Mislim da se moje „nedoumice“ mogu nadovezati na pitanje prepunjenosti dojki na početku, pa ako mi netko može pomoći, hvala.

Imam malu bebicu i još od rane trudnoće odlučila sam dojiti, puno se informirala i odlično je krenulo, čak i u rodilištu bebica je dobivala na težini.

Imam ranije djelomično uspješno iskustvo dojenja. Beba nije dobivala na težini, a ja se nikada (već nekoliko godina) nisam poravila od te činjenice, da nisam prepoznala da mi je dijete gladno. Tada je beba sisala, ali očito nedovoljno onog hranjivog dijela mlijeka, te nedovoljno često. Mislim da je moje prečesto mijenjanje dojki bio problem. Dalje smo kombinirali dojenje i umjetno mlijeko.

Kako su mi dojke sada prepune, teško mi je procijeniti koliko je beba pojela, jer mi se čini da uvijek nešto ostane. Je li moguće da je popio samo onaj početak, vodenasto mlijeko? Ako zaspe nakon dva, tri gutljaja da li se izdojiti, ili tu dojku ponuditi opet unutar 2 sata, ili 3 sata?

Koliko često mijenjati dojke? Lijevu, pa desnu? U kojem rasponu sati nuditi samo jednu, jer dojim na zahtjev i npr. ako je sisao iz lijeve dojke u 3 sata, pa malo spavao, pa sisao opet u 4, dala sam mu istu, lijevu dojku. Iako, ova desna je već prepuna i polako počinje boljeti. Da li onda u 4 sata izdojit lijevu do kraja ili malo izdojiti desnu, da smanjim napetost? Ako dalje spava do 7 sati (a tada su obje dojke već pune i spremne za dojenje), ja mu dam desnu, je li to u redu?

Hm, valjda sam dobro objasnila što sam htjela pitati. Ali jako mi je važno.

Inače, nemam problema s položajem, čujem gutanje i curi mlijeko, a svaka promijenjena pelena je mokra.