Page 4 of 8 FirstFirst ... 23456 ... LastLast
Results 151 to 200 of 372

Thread: Što vama znači izraz "zdrava prehrana"?

  1. #151

    Join Date
    May 2007
    Posts
    2,167

    Default

    Na temu: osim kvalitativnog sastava hrane za koji otprilike znamo kakav treba biti da nesto nazovemo "zdravim", cesto se zanemaruje kolicina pojedenog. A ona takodjer radi stetu ako je neadekvatna, makar kvalitetom hrana stvarno udovoljava vrlo strogim kriterijima.

    Ajme ovo zvuci pretenciozno
    ali skuzile ste me :D

  2. #152
    klara's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Kraljevica
    Posts
    2,362

    Default

    Sad cu biti totalno off topic, ali kako se kuha grah sa zaprskom? Meni je uvijek gust sam po sebi, moram ga obično razrijedit a ne zgusnut.

    Kamo biste svrstali vegetu natur i slicne proizvode - u zdravu ili nezdravu hranu?

  3. #153
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    u vrlo nezdravu.

    Danka_, potpuno si u pravu; naša kultura je navikla na pretrpane tanjure i stalno se bojimo da ćemo ostati gladni.
    Ja sam svojevremeno imala takav posao da sam se skoro dva mjeseca hranila u restoranu ekskluzivnog hotela; prvi dan mi je porcija bila smiješna.
    Ali sam vidjela da sam poslije takvog ručka ustala od stola spremna za posao, a bila sam sita.

    Oči treba nahraniti, želucu je dovoljno puno manje.

  4. #154
    Osoblje foruma rahela's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    čardak
    Posts
    3,285

    Default

    Quote Originally Posted by Cubana View Post
    A ja baš gledam na čijem kolinju bih se mogla ogrepsti za kanticu masti.
    šta nisi rekla, umjesto grehota, mogla sam ti jučer za ročkas dati teglu masti

  5. #155
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Quote Originally Posted by rehab View Post
    A zašto ga sama ne napraviš, to ti je 10ak min posla ?
    Radim paneer sama, kad mi se da. Ok, ali to nije kravlji sir kojeg trazim. Onakav kakav kupujem od jedne kumice na Kvatricu nisam nikad uspjela napraviti doma, a vjerojatno ni necu.


    Inace, jedan od glavnih razloga zbog kojih se trudim kupovati lokalno i/ili organsko je vosak i nekakvi slicni premazi. Obicni ducani najcesce nude jabuke, tikvice, krastavce i slicno s valjda pola centimetra neobjasnjivih naslaga koje se ne mogu oprati cak niti sredstvima za ciscenje (znatizeljna sam pa sam probala gotovo sve sto sam imala u kuci).

  6. #156

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG,R. Pešćenica
    Posts
    2,190

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    a jesi probala pred kraj kuhanja zgnjećiti dvije šeflje graška, da dobije onu "puninu" na kou si navikla uz zapršku?
    aha, onda mi plivaju kožice

  7. #157
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,988

    Default

    znam da se i kod nas valjda nektarine beru maltene zelene pa se namaču u nekoj tekućini pa prolaze još par postupaka prije nego ih tutnu u hladnjačlu, jabuke slično...
    Amerikanci su vjerovatno napredniji pa imaju više tih premaza
    Ja hvala bogu imam svoj vrt da nemam tražila bi više kod kumica po pijaci i sl, meni sve ovo iz dućana meni ima plastični okus :bljak:. Doduše za kuhana variva može proći ako baš pofali domaćeg povrča, ali salate teško(pogotovo paradajz).

  8. #158
    ina33's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    29,260

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    u vrlo nezdravu.

    Danka_, potpuno si u pravu; naša kultura je navikla na pretrpane tanjure i stalno se bojimo da ćemo ostati gladni.
    Ja sam svojevremeno imala takav posao da sam se skoro dva mjeseca hranila u restoranu ekskluzivnog hotela; prvi dan mi je porcija bila smiješna.
    Ali sam vidjela da sam poslije takvog ručka ustala od stola spremna za posao, a bila sam sita.

    Oči treba nahraniti, želucu je dovoljno puno manje.
    X na sve. Naša kultura je prije živila drugačije, kopalo se po poljima itd. Sad se ne radi fizički na taj način i sve to treba smanjit.

    Vegetta all, pa čak i uz pridjev "natur" je u Dalmaciji no-no... barem bio. Ono, jednoznačno nedzrava hrana... kao i jušne kocke itd.

  9. #159
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Meni je uzasno to branje nezrelog voca. To nisam u Slavoniji primijetila. Mi smo sve u tetkinom vocnjaku brali zrelo i socno. I na trznici se prodaje sve zrelo.
    A ovdje u Dalmaciji svi beru sve zeleno. Znaci ono, susjeda ima kajsiju i onda pobere zelene kajsije koje kakti pusti da zriju u gajbi... Meni u toma nema ni mrvice slasti. A da ne govorim da su i dalje kisele i kad "dozriju". O mandarinama necu uopce pricati. NIKAD nisam probala slatku kupovnu mandarinu. Narance su mi slatke jedino grčke i to ako uborem dobro.

  10. #160
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Ina, ja sam evo u Dalmaciji 10 godina i svi naokolo koriste Vegetu. Ja sam im čudna.

  11. #161
    Osoblje foruma krumpiric's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,835

    Default

    Quote Originally Posted by gita75 View Post
    aha, onda mi plivaju kožice
    rješenje je crvena leća.

  12. #162
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by krumpiric View Post
    pa šta pizza iz lidla i knedle iz lidla koje masovno jedete nisu pseudohrana? (ne pišem aprici)

    zdravom hranom smatram sve što je raslo i živjelo, ubrano je ili ukokano, a ja sam to (ili netko drugi) s minimalnom količinom obrade dovela u stanje jestivosti
    zdravima smatram i domaći kolač i domaćeg prasca
    nezdravim smatram juhe iz vreća, gotove proizvode, prerađevine visokog stupnja, sve tome slično.
    potpis

  13. #163
    ina33's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    29,260

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    Ina, ja sam evo u Dalmaciji 10 godina i svi naokolo koriste Vegetu. Ja sam im čudna.
    Žene od koje dobi? 30-40? A biće se i to promijenilo, kao i odgoj... moja none-mama - ono, to je bilo nepojmljivo, ma koliko je baš iz tog doba Karapandža i "žličica Vegete" kojeg su svi obožavali... ako je to uopće bio on, ne da mi se googlat Yu Lexikon.

    Meni je nepojmljivo, tj. to mi je usađeno kao ono... ful nezdravo. Ali, ja ne živim u Dalmaciji, realno, već 20 godina... drugo je što u glavi živim, pogotovo kad krenu magle, što jače magle, to u meni jače zajeca mandolina .

  14. #164
    ina33's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    29,260

    Default

    Quote Originally Posted by magriz View Post
    potpis
    Uz puno ograda. Jedna je "a pregledala je vet inspekcija".

    Također, ne smatram zdravim prasca u pretjeranim količinama. Opet, jel' zdraviji domaći prasac ili hormonima filana piletina iz supermarketa.... na to odgovaram ovisno o dg. Nekom srčanom bolesniku, muškom, je hormonizirana piletina, nekoj ženi s rizikom raka dojke.. prasac.

    Ali, konkretno, ja jedem hormonsku piletinu iz supermarketa, ne previše prasca, pa ni domaćeg, jer ne volim svinjetinu osim ako nije pršut.

  15. #165
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by ina33 View Post
    Uz puno ograda. Jedna je "a pregledala je vet inspekcija".

    Također, ne smatram zdravim prasca u pretjeranim količinama. Opet, jel' zdraviji domaći prasac ili hormonima filana piletina iz supermarketa.... na to odgovaram ovisno o dg. Nekom srčanom bolesniku, muškom, je hormonizirana piletina, nekoj ženi s rizikom raka dojke.. prasac.

    Ali, konkretno, ja jedem hormonsku piletinu iz supermarketa, ne previše prasca, pa ni domaćeg, jer ne volim svinjetinu osim ako nije pršut.
    naravno. u svemu je bitna mjera. i svakako da biram pouzdane dobavljače koliko mogu. što se tiće vet. inspekcije, ne nosi svaka baka piceka veterinaru. a ipak, djetetu ću raše dati bakinog piceka nego vindijinog. ja ću obratno, jer ne volim miris domaće kokoševine. ustvari, ne volim kokoš uopće. ni svinjetinu. ni kravu pretjerano
    osim finog krvavog bifteka, čevapa, šunkice i pancete

  16. #166
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,988

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    Meni je uzasno to branje nezrelog voca. To nisam u Slavoniji primijetila. Mi smo sve u tetkinom vocnjaku brali zrelo i socno. I na trznici se prodaje sve zrelo.
    beru veliki proizvođači voća pa se to pakira najčešće za konzum

  17. #167
    Bodulica's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Dalmacija
    Posts
    1,993

    Default

    Quote Originally Posted by ina33 View Post
    Vegetta all, pa čak i uz pridjev "natur" je u Dalmaciji no-no... barem bio. Ono, jednoznačno nedzrava hrana... kao i jušne kocke itd.
    U našoj kući je kuhao tata, fetivi Dalmatinac koji je vegetu stavljao u skoro svako jelo, pa čak i u prženice(pohani kruh) koje nam je radio nedjeljom dok smo bili djeca.
    Svekrva, isto iz ovog podneblja, također vegetu smatra pod must have.
    Ja u zadnja 2 mj. pokušavam uvesti neke promjene te sam čak kupila i tu natur vegetu, ali nije to to. Sad ste mi razbili i zadnju iluziju da činim neke pozitivne pomake
    A moj otac i sveki nisu u cvijetu mladosti, njemu je 81, a njoj 61 god.

    I sad imam velike probleme s ćaćom jer mu je sve bljutavo (čak i uz puno povrća, začina i tog natur sxxxa), bezukusno, doslovno cvili za onom "pravom" vegetom, duri se, govori mi da sam pobenavila jer je on eto jede više od po života pa što mu fali i tako to... Uglavnom, teški ovisnik.

    Srećom, imam podršku od muža pa me nagovara da izbacim i ovu "zdraviju" varijantu, a djeca se za sada ne bune previše.
    U stvari, buni se sin, jer sam danas kuhala čičvardu(slanutak) bez ičeg mesnatog unutra pa mu je tanašno. A zdravije ne more (skoro), sa puno maslinovog ulja, vrdure svake vele i sa šakom orza. Ali i žlicom natura unutra jer nam je dida pa u apstinencijsku krizu pa moramo lagano.

  18. #168
    Trina's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    6,874

    Default

    Istina, Dalmatinci vegetu koriste za sve živo. Moja jetrva je čak stavlja na ribu prije gradela, meni je to gadljivo. Ja je ne volim baš iako su mi neka jela nezamisliva bez nje. Ali samo neka.

  19. #169
    Bodulica's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Dalmacija
    Posts
    1,993

    Default

    Quote Originally Posted by Trina View Post
    Istina, Dalmatinci vegetu koriste za sve živo. Moja jetrva je čak stavlja na ribu prije gradela, meni je to gadljivo. Ja je ne volim baš iako su mi neka jela nezamisliva bez nje. Ali samo neka.
    Meni je recimo juha bez vegete tako nekako prazna, a natrpam povrća, mesa i tako toga, ali mi to nije isti okus.

    Valjda je to kao kod nekih sa fažolom i zaprškom.

    A ništa, krenuli smo na odvikavanje pa se nadam da će biti pomaka.

  20. #170
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,716

    Default

    stavi kost kuhati sa juhom, pa kuhaj barem 4 sata ili u loncu pod parom pa ti neće biti prazna.

  21. #171
    klara's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Kraljevica
    Posts
    2,362

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    Ina, ja sam evo u Dalmaciji 10 godina i svi naokolo koriste Vegetu. Ja sam im čudna.
    osim vas na forumu, znam još samo jednu kolegicu koja ne koristi vegetu. svima je to normalan dodatak jelima, kao npr ulje.

    vegeta natur ne sadrži pojačivaće okusa, to je po meni bitna razlika. kod nas u kući mora biti neke vegete, jer moj tata ne zna kuhati bez nje, iako sad već zbog godina rijetko kuha.

  22. #172
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    Za kuhanje bez vegete,ko što cure kažu , treba samo bolje odabrati komad mesa i kosti i dovoljno dugo kuhati, a grah treba kuhati dovoljno dugo na laganoj vatri da se prirodni škrob iz graha i korjenastog povrća ugusti i to je mljac. Nitko oko mene ne koristi vegetu ni ajmprem godinama. Ja ako mi je nešto greškom ispalo rjetko u zadnji čas ubacim radije kus kus ili zobene ili rižine pahuljice.
    Last edited by pikula; 01.12.2011 at 21:30.

  23. #173
    ivano2's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    1,165

    Default

    Vegetu(kupovnu) koristim relativno malo jer imam domaću koju mi radi mama. Kuham isključivo na masti, povremeno miješam sa malo ulja kad mi je zaliha domaće masti pri kraju. Radim zapršku za sve čušpajze koje kuham. špek, budžola, kobase, salame, krvavice to ide pod normalno, domaći piceki i to je za moju obitelj zdrava prehrana. Nitko nema problema sa kolesterolom i zdravljem općenito pa eto držimo se onog što nam je fino

  24. #174
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    mi koristimo mast, putar, maslinovo i obično ulje tim redom, suhomesnato vrlo rijetko domaće bez konzervansa, običan jogurt bez okusa, običan svježi sir, mlijeko obično, povrće i žitarice koliko god raznovrsno ide, radimo svoje namaze,pečemo svoje kekse i kolače, najčešće kruh i peciva, deserte obavezno. Trudimo se jesti koliko god je moguće barem dva obroka kuhano, barem jedno sa žlicom. Ribu barem jednom tjedno, ali samo ako je stvarno dobra i možemo si je priuštiti, a meso pomalo u varivima i saftićima, a jednom tjedno neš konkretno, pečenje, na naglo ili tako. Mogli bi jesti i zdravije da si možemo priuštiti ili da imamo svog nekog na selu, ali imam dobar osjećaj da radimo najbolje što možemo, a da nismo pod nekom opsadom oko zdrave hrane.

  25. #175
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Quote Originally Posted by ivano2 View Post
    Nitko nema problema sa kolesterolom...
    Bingo

    Nakon toliko godina mraka počelo je svanjivati.

    ... a one budale progurale porez na masnoće - dibidus idioti

  26. #176
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by Davor View Post
    Bingo

    Nakon toliko godina mraka počelo je svanjivati.

    ... a one budale progurale porez na masnoće - dibidus idioti
    pa ne trebaš baš na ovaj način producirati svoje zaključke.
    kako bi se inače objašnjavale različite dijagnoze ljudi koji jedu isto i žive isto.

    ja jedem i masno i slatko i čopam kožice i umačem u mast...
    muž to ništa ne voli.
    on koleterolaš, ja nisam.
    on mršav, ja nisam...

  27. #177
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    pa ne trebaš baš na ovaj način producirati svoje zaključke.
    kako bi se inače objašnjavale različite dijagnoze ljudi koji jedu isto i žive isto.

    ja jedem i masno i slatko i čopam kožice i umačem u mast...
    muž to ništa ne voli.
    on koleterolaš, ja nisam.
    on mršav, ja nisam...
    jbg apri, jesi ti nutricionist i doktor? nisi. nekima je to ovdje u malom prstu

  28. #178
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Možda zato što ne jede dovoljno masnoće, a redovito pohađa korporativne sistemacke (da izvineš) preglede? (za ozbiljne hipohondre bolji niti ne postoje)

    Očito je da se s "problemom" kolesterola toliko zabrijalo da još samo fali bajka koja bi počela otprilike ovako:
    "Sjedili Djed Mraz, Uskršnji Zec i Kolesterol u hookah baru i škicali striptizete..."

  29. #179
    enya22's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,645

    Default

    Quote Originally Posted by anchie76 View Post
    Vidiš, po meni ljudi najviše griješe što izbacuju masnoću iz prehrane a jedu previše ugljikohidrata.
    Upravo tako! Uglavnom se slazem i u svemu nabrojanom s anchie76.
    I jos dodajem, mi jedemo sve u umjerenim kolicinama, raznovrsno. Ne konzumiramo margarin, biljno ulje i umjetne zasladivace.

  30. #180
    ina33's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    29,260

    Default

    Quote Originally Posted by klara View Post
    osim vas na forumu, znam još samo jednu kolegicu koja ne koristi vegetu. svima je to normalan dodatak jelima, kao npr ulje.

    vegeta natur ne sadrži pojačivaće okusa, to je po meni bitna razlika. kod nas u kući mora biti neke vegete, jer moj tata ne zna kuhati bez nje, iako sad već zbog godina rijetko kuha.
    A mene si ti iznenadila, jer sam ja mislila da cijeli dalamtinsko-primorski pojas tako, da to nije samo vezano za Dalmaciju. Na faksu, ne znam više kao vježbu na što (znači, prije 20 godina, pa se to možda promijenilo), nas je profa pitao ko u kuhanju ne koristi vegetu, i diglo je ruku četvrtina predavaone. Sad neka dignu ruku ko je iz Dalmacije. To je bila ista četvrtina. Bogme... ja mislila da se vegeta koristi samo u sjevernoj Hrvatskoj,a očito je da se sad koristi svugdje. Ja je, evo, nemam doma, niti moja sestra itd. - mi smo četrdesetogodišnjakinje, ali možda mlađe generacije Dalmoša to koriste.

  31. #181
    ina33's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    29,260

    Default

    Doduše, ja ni ne znam da postoje različite vrste vegete, nikad čula za tu natur vegetu. Ako ta natur ne sadrži pojačivače okusa, a što će ti onda u jelima, ne kužim? Zar nije funkcija vegete - pojačivači okusa, začini, još dodatne soli (koju enivej treba izbjegavati itd.)? Eto, ako u dućanu ugledam vegetu natur, sjetit ću se tebe .

    A propos kolesterola, bogme sam na Davorovom tragu... Mislim.... mislim da s tim pretjeruju... Isto ko što u današnje sjedalačko vrijeme gotovo da i ne znam osobu koja radi sjedalački posao, žensko je, ima cca 40 god, i da nema osteopeniju, tako da gotovo da i ne znam osobu koja se sa sistematskog vratila bez dg. povišenog kolesterola. Sad, jel' smo stvarno svi u nekoj ozbiljnoj opasnosti jer uzimamo previše te masti, a ne trošimo fizičkom aktivnošću, ne znam... ja i MM smo smanjili unos mliječne masti... ja prvenstveno jer bih htjela malo smršavit, a nemam kad ubacit vježbanje.

    Margarin ne jedem jer mi je bezveze - lošeg ukusa, pa šta će mi onda uopće. Maslo konzumiram i volim, nastojim sad baš ne pretjerivat.

    Na svinjskoj masti se u Dalmaciji ni prije nije nešto puno kuhalo, to ne kupujem. Uglavnom maslinovo za lešo i sojino za frigano/pečeno.

  32. #182
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    i ja sam na davorovom tragu što se tiče kolesterola. a na ininom što se tiče vegete. to su te navike koje vučeš od doma, mi doma nismo nikad imali vegetu. nego začine, svaki za sebe. to je valjda ta natur samo pomiješani? timijan, baziliko, origano, ružmarin, kadulja... ne mora to biti nezdravo
    e da, zapršku isto nikada nije za ništa koristila, pa niti ja ne koristim. al zašto bi zaprška bila tako nezdrava? to je brašno i ulje, ne?

  33. #183
    klara's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Kraljevica
    Posts
    2,362

    Default

    Quote Originally Posted by ina33 View Post
    Doduše, ja ni ne znam da postoje različite vrste vegete, nikad čula za tu natur vegetu. Ako ta natur ne sadrži pojačivače okusa, a što će ti onda u jelima, ne kužim? Zar nije funkcija vegete - pojačivači okusa, začini, još dodatne soli (koju enivej treba izbjegavati itd.)? Eto, ako u dućanu ugledam vegetu natur, sjetit ću se tebe .
    Zanimljivo mi je da ljudi koriste vegetu (oni s kojima sam ja pričala o tome) da bi jelo obogatili okusom povrća, a ne pojačivaćem okusa. Oni koji su počeli razmišljati o pojačivaćima okusa izbjegavaju je.

    Netko je tu pametno rekao da se u zdravu hranu broji i količina. Moj problem je obično tu, volim zdravu hranu, ali pretjeram s količinom :D

  34. #184
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,716

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    pa ne trebaš baš na ovaj način producirati svoje zaključke.
    kako bi se inače objašnjavale različite dijagnoze ljudi koji jedu isto i žive isto.

    ja jedem i masno i slatko i čopam kožice i umačem u mast...
    muž to ništa ne voli.
    on koleterolaš, ja nisam.
    on mršav, ja nisam...
    kolesterol je nužno potreban za funkcioniranje organizma. Bitni su omjeri "dobrog " i "lošeg" kolesterola , puno više od ukupne vrijednosti ( tu je upitno vrijeme i priprema za vađenje krvi plus što su prije jedno 15 godina snižene referentne vrijednosti u laboratorijima, baš u vrijeme kad su smislili lijekove za snižavanje istog). Koliki su mu trigliceridi? To što je muž mršav ne znaći ništa (osim da je zgodan ) , zapravo ljudi koji jedu jako posno znaju često imati povišen kolsterol zbog nedovoljnog unosa sa hranom. Obzirom da kolsterol sudjeluje u transportu hormona, obrnovi stanica, važan je za resorpciju vitamina topivih u mastima njegov nedovoljan unos potiče organizam da ga sam stvara. Zato nije baš isprvano reći da treba smanjiti masno ako je kolesterol povišen , treba vidjeti koliki su trigliceridi i obmjer dobrog i lošeg.
    Last edited by sirius; 02.12.2011 at 08:22.

  35. #185
    Osoblje foruma BHany's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    5,203

    Default

    Quote Originally Posted by Danka_ View Post
    Tvoj muz vjerojatno jede ugljikohidrate, tesko da mozes reci da ne jede nista sto sadrzi UH i onda opisati da zapravo ne jede saharozu i voce. "Integralne namirnice", na sto tocno mislis?

    Inace, u vocu, osim fruktoze, imate i glukozu, samo da se ne zaboravi.
    da odgovorim Danki_

    mislim da se nismo razumjele...

    mislila sam kako sam i napisala
    mm ne jede UH (ili ajde izbjegava ih koliko god može) - odnosi se na sve vrste kruhova, tjestenina, kolača, krumpira i sl. ...i poneko voće, sve šećere i sl...
    a saharoza, fruktoza, glukoza...sve to sadrži ugljikohidrate, isto kao i npr. grah, leća, kukuruz i sl.
    dakle s razlogom sve to spominjem

    jer izbjegava upravo to...da organizam, u nedostatku masnoća ne pretvara UH u povišene vrijednosti kolosterola i triglicerida...a što konačno dovodi do aterosklerotskog plaka

    zato sam na anchienu tezu o proizvodnji kolosterola rekla da me zanima kako se organizam ponaša, ako se u njega ne unosi (ili unosi vrlo mala količina) ni masti ni UH

    inače, što se tiče samih povišenih vrijednosti kolosterola
    mislim da smo svi genetski predodređeni hoćemo li ga imati ili ne, a ishranom to stanje možemo u maloj mjeri korigirati, ali ne vjerujem da ga možemo potpuno riješiti
    (govorim naravno o zdravim ljudima...koji samo imaju manjih ili većih problema s tim vrijednostima, ne govorim o kroničnim bolesnicima kod kojih te povišene vrijednosti svojim djelovanjem izazivaju konkretne probleme
    naime, sigurno ne bih kardiovaskularnom kroničnom bolesniku preporučila da jede slanine, čvaraka i masti te da se prejeda kruhom i kolačima s tezom da to ionako nema nikakve veze)

  36. #186
    Osoblje foruma BHany's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    5,203

    Default

    aha sirius pisala u međuvremenu
    da, to je ono što detaljno treba proučiti

  37. #187
    eris's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Doboj
    Posts
    859

    Default

    Što se tiče zaprške za grah, moja prijateljica koja ga ne zapržava jer NJM eto smete, da bi dobila gustinu, prd kraj kuhanja ubaci jedan poveći skuhani krompir, naravno u pire stanju, i pusti još 10 minuta da kuha. Kaže da je dobro, nisam probala.
    Ja volim jesti mnogo, ono, pun tanjir, sve sa tanjira(moja draga mama uvijek insistirala).
    Idem jednom prilikom ja kući sa posla, umorna i gladna ko pas i vuk zajedno. Zove MM da pita da li da nam stavlja ručak(večeru),ima skuhan grah, već je 5, ja kažem : Sipaj do čize(to je ona crta-obod na dubokom tanjiru)! Eto on se uvijek smije kada to pričam, a ja toliko budem gladna da bih mogla i tanjir pojesti.
    Znači za mene bi bilo zdravije da obroje smanjim a češće da jedem. Ali ne mogu, sve sam probala, ja jedem dok ne osjetim da se stomak lijepo zategnuo.
    A jedem zdravo I nemam kolesterol(dobro, imam neke gutice-lipome po rukama i nogama, ali se ne vide još)
    Last edited by eris; 02.12.2011 at 08:56.

  38. #188
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,716

    Default

    Quote Originally Posted by BHany View Post
    da odgovorim Danki_

    mislim da se nismo razumjele...

    mislila sam kako sam i napisala
    mm ne jede UH (ili ajde izbjegava ih koliko god može) - odnosi se na sve vrste kruhova, tjestenina, kolača, krumpira i sl. ...i poneko voće, sve šećere i sl...
    a saharoza, fruktoza, glukoza...sve to sadrži ugljikohidrate, isto kao i npr. grah, leća, kukuruz i sl.
    dakle s razlogom sve to spominjem

    jer izbjegava upravo to...da organizam, u nedostatku masnoća ne pretvara UH u povišene vrijednosti kolosterola i triglicerida...a što konačno dovodi do aterosklerotskog plaka

    zato sam na anchienu tezu o proizvodnji kolosterola rekla da me zanima kako se organizam ponaša, ako se u njega ne unosi (ili unosi vrlo mala količina) ni masti ni UH

    inače, što se tiče samih povišenih vrijednosti kolosterola
    mislim da smo svi genetski predodređeni hoćemo li ga imati ili ne, a ishranom to stanje možemo u maloj mjeri korigirati, ali ne vjerujem da ga možemo potpuno riješiti
    (govorim naravno o zdravim ljudima...koji samo imaju manjih ili većih problema s tim vrijednostima, ne govorim o kroničnim bolesnicima kod kojih te povišene vrijednosti svojim djelovanjem izazivaju konkretne probleme
    naime, sigurno ne bih kardiovaskularnom kroničnom bolesniku preporučila da jede slanine, čvaraka i masti te da se prejeda kruhom i kolačima s tezom da to ionako nema nikakve veze)
    ne stignem sad detaljno, ali smanjeni unos uljikohidrata i povećan unos masnoća (pogotovo onih bogatih sa omaegom 3) može samo činiti dobro na razine i omjere kolesterola. Mislim da smanjen unos ugljikohidrata i povećan unos masnoća u odnosu na standardne i općeprihvaćene prehrambene preporuke. budem kasnije obrazložila.

  39. #189
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,716

    Default

    Jesam nepismena , kopiram da bude jasnije

    ne stignem sad detaljno, ali smanjeni unos uljikohidrata i povećan unos masnoća (pogotovo onih bogatih sa omegom 3) može samo činiti dobro na razine i omjere kolesterola. Mislim na smanjen unos ugljikohidrata i povećan unos masnoća u odnosu na standardne i općeprihvaćene prehrambene preporuke. budem kasnije obrazložila.

  40. #190
    Cocolina's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    911

    Default

    koristim maslinovo ulje, koristim vegetu, začine raznovrsne, tu i tamo maslac za rižota. mislim moja baka je koristila vegetu i eno je živa i zdrava preko 80 godina.i koristim zapršku u grahu, samo kod graha, jer bez nje grah mi nije grah. e da, zaboravila sam napomenuti da mi je kolesterol savršen.

  41. #191
    ina33's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    29,260

    Default

    Quote Originally Posted by klara View Post
    Zanimljivo mi je da ljudi koriste vegetu (oni s kojima sam ja pričala o tome) da bi jelo obogatili okusom povrća, a ne pojačivaćem okusa. Oni koji su počeli razmišljati o pojačivaćima okusa izbjegavaju je.
    Ne znam, u stvari, što je ta vegeta natur... možda je to ono što ja kupujem pod nazivom koji mi je bliži uhu - "dalmatinski začini" - miks bosiljka itd.

    Što ti znači "obogatili okusom povrća" - misliš na te začine ili? Ako bi jelo obogatili okusom povrća... zašto ne stave u njega povrće?

    Sori ako pitam gluposti.

  42. #192
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by Davor View Post
    Možda zato što ne jede dovoljno masnoće, a redovito pohađa korporativne sistemacke (da izvineš) preglede? (za ozbiljne hipohondre bolji niti ne postoje)
    korporativni sistematski nisu za djelatnike. već za zaštitu firmu. ali ipak, korisni su, čak i za djelatnike.
    svi mi vozimo aute na redovne servise, a preventivni sistematski obavljaju samo oni kojima se firma želi zaštitii od mogućih stanja djelatnika. ostali se sprdaju s tim
    kolesterol jest djelomično izmišljotina farma i prehrambene industrije, ali ne u potpunosti. sirius je fino objasnila
    ja bih samo dodala homocistein koji je važan podatak i počeo se određivati puno prije kolesterola, ali obzirom na zahtjevnost i skupoću testa zanemaren je. danas je dostupan ali nedovoljno reklamiran i tražen.

  43. #193
    ina33's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    29,260

    Default

    Of kors, kao pravi hipohondar, ja obožavam sistematske.

    Nego, guglala vegetu natur - ako dobro vidim, ima luk, mrkva, kaže bez pojačivača itd... ali, zašto ljudi onda jednostavno ne naribaju mrkvu, ne isjeckaju luk itd.? Dobro, brže je...

  44. #194
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by ina33 View Post

    Nego, guglala vegetu natur - ako dobro vidim, ima luk, mrkva, kaže bez pojačivača itd... ali, zašto ljudi onda jednostavno ne naribaju mrkvu, ne isjeckaju luk itd.? Dobro, brže je...
    Nije šija nego vrat... Ovako ti stoje stvari s vegetom - u vegeti natur nema natrijevog glutaminata, ali ima ekstrakt kvasca (ako se ne varam, u njemu je opet neki oblik pojačivača okusa, doduše u manjoj mjeri, ali to je opet to. Dobro si primijetila! Moram pitati brata (on se kuži u to, dio mu je struke) kako to točno ide, da ne širim poluinformacije.

    Inače, ako je brže, onda kupiš sušeno sjeckano povrće za juhu i gotovo...

  45. #195
    klara's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Kraljevica
    Posts
    2,362

    Default

    Quote Originally Posted by ina33 View Post
    ...
    Nego, guglala vegetu natur - ako dobro vidim, ima luk, mrkva, kaže bez pojačivača itd... ali, zašto ljudi onda jednostavno ne naribaju mrkvu, ne isjeckaju luk itd.? Dobro, brže je...
    Brže je, to je poanta gotove hrane.
    Ono što sam htjela reći - većina ljudi u Vegeti vidi povrće. Uopće ne kuže da tu ima još nešto osim povrća. Nisam ni ja kužila, kad sam počela kuhati u sve sam stavljala ili vegetu ili kocke jer je imalo bolji ukus.

    Čitam vas o kolesterolu i ništa ne kužim. MM i svekrva su dobili jednostavne upute što ne jesti (on se toga držao i spustio kolesterol.) Ali što ja više o toj temi pokušavam shvatiti to mi je manje jasno

  46. #196
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by ina33 View Post
    Nego, guglala vegetu natur - ako dobro vidim, ima luk, mrkva, kaže bez pojačivača itd... ali, zašto ljudi onda jednostavno ne naribaju mrkvu, ne isjeckaju luk itd.? Dobro, brže je...
    jest, isto kao što nutelu reklamiraju kao: lješnjak, najfiniji kakao i malo mlijeka
    ili one kinder budalaštine: puuuuno mlijeka i kalcija (djeca rastu ko gljive poslije kiše nakon jedne pojedene kinder.. nečega)

    da ne nabrajam dalje

    sve je to reklama
    a meni svako jelo s vegetom ima jednak miris (da ne budem gruba) i jednak okus

    i ono što me žalosti je da čak i restorani s nacionalnom kuhinjom, koriste vegetu
    gdje je nestala obična sol?

  47. #197
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,706

    Default

    Istina.

    A meni Vegeta užasno smrdi - moja mama ju nije koristila, pa ju ne koristim niti ja. Hrana u kojoj je ima jednostavno smrdi, nama nenaviklima.

    No nisam ja neki zdravohranilac- mini pizze iz lidla su odlične. Dok su knedle očajne.

  48. #198
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by NanoiBeba View Post
    No nisam ja neki zdravohranilac- mini pizze iz lidla su odlične. Dok su knedle očajne.
    Ovo bi ti moji sinovi i muž potpisali - to si kuhaju kad mene nema doma, he he he.... I hrenovke! Toliko o zdravoj hrani. Srećom, nisam često odsutna. Za mlađeg sina ima nade da se zdravo hrani, ali stariji je ovisnik o bijelom brašnu tako da ne znam kako će njemu biti...

  49. #199

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Novi Zagreb
    Posts
    759

    Default

    o vegeti i vegeti natur:

    stara i nova vegeta su skroz iste stvari, samo s drugim nazivom
    u staroj je mononatrijev glutaminat kao pojačivač okusa, a u novoj "natur" je ekstrakt kvasca koji opet sadrži slobodnu glutaminski kiselinu, a koja ima isti učinak kao i onaj mononatrijev... i tako nikad kraja ovisnosti...
    nije to nikakva tajna, mene čudi da ipak više ljudi ne zna za taj podatak, a internet u svakom domu.
    ima još "seksi" naziva (kao bi striček D rekao) za te pojačivače okusa
    evo ih (malo) sa ove stranice: http://istineilaziohrani.blogspot.co...-e620-625.html




    Nazivi sastojaka koji UVIJEK sadrže procesiranu slobodnu glutaminsku kiselinu:
    glutaminska kiselina (E 620), glutamat (E 620)
    mononatrijev glutamat (E 621)
    monokalijev glutamat (E 622)
    kalcijev glutamat (E 623)
    monoamonijev glutamat (E 624)
    magnezijev glutamat (E 625)
    natrijev glutamat
    kvaščev ekstrakt
    bilo što “hidrolizirano”
    bilo koji “hidrolizirani protein”
    kalcijev kazeinat, natrijev kazeinat
    kvasac, sastojci kvasca
    autolizirani kvasac
    želatina
    teksturirane bjelančevine
    Vetsin, Ajinomoto (trgovačka imena mononatrijevog glutamata)

    * Glutaminska kiselina koja se nalazi u neprerađenom proteinu ne uzokuje navedene reakcije. Kako bi izazvala reakcije, glutaminska kiselina mora biti procesirana/proizvedena ili mora dolaziti iz fermentiranog proteina.

    Nazivi sastojaka koji ČESTO sadrže ili proizvode procesiranu slobodnu glutaminsku kiselinu:
    karagenan (E 407)
    buljon i temeljac
    kocke za juhu
    protein sirutke, koncentrat proteina sirutke
    izolat proteina sirutke
    bilo koji “okus” ili “aroma”
    maltodekstrin
    limunska kiselina (E 330)
    bilo što “ultra-pasterizirano”
    ječmeni slad
    pektin (E 440)
    proteaza
    bilo što “enzimski modificirano”
    bilo što koje “sadrži enzyme”
    sladni ekstrakt
    soja umak
    ekstrakt sojinog umaka
    sojini proteini, koncentrat sojinih proteina, izolat sojinih proteina
    bilo što „pojačano bjelančevinama“
    bilo što fermentirano
    začini

    Sastojci koji zajedno s MNGom pojačavaju okus (nalaze se u namirnici uvijek zajedno s MNGom)
    dinatrijev-5'-gvanilat (E627)
    dinatrijev-5'-inozinat (E631)
    dinatrijevi-5'-ribonukleotidi (E635)

    Sastojci za koje se SUMNJA da sadrže ili da stvaraju suvišak procesirane slobodne glutaminske kiseline, koje služe kao okidač reakcija MNGa u visoko osjetljivih osoba
    kukuruzni škrob
    kukuruzni sirup
    modificirani škrob
    lipolizirane mliječne masnoće
    dekstroza rižin sirup, smeđi rižin sirup

    mlijeko u prahu mlijeko smanjene masnoće (npr. obrano mlijeko; 1% mlijeko; 2% mlijeko)
    većina nemasnih ili malomasnih proizvoda
    bilo što obogaćeno ili obogaćeno vitaminima
    Last edited by marijanada; 02.12.2011 at 12:03.

  50. #200
    ina33's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    29,260

    Default

    Of kors, of kors, da su nezdravi + reklama, nisam stigla guglat točno sastav te vegete.

    Meni je tragedija da neki ozbiljan restoran stavlja "falš" juhe - znači, kocke, ili vegete... Isto kao i kad ima samo bijeli kruh, plus nema maslinovo, ili kad dođe maslinovo boje sojinog, što znači da je izmiksano. Ali, što sad, ja se definitivno tu prilagođavam vremenu, i ne živim da bi jela.

    Ali, ne mislim da je to zdravo/dobro itd.

Page 4 of 8 FirstFirst ... 23456 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •