Moj M. je upravo napunio dva mjeseca i još uvijek nije bio na pregledu kod liječnika. Naime, imamo velikih problema s prijavom djeteta jer nemamo vlasnički list od stana jer je u tijeku uknjižba. Bili smo već 5 puta na policiji objašnjavali situaciju, molili da nešto učine jer treba kod liječnika. Na HZZO-u naravno ni čuti za prijavljivanje djeteta bez prijave na policiju. Uspijeli smo sada nekako riješiti da nam dođe policijska patrola doma, da vidi da li stvarno živimo tu, ispita susjede i onda nam izda neko riješenje za prijavu djeteta. Za to treba čekati mjesec dana, iako smo ih molili da ubrzaju postupak zbog bebana, ali naravno naša birokracija ne poznaje tu riječ...

Dok nam je dolazila patronažna objasnili smo joj sve (DA, to traje od tada ), rekla je da ne brinemo, da ne mora dijete ići na pregled do prvog cijepljenja tj dok ne napuni dva mjeseca jer lijepo napreduje, zdrav je, miran itd. Bio je dugo žut pa sam išla moliti doktoricu u dom zdravlja koji nam je kraj kuće, gdje sam i ja prijavljena, da ga samo pogleda jeli sve u redu. Ona naravno nije htjela, iako sam joj objasnila situaciju, jer neće ona raditi besplatno, optužila me da je pokušavam prevariti, da mogu tako onda i godinu dana odugovlačiti prijavu. Kad sam joj suznih očiju ponudila platiti ako treba, samo ga je pogledala i rekla da nije strašno žut, da je sve u redu i da se vidimo na cijepljenju kad riješim papire.

Uglavnom, papiri još nisu riješeni, ne našom krivicom nego zbog sporosti birokracije, cijepljenje mi se ne čini toliko nužno da bude u dan točno kad napuni dva mjeseca. Zdrav je, lijepo jede i spava, raste, lijepo je bucmast, samo mu nekad nosić bude malo začepljen, pa mu svakih par dana moram čistiti. To još od bolnice tako (ima bijele sline), rekli su nam da je to od hormona.

Mene zanima da li je nužno voditi dijete na kontrolni pregled ako mu nije ništa, jer zbilja nemamo novaca za privatnika, a čula sam da je jako skup, još da ga on tamo cijepi, to bi nas došlo preko 500 kn koje nemamo. Nakon što me prethodno navedena pedijatrica napala nemam snage ići moliti neku drugu. Da li ugrožavam svoje dijete ako ga na prvi pregled odvedem tek s tri mjeseca kad se papiri riješe? To naravno neću dozvoliti, posudit ćemo onda od nekog novac za privatnika. Što se uopće gleda na tim prvim pregledima?