Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: Problem sa željezom

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno Problem sa željezom

Drage rodice, evo mene opet s novim problem.
    S obzirom na laganu anemiju, doc mi je prepisao heferol - 1 tabletu dnevno ujutro na taste sa C vitaminom. I lijepo ja to popila, a kad ono bol u želucu, glava boli, muka mi je.... grozno. Popodne, kao da nista nije bilo. I tako isto bi i drugi dan. I onda sam shvatila da je to ocito od heferelola i prestala ga uzimati. I od onda cijelo jutro laka kao pticica. -Kolegica mi je preporucila da pijem kupinovo vino , no s obzirom da je rijec o vinu, pretpostavljam da ima alkohola koji bi mogao nastetiti mojem Zlatu, stoga sam samo zahvalila na savjetu i frknula nosom. Kako Vi drage moje rijesavate (ili ste rijesavale) taj problem. Koje tablete uzimate, terapija prehranom??? Sto mi preporucate.
    Lijepi pozdrav svim (budućim) mamicama i onima koje to zele biti.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Koliko ja znam, ali to je čisto rekla-kazala (trebalo bi malo proguglati), da crno vino ne može štetiti bebi, a naročito vjerujem kad se radi o kupinovom. Svaki dan gutljajčić, ha?

Zgodno bi bilo malo se raspitati o tome, to je prilično korisna informacija. Samo kaj ja nemam vremena još neko vrijeme.

Zar ne postoje drugi lijekovi za nadomjestak željeza? Možda da ih probaš? Čula sam za Ferrum.

momtobe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Lagana anemija je normalna u trudnoći- ne bih znala reći do koje granice, ali meni je isto niski hemoglobin, i nisu mi prepisali ništa dodatno. Pijem Prenatal. Dobro je znati koje namirnice imaju puno željeza- npr. suhe marelice, pa to čvaknuti češće. Ja mislim da je uvijek dobro pitati najmanje 2 doktora za mišljenje, što imaju priliku oni koji idu kod privatnog gin., a socijalni piše uputnice...

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

dobar ti je sok od cikle

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jelka jelka kako ne škodi ccc...

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Zlato, ja sam pri kraju prve kutije Heferola, i nisam ga mogla piti natašte ujutro, do ručka sam bila u komi. Pijem ga 2 sata nakon večere (i tako ne jedem poslije 8 sati), i pazim da u to vrijeme ne pijem mlijeko, i sve funkcionira ok (naravno, osim normalnih tegoba sa stolicom, od željeza).

Ako ni to ne bude išlo, uzmi ga uz obrok, ali pazi da u njemu nema mlijeka ni mliječnih proizvoda, jer oni smanjuju apsorpciju željeza (kao i kava i čaj -sve ti piše u papiru uz Heferol). Bolje da ga uzimaš tako, nego nikako.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Probaj pitati doktora možeš li uzimati neke od tablete željeza koje se žvaču, to je jedino što sam ja mogla uzimati od svega toga, ali prije, dok nisam bila trudna. Kod mene sve obratno, tako da mi je sad u trudnoći željezo 17, što mi u životu nije bilo!!!

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Samo željezo u krvi ne mora ništa značiti, važniji je hemoglobin i/ili feritin. Meni je željezo uvijek ok (oko 14-15), ali hemoglobin je uvijek oko donje granice, a feritin jako nizak. Više ni ne radim željezo u krvi, samo hemoglobin.

maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Meni je željezo super otkako uzimam Spirulinu. Pomogla je i nakon prvog poroda a može se za uzimati i u trudnoći i dok dojiš.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam povracala od Retarda u trudnoci - cijelu trudnocu nisam povracala, u zadnjem tromjesecju mi ginicka po defaultu prepise tablete zeljeza i ja - povracam :/.

Onda mi je patronazna preporucila Ferohel sirup - njega sam jedinog podnosila bez problema, nastavila sam ga piti i za vrijeme lohije.

Inace je dobar spinat, jetrica, cikla...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Super, hvala curke, zvat cu svoju doc i pitati ju da li da uzimam nesto drugo ili da nastavim s time ali uz obrok. Pojacat cu spinat i ciklu u jelovniku, mozda i to pomogne. Od srca Vam hvala jos jednom.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Promijeni preparat - ja sam cijelu trudnoću na Ferrum sirupu i sve je super.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

kak teško podnosim željezo u obliku tableta i sirupa, doc mi je preporučio ****-ov sok za trudnice i dojilje sa dodatkom željeza (ima i sa dodatkom folne kiseline). Boca od pola litre košta 14 kuna u DM, jeftinije je od kupinova vina a i puno finijeg okusa (što je bitno kod nekoga tko je imao grozne mučnine kao npr.ja).

odra avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ja isto pila heferol zbog blage anemije, u trećem tromjesečju. Ali nisam pila svaki dan (tako mi dr rekao), već 2-3 puta tjedno i samo navečer, kao i martinaP, izbjegavajući mlijeko uz to, a uzimajući c vitamin. Nisam imala problema ni sa stolicom ni sa mučninama. sve bilo ok.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Evo mene danas kod moje gin, i kažem kako sam pri kraju Heferola, nadajući se da je to za sada sve, a ona meni odmah dala još jednu kutiju... Odmorit ću se od željeza kojih tjedan dana, a onda ispočetka.

Početno

Ja za zeljezo pijem Aktiferin Compositum tablete ustvari kao kapsule i pijem jednu dnevno. Neznam dali ima toga u Hrvatskoj.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

:D
    Ja već imam za žvakanje tri mjeseca Ferrum lek. Dobro ga podnosim,zna se pojaviti težina,žgaravica, ali onda koja bajamica i sve bude ok.

Moja princeza stiže 30.04.06.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ferrum sirup ima za kupiti u ljekarni ili??? Moze li i bez recepta??

lara01 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod mene je odmah na početku trudnoće ustanovljen nizak hemoglobin.
    U početku sam pila Ferrum lek sirup. Sve je bilo u redu, nije bilo glavobolja niti mučnina samo problemi sa stolicom pa sam u dogovoru s liječnikom počela piti Ferohel sirup i od kada njega koristim sve je super.

Ferrum lek i sirup i tablete mogu i na recept. Nisam sigurna, ali koliko me sjećanje služi jedna bočica sirupa bez recepta je cca 26,00 kn. Mislim da je meni trajala 7-8 dana.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

doziranje???

mango

Početno

Ja pijem francuski lek Tot'hema (http://www.vidal.fr/Medicament/tot_hema-16626.htm). Ovde jedna ampula kosta oko 1 euro. Odvratnog je ukusa pa ga trpam u sokove, ali je jedini koji mogu da popijem a da ne povratim.

Inace, uvek je mnogo bolje uzimati preparate gvozdja koji su vec rastvoreni ili se pre upotrebe rastvaraju u vodi jer je najveci problem sa gvozdjem kako ga upakovati da bude rastvorno u vodi i iskoristljivo za organizam.

Kao biohemicar prilicno dobro poznajem ove stvari pa vam odmah mogu reci da gvozdje iz spanaca (u kome ga btw. skoro uopste nema, to je jedan od vecih nutricionistickih zabluda) , cvekle i hrane biljnog porekla ne moze da se iskoristi u nasem organizmu.

Delimicno mozemo da iskoristimo gvozdje iz mesa, najbolje je konjsko jer je najbogatije. Ali meni se gadi, narocito ako je poluzivo, sto je najkorisnija varijanta.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

2 žličice Ferrum sirupa (ukupno 10 ml) odgovara jednoj Ferrum tbl za žvakanje, tj. 100mg željaza. Znači trebala bi uzimati ujutro natašte 2 žličice sirupa (žličice su priložene u kutiji). To ti je otprilike isto kao 1 caps Heferola (115mg željeza).
    Pila sam Ferrum sirup više puta i dobro sam ga podnosila, za razliku od Ferrum tableta, od njih sam povraćala.
    U ljekarni ti ne bi trebali raditi probleme. Kažeš da ti je dr propisao željezo zbog anemije u trudnoći, ali da Heferol ne podnosiš.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Hvala Vam iskreno i od srca na pomoci. Danas idem u ljekarnu probati sa Ferrum sirupom.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Zlato... prvotno napisa
    Hvala Vam iskreno i od srca na pomoci. Danas idem u ljekarnu probati sa Ferrum sirupom.

OBAVEZNO nakon njega popij šumeći C vitamin i nećeš imati ni najmanje probleme s probavom.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mango prvotno napisa
    Kao biohemicar prilicno dobro poznajem ove stvari pa vam odmah mogu reci da gvozdje iz spanaca (u kome ga btw. skoro uopste nema, to je jedan od vecih nutricionistickih zabluda) , cvekle i hrane biljnog porekla ne moze da se iskoristi u nasem organizmu.

Delimicno mozemo da iskoristimo gvozdje iz mesa, najbolje je konjsko jer je najbogatije. Ali meni se gadi, narocito ako je poluzivo, sto je najkorisnija varijanta.
    mango, jel bi mogla ovo malo objasniti? da li smatras da je to zbog zagadjenja, neceg drugog...? po tome bi znacilo da je JEDINI nacin dobivanja zeljeza iz preparata ili iz mesa?? pa kako su onda ljudi dosad zivjeli (ranije se meso puuuno rjedje jelo nego danas)? kako vegetarijanci mogu bez zeljeza?? :? :?

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

za one koje zanima prirodno.
    u becu preporucuju i za mame i za djecu svaki dan malo soka: cikla, mrkva, jabuka pomjesano. svjeze presano naravno. a ako je bioloski jos bolje. valjda se onda u toj kombinaciji bolje iskoristi.

mango

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    Citiraj mango prvotno napisa

mango, jel bi mogla ovo malo objasniti? da li smatras da je to zbog zagadjenja, neceg drugog...? po tome bi znacilo da je JEDINI nacin dobivanja zeljeza iz preparata ili iz mesa?? pa kako su onda ljudi dosad zivjeli (ranije se meso puuuno rjedje jelo nego danas)? kako vegetarijanci mogu bez zeljeza?? :? :?
    Nismo se razumele, tj. ja nisam bila najpreciznija. Generalno zdravom organizmu je dnevno potrebno da unese 11-17 miligrama gvozdja, sto se lako postize cak i nedovoljno balansiranom ishranom. Nije potrebna velika kolicina mesa i povrca da bi se to postiglo. Zato anemija i nije jedna od cescih bolesti osim kod starih, zena (uglavnom zbog menstruacije) i dece.

Iskoristivost gvozdja iz biljne hrane nije znacajna. Cak je u vecini slucajeva minimalna pa i ravna nuli. Po raznim tablicama se na primer moze naci da u nekom povrcu ima dosta gvozdja, ali sustina nije u kolicini vec u tome kako je to gvozdje "upakovano", odnosno da li nas organizam ima potrebne enzime kojima ga moze izvuci iz kompleksa u kome se u biljci nalazi. Pa tako iz cvekle koja je crvena upravo od kompleksa gvozdja mi malo toga mozemo da iskoristimo. Tesko da cemo samo jedenjem cvekle poboljsati losu krvnu sliku.

Za razliku od biljaka, zivotinjski organizmi su nam po enzimskoj strukturi mnogo blizi pa se na pr. gvozdje iz mesa mnogo lakse i bolje iskoristi.

E, sad, ono sto je bitno u celoj ovoj prici je da se u biljnoj hrani nalaze jedinjenja koja olaksavaju resorpciju gvozdja kao sto je na pr. folna kiselina, vitamini C i B12, omega nezasicene kiseline, teobromin... a kojih nema u mesu. Opet se vracamo na uravnotezenu ishranu... ili na pricu da je lakse iskoristiti gvozdje iz na primer mahunarki koja su bogate folnom kiselinom i imaju vitamina C, a manje gvozdja, nego iz neke druge hrane koja ga sadrzi znatno vise, ali je siromasna u svemu ostalom (cvekla nije los primer).

Malo sam bila opsirnija, ali nadam se i jasnija i vise od pomoci
    Ja sam se pridrzavala ovih pravila i u prvoj trudnoci nisam imala problema sa gvozdjem, a u drugoj se prvi put problem javio u 34. nedelji trudnoce.

mango

Početno

Podkrade mi se vitamin B12 u biljnu hranu, sto nije tacno, sorry

Njega ima u kvascu, jajima, siru, mesu...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ja pijem TOTHEMU 1 ampulu na dan,nije odvratnog ukusa malo je slađe nego što bi trebalo,popijem sa bilo kojim negaziranim sokom pre jela i to je to.Probaj ili se posavetuj sa doktorom.
    Pozdrav

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

E da ja TOTHEMU ne plaćam kako je Mango rekla 1 ampula 1 euro,već je cela kutija od 20 ampula oko 4,5 eura.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •