Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 58

Thread: Prilog uz ribu

  1. #1
    mitovski's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    4,140

    Default Prilog uz ribu

    Kod nas je to najčešće blitva, a nešto rjeđe krumpir salata, ali meni dojadilo i jedno i drugo pa ako ima još nešto što super ide recite.

  2. #2
    mayato's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    1,033

    Default

    meni super ide rizi-bizi i neki đuveč, ali ja sam frik za povrće pa mi ide i nespojivo...

  3. #3
    Snjeska's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Ni na nebu ni na zemlji...
    Posts
    1,493

    Default

    Krumpir i blitva, zajedno

  4. #4
    mitovski's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    4,140

    Default

    Ma da pa tako ju i spremamo....

  5. #5
    mayato's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    1,033

    Default

    Evo ja sam nekidan radila palamidu, veliki jedan komad, u pećnici sbatatom,prekrila folijom,nakraju malo zapekla i mljaccccccc...

  6. #6
    Forka's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Zagreb, Maksimir
    Posts
    3,760

    Default

    ma kako ti može uz ribu blitva i krumpir salata (s kaparama obavezno) dosadit???!!!

  7. #7
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    kod nas najčešće ništa
    osim kada spremam ribu u foliji, onda unutra zapakiram celer, tikvicu i mrkvu

  8. #8
    mitovski's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    4,140

    Default

    Quote Originally Posted by Forka View Post
    ma kako ti može uz ribu blitva i krumpir salata (s kaparama obavezno) dosadit???!!!
    Pa kad cijeli život jedem tu kombinaciju pa mi je dosadila . Ovo što apricot kaže mi se jako sviđa.

  9. #9
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Mi volimo kelj s krumpirom (umjesto blitve) s maslinovim uljem, limunovim sokom i češnjakom. Pripremaš isto kao i blitvu s krumpirom - skuhaš krumpir u slanoj vodi, kad je skoro kuhan, gore staviš kelj, prokuhaš zajedno, ocijediš i začiniš.

  10. #10
    mayato's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    1,033

    Default

    Quote Originally Posted by n.grace View Post
    Mi volimo kelj s krumpirom (umjesto blitve) s maslinovim uljem, limunovim sokom i češnjakom. Pripremaš isto kao i blitvu s krumpirom - skuhaš krumpir u slanoj vodi, kad je skoro kuhan, gore staviš kelj, prokuhaš zajedno, ocijediš i začiniš.
    isto je i sa mladim zeljem...isto fino, malo slatkasto...

  11. #11
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    I zaboravih - nekad pečemo ribu i povrće zajedno, pod folijom. Krumpir, mrkvu i tikvice, uz to neku salatu.

  12. #12
    maca papucarica's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Glava u oblacima, prstići u moru...
    Posts
    3,666

    Default

    Uz ribu mi ide blitva, špinat (lešo), krumpir s peršinovim listom i masl uljem, mahune lešo, brokula i mrkva kuhane na pari pa malo zgnječene i polivene neizbježnim masl uljem itd. ... uglavnom lešo povrće

  13. #13
    skandy's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    412

    Default

    napravi ribu na brodet pa za prolog možeš palentu

  14. #14
    orlica's Avatar
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    Mali Lošinj
    Posts
    227

    Default

    Brokula i krumpir, jako fino...

  15. #15

    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    669

    Default

    Meni je super ovo: skuha se ječam, a posebno se malo prodinsta češnjak i špinat na maslinovom ulju. Kad je gotovo obje, umiješaš jedno u drugo i po želji još malo zaliješ maslinovim uljem i super je.

  16. #16
    rossa's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    3,364

    Default

    Quote Originally Posted by sss View Post
    Meni je super ovo: skuha se ječam, a posebno se malo prodinsta češnjak i špinat na maslinovom ulju. Kad je gotovo obje, umiješaš jedno u drugo i po želji još malo zaliješ maslinovim uljem i super je.
    to onda može i bez ribe

  17. #17

    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    3,502

    Default

    Prebranac.
    To najčešće pravim, da se najedu i ukućani koji ribu ne jedu.
    Ili rižoto sa svim povrćem koje imam.

  18. #18
    Osoblje foruma BHany's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    5,203

    Default

    kelj ili špinat s krumpirom (umjesto blitve) s maslinovim uljem i češnjakom
    brokula i cvjetača s maslinovim uljem i češnjakom
    mahune salata (mahune, mrkva, malo krumpira i češnjak)
    grah/kukuruz/slanutak salata s c. lukom
    sve lešo povrće ili povrće s roštilja (još kad je i riba s roštilja )

  19. #19
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,042

    Default

    Osim spomenute krumpir salate, kod nas prolazi grah salata, sama ili s kukuruzom (pogotovo uz slatkovodne ribe).

    Uz morske lešada ne mora nužno biti od blitve, valja mišancija, raštika i slično, dobar je i obični kupus, a prokulice (kelj pupčar) obožavamo. Ponekad stavim i mrkve, najčešće uz kelj na lešo (kelj+krumpir+mrkva).

    Uz fiš ili brudet ide palenta (posebno je dobra od bijelog kukuruza ali nije ju lako nabaviti i mora se dugo kuhati jer ju treba kuhati na klasičan način, pol sata i dulje), idu široki rezanci i druge vrste tjestenine. Moji vole i njoke od krumpirovog tijesta, ali to stvarno nisam dugo radila u kombinaciji s ribom, jer ih se najedemo uz druge vrste umaka.

    Ljeti ispečem ribu u pećnici s krumpirom i povrćem (paradajz, luk, malo paprike), a ako se radi o friganim srdelicama ili giricama, ondak je najbolji prilog kriška limuna i šnita kruha. Drugo ne treba.

  20. #20
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    nema boljega nego uz ribu umakati kruh uz maslinovo ulje.

    sve ovo što vi nabrajate je meni grehota kombinirati i sa čime, to je kod nas zasebno jelo.
    a grehota mi je i ribu miješati i sa čime.

    mi smo totalni čudaci!

  21. #21
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,042

    Default

    Tja, sve ovisi kakva je riba i kakva je situacija... Neka fina bijela riba je ok tak, "bez ničega" ili samo s umakom od maslinovog ulja, češnjaka i peršina (servira se odvojeno, pa uzima tko želi), naročito ako nije frigana nego lešana.

    S druge strane, ja sam iz izvjesnog kraja gdje se obično s jednom ribom nahrani čitava višečlana obitelj, tako da je riba uglavnom bila "začin" a prilog je imao funkciju glavnog jela. Tako je vjerojatno većina iz istih razloga navikla jesti ribu s prilogom, zapravo prilog s ribom, he he he...

  22. #22
    Osoblje foruma BHany's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    5,203

    Default

    ribu jedemo samu, odnosno ovako kako apricot family jede uvijek, točajući i uživajući u mirisima, onda kad je u pitanju čisti užitak u ribi
    za nas obično u nekoliko navrata kad smo na ljetovanju (i još u pokojoj prigodi na kontinetu) ...što znači da je riba 100% svježa i da nam je spremaju umješni domaćini, eto za nas kontinentalce, autentično

    inače, kad ima funkciju svakodnevnog ručka, tretira se jednako kao i svaki drugi ručak kod nas...dobije svoj prilog od povrća ili u obliku salate

  23. #23
    Osoblje foruma čokolada's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,104

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    nema boljega nego uz ribu umakati kruh uz maslinovo ulje.

    sve ovo što vi nabrajate je meni grehota kombinirati i sa čime, to je kod nas zasebno jelo.
    a grehota mi je i ribu miješati i sa čime.

    mi smo totalni čudaci!
    sve pet, samo...ogladnite li brzo? ja sam nakon dvije ribe gladna.

    moji nisu uopće ljubitelji povrća u izvornom obliku pa se snalazim na svakojake načine - uz ribu najčešće izgnječim kuhani krumpir s blitvom/brokulom/cvjetačom/špinatom/tikvicama, zalijem maslinovim uljem i nasjeckanim česnom (zapravo bude skoro kao pire).

  24. #24
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Tako je vjerojatno većina iz istih razloga navikla jesti ribu s prilogom, zapravo prilog s ribom, he he he...
    Tako nekako je i kod nas. Ne mora biti puno ribe, možemo ju jesti i samo s kruhom, ali ne mogu zamisliti da za ručak imamo samo blitvu/kelj s krumpirom. Fino nam je i svi to volimo, ali bi za kratko vrijeme svi bili gladni.

  25. #25
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ja vjerujem kako je to stvar navike i psihe

    treba naučiti da je lijepo dići se od stola bez kamenja u želucu, na što smo generacijski navikli

  26. #26

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG
    Posts
    883

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    nema boljega nego uz ribu umakati kruh uz maslinovo ulje.

    sve ovo što vi nabrajate je meni grehota kombinirati i sa čime, to je kod nas zasebno jelo.
    a grehota mi je i ribu miješati i sa čime.
    potpis

    ja ni limun ne dam blizu ribe

  27. #27
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Quote Originally Posted by sss View Post
    Meni je super ovo: skuha se ječam, a posebno se malo prodinsta češnjak i špinat na maslinovom ulju. Kad je gotovo obje, umiješaš jedno u drugo i po želji još malo zaliješ maslinovim uljem i super je.
    ovo izgleda zanimljivo
    kod nas je sezona nekakvih zakašnjelih tikvica pa jedemo tikvice i krumpir uz ribu.

  28. #28
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    ja vjerujem kako je to stvar navike i psihe

    treba naučiti da je lijepo dići se od stola bez kamenja u želucu, na što smo generacijski navikli
    pa nemamo kamenje u želucu ako se ne jedu prevelike količine i ako nije sve prženo na ulju
    sasvim fin i lagan obrok, par ribica, jedan srednji krumpir po osobi i povrće u pećnici ili na pari, na kraju dodaš malo maslinovog ulja, možeš peršina i malo češnjaka nasjeckati i pomješati s uljem.
    Ti vjerojatno ideš na to da odvojiš proteine od ugljikohidrata, meni je ipak bolje kombinirati ali u normalnim omjerima. Najbolje se osjećam kad tako jedem, a probala sam i ovo o čemu ti govoriš.
    Ali naravno da i navika i psiha igra ulogu.

  29. #29
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Quote Originally Posted by pomikaki View Post
    pa nemamo kamenje u želucu ako se ne jedu prevelike količine i ako nije sve prženo na ulju
    sasvim fin i lagan obrok, par ribica, jedan srednji krumpir po osobi i povrće u pećnici ili na pari, na kraju dodaš malo maslinovog ulja, možeš peršina i malo češnjaka nasjeckati i pomješati s uljem.
    Evo, upravo to. Prilog mi nije kompletan obrok.

  30. #30
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    5,066

    Default

    ja isto volim kruh i ribu, pogotovo ako je neki fini domaći kruh i dobro maslinovo ulje.
    I kad odvajam zbog raznoraznih razloga ugljikohidrate od proteina pa jedem ribu i blitvu(samo blitvu) fali mi pola šnjitice kruha da pokupim ulje sa tanjura, jednostavno žalim za svakom kapi malinovog ulja.
    Naravno ako je u pitanju neka fina svježa riba.
    A ako jedemo kojekakve smrznute što je puno češće onda ju pravim sa slanim krumpirom i još kojekakvim zelenjem, ako nema blitve prolazi i kelj, špinat, brokula.

  31. #31
    Cocolina's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    931

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    S druge strane, ja sam iz izvjesnog kraja gdje se obično s jednom ribom nahrani čitava višečlana obitelj,
    u u kojem se to kraju nahrani s jednom ribom čitava familija?

  32. #32
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,042

    Default

    Quote Originally Posted by Cocolina View Post
    u u kojem se to kraju nahrani s jednom ribom čitava familija?
    Podravina!

    Jedna riba = šaran od cca 1,5 kg ili linj iz Drave ili amur iz Šoderice ili tolstolobik iz ribnjaka (dugo nisam...) !

  33. #33
    oka's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    3,305

    Default

    tako da je riba uglavnom bila "začin"
    Cocolina, svi se najedu priloga, a jedna riba na kraju služi samo kao 'začin' po prilogu
    ps. Peterlin već uskočila , a ja mislila ovako
    Last edited by oka; 17.11.2011 at 12:03.

  34. #34
    Cocolina's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    931

    Default

    uglavnom ,mi jedeno ribe na gradele kada smo na moru i tada obično jedemo bez priloga. u zg, jedemo ribice s prilogom, ili blitva ili lešo krupmir. obično jedemo pastrve, brancine ili orade. svakom članu jedna ribica.

    ponekad znamo napraviti i fiš mada već dugo ga nisam jela.

  35. #35
    Osoblje foruma BHany's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    5,203

    Default

    e da, kod nas u slavoniji je isto više običaj jesti slatkovodnu ribu

    fiš smo znali praviti i doma
    i peći šarana i smuđa ili pohati soma

    ovdje se i za raznorazne prigode i proslave sprema fiš na otvorenom ognjištu u kotliću,
    i šaran na rašljama

    za fiš su prilog obavezni rezanci
    a uz ostalo kao i uz morsku ribu

    ali ja nikad nisam voljela slatkovodnu ribu - s iznimkom smuđa, a od fiša jedem samo juhu s domaćim rezancima pa, kad tome dodam ograničenja u prehrani mm-a, sve to zapravo rijetko spremam

  36. #36
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Quote Originally Posted by n.grace View Post
    Evo, upravo to. Prilog mi nije kompletan obrok.
    ja bih prije jela sam prilog bez mesa ili ribe, nego samo meso a još manje ribu
    istina, kako sam starija sve sam prilagodljivija raznim kombinacijama i isprobavanju novog ali i više osjetim kad sam pojela nešto što opterećuje organizam

  37. #37
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Quote Originally Posted by pomikaki View Post
    ja bih prije jela sam prilog bez mesa ili ribe, nego samo meso a još manje ribu
    I ja isto, ali svejedno ne bih za ručak napravila samo prilog. Uz to i mali komadić ribe ili mesa, najčešće puretine ili piletine.

  38. #38
    Osoblje foruma rahela's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    čardak
    Posts
    3,285

    Default

    bome, nama nekad vaši prilozi znaju biti i glavni obrok
    doduše, klinci jedu u vrtiću/školi, pa mi onda nije toliko važno da bude ne znam koja količina i doma za ručak
    a MM i ja volimo pojesti recimo samo kuhano povrće s maslinovim uljem za ručak
    ili tanjur kuhanog slanutka...

    no, da ne idem skroz of t.
    uz ribu uglavnom jedemo krumpir i blitvu ili ništa kao apri
    ustvari najviše ovisi o tome kako ribu spremamo
    ako je u pećnici, onda bude narezanih krumpira s puuuuno kapara i crnih maslina, ploškama limuna, malo kapule...
    ako je pečena na gradele, onda prilog bude kuhani krumpir s blitvom (ili ništa, samo kruh i maslinovo ulje)

  39. #39
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by n.grace View Post
    I ja isto, ali svejedno ne bih za ručak napravila samo prilog. Uz to i mali komadić ribe ili mesa, najčešće puretine ili piletine.
    tebi je prilog jer ga ti zoveš prilogom
    ili ga u restoranima zovu prilogom
    kako glupa riječ - "prilog"

    čemu prilažem?

    meni je to obrok.
    jelo.
    hrana.
    glavno jelo.

    to što ga ti stavljaš pod tanjurom drugog reda, ne znači da nekome nije kompletan obrok.

  40. #40
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    to što ga ti stavljaš pod tanjurom drugog reda, ne znači da nekome nije kompletan obrok.
    Gdje sam napisala da nikome ne može biti kompletan obrok? Napisala sam što i kako mi jedemo, u nečije druge prehrambene navike ne ulazim. Da, meni je blitva s krumpirom prilog, nije mi potpun obrok, tebi nije, i to je u redu. I?

  41. #41
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by n.grace View Post
    ali ne mogu zamisliti da za ručak imamo samo blitvu/kelj s krumpirom. Fino nam je i svi to volimo, ali bi za kratko vrijeme svi bili gladni.
    Quote Originally Posted by n.grace View Post
    Prilog mi nije kompletan obrok.
    Quote Originally Posted by n.grace View Post
    svejedno ne bih za ručak napravila samo prilog.
    Ja fakat nikad, ali nikad ovo ne radim, ali vidim da bi se ti svađala, a ja sam toliko ljuta na mnogo toga danas da ti otvaram poligon.

    ok, shvatili smo: tebi su ručkovi poput mojega - jadni.
    i vi biste bili gladni.
    i ja izgladnjujem obitelj.
    ok mi je to.

    ali, ajde, barem imam zgodnog visokog i vitkog muža.
    a i djeca su mi skroz tanka.
    ja sam podbacila, jer uz prilog pojedem i glavno jelo, što god to bilo.

    Quote Originally Posted by n.grace View Post
    Gdje sam napisala da nikome ne može biti kompletan obrok? Napisala sam što i kako mi jedemo, u nečije druge prehrambene navike ne ulazim. Da, meni je blitva s krumpirom prilog, nije mi potpun obrok, tebi nije, i to je u redu. I?
    Last edited by apricot; 17.11.2011 at 15:18.

  42. #42
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Uopće se ne bih svađala, niti sam ljuta na bilo što. Ne smatram da su tvoji ručkovi jadni, ne razmišljam o tvojim ručkovima, već pišem o svojima. I o svojim navikama.
    A što se muža tiče - i moj je zgodan, djeca su mi isto vitka, a i ja sam neloša.

  43. #43
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    eto, sad mi je lakše.

    mogu u miru kuhati svoj današnji prilog.

  44. #44
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Dobar tek!

  45. #45
    bodo's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    869

    Default

    Ponekad za prilog uz ribu napravim mahune na salatu,ili zapečeno povrće(brokula,karfiol,mrkva prokulice)ili prokulice s mrkvom na salatu,mljac

  46. #46
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Jedna od najboljih stvari uz ribu su mi mahune na leso, s malo maslinovog ulja i cesnjakom. One okruglaste, tanke mahune.

    Inace najbolja stvar uz ribu mi je riba, koju zapravo nisam jela otkako sam odselila u U of A. Ovo sto se ovdje prodaje pod fish nema veze s mozgom, a ni ribom.

  47. #47
    mitovski's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    4,140

    Default

    Ima stvarno super, super ideja i nešto od toga ću iskoristiti sutra.
    Što se tiče priloga kao glavnog jela meni to nije ništa čudno, nekada je i meni glavno jelo prilog, mesa može biti i ne mora, ali mora biti povrća. Jedino je riba ta uz koju mi dobro ide prilog, a prilog može biti i sam kruh kao što je netko napisao, ali od same ribe bez kruha ili priloga bih brzo bila gladna.
    Mislim da ćemo sutra ribu u foliju i ubaciti razno povrće i guštaj.

  48. #48
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ja sam jučer, uz brancine, u zemljanu posudu probala ubaciti krumpir, kao "prilog".
    i, djeca su pojela krumpir za ručak, a ribu za večeru.

    mi jednostavno nismo navikli dva jela u jednom ručku jesti.

  49. #49
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    Neovisno, ali i kod nas je riba glavno i jedino jelo. Moji obožavaju ribu i dobar kruh za toć, sezonska svježa salata, za nas deci vina kud ćeš više. Osim toga u Zg je svježa dobra riba takva rijetkost, a i dragocjenost da jednostavno ne želim da se takav obrok baca.
    Ako nije neka fešta ja i inače volim raditi samo jedno jelo po mogućnosti u jednom loncu .

  50. #50
    trampolina's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    ...na putu...
    Posts
    2,329

    Default

    Meni uz ribu osim bilo kakvog povrća super stoji i basmati riža, maaaalo začinjena maslinovim.
    I obavezno umak luk-peršin-maslinovo.
    I domaći kruh.
    Idem kuhat.

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •