Citiraj Elly prvotno napisa Vidi poruku
Tak i kod nas, profka u B razredu je dala 5 knjiga kroz ljeto, sve krasna literatura, klasici... I onda roditelji paljbu, da zasto su na popisu Junaci Pavlove ulice jer je knjiga tuzna, da zasto Alisa u Zemlji cudesa, pa ovo, pa ono... Na kraju su valjda lektiru pisali s Interneta.

A moja je zalovala za tih 5 knjiga jer je morala procitati Gatoparda, Tatarsku pustinju, Trilogiju povratka i kao zadnje Jezevo stablo (Gramsci). Ali sto ces - razlicita profesorica, razlicite liste.

Zavrsili su Kafku, sad im je na redu Verga, Obitelj Malavoglia za lektiru, a za literaturu obradjenu na satu citaju Manzonijeve Zarucnike (koji su, inace, ponovo na popisu obvezne literature u 2. srednje).

Nije fer niti da svi ne citaju isto stivo, kod nas to ovisi od profke do profke.
Kod nas je isto, ima nekoliko djela koja su obavezna, a ostalo je po izboru profesora. Ne znam točno koliko, u osnovnoj školi su (mislim) tri djela obvezna, a možda taj broj raste s višim razredima. Ide otšrilike 1 djelo mjesečno. Dugo nisam gledala nastavni plan.