Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: dječiji dijabees i nekonvencionalna medicina?

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno dječiji dijabees i nekonvencionalna medicina?

Vaša iskustva vezana za dječiji dijabetes i nekonvencionalnu medicinu?

Mi smo do sada probali ulje crnog kima, isključili smo crveno meso, vegetu, kocke, mlijeko..po preporuci homeopata.
    Uzimamo homeopatske kapi.
    Probali smo čajeve od borovnice, čajeve za snižavanje šećera u krvi.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

mi inače ne konzumiramo nikakvo meso osim povremeno ribe, a ostala nam prehrana naginje makrobiotici - kažem, naginje s obzirom na to da malac, uz tofu i sl., voli i sir i sl.
    konzumiramo sojino/rižino/zobeno mlijeko, nezaslađeno,
    umjesto šećera i meda koristimo rižin/ječmeni slad.
    integralne žitarice i njihove prerađevine (tjestenina, brašno...)
    voće i povrće uglavnom iz eko uzgoja, dosta bundeva (složeni ugljikohidrati)...
    Zelena magma, povremeno, i intervalima od 2-3 mjeseca reishi gljive u kapsulama, neko vrijeme smo pazili na gluten.
    GUK u krvi je najčešće u granicama normale, iako je prije varirao, bilo natašte, bilo 2 h nakon obroka.
    na rođendanima se zalomi torta i sl., a to toleriramo.
    redovite kontrole kod endokrinologa, povremeno kod makrobiot. savjetnika

Citiraj kornjača prvotno napisa Vidi poruku
    Vaša iskustva vezana za dječiji dijabetes i nekonvencionalnu medicinu?

Mi smo do sada probali ulje crnog kima, isključili smo crveno meso, vegetu, kocke, mlijeko..po preporuci homeopata.
    Uzimamo homeopatske kapi.
    Probali smo čajeve od borovnice, čajeve za snižavanje šećera u krvi.

Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Da li ste probali gorki krastavac (Momordica charantia)? Za dijabetes 2 je izgleda odlican, ali i na njegovu djelotvornost u pogledu dijabetesa 1 ukazuju neke naucne studije (pogledaj: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/arti...9/?tool=pubmed).

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Čičoka sadrži prirodni inulin i preporuča se dijabetičarima. Ne sadrži solanin kao krumpir pa se može jesti sirova, ali može se i kuhati, peći.... Dosta godina se bavim uzgojem čičoke i znam ljude koji su ju uzimali i stanje im se jako poboljšalo. Neki su se "skinuli" sa injekcija.

MBee avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ne može se "skinuti" sa inzulina, ne pričajte smrtno opasne gluposti.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

jasno, postoji ogromana razlika između dijabetesa tipa 1 i dijabetesa tipa 2 , tako da je meni ova tema prilično nejasana i upitna. Nemam pojma o čemu se točno priča, a su zbog toga i savjeti prilično neozbiljni.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Znam što govorim samo sam se krivo - nepotpuno izrazila. Osoba i dalje koristi lijekove, ali ne više injekcije. I neravno da to nije išlo na svoju ruku nego uz nadzor liječnika stručnjaka.
    Posljednje uređivanje od goranka : 15.11.2011. at 14:50

MBee avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

90% dječjeg dijabetesa je TIP 1 koji se "liječi" isključivo inzulinom, dakle NE MOŽE se zamijeniti lijekovima. Ali neka začetnica teme kaže nešto opširnije pa onda možemo pričati o "savjetima iz iskustva".

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj goranka prvotno napisa Vidi poruku
    Znam što govorim samo sam se krivo - nepotpuno izrazila. Osoba i dalje koristi lijekove, ali ne više injekcije.
    onda govorimo o dijabetesu tip 2 , odnosno onom u kojem gušteraća još uvijek luči inzulin , ali u nedovoljnoj količini.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

i ja sam se smrzla kad sam vidjela temu prirodnog lječenja dječjeg dijabetesa tpa 1 - to može stvarno imati kobne posljedice.
    Vjerujem da uz iznimno puno uloženog truda u prehranu, planiranje obroka i tjelesne aktivnosti može opće stanje djeteta biti puno bolje i sa puno manje tegoba.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Nisam imala namjeru reći "ljudi pustite lijekove i bacite se na čičoku" i ŽAO MI JE ako je tako ispalo. Htjela sam tu biljku spomenuti kao nešto što dijabetičari mogu jesti bez da im diže razinu šećera i kao nešto što im koristi. Ne kao čudotvoran lijek, nego kao pomoć, kao mogućnost, kao jedna od namirnica u prehrani.

Isprika svima koje sam zbunila, sablaznila i sl. i moji postovi se slobodno mogu obrisati kako više ne bi zbunivali ljude i dovodili u opasnost.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nisam imala namjeru reći "ljudi pustite lijekove i bacite se na čičoku" i ŽAO MI JE ako je tako ispalo. Htjela sam tu biljku spomenuti kao nešto što dijabetičari mogu jesti bez da im diže razinu šećera i kao nešto što im koristi. Ne kao čudotvoran lijek, nego kao pomoć, kao mogućnost, kao jedna od namirnica u prehrani.

Isprika svima koje sam zbunila, sablaznila i sl. i moji postovi se slobodno mogu obrisati kako više ne bi zbunivali ljude i dovodili u opasnost.
    nije samo zbog tvog posta, tema je prilično nejasna, ne znamo o kojem se dijabetesu priča. Tip 2 je ponekad potpuno izlječiv kad se promjeni prehrana i životne navike, tip 1 je ovisan o inzulinu cijeli život, tako da nije samo do tebe.

Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Ne znam stvarno cemu ovolika frka zbog par postova.
    1. Niko nije rekao da se diabeticari tipa 1 trebaju skinuti sa inzulina niti da nesto treba raditi bez konsultacije doktora. Ljudi nisu ludi da se pouzdaju 100% u nesto napisano od nepoznate osobe na nekom forumu
    2. Djeciji dijabetes je stari naziv za dijabetes tipa 1, jer ima uzrok u „poremecajima genetske informacije“, pa je zbog toga dijagnosticiran vec u ranom dobu tj. kod djece.
    3. U naucnoj publikaciji koju sam prilozio sam autor ukazuje na mogucnost regeneracije pankreaticnih beta celija ukoliko nisu potpuno unistene, sto bi eventualno moglo znaciti da bi pravovremena terapija sa mormordicom mogla pozitivno uticati na ishod bolesti

Gospodjo Goranka, da li bi ste mi mogli proslijediti Vas email. Rado bih Vas pitao par stvari po pitanju nabavke cicoke?

Hvala unaprijed

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Ibrahim prvotno napisa Vidi poruku
    3. U naucnoj publikaciji koju sam prilozio sam autor ukazuje na mogucnost regeneracije pankreaticnih beta celija ukoliko nisu potpuno unistene, sto bi eventualno moglo znaciti da bi pravovremena terapija sa mormordicom mogla pozitivno uticati na ishod bolesti
    Ne bas. On samo citira dva rada (tj. jedan rad i disertaciju autora tog prvog rada) gdje su misevima s djelomicno unistenim beta stanicama uspjeli u manjoj mjeri sacuvati preostale. Radovi su stari preko 10 godina, bojim se da u medjuvremenu nije napravljeno nista novo, a nisam sigurna da je ovaj rezultat vrijedan testiranja na necijem djetetu.

Inace, goranka jest spomenula skidanje s injekcija, sto je na ovakvom topicu svakako vrlo pogresno (sto je i sama poslije pojasnila):
    . Dosta godina se bavim uzgojem čičoke i znam ljude koji su ju uzimali i stanje im se jako poboljšalo. Neki su se "skinuli" sa injekcija.
    Kao sto je i sirius poslije rekla, radi se o tipu 2 dijabetesa, i to je apsolutno nepovezivo sa situacijom koju je opisala autorica teme.

Neki pacijenti s tipom 2 stvarno su inzulinovisni, ali oni su na inzulinu zavrsili zbog djelomicnog unistavanja njihovih beta stanica. Medjutim, to unistavanje ide sasvim drugim mehanizmom u odnosu na ono sto se desi u tipu 1, gdje su svi pacijenti od trenutka postavljanja dijagnoze ovisni o inzulinu (postoji nekada kod nekih pacijenata faza remisije kada je ta ovisnost naizgled iscezla, ali s vremenom se opet zavrsi na inzulinu, bez iznimke).

Prema tome, ono sto pomaze tipu 2 u smislu popravljanja ne djeluje za tip 1. Mozda ta biljka moze utjecati na snizenje glikemije, ali to je i dalje neusporedivo s djelovanjem inzulina. Dalje, ono sto je u tipu 1 dodatno potrebno postici jest stabilnost secera u krvi, jer samo spustanje secera lako je izvesti na inzulinskoj terapiji, narocito ako nema inzulinske rezistencije (a u tipu 1 je nema, osim kod nekih pacijenata kao posebnog fenomena nevezanog za dijagnozu tipa 1).

Usput, kod tipa 1, na ocuvanje preostalih beta stanica djeluje upravo uzimanje vanjskog inzulina.

Roditelji djece s tipom 1 stvarno imaju pred sobom slozen i izazovan zadatak da ocuvaju djetetovo zdravlje, i potrebno im je puno snage, podrske, a ponekad i srece za to. Mislim da u Zagrebu postoji klub roditelja djece oboljele od tipa 1, raspitajte se kod dijabetologa kod kojeg se dijete lijeci, neposredna razmjena iskustava je sigurno vrlo korisna.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj MBee prvotno napisa Vidi poruku
    Ne može se "skinuti" sa inzulina, ne pričajte smrtno opasne gluposti.
    zavisi o tipu, moguce je dobar dio pokriti prehranom ali kad se inzulin vise uopce ne proizvodi onda pomoci nema i ide inzulin

prehrana bi se trebala vrtiti na bazi hipoglikemijskog indeksa (idealno bi bilo izbaciti rizu, kruh od brasna zitarica, krupire, tjesteninu) pa ugljikohidrate ubacivati povrcem

http://www.childrenwithdiabetes.com/d_08_000.htm

nemoj bez konzultacije sa lijecnikom izbacivati inzulin u ime alternative jer se tu vrti i educirana i needucirana ekipa i nemoj ugrozavati zivot djeteta jer ti neko moze lijepo upakirati pricu

za cicoku sam i ja puno cula, svi je zivi preporucaju

primi se citanja, educiranja i kad se uhodate bit ce ti lakse

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa Vidi poruku
    zavisi o tipu, moguce je dobar dio pokriti prehranom ali kad se inzulin vise uopce ne proizvodi onda pomoci nema i ide inzulin
    stray_cat, radi se o djetetu, kao sto je vise puta ovdje naglaseno, i koje je na inzulinskoj terapiji. Ocito je u igri TIP 1 i nema govora o "skidanju".
    Kod inzulinovisne djece, dijabeticka ketoacidoza (DKA) se razvije jako brzo. Do nje moze doci i bez prestanka uzimanja inzulina. Cak i kada se reagira adekvatno, moze doci do smrti.

Znam jer sam je i sama dozivjela.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Danka_ prvotno napisa Vidi poruku
    stray_cat, radi se o djetetu, kao sto je vise puta ovdje naglaseno, i koje je na inzulinskoj terapiji. Ocito je u igri TIP 1 i nema govora o "skidanju".
    Kod inzulinovisne djece, dijabeticka ketoacidoza (DKA) se razvije jako brzo. Do nje moze doci i bez prestanka uzimanja inzulina. Cak i kada se reagira adekvatno, moze doci do smrti.

upravo tako

i ne smije se u trenu inspiracije zabavljati isprobavanjem sto bi bilo kad bi sa inzulina presla na neku alternativu

dijeta moze regulirati dio price ali kad se uhodaju sa terapijom se prilicno uredno zivi

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Iako je stvar razjašnjena, ponavljam - OBRIŠITE MOJE POSTOVE! Ispričala se jesam i ne želim da me se citira, proziva ili da budem povod bilo kome za raspravu.... Stvarno ne aludiram na nikoga tko je pisao u ovoj temi, niti se ljutim što ste me ispravile i skrenule mi pažnju na moju grešku, nego ne vidim smisao da ostanu napisane stvari koje NE koriste, koje odvode u krivom smjeru.... Naglasak je na podvučenom!!!

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

goranka, pa nije nužno brisanje tvog posta gdje spominješ skidanje

Jer naknadno je objašnjeno detaljnije. Često ljudi uopće ne kuže razliku između tipa 1, tipa 2, inzulinovisnog tipa 2 (plus postoje i LADA, tip 1.5 i tako dalje). Na ovakvom topiku sasvim je u redu spomenuti da postoje pacijenti s tipom 2 koji su na inzulinu ali nakon nekog vremena on im više nije potreban, plus napomenuti da takav scenarij kod tipa 1 nije moguć. To je sve napisano baš zbog jedne nejasnoće u tvom postu, i nemaš razloga osjećati se loše.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

U redu ako stvarno tako misliš. I da, zapravo si dobro napisala, fakat mi je bed što sam brzopleto bubnula. Zapravo sam samo htjela pomoći.

Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Lijepa konverzacija na ovom forumu. Hvala gospodji Danki na savjetima a i ostalima koji vode racuna o tome da neko ne shvati pogresno na forumu iznesene informacija i time ne ugrozi necije zdravlje.

Samo testiranje na misevima cesto prelazi granice etike, a da ne govorimo o djeci.
    Starost publikacije nije uvijek relevantna. Naime misljenja sam da u novije vrijeme farmaceutska industrija sve vise preuzima monopol cak i nad naucnim publikacijama time sto ih finansira i postavlja okvire zeljenih rezultata tj. cesto se radi na tome da se rezultati eksperimenata strpaju u vec postojece “dogme” koje donose ogromne prihode.

Evo jedan koristan naucni clanak za one koji se interesuju za dosadasnja istrazivanja na polju “nekonvencionalne medicine” i dijabetesa: http://care.diabetesjournals.org/content/26/4/1277.full

Ne bas. On samo citira dva rada (tj. jedan rad i disertaciju autora tog prvog rada) gdje su misevima s djelomicno unistenim beta stanicama uspjeli u manjoj mjeri sacuvati preostale. Radovi su stari preko 10 godina, bojim se da u medjuvremenu nije napravljeno nista novo, a nisam sigurna da je ovaj rezultat vrijedan testiranja na necijem djetetu.

Inace, goranka jest spomenula skidanje s injekcija, sto je na ovakvom topicu svakako vrlo pogresno (sto je i sama poslije pojasnila):

Kao sto je i sirius poslije rekla, radi se o tipu 2 dijabetesa, i to je apsolutno nepovezivo sa situacijom koju je opisala autorica teme.

Neki pacijenti s tipom 2 stvarno su inzulinovisni, ali oni su na inzulinu zavrsili zbog djelomicnog unistavanja njihovih beta stanica. Medjutim, to unistavanje ide sasvim drugim mehanizmom u odnosu na ono sto se desi u tipu 1, gdje su svi pacijenti od trenutka postavljanja dijagnoze ovisni o inzulinu (postoji nekada kod nekih pacijenata faza remisije kada je ta ovisnost naizgled iscezla, ali s vremenom se opet zavrsi na inzulinu, bez iznimke).

Prema tome, ono sto pomaze tipu 2 u smislu popravljanja ne djeluje za tip 1. Mozda ta biljka moze utjecati na snizenje glikemije, ali to je i dalje neusporedivo s djelovanjem inzulina. Dalje, ono sto je u tipu 1 dodatno potrebno postici jest stabilnost secera u krvi, jer samo spustanje secera lako je izvesti na inzulinskoj terapiji, narocito ako nema inzulinske rezistencije (a u tipu 1 je nema, osim kod nekih pacijenata kao posebnog fenomena nevezanog za dijagnozu tipa 1).

Usput, kod tipa 1, na ocuvanje preostalih beta stanica djeluje upravo uzimanje vanjskog inzulina.

Roditelji djece s tipom 1 stvarno imaju pred sobom slozen i izazovan zadatak da ocuvaju djetetovo zdravlje, i potrebno im je puno snage, podrske, a ponekad i srece za to. Mislim da u Zagrebu postoji klub roditelja djece oboljele od tipa 1, raspitajte se kod dijabetologa kod kojeg se dijete lijeci, neposredna razmjena iskustava je sigurno vrlo korisna.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ibrahime, radi se o životu djeteta!!! Halo???!!!

Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Gospodjo MArija, bojim se da ste me pogresno shvatili. Bas zbog toga sam i rekao "Hvala gospodji Danki na savjetima a i ostalima koji vode racuna o tome da neko ne shvati pogresno na forumu iznesene informacija i time ne ugrozi necije zdravlje." OStatak mog priloga se odnosi primjedbu gospodje Danke (koja je uostalom na mjestu) "Radovi su stari preko 10 godina, bojim se da u medjuvremenu nije napravljeno nista novo".
    Na kraju krajeva rekao sam "Misljenja sam ...", a forumi i jesu zato da se razmijene misljenja i na osnovu vise misljenja izvuce zakljucak.

I nikad se ne bih u ovakvim slucajevima usudio sugerisati nekome da ostavi konvencionalnu terapiju i prihvati se neke neispitane terapije.

Linkove sam ostavio da bi se ljudi mogli okoristiti njima i tu se ne radi o sarlatanskim receptima nego o naucnim ispitivanjima za koje nazalost mnogi lijecnici nisu culi. Tako da ako imate informacije i osnovno znanje o ovoj temi onda cete mnogo lakse izabrati i kompetentnog lijecnika za Vas ili Vase dijete.

Ne iskljucujem da sam bio nejasan. Mozda zato sto nisam procitao i sve prijasnje priloge za sto zelim da se izvinem svima koji su eventualno bili navedeni na krivi put zbog mojih priloga.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ok, ovo je vrlo sklisko područje.

Dosta ljudi koji boluju od dijabetesa ne zna za tip niti kakve su sve posljedice ne uzimalja lijekova i ne pridržavanja dijete.

Prijateljev brat je, uz sav oprez, umro.

Moja baka je bila jako neoprezna, uzimala krive doze inzulina, katastrofa se hranila, ma svašta.

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    jasno, postoji ogromana razlika između dijabetesa tipa 1 i dijabetesa tipa 2 , tako da je meni ova tema prilično nejasana i upitna. Nemam pojma o čemu se točno priča, a su zbog toga i savjeti prilično neozbiljni.
    Nisam dugo bila na ovoj mojoj temi, a diskusija se razvila. Sad cu biti detaljnija.
    Navela sam u naslovu da se radi o dječijem dijabetesu, dakle to znači da se radi o dijabetesu tipa 1, dakle inzulin ovisnom dijabetesu.
    Dijete od nepune tri godine prima tri do četiri injekcija inzulina dnevno, dugogdjelujućeg i sporodjelujućeg. I pored svega toga, ima jako velike oscilacije nivoa šećera u krvi.
    Liječnici su dali terapiju koja i ne pomaže kako bi trebala, pa mi tražimo i alternativne metode.
    Prvo smo probali sa homeopatijom, pa smo dobili lijek lac mat, to je majčino mlijeko, i savjet da izbacimo kravlje mlijeko što smo i uradili. To već prakticiramo dva tri mjeseca. Međutim, i dalje je visok tromjesečni prosjek šećera, hemoglobin ide i do 9.
    Moje je pitanje upućeno svima koji imaju neke alternativne savjete, jer konvencionalna medicina mu je spasila život, to je istina, ali šećeri osciliraju iz dana u dan. I to ostavlje dugoročne posljedice na njegov organizam.
    Mala napomena da je sasvim drugo pitanje alternativno liječenje dijabetesa tipa 2, jer tu još uvijek ima inzulina u organizmu, a kod dječijeg dijabetesa tijelo više nije u stanju proizvoditi inzulin.

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

To sam i ja doživjela prije dvadesetak dana. Dijete usljed infekcije nije jelo i samim tim nije dobivalo inzulin. Jednostavno je odbijao hranu. Vrlo brzo, za dan dva nastupila je ta nesretna ketoacidoza i na klinici su mu spasili život. To je bilo prestrašno. Nikada se dijete ne smije "skinuti" sa inzulina, jer se radi o životu.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

kornjača, ali kako ste potpuno ukinuli inzulin?! Pa ne služi inzulin samo za pokrivanje hrane, postoji i BAZAL koji se mora davati i koji nema nikakve veze s hranom, jer pokriva bazalni metabolizam.

Moja ketoacidoza desila se PRIJE dijagnoze same, bila sam jako bolesna ali nisam znala što mi je. Tako sam u stvari dijagnosticirane. Nikada u životu otkako sam na inzulinu (preko 20 godina) nisam preskočila bazalnu dozu, nikada.

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

kornjača, ali kako ste potpuno ukinuli inzulin?! Pa ne služi inzulin samo za pokrivanje hrane, postoji i BAZAL koji se mora davati i koji nema nikakve veze s hranom, jer pokriva bazalni metabolizam.

Moja ketoacidoza desila se PRIJE dijagnoze same, bila sam jako bolesna ali nisam znala što mi je. Tako sam u stvari dijagnosticirane. Nikada u životu otkako sam na inzulinu (preko 20 godina) nisam preskočila bazalnu dozu, nikada.
    sad malo srećemo s teme i mog pitanja ali odgovor je u tome što se desila strašna hipoglikemija, koja se odrazila i na oči. to je grozno i opisivati, hitno smo otišli na kliniku i po preporuci dijabetologa isključili i bazal, ne na svoju ruku.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Da, jake hipoglikemije su vrlo stresne, kužim sad što se desilo. On još uvijek ima svoga inzulina na mahove pa je bazal isključen da se izbjegnu hipoglikemije i dajete mu samo bolus. Problem je što u infekciji upravo potreba za bazalnim raste i onda u ovakvoj situaciji dođe do hiperglikemije. Žao mi je što je to sve tako, zasad nestabilno i teško predvidivo, ali držite se, doći će bolji dani.

Želim vam sve najbolje :grli:

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •