adal![]()
I ja mislim da je posrijedi trgovina ljudima i to u ratnom okruženju, što spada i pod kategoriju etničkog čišćenja i ratnog zločina. Zbog toga sam i postavila pitanje o posvojenju, jer mislim da ono nije zakonito. A što se tiče majke i sestre, vjerujem da imaju dobre razloge za strah i skrivanje.
Adal-znam da govoriš iz iskustva (poštujem to) , ali znaš i da svakakvih ljudi ima-i među žrtvama. Iskustvo žrtve ne daje aureolu. Ja, primjerice, znam za slučaj gdje svekrva prigovara snahi koja je bila u logoru...Kakve veze ima šta je i svekrva bila u okupaciji-kad je žena beštija od čovika? Ova obitelj-očeva, zamjera tom djetetu naglasak, prošlost.
Nemam iskustva s ovim stvarima-ali pitam se koliko je dobro da je cura tako promijenila ime-koje simbolizira njeno djetinjstvo-koje-po njenom pričanju-nije bilo traumatično (naravno, mislim na onaj dio u Beogradu). Ukoliko je to uradila pod pritiskom okoline koja navija (sudeći po komentarima na forumima i nekim dijelovima filma) kao na nekoj utakmici, nacionalističkoj, ne gledajući nju kao osobu-nego kao simbol kolektivnog identiteta-to nije dobro. Ona traži (i treba) ljubav (ne istinu)-da bude prihvaćena, bezuvjetno voljena-što uključuje o porijeklo i prošlost i sadašnjost. Pitam se postoji li u priči takva osoba. Nadam se da je teta s kojom živi ta-da je sposobna za takav zadatak (jer, ni tim ljudima nije lako, vjerojatno im je teže nego posvojiteljima koji su je dobili kao malu bebu).
Nisam uspjela pogledati, nehotice smo izbrisali, taman se nešto bilo smrznulo i to nas je zeznulo. Može li se film negdje nabaviti, je li iko zna?