Results 1 to 8 of 8

Thread: UPOMOC - domaci sir

MarijaP's Avatar

Default UPOMOC - domaci sir

Pokvarila mi se litra jogurta i nesto malo mlijeka. Stavila sam sve u isti lonac i zakuhala. Stvorile se mikro (da ne kazem nano) kuglice.
    Inace, kad stavim cca litru pokvarenog mlijeka i nesto malo jogurta, dobijem velike grudve finog svjezeg sira.

Gdje sam pogrijesila i kako da spasim sir?

pokvarenog???? kak to misliš?
    od ukiseljenog se može uvijek napraviti sir, ali od pokvarenog... to je samo za baciti.

MarijaP's Avatar

Pokvareno-ukiseljeno. Na to sam mislila.
    Trenutacno ga jos drzim na laganoj vatri i grudvice su mrvicu vece.
    Da iskljucim i procijedim ili ima smisla drzati jos na vatri.

Do sad sam radila s ukiseljenim mlijekom i s malo jogurta koji je bio ok. Samo sam zakuhala i jos kratko kuhala na srednjoj vatri.
    Zadnji put sam dobila 170 g sira od 1l mlijeka i malo jogurta. Sir sam cijedila kroz cjediljku, a sad cu morati kroz gazu. Tako je sitno.

jelena.O's Avatar

e može i meni pomoć, jučer ja radim jogurt i ne stignem složit do kraja i velim mužu daj to presipaj u teglu i stavi na frižider. On to stavi na prednji dio frižidera,a ne odostaga kak ja radim, otišla ja spavat s malcem i do jutra se ništ nije napravilo ( to skužila pred jutro kad sam namjeravala stavit u frižider), Sad je to u frižideru,jel se može spasit???

Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    e može i meni pomoć, jučer ja radim jogurt i ne stignem složit do kraja i velim mužu daj to presipaj u teglu i stavi na frižider. On to stavi na prednji dio frižidera,a ne odostaga kak ja radim, otišla ja spavat s malcem i do jutra se ništ nije napravilo ( to skužila pred jutro kad sam namjeravala stavit u frižider), Sad je to u frižideru,jel se može spasit???
    Slično se meni dogodilo neki dan. Spasila sam stvar tako da sam lonac sa neuspjelim jogurtom stavila u pećnicu i uključila na 30 stupnjeva. Lonac sam držala pokriven. U tako zagrijanoj pećnici sam držala oko sat, sat i pol. Iza toga jogurt je bio čvrst i jako ukusan.

Quote Originally Posted by MarijaP View Post
    Pokvareno-ukiseljeno. Na to sam mislila.
    Trenutacno ga jos drzim na laganoj vatri i grudvice su mrvicu vece.
    Da iskljucim i procijedim ili ima smisla drzati jos na vatri.

Do sad sam radila s ukiseljenim mlijekom i s malo jogurta koji je bio ok. Samo sam zakuhala i jos kratko kuhala na srednjoj vatri.
    Zadnji put sam dobila 170 g sira od 1l mlijeka i malo jogurta. Sir sam cijedila kroz cjediljku, a sad cu morati kroz gazu. Tako je sitno.

Čuj, ti si vjerojatno sve napravila kako treba, ali tako je ispalo zbog kvalitete mlijeka. možda je ono već u startu bilo loše. da li se radi o domaćem mlijeku ili kupovnom?

Ono što bi ja eventualno još probala je da lagano (do 30 stupnjeva) uz miješanje zagrijavam.
    Last edited by goranka; 30.11.2011 at 20:56.

MarijaP's Avatar

Hvala!
    I mlijeko i jogurt su bili Veronikini.
    Cesto mi se dogodi da se ukisele (promijene miris i okus) i prije isteka roka trajanja.
    Samo nikad do sad nisam imala cijelu litru tekuceg jogurta za zakuhati. Valjda je zbog toga. Sir je bas drugaciji. Tvrd je jako.

Sad napravi kuglice i u maslinovo ulje sa začinima