E ovako ljudeki. Imam 23 god i Gilbert mi je dijagnisticiran sa 12.
Ja sam jedan od tipova očito koji ima pregršt simptoma. Nabrojat ću vam koje, ali i reći jednu stvar o Gilbertu kojeg vidim nitko ne spominje ovdje, budući da sam dosta istraživao. Ljudeki mi možemo biti sretni što imamo Gilberta, ali poslije o tome.
Od malih nogu sam imao žuticu i roditelji su mislili da je od razmućoke, soka kojega sam previše pio. Oči su mi tada jedini put požutjele do sada. Ali kasnije, sjećam se prvo pretjeranog znojenja. Onda su me kroz cijelu srednju školu mučili užasni bolovi u stomaku, i to se ne bi smirilo sve dok ne odem na wc. Kao da te netko probada nožem, tak' je to izgledalo, i to jako često. Iritabilna crijeva i nadutost da ne pričam. Mislio sam uvijek da će mi puknuti crijevo jer bi postalo tvrdo k'o kamen. U školi bi svaku polugodište imao 100+ opravdanih. Krenula mi se javljati žutica, ali ne u očima nego po cijelom tijelu, i užasno žuta mokraća. Ali ono najgore - glupave glavobolje po cijeli dan. I tako godinama. Mozak u stalnom stanju magle, nemogućnost koncentriranja, obavljanja svakodnevnih aktivnosti - i ljudi misle da si lijen. A nekada je ogroman uspjeh samo dignuti se iz kreveta. Nisam bio depresivan. I u tome stanju uvijek sam imao volje za životom. Ali.. Anksioznost me isprala. Najveći okidač povećanja bilirubina je stres. Operećenje. Pod svaku cijenu ga izbjegavajte, pogotovo veći. Ako imate te "sreće" da živite s toksičnim ljudima i u takvim odnosima, ako želite ostati zdravi - bježite od takvih. Ja sam imao tu sreću, kao i sreću da imam drugu fizičku bolest zbog koje se ne mogu baviti s onim što volim (sportom), ali život je predivan unatoč tome. Jedan od drugih najvećih okidača je alkohol.
U tome istom periodu doktori su gdje god sam išao bili veoma neozbiljni i neupućeni u GS. Većinom je to izgledalo ovako: odeš, rekneš sve što te muči - čovjek ti kaže da je GS beningan i to je to. Nitko ništa. To što si žut k'o Simpson svaki 2. dan i što imaš pregršt simptoma - nije bitno. Dok stvar nisam preuzeo u svoje ruke. Prvo što sam otkrio čitajući znanstvene članke i što me pozitivno šokiralo je da bilirubin djeluje kao antioksidans i da ljudi koji ima GS imaju dosta manje šanse da kasnije s godinama dobiju mnoge bolesti koje dobivaju drugi sa normalnim razinama. Bilirubin će vas zaštiti od mnogo toga. Budite zahvalni na GS. Proguglajte gilbert syndrome longevity. Čak i osobe koje puše, a imaju GS imaju dosta manje šanse da dobiju rak pluća od onih koji nemaju GS a isto puše. Opet zbog većih razina bilirubina

)
E sad. Prvo sam promijenio prehranu. Otišao sam na striktnu Keto dijetu 2mj. I strašno mi je pomogla. Nakon 2mj. mnogi simptomi su se smanjili,a neki i nestali. Ali hajd, opet se vratim staroj prehrani, ali sad opreznije. I opet mi se dogodi da se svi simptomi vrate. E sad, ovo što ću napisati je za osobe s GS koji imaju više simptoma od drugih. Jer 1/3 ljudi koji imaju GS uopće ni nema simptoma. Ono što sam skužio i što mi pomaže, ne samo meni nego i xxxx drugih ljudi sa GS je ovo (nadam se da će nekome pomoći):
-piti PUNO vode. Nemoj preskakati jela.
-bez stresa, pretjeranog mentalnog i fizičkog opterećenja.
-krucijalno je jesti hranu koja je zdrava za jetru da je dodatno ne napreže. Što manje začina isto tako. Drugim riječima – trebaš jesti čisto tako da tvoja jetra radi što je manje moguće.
-jesti regularno bez prejedanja i bez posta(nikako nemoj gladovati!). 3 jela i međuobroci.
-izbjegavaj hladnoću
-limitiraj gluten ili ga prestani jesti.
-izbjegavaj rafinirane ugljikohidrate što je više moguće. Jedi više voća i povrća, a od mesa se više fokusiraj na perad.
-izbjegavaj dehidraciju, nesanicu, kofein, mlijeko, loše masti, margarin, životinjske kože, hranu koja nije svježa, sodu, rafinirane šećere, zaslađivače, umjetne kemikalije, bojače hrane, umjetne šećere i UMJETNE KONZERVANSE.
-treniraj. Ali ne sa prevelikim opterećenjem, nego vidi koliko ti tijelo može. Baziraj se na kvalitetu.