-
Jaslice i alergično dijete (hrana)
Ima li takvih? Kako se rješava prehrana takve djece u jaslicama?
Konkretno, kod alergije na mlijeko (pa i u tragovima...)
Ima li tko iskustava? Dobrih? Loših?
-
moje dijete nije alergicar, ali zato dosta djece u njegovoj grupi u vrticu je. i oni dobivaju poseban meni. ovisi tko je na sta alergican... nase tete dosta paze na to.
ima i vegetarijanaca i to se postuje, ima onih koji ne zele davati mlijeko i mlijecne proizvode svojoj djeci i to se postuje.
eto ja nemam osobnih iskustava, ali po pricanjima nasih teta vidim da paze na to. zato smo se svi dogovorili da se za rođendane ne nose torte nego voće, bas zbog alergicara
-
Mi smo alergični na proteine KM i dobivamo posebnu prehranu u jaslicama. Obično je to kruh i pekmez za doručak jer često papaju kruh sa nekim mliječnim namazom,pa ga ja uglavnom nahranim doma prije odlaska u vrtić, a za ručak mu obično odvoje hranu ako stavljaju nešto mliječno. Ja sam za sada zadovoljna, tete paze da ne pojede nešto na što je alergičan jer bi on rado papao što i drugi kada vidi da je različito, a kad vidim da imaju jogurte ili pudinge donesem sojin i ostavim u kuhinji pa mu to pošalju u grupu. Ili ostavim rižino mlijeko ako imaju cornfalkes ili one čoko kuglice koje on smije papati.
-
DOneseš od liječnika medicinskoj sestri u vrtiću potvrdu na što je dijete alergično zatim ona pripremi upute za kuharice i dijete dobiva posebnu hranu. Taj dio je funkcionirao, ali opet ponekad se jelovniku nešto promjeni usred tjedna, dođe neka zamjena teta ili kuharice ili netko nešto donese da počasti itd. Tako da je bitno da i ti porazogovaraš s tetama, ispiši im upute da imaju kod sebe i zamoliti ih za strpljene i zahvaliti za ekstra trud. Većinom se tete jako brinu i trude, ali bilo je slučajeva kad su se fino izvikale kad je pojeo nešto što ne smije ne znajući ili kad nije htio jesti neštp što je za njega posebno pripremljeno, a i pretjerano spominjanje alergije među djecom ostavilo je traga. Teško je naći pravu mjeru da svi budu oprezni, a da to ne izazove frustracije i onda probleme djetetu. Sretno- puno je to posla i brige.
Moje iskustvo se odnosi na starije vrtićke grupe i školu, s jaslicama nemam iskustva.
Posljednje uređivanje od pikula : 11.11.2011. at 10:51
-
kao prvo kao alergičar ima pravo na njegu, ili tvoje skraćeno radno vrijeme,pa si vidi dal ti to paše na pravnim savjetima.
kao drugo odneseš papir papir s aleregijama zdrastvenoj teti, i dogovoriš prehranu.
Moje je iskustvo klinka tada stara cca 18.5 mjeseci koja je većdoma naučila kaj smije jest, i nije tražila do onog kaj se posebno njoj dalo, tako i danas skoro ima 6.godina, koristila sam skraćeno, tako da je doma dorućkovala i sad još uvijek,( u vrtiću je u početku imala zamjensko mlijeko Pregomin, i na tom su znali ponekad radit pahuljice ili pudinge), kasnije je nosila rižino, a sad ne nosi ništ. i kasnije je jela ono kaj se njoj dala,
ALI treba jako paziti kaj se deci daje stalno i stalno provjeravati kaj dete jede i kaj se detetu planira dat jest. Moram priznati da sam imala dosta neugodnih situacija, gdi sam detetu trgala iz ruku voćne jogurte, jer teta misli ako je dete alergično na mlijeko da smije jogurte. Kao malo veća osipala ( i to trajalo duže od 14 dan) se od buhtle koja je baš bila rađena za nju,sad dal su pomješali ili kaj ne znamo. Uvijek za svetog Nikolu me pita kaj smije maloj dat za poklon.
Napravila sam i poseban popis stvari koje se ne smiju davati, u takve tančine jer me je zdrastvena toliko kritizirala, navela i stvari koje se smiju davati bez razloga.
Alergija ali oprez.
ak imaš pitanja pitaj
-
svakako djete koje je alergičar moraš već doma pripremiti da ne uzima od drugih hranu koja nije namjenjena za njega,ako je potrebno stavi nekaj od klope u ruksak za svaki slučaj.
Moja mala nikad ništ ne jede kad netko slavi rođendan, a kad ide van na roćkase uzme iće i piće od kuće i to samo ona jede.
-
moja isto ima posebnu prehranu- nema km, jaja, bijelo brašno, orašasti
i dosta paze moram reči, ali ona i sama zna kaj smije i ne smije (radi se o starijoj)
dala sam medicinskoj sestri svu dokumentaciju s popisom alergija i za nju se radi poseban meni.
ja nosim rižino mlijeko, kruh, rižine pudinge, biljni namaz i kekse, a do nedavno i kolač kad su imali za užinu, ali sad su i to u vrtiću počeli raditi za nju
kad netko slavi rođendan, ona jede svoje kekse i voće, a i ovak se ne smije nositi torta, tak da joj to nije neki bed, a i već se do sad naučila da ne jede torte i kolače na rođendanima
iako stvarno dosta paze, ipak se jedan dan najela hrenovka za ručak koje su bile narezane u grah juhi, i dva dana nakon toga se svrbila za poluditi, tak da se greške očito događaju.
i s tetama sam isto razgovarala, ali ona za ručak dobije hranu u posebnoj kutiji tak da joj one to daju i ne pitaju puno.
-
ali je problem da ni ne pogledaju kaj je u kutiji ( tete)
-
oh da i ja sam znala dobiti punu kutiju natrag ili je vidjet onak na suncu na prozoru u 6 mj.
-
jel ovaj komentar išo na mene, ak je mislim da si potpuno u krivu, tete otvaraju kutiju za dete, a ne samo dete, tak da tete moraju imati uvida u to što je u kutiji.
-
ne znam na što misliš, ja sam potvrdila (kako sam ja shvatila) tvoju izjavu, da se znalo dogoditi da tete ( jer nisu stigle, mogle ne ulazim u to) ponekad niti ne pogledaju hranu koju donesemo i dodala da sam primjetila i nepažnju oko toga da čokoladica stoji u kutiji na suncu po ljeti. Jednostavno posluživanje hrane u vritžu ima neki svoj protokol i ako je neđto izvan toga, nza se dogoditi da se zaboravi.
-
ovdje se pričalo o vrtićkoj hrani, znači posebnoj hrani koja se nosi iz kuhinje ako je u drugoj vrtićkoj hrani alergen koji smeta ( u kutijama)i koja se služi za obroke kada i druga djeca nešto jedu, a ne ona od zdoma.
Evo jučer bio grah za sve s paradajzom, za nju u kutiji bez paradajza s špekom, za malu muslimanku bez špeka s paradajzom, za jednog drugog klinca sasvim nekaj treće.
-
ja sam pričala o jednoj kutiji, ti o drugoj kutiji i malo smo se zbunile, ne vidim uopće nikakvog razloga da me tak prozivaš
naime kod nas ta druga hrana iz kuhinje (ne od doma) nikad nije bila drugačije servirana od ostale hrane.
Posljednje uređivanje od pikula : 16.11.2011. at 15:28
-
Ma ne prozivam ja tebe!!!
kod nas pošto je područni vrtić i nema svoju kuhinju nego dolazi iz centale, radi transporta je u kutiji ( plastičnoj), a ostale klince dolazi klopa u kacama. Vidim da i kod drugih dolazi u posebnim kutijama.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma