mama_jos_malo prvotno napisa
Danima prije 6.12. pričamo o tome kako je sv.Nikola dobri svetac koji voli djecu koja se lijepo ponašaju, koja pomažu prijateljima u vrtiću, sestri, koja su pristojna itd. i onda ih želi nagraditi nekim skromnim darom. Taj dar stavi u čizmicu, ali ta čizmica treba biti uglancana i čista, jer nije baš lijepo neku blatnu staviti na prozor da ga dočeka.
Uoči dolaska sv.Nikole uredimo čizme i stavimo na prozor. On dolazi kad svi zaspu. Zato i nas dijete tjera u krevet, jer ako smo mi budni neće htjeti doći
Eto, ovako.
Od poklona budu sitnice, meni je tradicija bila dobivati mandarine, nesto malo cokoladnog, zlatnu sibu (sad sam cula za jestive, cokoladne sibe, pa bih probala zamijeniti sibu i cokoladni slatkis i umjesto toga staviti te cokoladne sibe... Ako ih pronadjem na vrijeme.) i knjigu, trake/spangice za kosu, dokoljenke s nekim trenutno omiljenim likom... tako nesto.
Inace, nama je taj dan godisnjica braka pa se to praznovanje nekako spoji... I cesto ga provedemo negdje na snijegu. No sv. Nikola nas uvijek pronadje. 
Za Bozic nas daruje Djed Mraz kojemu prije toga napisemo pismo, on obvezno provjeri da li smo bili dobri ili zlocesti, zakljuci da smo bili bas super
, i onda donese one vece, znacajnije poklone iz pisma. Na Badnjak kitimo bor, pjevamo bozicne pjesme, pecemo kolacice za Djeda Mraza i ostavljamo mu ih ispod bora sa casom mlijeka i mrkvom za Rudolfa. Djed Mraz dodje, najede se i napije, bome i Rudolf smaze s gustom mrkvu
i ostavi nam (personalizirano) pismo - odgovor na nase pismo, poklone i mrvice od kolacica.
Za Novu Godinu se (opet) darujemo medjusobno nekom sitnicom, ali curka zna da je ovoga puta poklon od mame, tate, rodbine, prijatelja - isto kao sto i ona nas dariva (necim sto je napravila, nacrtala, napisala).
I onda nam jos dodje 6.01. Befana, koja ostavlja pokloncice u carape koje se stave kraj prozora. Dobroj djeci slatkise i sitniji poklon (slicno poklonima za sv. Nikolu), a onoj malo manje dobroj tzv. dolce di carbone (slatko od secera obojano u crno, izgledom kao komad ugljena i jako tvrdo. Imam frendicu koja kaze da je kao dijete pred 06.01. namjerno bila malo manje dobra jer joj se vise svidjao ovaj slatkis od onih regularnih.
).Befana izgleda kao vjestica, ali je jako, jako dobra i uvijek se smije, i leti na metli s vrecom koja je puna poklona. Njoj djeca ostavljaju mandarine ili nesto drugo za jelo i pice i pjevaju ovu pjesmicu: La Befana vien di notte
con le scarpe tutte rotte
con le toppe alla sottana
Viva, Viva La Befana!