenstein ili moderni Prometej

36. Stefano Benni: Il bar sotto il mare
    37. Stefano Benni: Margherita Dolcevita
    38. A. Amurri: Vita in famiglia
    39. P.G. Wodehouse: The Prince and Betty
    40. P. Villaggio: Fantozzi
    41. DVD: Bruce Almighty
    42. DVD: Stanlio & Ollio
    43.DVD: Toto'
    44. DVD: Woody Allen: Midnight in Paris i/ili To Rome with Love
    45. A. De Saint-Exupery: Mali princ
    46. B. Yoshimoto: Tsugumi
    47. F. Uhlman: Riunion
    48. DVD: Stand by me
    49. Oscar Wilde: The Happy Prince
    50. Roald Dahl: Boy
    51.G. Paulsen: The Schernoff Discoveries
    52. S. Plath: Letters Home
    53. DVD: Message in a Bottle
    54. DVD: As Good as it Gets
    55. DVD: Quando sei nato non puoi più nasconderti
    56. R. Smith: Salt on the Snow
    57. R. Perrone: Banana Football Club
    58. DVD: Bend it like Beckham
    59. DVD: Cinderella Man
    60. K. Blixen: Out of Africa
    61. L. Guidi: Il ritratto del mistero
    62. DVD: 1492: Conquest of Paradise
    63. DVD: Mission
    64. G. Boldrini: Maja delle streghe
    65. M. Burgess: Burning Issy
    66. T. Deary: Rowdy Revolutions
    67. DVD: The Man in the Iron Mask
    68. S. Luzzato: Il mondo capovolto

A jednom na tjedan imaju sat na kojemu ce uciti:
    69. Dante Alighieri: Bozanstvena komedija
    70. Petrarca: Kanconijer
    71. Boccaccio: Dekameron
    72. L. Ariosto: Bijesni Orlando (njega su se dotakli vec ove godine)
    73. T. Tasso: Oslobodjeni Jeruzalem
    74. Machiavelli: Vladar
    75. A. Manzoni: Zarucnici
    76. L. Pirandello: Novele
    77. E. Vittorini: Erika i njena braca
    78. A. Moravia: Rimske price
    79. Pier Paolo Pasolini: Zestok zivot
    80. E. Morante: Povijest
    81. D. Maraini: Bagheria
    82. Yasunari Kawabata: Koto
    83. G.G. Marquez: Sto godina samoce
    84. D.Lessing: LondonObserved: Stories and Sketches

Uz to, jednom tjedno imaju jos jedan sat posvecen iskljucivo trilogiji od Itala Calvina, Nasi preci.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dekameron, moravia?
    i sve ostalo
    svaka čast

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam si vec oznacila s cime cu si obnoviti gradivo.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako ce dekamerona onda može i pleme spiljskog čovjeka

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

fakat napredno
    baš me zanima što (od navedenog) će naši u 7. razredu čitati

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj MikiMama prvotno napisa Vidi poruku
    fakat napredno
    baš me zanima što (od navedenog) će naši u 7. razredu čitati
    Kod nas se Dekaneron čita negdje na početku srednje škole. Prvi ili drugi srednje.... sjećam se da je u prvom boi Dante za lektiru i da mi nije sjelo. Imam budućeg srednjoškolca pa ću ponoviti gradivo. Inače i kod nas su popisi preporučene literature po nastavnom planu puno opsežniji od onoga što se stvarno obradi na satu. Ja sam sigurna da nema načina kako da svoju djecu privolimčitati klasična djela ako nisu na tom popisu. Kaf bolje razmislim, sretna sam da uopće nešto čitaju a danije Harry Potter.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ja se tako sjecam, Peterlin.
    Ne znam koliko je to opsezno jer im je predmet podijeljen na 5 sati tjedno, npr. prosle godine je imala 1x tjedno Odiseju (ove godine ce to biti Nasi preci, I. Calvino), 2x tjedno gramatiku, 1x tjedno epiku (Ilijada, Eneida), 2x tjedno antologiju (lektire).

Tako da bi ove godine trebala 1x tjedno imati Nasi preci, 2x tjedno gramatiku, 1x tjedno svjetsku i talijansku knjizevnost (ovaj dio koji sam odvojila - Dante, Petrarca, Boccaccio, itd.) i 2x tjedno antologiju (gornji dio posta - lektire, razni oblici sastavaka, itd.).
    AKO profka bude slijedila model od prosle godine.

Inace, njena profka je do prije 10 godina predavala u srednjoj skoli talijanski i latinski, pa je zbog privatnih logistickih razloga (dvoje djece, docekivanje, razvazanje na aktivnosti i slicno) presla predavati u vise razrede OS, i sada predaje talijanski, povijest i zemljopis.
    Uglavnom, ona i razred moje E. vodi po nekom sistemu koji bi bio slicniji srednjoj skoli nego visim razredima - no popis nije njen, popis je iz knjiga.
    Ona je jedina od 4 profke talijanskog koja ga se prosle godine uspjela u potpunosti pridrzavati. E. ju obozava.

Javit cu vam koliko se ovog preporucenog popisa literature pridrzavaju kad krene sk.god.
    Posljednje uređivanje od Elly : 14.08.2015. at 10:04

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    ako ce dekamerona onda može i pleme spiljskog čovjeka

Neka prvo Dekamerona, ipak je on na popisu.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Popis je stvarno napredan, ne toliko u smislu da se radi o knjigama koje se teško čitaju, nego tu ima sadržaja koje ja stvarno radije ne bih da mi dijete čita u dobi od 13 godina.
    Recimo ako se dobro sjećam u ovom romanu Povijest Else Morante ima stvarno gadnih ratnih scena (moguće je i da sam pomiješala).

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Recimo ako se dobro sjećam u ovom romanu Povijest Else Morante ima stvarno gadnih ratnih scena (moguće je i da sam pomiješala).
    Osobno nisam citala "Povijest" (citat cu vjerojatno kad bude i ona ), no na takve teme su vec i navikli (Dnevnik Anne Frank, Zlatin dnevnik, Djecak u prugastoj pidjami, Kako je Hitler ukrao ruzicastog zeca... itd. ... - to sve u 5. razredu. ). Slijedece godine ce jednom tjedno imati "Gonica zmajeva", takve teme se ne izbjegavaju, na racun njihove realnosti, a i vaznosti u danasnje vrijeme. Pretpostavljam.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nisu problem teme, nego drastične scene.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nisu problem teme, nego drastične scene.
    Znam, no i u onima koje su obradili ima drasticnih scena...
    No vjerujem da se uz pravilan pristup i objasnjavanje sve moze prebroditi bez trauma.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dijete čita u dobi od 13 godina.
    Samo mali ispravak, 12 godina (ranije pocinju skolu).

Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Osobno nisam citala "Povijest" (citat cu vjerojatno kad bude i ona ), no na takve teme su vec i navikli (Dnevnik Anne Frank, Zlatin dnevnik, Djecak u prugastoj pidjami, Kako je Hitler ukrao ruzicastog zeca... itd. ... - to sve u 5. razredu. ). Slijedece godine ce jednom tjedno imati "Gonica zmajeva", takve teme se ne izbjegavaju, na racun njihove realnosti, a i vaznosti u danasnje vrijeme. Pretpostavljam.
    Misliš na Goniča zmajeva Khaleda Hosseinija?
    Uf, svaka čast, knjiga je super, ali bilo je scena koje su i za mene prebrutalne,
    isto kao i u Stupovima zemlje.

Mislim, super je da djeca uče o aktualnoj vanjskoj politici, i pozadini iste,
    nekako mi se čini da smo mi (ili ja, a mislim da sam bila prosječno informirano dijete)
    puno više znala o aktualnim zbivanjima u svijetu, nego su za to npr. zainteresirana
    današnja djeca oko mene.
    Ovi tvoji su ful napredni! Pa kaj čitaju kad odrastu?

Netko je spomenuo "Deset malih crnaca" od AC - to kod mene već desetljećima vodi
    na listi najstravičnijih knjiga koje sam pročitala...
    Posljednje uređivanje od orange80 : 14.08.2015. at 13:53

Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

uf, Elly,
    Petrarcu, Decameron, Dantea i Ilijadu samo mi imali za lektiru
    u 1. srednje!

ja mislim da bi moje dijete plakalo da to mora čitati iduće godine
    Posljednje uređivanje od orange80 : 14.08.2015. at 13:58

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj orange80 prvotno napisa
    Misliš na Goniča zmajeva Khaleda Hosseinija?
    Uf, svaka čast, knjiga je super, ali bilo je scena koje su i za mene prebrutalne,
    Da, to ce imati u 8. razredu.
    Ja sam ju procitala naravno u odrasloj dobi, i duboko me je potresla - bas zbog toga, morat cu ju na to pripremiti.
    No s obzirom na sve sto se u danasnje vrijeme dogadja u tim krajevima svijeta, vrlo je aktualna, i mozda zaista nije lose da od mladje dobi znaju zbog cega je nesto takvo - zlo.

Ono sto mi je pozitivno u svemu tome je to sto znam tko joj je profesorica, ona ih zaista kroz sve vodi na vrlo pazljiv nacin, bas ih... odgaja (ne pada mi druga rijec na pamet).

U ostalim 7. razredima njene skole su razlicite profesorice, i kako se ne moraju pridrzavati sluzbenog plana i programa (ne pitajte, nije ni meni jasno) - jedna od njih uopce ne drzi satove antologije, a Odiseju je radila napreskokce i na kraju od nje odustala; druga tako-tako... Kaskala je sa epikom i antologijom i na kraju im uvalila 5 obveznih knjiga za ljetnu lektiru zbog kojih se svi bune i uzdisu, a treca je koliko-toliko pratila program, no u njenom razredu ima 5-6 disleksicnih ucenika, pa je prilagodila kolicinu i nacin studija.
    Moja nekako ima najzahtjevniju profku (gledajuci sa strane), no sa druge strane njenim ucenicima sve to ne pada tesko jer ih ona kroz to vodi na jednostavan nacin, uvijek je pri ruci i spremna pomoci.

Na kraju 8. je tu drzavna mala matura, ove dvije profke koje sam gore spomenula su vec napomenule roditeljima da je vjerojatno da ce rezultati (racuna se srednja ocjena sa tih ispita) u njihovim razredima biti slabiji od nasih rezultata jer su odustale od dijela gradiva, no, kao, to nije bitno jer nema bodovanja za upis u srednju skolu.
    Medjutim, njihovi ex-ucenici su imali vecih problema u 1. srednje jer dosta toga zbog slabije pripreme u visim razredima nisu mogli poloviti, pogotovo ovi koji su upisali klasicnu gimnaziju.

Citiraj orange80 prvotno napisa Vidi poruku
    Petrarcu, Decameron, Dantea i Ilijadu samo mi imali za lektiru u 1. srednje!

ja mislim da bi moje dijete plakalo da to mora čitati iduće godine

Ilijadu je imala prosle godine, obozavala ju je (kao i Eneidu).
    Vidjet cemo za ovo ostalo.
    Naravno da pretpostavljam da ce joj dio toga biti dosadan... normalno je da svatko nadje nesto sto mu jednostavno ne pase.

Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Elly, meni ovo kako radi vaša profa zvuči super:
    Djeca mogu shvatiti i podnijeti puno više nego mi to pretpostavljamo ako ih se dobro usmjeri i potakne.

Na žalost, kod nas kao da je situacija obrnuta: popisi za lektiru sadrže 20-30 knjiga, među kojima je najviše
    klasika dječje književnosti.
    ali kad učiteljica treba odabrati 8-9 koje će se čitati onda to ispadne da je u 3. osnovne obvezna lektira
    Dnevnik Pauline P, a ne npr. Čarobnjak iz Oza, ili dr. Dolittle.
    Kad ja pitam u školi zašto je to tako, onda dobijem odgovor da su "djeca danas drugačija..."
    dakle ide se linijom manjeg otpora...

A onda kad će jednog dana ipak trebat čitati Krležu, Ionesca, Sofokla onda će biti suza...
    umjesto da ih se polagano uvodi u kompleksniju literaturu

Stranica 10 od 18 PrviPrvi ... 89101112 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •