možda, ako nije bilo srednje opcije (ne znam / nisam siguran), a vjerujem da su je dozvolili. Odnosno, ovdje rezultati nisu u potpunosti prikazani, i naravno, radi se o statistici.
Meni se čini da je ljude u prirodi život sam po sebi odgajao.
Odnosno, roditelji i djeca imali su samo jednu brigu, kako preživjeti, i jedini način je bio međusobno pomaganje i život u što čvršćoj zajednici. Sve ostalo je bilo sasvim sporedno.
Danas je tu puno više komponenti - zapravo ne danas, nego već dosta dugo - meni su jako zanimljivi oni citati od pred par tisuća godinica o tadašnjoj mladeži (evo ih ovdje uz prigodnu kršćansku misao)
Imam osjećaj da se nestankom tih čvrstih zajednica ljudi sve više osjećaju ugroženi kao pojedinci, djeca osjećaju pritisak roditelja kojem najčešće ne vide opravdanog razloga, roditelji strah od vlastite a još više od tuđe djece. No nitko ne ide u dubinu problema, svi gledamo vrlo površno.
Ne želim reći da problem ne postoji, ali je previše kompleksan da bi se izrazio kroz post na forumu, a još manje kroz te dvije riječi, popustljiv odgoj. Mislim da su ljudi u primarnim zajednicama svoju djecu odgajali popustljivije nego danas, a da ipak nisu imali problema s maloljetničkom delikvnecijom. Ali nisam sigurna hoće li itko razumjeti što želim reći.
Nadam se samo da mi nećete staviti u usta poziv da se vratimo korjenima i da živimo kao spiljski ljudi, naravno, to je nemoguće sve kad bi to i htjeli. U paketu s tom nesigurnošću u svoju djecu i bližnjega svoga dobili smo druge sigurnosti i zadovoljstva, od čvrstih nastambi do lcd ekrana, umjetnost, znanost itd. I sad što je tu je, da bi se borili s tom elementarnom nesigurnošću i strahom koje svi imamo zakopane duboko u sebi, moramo ih prvo biti svjesni i razumjeti njihove uzroke.