..mislim na lignje, sipu, hobotnicu, školjke, rakove...kada se može uvesti u prehranu?
..mislim na lignje, sipu, hobotnicu, školjke, rakove...kada se može uvesti u prehranu?
E ima 27 mjeseci i jos ne planiram dati joj skoljke.
Vrlo rijetko pojede lignje, rizoto od sipa, salatu od hobotnice ili tjesteninu s gamberettima (racicima). Ali to je vise brljavljenje po tanjuru nego puni obrok. Uglavnom spremimo za nju nesto drugo, a ona uvijek hoce probati od nas pa proba zlicu ili dvije.
Ali zato ribu jede kao velika! :D
da, tako i vid, jede ribu na veliko, a ovo ostalo mu damo tek tolko malo da proba, ali zapravo to još ne jede.
ajmo mame dalmatinke; što vi mislite..?
Ja se ne sjećam kad sam počela jesti morske plodove, a ni moja mama ne zna kad je to bilo. Jedino što znam da nisam nikad voljela ni mušule, ni hobotnicu, a kamenice nisam htjela ni provat do svoje 23. godine kad su mi se definitivno zgadile. Jastoge i škampe ne volim, smeta mi njihov miris. Jedino ribu sam uvjek voljela i bijelu i plavu.
Tata mi je uvijek govorio da sam prava vlahinja i da ne zna na koga sam![]()
U trudnoći sam poludjela za svim morskim plodovima (osim kamenica, jastoga i škampa,) i još ih obožavam i voljela bi da i moja cura od 4 g. jede, ali me nekako strah, ne znam zašto :/
hm, hm....
ina je imala negdje oko 15 mjeseci kada smo bili na jednom skupnom rucku u rovinju, za stolom prepunim morskih delicija.
i ona se docepala skampi. i pojela. u slast. i trazila da sutra idemo u isti restoran. i narucila skampe i pojela.(mm vrtio ocima i rekao , skupo ovo nase dijete
)
par mjeseci poslije bile su mislim lignje, ali joj se to bas nije dopalo previse, ali crni rizoto (pogotovo od moje mame) obozava.
hobotnicu (salatu) isto tako.
sa skoljkama smo mislim pricekali jos koju godinu i uvijek jeli naravno samo tamo gdje smo bili sigurni u svjezinu (npr, limski kanal). voli ih jako.
ali to nije precesto, jer mislim da za njih kazu da rado skupljaju nekakve teske metale i slicno.
i ja bih preskočila školjke. one filtriraju sve gadosti iz vode. a tek galopirajuća salmoneloza..! :shock:
ja bih preskocila sve skoljke koje nisu iz stonatj malostonskog zaljeva
tamo su predivne i ja ih obozavam, more je dolje relativno cisto a musule iliti dagnje su mmmm za lizat prste...
ne sjecam se kad je mislav poceo jetso morske plodove, mislim da nije prije 1,5-2.....i njemu su skampe drage ali ih mrzi cistiti....
Ajme... a ja imam dvojicu proždrljivaca koji bi i mene prodali za rižoto sa škampima ili lignjama, salatu od hobotnica i slično.
Kad god su bolesni, za ručak je OBAVEZNO rižoto od nečeg morskog (obično to budu škampi ili jastog), jer onda znam da će pojesti sve što im je na tanjuru i tražiti još.
Školjke im još nisam davala, samo mekušce. A i ribu obožavaju.
Sto se tice sigurnosti, znam da uvijek imaju svjeze skoljke na ovim mjestima:seni prvotno napisa
- Rovinj, restoran "Orca"
- Limski kanal, oba restorana
- Porec, restoran "Dvi murve"
- Ston (bilo koji restoran)
- Dubrovnik, restoran "Nautica".
Ako kome zatreba.
Jooooj kad se sjetim malog Stona i onih delicija tamo...mmmm![]()
Hm, imam ja jednog subotara na poslu, uglavnom o čemu god da je riječ, već ima spreman citat iz Biblije. Pa eto, negdje u Bibliji pišu upute što sve treba jesti, a što izbjegavati i kad smo to analizirali ispalo je to zapravo i točno, npr. pajcek je zabranjen. E, a što se mora tiče, kaže Biblija da treba jesti samo ono što ima krljušt i peraje. Sudeći po vrijednosti školjki i mekušaca, mislim da dijete neće ništa propustiti ako se ne hrani time, nisam baš neki stručnjak u nutricionizmu, al kad god sam na dijeti, znam da piše da su lignje i hobotnica pune kolesterola, za školjke da su filteri nečistoća i tako.....Ja sam svojima kuhala dugo ribu, a ovo ostalo uvela u prehranu tek kada sam totalno prestala kuhati odvojeno za dijete i nas.
Podižem malo.
Rado bih jelovnik malo obogatila kozicama, sipom, račićima i što ja znam... morskim nečim osim ribe. Ali nisam pametna. Jel to ok ili nije (B ima 16 mjeseci)?
Kad ste uvodili takve stvari (i kojom ste se logikom pri tom vodili)?
ja nisam do treće godine.
školjke i kasnije.
štajaznam... nekako mi se riba čini najsigurnijom.
a i najlakše probavljiva je.
Jesil' tu Davor...pitanjce...Jeli istina da se cahurasti morski plodovi hrane najgorim smecem? Negdje sam gledala reportazu* da su rakovi, skoljke i sl. moru ko sto je svinja kopnu?
MM obozava skampe ja tu i tamo progutam koji ali imam onu reportazu u glavi pa mi se riba cini najboljim izborom (za djecu i odrasle)
Thanks
*zapravo je to bio Joel Osteen, motivacioni spiker. Uzivam u njegovim govorima.
Podižem temu.
Zanimaju me iskustva, kada ste uveli u prehranu škampe i dagnje?
Moja cura ima 5g i još se nisam usudila, ali sada navaljuje da bi probala.
Do sada je jela ribe, hobotnicu, lignje.