jelena.O - mali od početka nikada nije imao formirane stolice. Uvijek proljevaste, u najgorijem slučaju tekuće, a najboljem kašaste.
Pedijatra to nije brinulo u prvih 6 mjeseci isključivog dojenja jer je dobro napredovao i u toj dobi stolice nisu bitne.
Početkom dohrane (i dalje dojen do 13 mjeseci starosti) situacija se ne mijenja, samo su te stolice rjeđe tekuće, a češće kašasti proljev.
Još uvijek relativno dobro napreduje i pedijatar nije zabrinut iako mi taj problem stalno ističemo. Prestankom dojenja dijete još uvijek relativno dobro
napreduje u visinu, ali pokazuje znakove pothranjenosti tj. sve manje napredovanje u težini unatoč kvalitetnoj i relativno obilnoj prehrani s pravilno raspoređenim obrocima i međuobrocima.

Na naše inzistiranje ipak nas upućuje na neke dijagnostičke postupke pri čemu krvni testovi pokazuju 300% viši alergeni potencijal od uobičajenog, no serološki testovi ne pokazuju povišena odgovarajuća protutijela u krvi. Pravdajući to time da dijete dalje ne izlažemo invazivnijim dijagnostičkim postupcima, pedijatar savjetuje da se skinemo s mliječnih proizvoda u potpunosti mjesec-mjesec i po dana pa ako se situacija popravi - to je to i nema dalje brige, a celijakija nije jer serološki test to opovrgava.
U tom periodu "čišćenja" od tragova mlijeka u organizmu i ne činjenja nikakvih daljnjih pretraga, dijete sve manje napreduje, u jednom trenutku prestaje probavljati hranu (u obliku kakvom uđe u njega, tako i izađe) i počne gubiti na težini (ne više stagnacija već pad težine). Dok liječnici odlučuju na što će ga sve slati (a za sve se naručuje, čeka), ja ga samoinicijativno skidam s glutena. U 24 sata stolica se pojavi konzistentnija (nije čak ni proljev, većinom probavljena), a u roku 48 sati posve probavljena hrana i normalna formirana tvrda stolica kakvu nije imao u životu!

Temeljem istog obavljamo gro svakakvih pretraga u raznoraznim smjerovima, ali zbog efekta bezglutenske dijete alergolozi nas drže na bezglutenskoj dijeti i dalje idemo dokazivati alergiju na gluten ili celijakiju, što god da je u pitanju. Ja se nadam da je samo alergija i da će se povući. Znam da bez biopsije tankog crijeva nema 100% dijagnoze celijakiije, no za to bi dijete trebalo biti izloženo neko vrijeme glutenu da se vidi eventualno oštećenje resica. Obzirom da se i liječnici slažu da je mali za takvu pretragu i može mu biti traumatična, a bezglutenskom dijetom baš ništa u nutritivnom smislu neće izgubiti, složili smo se s varijantom da obavimo još dodatne (ponovljene krvne i kožne testove) pretrage koje su također bile negativne te je sada preporuka 48 satna hospitalizacija uz opterećenje glutenom da se vidi je li skidanje s glutena i normalizacija stolice bilo sretno poklapanje okolnosti ili on zaista ima neki problem s glutenom.

U svakom slučaju - ima li ga, na biopsiju za sada ne idemo. Bit ćemo na bezglutenskoj dijeti tijekom vremena kojeg dogovorimo s alergologom pa ćemo pokušati ponovno gluten uvesti u prehranu (dvije godine je preporuka). Ukoliko i tada odreagira, vjerovatno ćemo ići na opciju biopsije...

Eto, iscrpno