Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: Zelje za kiseliti

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno Zelje za kiseliti

Ima li gdje jos kupiti dobro/kvalitetno zelje za kiseliti a da cijena bas nije nerazumna? Ili sam zakasnila?

kiara79 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

a da probaš na placu...ja tamo kupila..

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Na Dolcu imate jednu plavu gospođu, ali baš gospođu koja ima super zelje za kupiti i uvijek da vise neg sto trebamo i rasola nam da extra..... mmmm sline mi cureeee

jkitanov avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Kupus se kiselio prije mjesec dana, ako ga i nađeš svježeg, davno je rezan, prije mrazeva, pa nije baš svjež?

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Hvala, to sam bas pitala, znam da smo malo zakasnili... ali sad razmisljam dal pokusati ili ne...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj smedja prvotno napisa Vidi poruku
    Hvala, to sam bas pitala, znam da smo malo zakasnili... ali sad razmisljam dal pokusati ili ne...
    To sto je zelje ubrano ranije nije problem. Kupus (zelje) ionako treba odstajati prije nego ga krenes kiseliti, da ne bude gorak, iako jako ovisi o vrsti. Ove godine je bila susa, pa ce vjerojatno puno kupusa biti gorko, a to s tvojom procedurom ne mora imati nikakve veze.

Daklem, sad je veci problem to sto je vec hladno, pa ti proces fermencatacije ne bi krenuo kako treba. Lijek - stavis kantu ili vrecu u zagrijanu prostoriju (ako mozes podnositi miris). Ja to ne radim, ali je moja mama godinama radila. Nismo rezali zelje, nego samo izvadili kocenje i unutra natukli krupne soli. Ne znam recept iz glave, ali mogu potraziti ako te zanima. Uz zelje se stavlja voda, sol, lovor, dunja (prerezana) za lijepu zutu boju ili saka kukuruza i to je to. Netko stavi i jabuku. Netko nareze trecinu kolicine na krupne rezance, pa tek onda stavlja glavice.

Treba oko mjesec dana da se zelje ukiseli, ali sad ce trebati i malo dulje. Pazi da ti se ne smrzne.

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Peterlin hvala ti puno...
    Znam kako smo mi kiselili nekoc, tako bi i ja.. .isto samo koceni, unutra sol i papar u zrnu, mislim da mi nismo bas nista drugo stavljali...
    Nije mi palo na pamet da ce smrditi :D ali mama mi je rekla da 3 tj mora stajati na toplom... tako da sam to planirala..
    Nego mislila sam ima li netko savjet gdje tocno kupiti, prije par dana sam jos pred placom vidjela kamion s zeljem i repom u vrecama... jel to jos negdje stoji?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Bude toga na zelenoj trznici (Slavonska Avenija), a jos prosli vikend su prosli kod mene trgovci s kamioncicem koji su prodavali, tako da vjerojatno ima jos uvijek. Vjerojatno ima i po placevima, ovisno koji ti je blizu, da ne jases na drugi kraj grada.

Nadji na placu zelje koje ti se svidja i zamoli ih da ti dopreme doma ili bar do auta. Meni tak moji poznati trgovci donesu sastojke za ajvar.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 23.11.2011. at 10:14

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •