Zanima me kad se u prehranu mogu uvesti gljive. Za početak recimo šampinjoni iz uzgoja?
Zanima me kad se u prehranu mogu uvesti gljive. Za početak recimo šampinjoni iz uzgoja?
sigurno ce se javiti jos netko s vise informacija, ali negdje sam procitala da djeci (ne samo maloj djeci, vec i starijoj) uopce nije dobro davati gljive, ne sjecam se vise iz kojeg razloga...
ja zari još ne dajem gljive, frka me
ne,ni ne namjeravam
kad si ih bude sam spremao,onda može
Roko još nije jeo gljive, niti šampinjone iz uzgoja, i neće tak skoro, frka me je grozno.
Čini mi se da sam negdje pročitala da se djeci do 5 godina ne preporuča davati nikakve gljive (pa makr i iz uzgoja) jer im još jetra nije zrela, pa bi čak i gljive iz uzgoja mogle uzrokovat probleme.
Ja sam pročitala to isto (za jetru), ali mi je u sjećanju ostala malo veća brojka (za godine). Za D. mi je njegova doktorica rekla - NE do 12. godine.
Makar, nismo mi gljivoljupci enivej :/
Ne, osim ak slučajno zagrize koji komadić na pizzi. Ak radim umake s gljivama (u ovom slučaju su samo šampinjoni jer druge gljive niti ja ne jedem), njemu napravim posebno.
Čak do 12. godine jetra ne proizvodi neke enzime koji su potrebni za apsorpciju gljiva.
Dajte neki link, NESTO sto bi objasnjavalo ovo s enzimima u jetri.
Jer ja sam okrenula naopako cijeli internet u potrazi zasto klincima ne davati gljive, i nisam nasla NISTA :? Sto god da sam nasla da spominje ne davati djeci gljive govore ne davati gljive djeci i starijim ljudima - ali zbog mogucnosti trovanja, nikakav drugi razlog nisam nasla.
i mene zanima.
andreju ne dajem gljive, naravno - ali mi smo gljivoljupci i ne želim ih izbjegavati još deset godina ako nema potrebe!
mene isto zanima...
odrasla sam u porodici u kojoj smo od malih nogu brali gljive i ja sam ih jela od kad mi pamcenje seze...
od vrganja, rujnica, smrcaka, redusa, mlijecnica, suncanica....itd itd...
i jako jako me zanima zasto ne savjetuju da se djeci daju gljive a isto nisam nasla nigdje info o tome
Da, ja isto ne mogu ništa o tome pronaći, a čula sam isto ovo što piše apricot - da se gljive ne preporučuju čak do 12. godine jer jetra ne proizvodi neki enzim potreban za probavu gljiva. To mi je rekla moja sestrična, koja je doktorica, a osim toga je prilično liberalna oko dohrane i hranjenja djeteta, pa kad mi ona kaže da nešto treba izbjegavati to mi je onda stvarno zabranjenoInače, imam prijatelja koji ima intoleranciju na gljive - zlo mu je od svakih gljiva, i šampinjona, pa si tumačim da on onda nema tog enzima ?? kao kad je netko intolerantan na laktozu (to je moje seljačko tumačenje). Mi smo isto brali i jeli gljive, i jedem ih otkad znam za sebe - i lisičarke i vrganje, i one iz uzgoja, i neke čudnovate bijele gljive koje je moj tata pekao na roštilju i davao mi ih jesti.
ako se mogu jesti i sirove a mirisu specificno i rastu u proljece moze biti da su redusheMima prvotno napisa
jedne od njam njam gljiva meni
Ni ja. A sto se tice uvodjenja hrane isla sam sve po 'skolskom' redu, gljivu mi je zapravo prvi puta sama ona otela iz mog tanjura kad je imala 18 mjesecianchie76 prvotno napisa
.
Sjecam se da me je bilo frke radi reakcije - ali jedina reakcija je bila da joj se svidjaju.
Ne jedemo ih u nekim velikim kolicinama ili precesto - svako toliko napravim neki umak ili meso s gljivama (na nas 3 max 100 grama gljiva) - ona ga pojede s gustom, i to je to.
Nisam primjetila nikakav problem, a inace je (kuc-kuc) zdrava i nikad (opet kuc-kuc) nema nikakvih problema s probavom, bolovima u tibici ili slicno.![]()
ovo bi bas i mene zanimalo. inace sam malo frick sto se tice zdrave prehrane, ali ovo isto o gljivama, pogotovo onim iz uzgoja, nisam cula.
mislim strah od otrovanja zbog gljiva ubranih ili na placu mi je jasan, ali uzgojeni sampinjoni?
ina ih je pocela jesti sa 4 godine, mislim sampinjone u woku sa drugim povrcem i nikad nisam primjetila da joj smetaju. doduse nije to precesto, ali ipak. da li taj enzim fali svima ili samo nekima?
pa se pridruzujem onim zeljama za linkom
ista ova priča je bila aktualna prije nešto više od godinu dana.
link nismo mogli pronaći (jer je ta informacija u glavi odavno - puno prije no što sam znala za internet, ako je uopće i postojao), pa sam ja danima zvala Prehrambeni faks i onu profesoricu koja se bavi nutricionizmom i često piše po novinama. Budući da je nikada nisam uspjela dobiti, sada molim nekoga od vas tko ima volje (Irena, s dva prezimena, jedno je Balić), neka nazove i sve to ispita jer ni ja ne znam dati neko naučno objašnjenje osim onoga što smo mima i ja napisale.
Odakle mi link?! :smajli mrmlja u bradu:
Moj lima "jede" gljive skoro nekih godinu dana. Pod navodnicima jer gljive najcesce jede na mijesanoj pizzi. A i tu kolicinu koju pojede - hm.. mozda bi to bila jedna gljiva u tom obroku![]()
Uglavnom, nikakvih reakcija nije bilo. A ja sam prije nego sam mu dala prosurfala po netu uzduz i popreko i NISTA nisam nasla, tak da sam odlucila da ce kupovni sampinjoni biti ok jer se otrovati nemre, a drugo nista nisam nasla kao problematicno kod konzumiranja gljiva. Tak da neke info bi dobrodosle.
Tu informaciju da dijete ne može jesti gljive do 12 godine pamtim i ja. I mene to jako muči jer Frano obožava gljive. počelo je sa šampinjonima s pizze a završilo na jestivim gljivama koje mi jedemo. Naime, moja familija, a ne i MMova, oduvijek jede gljive i jako ih voli i onda kako djetetu objasniti da ih ne jede. Uglavnom, on ih jede (vrganje, lisičice, trubače), naravno ne u prevelikim količinama i nikad nikakvog efekta nije bilo. Naprotiv, baka mu je kupila Božcevu Enciklopediju gljiva i njemu je to kao Biblija. Zna već sve gljive sa slika i još zna koje su jestive a koje otrovne (opet po slikama).
No dakle, hrpa postova a nisam ništa pametnija! Nadam se da će netko javiti kad sazna više o ovoj temi. A nama ne preostaje ništa drugo nego da se još strpimo ... Šmrc
U časopisu za mame i tate Lisa Moje dijete izdano dana 27.10.2003. br. 11 pod naslovom Opasnost od gljiva, djeca ne smiju bar do 7 godine probati gljive-naravno misli se na bilo kakve jestive. i to ne samo smanjenjem imuniteta i pogoršanjem ekoloških uvjeta već i stoga što
"otrovne tvari kao štp su mauskarin, muskaridin, bufotein, aktivne tvari s toksičnim svojstvima (npr. kolin) , teški metali i još mnoge druge, kad dospiju u dječji organizam mogu izazvati teže poremećaje u radu jetre i bubrega. to često dovodi ili do trajnog invaliditeta ili smrti.... dijete se može otrovati ne samo svježim, nego i sušenim i ukiseljenim gljivama." :shock:
:shock:
Kaj to znači da mogu biti štetne i ako ih jedeš u trudnoći?
da, kao i npr. svježi kravlji sir, suhomesnati proizvodi, sushi, školjke....
pojma nemam, to se ne spominje samo za djecu... i još:
"Naime, jestive gljive stajanjem mogu postati otrovne. otrovni su raspasni produkti njihovih bjelančevina. to su ptomaini koi dovode do akutnih otrovanja.inkubacija je vrlo kratkai dijete počinje povrćata već nakon sat,dva...općenito je dobro znati da se jela s gljivama nikad ne smiju jesti odstajala, niti se smiju podgrijavati.simptomi trovanja javljaju se paraleleno s probacljanjem u želučano-crijevnom sustavu kad se toksini gljiva počinju izlučivati iz organizma preko bubrega i jetre (upravo se jetra bezuspješno pokušava boriti s otrovima iz gljiva)"
evo, prepisala sam skoro cijeli članak :D![]()
kovke, skinula si mi veliki kamen sa vrata!
zamalo ispade da sam izmislila!
lut, zaboravila si na tunjevinu!
ma nema problema, dobro da ste započele tu temu jer sam i ja na to skoro zaboravila 8)
Kakvu sad tunjevinu?! Ni to se ne smije?!
Ma daaaaaaaj...
Odustajanje od gljiva sam jedva prebolila... sad jos i tuna?!?!
ili to vrijedi samo za trudnice?
a daj!
pa moje dijete sasvim dobro jede i bez gljiva i bez tunjevine i bez koječega!
Daj sad zaozbiljno. Stvarno ne smiju ni tunu? Do kad? :/
ne znam.
znam da trudnice ne smiju, ali čak ni to ne znam zašto... pročitala sam na Forumu iz više izvora. Jednom je postojalo i odlično objašnjenje, ali sam ga ja u međuvremenu zaboravila.
Mi na radionicama govorimo da dojilje smiju jesti sve, u normalnim količinama. Znači, uključeno je sve gore nabrojano. Pa ti sad vidi...
u tunjevini se navodno talože neki teški metali. :/
čini mi se živa![]()
Jel ovo vazi samo za tunu ili i za drugu plavu ribu.Naime Anđela ima ekcem pa joj je plava riba ionako bila zabranjena do 12 mjeseci ali ja jos nisam dala da jede jer smo imali jaku reakciju na kivi pa se bojim da isto neodreaguje i na ribu. A gljive joj i ja sam htjela neki dan da joj dam pa mi nesto nije dalo više zbog tih alergijskih reakcija nego da sam ista dalje znala o tome .
mislim da se živa taloži i u drugoj ribi, ali u tunjevini najviše. nije provjeren, ali nešto mi zvoni u glavi...smilić lupa čekićem po glavi
Tuna dugo živi, dugo treba da naraste do parsto kila i za to vrijeme pobere puno nečistoće iz mora, i ima puno vremena da se u njoj nataloži žive.
Zato je srdela zakon.
A za gljive mi se čini malo previše do 12 godina, može izvor tog podatka?
Ja sam to negdje pročitala, ali sad stvarno nemam pojma više gdje.
A budući da mi je to rekla i doktorica, pretpostavljam da izvor postoji :/
a70v, aj pročitaj cijeli topic, pliz!
morski paskovke prvotno napisa
Ja sam Luki dala neki dan 2 listica i bas su mu se svidjele al ne namjeravam mu ih davati za duugo.
Samo sam mu dala da proba okus.
Jesam,istina Bog, opet ofrlje, ali opet imam pitanja.apricot prvotno napisa
Netko je negdje pročitao da jetra ne proizvodi enzime, ali tko i gdje?
Kovke je citirala članak, ali govori o odstajalim gljivama. Mene jako zanima da li dovodim svoje dijete u opasnost ako joj dam malo svježe pripremljenih šampinjonja.
zato sam ti i rekla da pročitaš cijeli topic: nemamo pojma gdje smo čuli (pročitali).
živjeli smo i u vrijeme prije interneta, nismo na svaku informaciju mogli stavljati link.
vidjela si što smo napisali, a ti ćeš naravno sama procijeniti hoćeš li joj davati gljive ili ne.
u svakom slučaju, može se lijepo živjeti/hraniti i bez gljiva, a ne znam što je to u njima tako senzacionalno da bih ih davala svome troipolgodišnjem djetetu. ako već i postoji neka sumnja.
Osim toga, još i danas postoje hrpe informacija koje se mogu pronaći samo u knjigama i stručnim časopisima, a ne i na netu.apricot prvotno napisa
![]()
I ja sam od jedne liječnice čula da se gljive ne bi trebale jesti do navršene 12 godine.
Naravno da većini neće biti ništa od koje gljivice, ali jednako tako se ne preporuča i hrpa drugih stvari od kojih većini neće biti ništa, a ipak ih izbjegavamo, zar ne?
Upravo to htjedoh reći, ali ti si to bolje sročila!Sanja prvotno napisa
Moja prijateljica bebi umače dudu u vino i pivo. Nije joj ništa, kaže ona!
...samo sam htjela nadodati da sam se ja otrovala od jedne, jedine "krive" školjke dok ostaloj ekipi koja je jela isti obrok nije bilo ništa....
:/
Meni su gljive totalno jadne....
Volim ih jedino kao zacin. Npr. suseni vrganj ili tartuf (tj maslinovo ulje u kom je nekad plivao tartuf)
a sta ti je bona ne bila :namigninet prvotno napisa
bice da nisi probala dobro spremljene gljive![]()
ma ona jede samo kad mora (neko veče sam je jeeeedva nagovorila da pojede kolač! i dva konobara su je nagovarala)!
Ama probala sam po Ajsinom receptu sve (Znas Ajsu gljivarku sa Ciglana)....al kako rekoh jadne su. I mrtve. :/
o ajsi nemam pojma
moras ti doc kod njojze...dzaba je![]()
pa cu te onda pitat volis li gljive
a apri, ne cudi me da nece da jede, vidis da cuva liniju
nije poguzija ko jedna koja ovo pise![]()