Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 54

Tema: Mila traži Senidu

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno Mila traži Senidu

večeras je na HTV1 u 21.15 odličan dokumentarni film Roberta Zubera Mila traži Senidu.
    Iako je prvenstveno riječ o ratnoj priči, mislim da je film odličan i za sve posvajatelje jer jako dobro obrađuje temu traženja ideniteta posvojenog djeteta.
    ako stignete, od sveg srca preporuka za gledanje

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

hvala pujica, obavezno cu pogledati.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Koja potresna, nevjerojatno slojevita priča s pomalo šokantnim završetkom, odnosno bez završetka... .

Za one koji nisu gledali ili ne znaju o čemu se radi
    http://www.nacional.hr/clanak/88978/senidi-sam-otkrio-tko-ju-je-spasio

H
    vala, Pujice, što si je najavila.
    Posljednje uređivanje od čokolada : 21.11.2011. at 23:09

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Hvala i od mene, čitala sam o filmu i jako sam ga željela pogledati.
    Sjećam se da je Zuber rekao da je scena susreta sa ocem šokantna, i svašta sam zamišljala, ali ovo ..

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

hvala pujice... tužno! pretužno

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

jest da je priča tužna, ali mi rječnik nije za prvo lice priče.

Rebbeca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Nisam jučer gledala, jel se može još negdje pogledati?

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

odgledala, i zbunjena sam poslije svega...kako li je tek ovom djetetu...

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Rebbeca prvotno napisa Vidi poruku
    Nisam jučer gledala, jel se može još negdje pogledati?
    x

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Hvala i od mene, čitala sam o filmu i jako sam ga željela pogledati.
    Sjećam se da je Zuber rekao da je scena susreta sa ocem šokantna, i svašta sam zamišljala, ali ovo ..

ja to na kraju nisam odgledala
    i svakako budem pogledala cijeli film ako bude prilike
    ali recite mi što je bilo u susretu sa ocem?
    koliko vidim, sada živi sa maminom rodbinom ....

Snekica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Nadam se da će biti repriza jer sam ovo vidjela tek danas

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Hvala, pujice, snimili smo, pa ću odgledati.... i mene je sad zakopkalo to s ocem.... pokušavala sam shvatiti iz trailera što je to i sumnjam da je to onaj krupniji čovjek s kojim samo šuti, ne dodiruje se, nego samo šuti, ali pretpostavljam da to i nije u redu ovdje otkrivati, za ljude koji će gledati...

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Nije to nikakva tajna, u ovom gore linku cijeli je film prepričan. Film nema happy end, Senida nikome ne pripada, nitko je ne treba. Otac je na grub, primitivan i izrazito hladan način odbija, nikad je nije imao potrebu potražiti, iako je sa svojom sestrom do početka rata živjela u rodnoj kući s njim i majkom.
    Strašno je i to što se njeni posvojitelji nisu znali nositi s njenim pubertetskim godinama, pa je od 13. ili 14. g. živjela u domu.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Mene zanima uloga tih posvojitelja - jesu li oni znali njezin identitet i jesu li je formalno posvojili. Ako da, zanima me kako, jer se ona vodila kao nestala, pa mi je prilično zagonetno temeljem kojih dokumenata je mogla biti posvojena.

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    Mene zanima uloga tih posvojitelja - jesu li oni znali njezin identitet i jesu li je formalno posvojili. Ako da, zanima me kako, jer se ona vodila kao nestala, pa mi je prilično zagonetno temeljem kojih dokumenata je mogla biti posvojena.
    sve je zagonetno u toj priči
    ona nikako nije uspjela saznati razne pojedinosti...

pretužan je film

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mene iskreno čudi da su uspjeli i ovoliko saznati, svaka čast Zuberu i ekipi...nisam spavala noćas, toliko me je potreslo, prokleti rat. Inače, najbolnija mi je scena s njenim biološkim ocem...koji lik...pomišljam da joj je majka zbilja živa i da je pobjegla od te sredine. Toliko.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nisam pogledala film, nego sam procitala u novinama, prije godinu, dvije pricu o njoj.

Ako je nju srpski vojnik odnio sa stratišta, a zatim je cudnim putevima preko Bosne dosla u Srbiju u sirotište, tamo je (pretpostavljam) mogla dobiti papir s nepoznata majka, nepoznat otac. I mogli su ju dati na usvojenje. Vodila se kao nestala u drugoj drzavi (tj. Bosni, a zivjela je u Srbiji), a ako sam dobro shvatila, zapravo su ju majcini rodjaci smatrali mrtvom, a oca nije nit bilo briga, pa ju nitko nije ni trazio preko internacionalnih organizacija. Samo nagadjam. Cini mi se to spletom okolnosti, groznih okolnosti koje su obiljezile njen zivot.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja nisam mislila na taj clanak bucka, nego na nesto sto je izaslo čim je ona saznala da je odvedena iz Bosne.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ma ja sam to stavila samo zato jer mi je zanimljiv članak

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vec ga je stavila cokolada gore, pa sam mislila da ti to zbog mog posta.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Nisam sigurna jesam li dobro shvatila to s posvojiteljima - sama Senida kaze da su joj oni bili sve i da su joj jedino emocionalno korijenje koje je imala, da su joj oduvijek govorili da je posvojena, ali o njenom porijeklu nista nisu znali. Sam otac-posvojitelj kaze da su zapravo u tom ratnom i poratnom kaosu od privremenih skrbnika postali posvojitelji nabavivsi preko poznanstva neke "potvrde" jer o bebi nitko nista nije znao, ali nisam shvatila tocno (ina, daj obrati paznju kad pogledas). Kako se dogodilo da je s 13 g.zavrsila u domu? To mi se cini kljucnim trenutkom. Sama S.kaze da njeni roditelji/posvojitelji sad smatraju da ona "pripada" drugoj strani i da tamo mora graditi buducnost. Ovako gledajuci film njihova uloga mi je najmutnija. Da je ta obitelj ostala stabilna, Senida bi se puno lakse suocila s cinjenicama. Iako... sama je prica toliko opterecena međunacionalnim odnosima, genocidom, nenamirenim racunima, da tesko da bi i najstabilnija osoba citava iz tog izasla.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Meni se baš i ne čini da su oni nju za prave posvojili. Kao prvo, jako su stari. Ona ih uopće ne zove roditeljima nego ih zove djed i baka, i još kaže da su joj stalno govorili da nije njihova. Btw. tim ljudima su poginula dva sina (u nesreći), tako da su očito 'uzeli' djevojčicu da im nadomjesti tu prazninu. I da, "djedo" je spominjao neke papire nabavljene preko veze.

Aradija avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Nisam gledala film, kasno sam videla...

Ali znam tu pricu od ranije, bile su vesti, emisija u vreme kad je nasla oca... Koliko se secam ti ljudi su samo bili hranitelji, nisu bili usvojitelji. I valjda je to bilo da su bili stari, bolesni pa je zato devojcica otisla nazad u dom, ne secam se toga tacno. Tada je izgledalo da je prica zavrsena ali ovo sad sa novim momentima... jos strasnije...

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Nisam mogla pogledati film, pa nemam uvid kao vi. Ali, meni je i dalje sumnjivo to posvojenje. OK, bili su samo udomitelji, a kako to da je djevojčica sve godina nosila njihovo prezime?

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

A kod nas je sve moguce pa i to,beba nije donesena u dom vec kod njih i prijavljena kao njihova unuka,nisu znali da je muslimanka vec samo da je iz Bosne,a dali su je u dom jer se oni nisu mogli brinuti za djevojcicu jer je bila previse za njih u tom pubertetskom dobu,Senida zivi u mom kvartu,zivi sa tetkom skoluje se i dobro je,paze je i vole i drago im je da je ziva,otac je nije vise ni trazio ni vidio niti ona zeli cutu za njega.....

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mislim da bi naslov trebao biti Senida traži Milost! Znam jednu sličnu priču o stvarnoj osobi (majci moje kolegice) koja u 2. svjetskom ratu bude svjedokom smrti majke(zapalili je u kući). Spašava se sa bratom, nenom, i bebom sekom, i ide u zbijeg. Beba u zbijegu umire, djevojčica je pokopa. Kasnije ih rastave, ona bude usvojen, brat u dom. Usvojiteljica tada nije imala sopstvenu djecu, i bila je neka begovica. Međutim, uskoro dobije sopstveno dijete i mala djevojčica bude jednostvano gurnuta u pozadinu. na kraju, od te djevojčice postala je nena, divan život imala, rodila 5-oro djece i živi srećno svoje stračke dane. Lijepo priča o posvojiteljici, jer kako kaže : "Da nije nje bilo migla sam proći puno gore" a sada uživa sa unucima. Nadam se da će i Senida/Mila pronaći ono što svi mi ponekad tražimo. Sebe

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

upravo tako eris, ona trazi sebe. film se trebao zvati "Mila moja Senida" , a kasnije je tok snimanja doveo do ovog drugogo , logicnijeg naslova.
    prica je mutna, sve sto se desavalo je mutno, i moj utisak na kraju je da je ovdje rijec o organizovanoj trgovini ljudima/djecom. Nije mi bas slucajno zasto je "dedin" dolazak, i odlazak prikazan sa dobrim automobilom u centralnom kadru.
    Kad se procita tekst sa linka koji je na pocetku postavila cokolada , moze se vidjeti o kakvoj "opasnoj igri" se ovdje radi...

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

nažalost nisam gledala od početka, pa mi nije jasno zbog čega su majka i sestra (navodno) uopće promijenile identitet i žive u srbiji?
    zsšto ne potraže ovu siroticu?

NetkoMiOteoNick avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Nisam mogla pogledati film, pa nemam uvid kao vi. Ali, meni je i dalje sumnjivo to posvojenje. OK, bili su samo udomitelji, a kako to da je djevojčica sve godina nosila njihovo prezime?
    Nisam gledala film.
    Prema onome što sam pročitala s interneta, djetetu se nije znalo ni ime, ni prezime ni datum rođenja, (ni nacionalnost) - samo da je iz Bosne.
    Kako se zakonski rješava pitanje prezimena u takvom slučaju? (Ja ne znam.)

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

zao mi je sto nisam u ponedjeljak gledala film mada sam znala da je film na programu isl. Meni nije jasno iz ove konverzacije s cime se to udomitelji nisu mogli nositi? malo mi je cudan taj odnos...ne znam i kako su je "pustili" da ode. tu sam scenu gledala kad se sretnu sa udomiteljem ...na kraju Mila/Senida place i vidi se da joj je tesko....ono sto sam citala i malo sto sam vidjela

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj bucka prvotno napisa Vidi poruku
    nažalost nisam gledala od početka, pa mi nije jasno zbog čega su majka i sestra (navodno) uopće promijenile identitet i žive u srbiji?
    zsšto ne potraže ovu siroticu?
    bucka, pa za njih se ne zna jesu li žive
    proglašene su nestalima jer tijela nikada nisu pronađena

nisam pogledala cijeli film, to nam je vrijeme uspavljivanja
    ali mi je mučan
    ne toliko tužan, nego baš mučan

a najtužnije od svega što sam uspjela vidjeti mi je bilo kad je "deda" u onoj kafani rekao: ti sad imaš one kojima pripadaš, okreni se njima
    to mi je bilo strašno

zar samo tako mlada djevojka može izbrisati sve što je do tada živjela
    i otići s ljudima koji jesu njezina krv, ali i potpuni stranci

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

da, ali zuber kaže da su najvjerojatnije žive, ali promijenile identitet.
    na kraju filma mislim da piše

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa da, ali to je pretpostavka

nemamo mi pojma

ovaj film i informacije su stigle do nas koje stalno nešto čačkamo po netu, tu smo... čitamo
    ako su i žive, tko zna u kakvom selu žive i u kakvim uvjetima
    a vjeruju da je senida mrtva

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Za sve nestale u Bosni a kojima nisu nadjene kosti se nada i sumnja da su zivi sto nije nuzno istina jer postoje jos mnoge grobnice ne otkrivene,a da su joj zive majka i sestra posle ovog filma bi je trazile jer im je bila servirana na dlanu i ok sestra je mala bila(ako je ziva)ne ne zna je ali majka ?pa vsljda zna kako se zvala prije?I nije ona jedini slucaj ovakav ali jeste jedina koja je izasla u javnost i film jeste uzasan kao i sve sto je ona prosla ali ona sad konacno pripada negdje i voljena je i pazena jer je njena tetka uvjek zeljela imati djevojcicu i tako je i gleda kao svoju i mislim da je to najvaznije u svemu ovome da je ona na kraju iako ne sa svojim roditeljima srena sa nekom drugom obitelji....

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

zašto vi mislite da je ovaj fil došao do svih
    pa ni moj muž ne zna za njega, zašto bi znali ljudi koji žive po selima u centralnoj bosni ili srbiji?

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Pa ok i da nije dosao film do njene majke zasto nije ona sve ove godine potrazila svoju familiju i javila im da je ziva?Zasto se skriva rat je odavno prosao,ja sumnjam da je ona ziva jer mene bi zanimalo da li su mi braca i sestre prezivili ali to sam samo ja ....daj Boze da je ziva ali po mome za to su sanse 1%....znam o cemu pricam jer je moja porodica samo jos jedna u nizu u trazenju svojih....

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ni ja nisam znala za film.

U BiH su nestali cijeli domovi za djecu. Neki pred jednom vojskom, neki pred drugom, neki pred unproforom. Svi sute o tome. Premucno je i, valjda, najlakse odmahnuti.

Nadam se da ce ovaj film potaknuti da se usporedi broj djece u domovima prije rara i broj te iste djece poslije. Makar samo broj ako im ne mozemo dati ime i dostojanstvo (koje nikad nisu ni imali -zivjela sam u blizini doma u BiH pa znam o cemu pricam).

Gdje su ta djeca??????? Zasto smo im okrenuli ledja?????

Zuberu veliko hvala za ovaj rad i nadam se da ce biti jos dokumentaraca s ciljem otkrivanja sudbine nestale nicije djece.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj adal prvotno napisa Vidi poruku
    Pa ok i da nije dosao film do njene majke zasto nije ona sve ove godine potrazila svoju familiju i javila im da je ziva?Zasto se skriva rat je odavno prosao,ja sumnjam da je ona ziva jer mene bi zanimalo da li su mi braca i sestre prezivili ali to sam samo ja ....daj Boze da je ziva ali po mome za to su sanse 1%....znam o cemu pricam jer je moja porodica samo jos jedna u nizu u trazenju svojih....
    mnoge zene su bile zrtve trafikinga. Skupa sa svojom djecom. Neki su na kraju ubijeni, a neki su prezivjeli.

Male sredine ne oprastaju silovanje. Neke zene su toliko psihicki dotucene da im i odgovara biti "nestala" jer zna gdje bi se vratile. Po opisu njenog muza, razumijem ju ako se skriva. Uostalom, tko zna, mozda ga je i kontaktirala, a on joj se "zahvalio".

Zrtve rata nisu dobile zastitu. Pogotovo ljudi koji su seksualno zlostavljani.
    Cak se i njihove vlastite obitelji ponekad odnose sa "bolje da te nema". Drzave ne rade nista po tom pitanju i zalosno je da je toliko vremena proslo bez da im se pruzila adekvatna pomoc.

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

da Marija upravo tako,bio je film i o tome ali eto nije mu se dalo neko znacenje valjda nekima nije odgovaralo da se prica o tome ,a mnoga su djeca zavrsila u Italiji i Njemackoj i nikad se nista nije saznalo o njima a mnogi jos tragaju ali sami malo mogu uraditi....Prije 20-tak dana pronadjen je u Njemackoj djecak koji je nestao 93 ispred porodicne kuce imao je tada 3 godine....

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Slazem se sa apri i MarijomP, mislim daj boze da su zive ali da su i zive pitanje je gjde zive u kakvim uvijetima i ono najbitnije sto im se desilo tokom rata. Ako imaju "nove"identitete jako tesko je odbaciti taj idnetitet pogtovo ako su bile zrtve tortura ili seksualnog nasilja. Mislim da ovaj film i cijela prica oko filma otvaraju niz vrlo kompleksnih i teskih pitana. A za taka pitanja je nekad mozda bolje da se rijese dalje od ociju javnosti jer kao sto ZUber kaze u gore linkanom razgovoru za novine sva saznanja nije iznio u filmu zbog xy razloga ali u svakom slucaju svaka mu cast i na hrabrosti i na ljudskosti.

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku
    mnoge zene su bile zrtve trafikinga. Skupa sa svojom djecom. Neki su na kraju ubijeni, a neki su prezivjeli.

Male sredine ne oprastaju silovanje. Neke zene su toliko psihicki dotucene da im i odgovara biti "nestala" jer zna gdje bi se vratile. Po opisu njenog muza, razumijem ju ako se skriva. Uostalom, tko zna, mozda ga je i kontaktirala, a on joj se "zahvalio".

Zrtve rata nisu dobile zastitu. Pogotovo ljudi koji su seksualno zlostavljani.
    Cak se i njihove vlastite obitelji ponekad odnose sa "bolje da te nema". Drzave ne rade nista po tom pitanju i zalosno je da je toliko vremena proslo bez da im se pruzila adekvatna pomoc.

s tim se ne slazem nikako jer svi koji smo preziveli ovaj pakao znamo sta to znaci i sta su mnoge zene prosle i kakav su horor prezivele ali ne znam da je nikad niko izjavio da je bolje da nekog nema nego da je tu uz njih jer svi dobro znamo da to nije krivica tih osoba one to nisu trazile,mnoge su rodile tu djecu i zive tu sa nama i mi ih volimo takve kakve jesu i volimo tu djecu jer ona nisu nista kriva...tako da nema po meni nikakvog opravdanja za njeno skrivanje ako je ziva,a za muza pa boze moj uvijek postoji razvod....

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

adal, na sreću, ne možemo sve gledati iz svoje perspektive.
    koliko nas ovdje ne bi nikada počinilo samoubojstvo.
    a ljudi se ubijaju.
    i bježe,
    i zbog puno "slabijih" razloga no što su silovanje ili slične srahote.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ma kakav razvod. Pa to je sramota ko i silovanje. Te male sredine mogu pojesti covjeka.

Ne znamo sta je zena prosla i osude na njen racun su mi okrutne.

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

adal ja radim sa tim kategorijima i ako se ta zena skriva mozda i ima "opravdanja". tesko je uci u tudju kozu jer, hvala Bogu, mi nemozemo veruj mi ni zamisliti kroz sta su sve odredjeni ljudi prolazili tokom rata
    blazi prijmer je puno slucajeva u kojima su zene nakon sto su obitelji saznali za njihovu ratnu traumu postajale u miru zrtve domaceg nasilja...i zato jos uvijek postoji jako puno zavjere sutnje oko mnogih stvari.

Ali u ovom slucaju su to samo predpostavke jer mi ne znamo da li su te osobe zive ili su zaista nestale i kakvo je njihovo ratno iskustvo bilo.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nije li u filmu rečeno da je i očeva sestra, Senidina teta, ona koja živi u Srbiji i na jedvite jade se pristala naći sa Senidom, također smatrana za nestalu osobu do pred koju godinu?
    Ona nije dozvolila da kamere snimaju razgovor.

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

otvoreno je mnogo tema, a autor nije dao sve odgovore, iako ih mozda zna. on za to ima razloge, ali zato je sve tako zbunjujuce...pocevsi od udomitelja, zasto su je vratili u dom- iako se klupko upravo tad pocelo odmotavati, preko oceve porodice koji svi redom nesto cas znaju, pa ne znaju ...jako cudna situacija.
    O majci mozemo samo nagadjati, a za sestru je jedan komsija rekao da se prije par godina interesovala i pokusala stupiti u kontakt sa ocem ali da ovaj (gle cuda!) nije bio zainteresovan...
    jedino je sigurno da majcina porodica za sve nije znala dok nije izaslo u novinama, a onda su je oni poceli traziti. najtuznije od svega je da se dijete pojavljivalo i u novinama i na tv-u , godinu i dvije nakon nestanka, ali kako su mediji tada bili blokirani ovisno gdje zivis , male su sanse bile da neko od porodice to i vidi...

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Ja opet kazem znam Senidu i pricam iz njene price meni,a u ratu sam ja i moji prosli razne golgote cak i trazenje nestali tako da znam o cemu pricam,ali to je neka sasvim druga tema price pa tako ja ovdje prestajem jer mi to sve malo postaje mucno i tesko za razglabat,vraca mi samo bol i grebe po ranama.....pozzz svima
    Posljednje uređivanje od adal : 23.11.2011. at 16:15

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •