Razmišljala sam da stavim ovo u Izazove roditeljstva, ali pošto se danas gojaznost smatra bolešću modernog doba, mislim da je temi mjesto ovdje.
Ovako, moja 15godišnja kći je zadnje 3 godine dobila 30kg. Ušla je u 6. razred sa 50 i kojom, a sada u 1. srednji sa 70(vjerovatno i kojim ali neće da se vaga). Do 12 godina je bila izuzetno visoka i mršava, odličnog zdravlja. Od prvih pubrtetskih pojava kile se lijepe na nju. Ona je i visoka, čak 173cm, lijepo građena, skladna djevojka, i još uvijek te kile na njoj ne izgledaju pod odjećom tako ružno. Međutim, kada je u pidžami, ili se skine, tek tad vidiš to veliko tijelo. MM i ja smo prilično visoki i krupni ljudi, MM 184cm i nekih 80kg, ja 175cm i 73kg. Niko u porodici nije debeo, većina nas izgleda čak mršavo.
Kada sam jednom primjetila prošle godine da joj strije se pojavljuju na butinama i guzi, reagovala sam zaista burno, ali ona to uopšte nije uzela za ozbiljno.
Jednostavno to dijete voli da jede, sva vrsta hrane joj odgovara, ne voli sport, grickalice i slatkiše više i ne kupujem u zalihe već ponekad, po potrebi. Jedni kažu da kada sama skonta da je previše da će početi da pazi. mene je strah da će biti prekasno. Već sada izgleda veća od mene, a ja nisam neka sitna žena. Ako joj kažem da smanji unos hljeba tokom našeg ručka kaže da joj prigovaram, često se naljuti, veli da je meni žao što ona jede. Ako joj kažem da pripazi na ishranu tokom nekog našeg razgovora, ponekad se zamisli, pa kaže da zna da mora, a ponekad opet se ljuti i veli da ja svaki razgovor okrenem na njenu debljinu.
Više ne znamo šta da radimo, da li je pustiti da sama skonta? Ili jo stalno prigovarati/skretati pažnju? Jel neko od vas proživio nešto slično i kako se završilo? Da li da joj kuham posebno(ona voli meso i pite) a da mi ostali jedemo normalno?
Iako mi kaže da ona misli da super izgleda i da je nije briga koliko ima kila, vidim da ju muči, pazi šta da obuče, neće da se vaga pred nama. Još nekidan kada je moj brat rekao kako me vidio i kako mu seka i sa 36 super izgleda, bolje nego većina 16 godišnjakinja, ona se stužila. znači stalo joj je. Kako je pokrenuti da nešto i promijeni???!!!