Molim za pomoć savjetom gdje da se obratim odnosno što mogu poduzeti da si pomognem.
U braku sam 7 godina sa alkoholičarem koji je zapio i zakockao 80.000 eura. Ja sam vrlo brzo shvatila što radi i kamo to vodi i što sam god pokušala da to spriječim nisam uspjela. Bio je dužan i mom rođaku 10.000 eura koji je ostao bez posla pa sam odna ja od sramote digla kredit i vratila mu koji sad otplaćujem još 7 daljnih godina, tako da mi od plaće ostane 3000 kn. Na kraju je ostao bez posla zbog toga jer je pijan razbio službeni auto, tada sam ga potjerala natrag njegovoj mami (do tada je živio kod mene s mojim roditeljima gdje smo imali samo jednu sobu, sve ostalo zajedničko s roditeljim). Bio je bez posla godinu i pol, njegova mama i sestra su plaćale ostale njegove kredite. Sad kad radi ima 3000 kn plaću, to mu uzmu banke, sestra i mamam mu nadomiruju ostatak a ja i dalje plačam ovih 10.000 eura. Ne želi priznati da je alkoholičar i ja se konačno želim razvesti. Ali on neće potpisati sporazumni razvod, a ja za odvjetnika nemam. A ako se ne razvedem nemam nikakva prava, sad više nemam pravo ni na 190 kn dječjeg doplatka jer on radi, iako ni ja ni dijete a ni on sam nemamo ništa od njegove plaće. Već tri godine se mučim sama, uzdržavam to dijete vrtičke dobi sa 3000 kn, a roditelji od svojih najmizernijih mirovina plaćaju režije. Spavam sa djetetom u jednoj sobi. Više joj ne kupujem ni cipele ni odjeću nego tražim od poznatih da mi daju, a sebi sam sve oduzela. Bandić me spasio sa besplatnim vrtićem jer bi je inaće morala ispisati. E sada će me dotući ovo jednoobrazno plaćanje vrtića od 300 kn kojih ja jednostavno nemam, a sad je više ne mogu ispisati jer mi se u međuvremenu mama razboljela i leži u krevetu već 4 mjeseca. Dakle nemam je kome ostaviti da je ispišem iz vrtića. Da li postoji kakva institucija kojoj bi se mogla obratiti sa svojom situacijom da me oslobodi plaćanja tog vrtića još tih 6 mjeseci (na jesen dijete ide u školu) i da li postoji kakva udruga koja pronalazi nekakve honorarne poslove takvim majkama da zarade nešto da mogu podmirivati osnovne potrebe djeteta. Napominjem da čak i da se razvedem ja neću dobivati alimentaciju jer mu neće imati od čega oduzeti, a ja bi ga tužbom mogla poslati samo u zatvor i opet ništa nebi dobila time.