Pokazuje rezultate 1 do 50 od 890

Tema: Što čitaju?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Kafka u osmom razredu

A kod nas je u lektiri Miro Gavran
    (dobro, ne baš za 8. razred, ali ipak)
    vako i ja reagirala
    a i druge knjige s popisa..
    Levi...
    meni je to literatura za srednju školu
    (o Gavranu ne bih
    )

evo što je kod nas na popisu obvezne lektire za 7. razred (dobni ekvivalent talijanskom 8. razredu)

1. Božidar Prosenjak: Divlji konj
    2. Hrvoje Hitrec: Smogovci
    3. Vladimir Nazor: Pripovijetke

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    7. razred (dobni ekvivalent talijanskom 8. razredu)
    Dodajem info:
    HR 7. razred = 2. media
    HR 8. razred = 3. media

Jer oni imaju 5 godina scuola elementare + 3 godine scuola media = znaci osnovno skolovanje jest 8 godina, no odvojeno u dva segmenta gdje za 1. media (to bi bio 6. razred) biraju skolu i vrse se upisi - nije cisti prijelaz u vise razrede sa promjenom nastavnika, nego bas prijelaz u drugu skolu.

Dobni ekvivalent
    je za osnovno skolovanje postao irelevantan otkako su Talijani pomakli granicu na obvezno kretanje u skolu sa navrsenih 6 godina do 31.12. tekuce godine upisa (upisuje se u sijecnju za rujan); ta promjena je zakacila generaciju bas moje curke.

Medjutim, dobni ekvivalent se ipak "poravnava" sa zavrsetkom srednje skole, jer sve gimnazije traju 5 godina.

Znaci, sa 13 godina zavrsavaju osnovno skolovanje, sa 18 srednjoskolsko skolovanje.
    Posljednje uređivanje od Elly : 15.06.2016. at 09:05

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Elly prvotno napisa Vidi poruku
    Dobni ekvivalent je za osnovno skolovanje postao irelevantan otkako su Talijani pomakli granicu na obvezno kretanje u skolu sa navrsenih 6 godina do 31.12. tekuce godine upisa (upisuje se u sijecnju za rujan); ta promjena je zakacila generaciju bas moje curke.
    Mala crtica, da se nadovezem: ovdje su naime open days, kada se mogu pogledati srednje skole i gimnazije organizirani vec od studenog pa do ozujka, u nekoliko navrata su ti dani otvorenih vrata, uglavnom vikendom, u skolama koje rade subotom se moze prisustvovati nastavi, ostale skole organiziraju stage, informativne sastanke, i tako.

Mi smo, kako bih si pojasnila kako taj upis u srednje skole ide i vidjela malo sto se sve nudi, krenuli na te open days vec ove godine (ujedno na taj nacin cemo vidjeti i razliku koju skola dozivljava od jedne do druge skolske godine, jer su promjene profesora nazalost dosta ceste).

Konacno dolazim do te crtice :bili smo u jednoj gimnaziji na ciji stage su dosle i neke djevojke iz Hrvatske. Na kraju jedna od njih pristupi profesorici i pita ju, "A zasto sam ja starija od sviju i imam 14 godina?".
    Vjerojatno se osjecala kao da je upala u vrtic, sa 14 godina se vec drukcije dise i razmislja.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I da, oprostite mi na oftopicarenju.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    vako i ja reagirala

I ja vako
    Vidi se gdje sam se skolovala, gledam popis i cudim se i sve mi se cini prije vremena. Doduse, njena profesorica talijanskog je zahtjevna i "napredna"... vidjet cemo.
    Vec sam rekla da je popis trazene literature individualan i ovisi o profesoru. Npr., B-razred u popisu ljetne lektire ima Alisu u Zemlji cudesa, Robinsona Crusoea, itd.
    Jedino je popis neobvezne no preporucene literature jednak za sve, no on se ravna prema knjizi iz antologije.

Levija su vec obradjivali kroz poeziju ove godine (2. media/7. razred), pa ce valjda to proci OK...
    U 3. media/8. razredu je povijest bazirana na Drugom svjetskom ratu, pa ga prate i literaturom.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •