Da. u Afriku sve ide svjeze i kvalitetno, nista od otpada iz naprednih zemalja i cemu istice rok!
Nisam se osvrtala na raznovrsnost te hrane i lijekova, vec za ispravnost, jer dobro znamo sta ide u humanitarne pomoci.
Uostalom, poenta posta je bila da se necemo porediti sa najgorima, barem ne na ovoj temi, ne narod u Africi i njihova ishrana.
Ako imam urednu probavu, stolicu, nemam nikakve subjektivne tegobe, ne debljam se....smatram da se zdravo hranim.![]()
Ne jedem jogurt, mlijeko, ni sir. Nemam dijagnosticiranu intoleranciju na laktozu, ali brate, ne mogu sir ni blizu , pokušali mi ga uvaliti u kolačima, u jelima s vrhnjem- čitavu noć sam imala bolove u trbuhu, mogli su me prijaviti za vjetroelektranu. Jako ograničen jelovnik imam, i nerviraju me komentari- ne voliš sirprobaj, sigurno će ti se svidjeti, jer neće. Zdrava prehrana mi znači da imam jedan kuhan obrok dnevno, sa povrćem i mesom. Nisam u mogućnosti financijski hraniti se sojom, klicama, korijenima i sličnim, a i ne trebam jer imam vrt iza kuće i dovoljno blitve i špinata
Jogurt je jako stabilna namirnica koja se zapravo teško kvari pa mi se to ne čini kao poseban problem.
Inače mislim da Amerikanci imaju puno više problema s pretjeranim udjelom industrijski silovane "hrane" nego s povrćem koje nema 'vake ili 'nake certifikate. U principu je dovoljno pripaziti da povrće nije ozračeno (postupak se zove radura, simbol je zelena biljčica ?!?!) ili jako izvan sezone.
Posljednje uređivanje od Davor : 28.12.2011. at 19:34
Gdje nalazim tu biljcicu tj. simbol? Cini mi se da to nikad nisam vidjela.
Sto se zelenja i voca izvan sezone tice... meni je sve, uglavnom, izvan sezone. U Minnesoti ima... hm... kukuruza, soje i alfalfe. Ima i jabuka, jako skupih, ako su cemu. Pokoja tikva.
The end.
(Raste mi par paprika u spavacoj sobi koju ne koristimo....)
Posljednje uređivanje od Kaae : 28.12.2011. at 21:59
Trudim se da svi jedemo koliko toliko zdravo, ali ne patim od neke paranoje prema hrani. U prehrani smatram da je doza otrov. Ako pojedemo 20g soli u istom danu sumnjam da ćemo doživjet sljedeći.
Kuham 3 obroka dnevno (barem sada dok sam na porodiljnom).
Imam svoj vrt pa koristimo domaće povrće koje sam budno malčirala i dohranjivala vlastitim kompostom.
Koristimo i domaću svinjsku mast.
Dio mesa kupujemo, a dio pokušavamo nabaviti od domaćih ljudi.
Kupujem brašno u mlinu, sir i vrhnje i tvrdi sir od provjerenih ljudi.
Voće jedem sezonsko, zimi sušeno iz vlastite sušare.
Spremamo gomilu zimnice jer imamo svog voća pa su tu pekmezi, marmelade, sirupi, gusti sokovi. Pekmez od šljiva bez zrna šećera nije ništa lošiji od onog sa šećerom. Povrće ukiselimo. Domaća vegeta je otkriće godine.
Slatkiše i čokolade ne kupujem jer sama pravim kolačiće doma.
Ribu slabo jedemo.
Konzerviranu hranu ne koristimo.
Kruh pečemo u pekaču.
Trudim se da jedemo raznovrsno i svježe skuhano.
Ne kupujem neke skupocjene namirnice jer ih ne bi imala čime platiti. Iskoristim ono što mi je nadohvat ruke.
U mom kraju smatraju me ortodoksnom po pitanju hranu i smatraju da pretjerujem. Ja tako ne gledam. Onaj tko se trudi jesti zdravo pripišu mu ortoreksiju, te ako se trudiš da jedeš zdravo imaš poremećaj.
[QUOTE=Njetočka;2033522]Trudim se da svi jedemo koliko toliko zdravo, ali ne patim od neke paranoje prema hrani. U prehrani smatram da je doza otrov. Ako pojedemo 20g soli u istom danu sumnjam da ćemo doživjet sljedeći.
U mom kraju smatraju me ortodoksnom po pitanju hranu i smatraju da pretjerujem. Ja tako ne gledam. Onaj tko se trudi jesti zdravo pripišu mu ortoreksiju, te ako se trudiš da jedeš zdravo imaš poremećaj.
slažem se s tvojim krajem
blago vama koji možete nabavljati meso, jaja, mlijeko i mliječne prerađevine kod provjerenih ljudi...ja sam osuđena na samoposlugu i mesnicu![]()
astral, a kako je tek onda meni blago:
ne jedem ni meso ni jaja ni mlijeko
edit: to ja malo privatizirala temu - admini, zažmirite malo!
Posljednje uređivanje od Teica : 29.12.2011. at 11:38
pa šta jedeš onda?
zezam se
ja sam odgojena na domaćoj seoskoj hrani ( mama mi je iz bosne) tako da sanjam o sušenom mesu, svježem siru, masti odojku, domaćoj koki itd![]()
Ova tvoja izjava o soli mi se učinila malkice pretjeranom[/QUOTE]
Kužim, lapsus, 200 grama sam htjela napisati, da, da toliko pojedemo otkazali bi nam bubrezi. Isto kao što bi opasno poremetili elektrolite u tijelu ako bi popili dnevno 10 l vode. Htjela sam reći da su mnoge stvari otrov, čak i one koje učestalo koristimo, samo ovisno o dozi.
https://en.wikipedia.org/wiki/Radura
Imaš i Idaho-anski sezonski krumpir itd.
njetočka, ne kužim ono :"ne jedemo ribu"- to je dio zdrave prehrane ili? ja sam mislila da je riba zdrava.
Inače i ja mislim da pretjeruješ ali hebe se tebi za moje mišljenje.
radi se o vječnom uzajamnom nerazumijevanju različitih vegetarijanaca. Korijen ideje vegetarijanizma je "zdrava prehrana" i sam naziv dolazi od vegetus - živahan, a ne biljni. Većina vegetarijanaca ne jede meso, ali ni to nije pravilo. Makrobiotičari jedu ribu itd.
Hm. Mislim da nisam to cudo nikad vidjela, a obicno dobro proucavam ambalazu. Danas mozebitno idem do ducana pa cu pogledati.
Sto se krumprira tice, moram priznati da mi oko 95% toga uzasno jako puno i previse - ne valja. Stovise, fuj mi je. I onda, kad nam se kao jede nesto s krumpirom, jedemo batat puno cesce.
ja sam užasnuta činjenicom kakvu hranu kupujemo u dućanima, i najgore od svega što nemama apsolutno nikakav izbor.
ako moje dijete želi bananu ja joj mogu omogućiti samo tu i tu bananu iz supermarketa, pitaj boga čime tretiranu ...
zapravo ni ne želim dublje porazmisliti jer me uhvati panika i tuga.
onda se tješim da mi je kao i većini ljudi oko mene i to je to.
pokušavam uspostaviti neku ravnotežu uzgojem vl. vrta s povrćem, kupnjim domaćeg mlijeka i sira, od krava hranjenih na livadi i sijenom.
ali to je toliko malo da mi se čini da ipak jedemo šrot.
kupujem zob, ječam, leću i još poneku namirnicu tog tipa od severa. a isto pomislim da li je to to, sva ssam sumnjičava i nesigurna.
pamtim vrijeme kad se jeo bakin putar i kiselo mlijeko, kruh od domaćeg brašna, meso od životinja uzgojenih na ispaši...
sve sam bliže ideji da bar svoje koke uzgajam, jer me naprosto ubi briga za zdravlje djece.
Jesmo li ono ovdje pisali nešto o cijeđenim narančama?
Što?
Imaj u vidu da ti za dobar kruh itd. treba brašno koje je odležalo barem mjesec dana.
Svimbi, ajd' podijeli to o narancama jer sam sad znatizeljna...![]()
ma ništa posebno - da je zdravije pojesti cijelu naranču nego je iscijediti.
Jes razočarana sada?![]()
Jesam.
Jel da jedem i koru i peteljku?![]()
Pride: zeleni sok... od naracinog lisca.
(Joj, vec dugo nisam pojela dobru narancu, hm. Moram u lov.)
izbjegavaš koru.
ima jedan prastari o Bodulima koji su išli prodati suhe smokve u grad.
Tako, plove oni i jedan veli da ta gradska čeljad nema pojma što su to suhe smokve i da će sasvim jednako prodati i zapišane pa se popiša na smokve. Uglavnom, vrijeme se malo pokvarilo, brodić na kojem su se nalazili se razbije na otočić i ekipa ubrzo skuži da za jesti imaju samo tih suhih smokava pa ih krenu jesti, po kriteriju: "ova nije zapišana" itd.
Sve su ih na kraju pojeli.
ma odustala sam od razbijanja glave oko svega jer mi se čini da je borba uzaludna
pazim na ono što mogu, da sam nastavila secirati svaku namirnicu i sastojak završila bi u ludari
ne dajem djeci raznorazna lina, smokije, nikakve bedarije koje im nisu potrebne, ali s obzirom da jedu par voćki dnevno nemam što odabrati osim ovog tretiranog svim i svačim
nastojim odabrati manje zlo
kad vidim koliko je sve zatrovano neke stvari mi se čine prebanalne da bi i dalje obraćala pažnju na to, kako bi se reklo - oguglala sam na to
Posljednje uređivanje od ZO : 04.01.2012. at 22:21
po meni bi zdrava prehrana bila umjerenost, ali ne umjerenost u slatkišima i grickalicama. to bi bilo izbaceno iz mog idealnog jelovnika. i po onoj staroj- doručak uzmi neprijatelju, ručak pojedi sam, a večeru mu daj, s tim da bi prepolovila davanje i uzimanje na pola![]()
istina, i za rucak ti manje treba, ali ja nikako da uvedem taj dorucak, to je jako lose, onda do rucka sam ko vuk gladna pa pojedem duplo.![]()
Ovako i ja, ali moram priznati da je to individualno... Mi svi doma jedemo dorucak zajedno, ali moj stariji sin i ja se dobro najedemo, mm pojede nesto malo, a mladji sin se bas muci i nikako mu ne ide taj obrok. Tek malo kasnije moze jesti. Vikendom kad smo doma dobiju mm i mladji sin malo obilniji gablec i to bolje funkcionira, tako da znam da ne mogu svi jesti rano unatoc dobroj volji.
Mi i na posao nosimo gablec (npr. mm sendvic sa sirom, ja jabuku ili bananu ili tako nesto) jer ako to preskocimo, pregladnimo do rucka pa se prejedemo i cijelo popodne smo neupotrebljivi. Bolje mi pase vise manjih obroka, koliko god to bilo tesko organizirati.
zdrava prehrana;na žalost ne postoji
za mene bi to bilo jesti od svega po malo, umjereno, uzgojeno bez ikakve kemije, prirodno, meso zdravih životinje koje nisu dobivale hormone....ono krave koje pasu travu, kokoši koje trče po dvorištu, ne špricano voće i povrće i jesti samo sezonsko...čista ne klorirana voda, ne zagađeni zrak....
science fiction![]()
Posljednje uređivanje od astral : 05.01.2012. at 13:25
Ne slažem se. Postoji hrana koja je stvarno dobra u svakom trenutku i čini ti dobro, a zove se voće. I majčino mlijeko, ali ga nema za kupiti
Sva ostala hrana može biti zdrava ako se pametno koristi. OK, ne kužim na koji način bi meso ikada moglo postati zdrava hrana.
Osim voća za svu ostalu hranu potrebno je ulaganje vlastitih enzima i nakon probave potrebna je nekakva detoksikacija. Jetri treba dati malo vremena da dođe sebi, ali ni to nije veliki problem jer se radi o oko 48 sati. Čak ni za oporavak od alkohola ne treba više. Problemi počinju kada jetri ne damo fore tih 48 sati i sasvim je svejedno jesmo li ju stisnuli s alkoholom, cjelovitim žitaricama ili mahunarkama.
Rekao bih da je zdrava prehrana više u planiranju i rasporedu obroka nego u samim namirnicama, uz ogradu da se u hranu nikako ne kvalificiraju namirnice oplemenjene otrovima koji dugotrajno unerede jetru. Na primjer zrnje "oplemenjeno" aflatoksinima, namirnice tretirane gadnim pesticidima i slično.