Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: Neprerađeno mlijeko za mališana

inikaaaaaa avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno Neprerađeno mlijeko za mališana

Prvo molim moderatora da stavi temu gdje pripada ako sam možda pogriješila ..
    Mališa ima 18 mj .. mlijeko pije jednom dnevno.To obično bude iz tetrapaka 2,8%mm.Dugo je pio formulu 2 i 3.Na junior nisam htijela prelaziiti.E sad ovo industrijsko mlijeko nema vitamina , enzima,dobrih bakterija..lalalala, sadrži antibiotike ,pesticide i slična sr.Moje pitanje ; imam priliku nabaviti domaće mlijeko,netretirano , koje je naravno sviježe samo 2 dana , a razmišljam da mu to počinjem davati , no imam nekoliko pitanja ;
    jeli to mlijeko masnije i dali je djetetu uopće dobro davati tako masno mlijeko? (ja sam odrasla na tom istom) jeste li vi probale? trebam iskustva ... hvala

inikaaaaaa avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

e da zaboravila sam najvažnije od svega .. ako ja to mlijeko ne prokuham (da ne pobijem one dobr stvari unutra) koje eventualno štetne tvari mogu biti prisutne?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Sviježe ne pasterizirano/neserilizirano mlijeko nema štetne tvari , kad stoji duže od dan-dva ukiseli se i postane kiselo mlijeko. Koje nije pokvareno nego samo kiselo, tj. bakterije su napravile svoj posao. Masnoća iz mlijeka mu svakako neće naškoditi , samo mu može biti korisna. Naravno sve to pod uvjetom da dobro podnaša mlijeko općenito (bilo tetrapak , bilo svježe). Ako možeš nabaviti potpuno svježe, još od životinja koje su vidjele sunce i pasle travu- samo naprijed .

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

inikaaa, ovdje ti sve piše. Što ima u mlijeku, što bi moglo biti i što učiniti da ne bude onog čega ne treba.
    http://www.medri.uniri.hr/microbiolo...rana/P6_MH.pdf

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

beti link ti je super!
    našla sam i ja kod jedne žene na tržnici domaće mlijeko od jutra pomuženo. e sad, ja ženu znam jer kupujem kod nje i ona mene zna, no nemam pojma jel to što mi govori istina mada mi djeluje iskreno, ali što mi to vrijedi kad nisam na svoje oči vidjela. jel bi se vi usudili piti to mlijeko neprokuhano? inače redovito jedem njezin mekani sir i odličan mi je.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ja isto nabavljam domaće svježe mlijeko, svježi sir i vrhnje, ali mlijeko prokuhavam

link je odličan

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    beti link ti je super!
    našla sam i ja kod jedne žene na tržnici domaće mlijeko od jutra pomuženo. e sad, ja ženu znam jer kupujem kod nje i ona mene zna, no nemam pojma jel to što mi govori istina mada mi djeluje iskreno, ali što mi to vrijedi kad nisam na svoje oči vidjela. jel bi se vi usudili piti to mlijeko neprokuhano? inače redovito jedem njezin mekani sir i odličan mi je.
    ja bih sigurno, da pijem mlijeko (a ne pijem ga je se užasno debljam od njega). Ali znaš mene, ja živim na rubu, jaja od kumica i domaća oćerupana kokica ispod pulta meni je normalna kupovina (ako ti kažem da od tih sirovih jaja radim domaću majonezu možda više niti moje postove nećeš čitati) . U svakom slučaju , naravno da je higijena bitna (stoke i pribora) kod mužnje , te temperatura u transportu, ali ako kupuješ i jedeš sir , ne vidim veću opasnost u sviježem mlijeku.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    ja bih sigurno, da pijem mlijeko (a ne pijem ga je se užasno debljam od njega). Ali znaš mene, ja živim na rubu, jaja od kumica i domaća oćerupana kokica ispod pulta meni je normalna kupovina (ako ti kažem da od tih sirovih jaja radim domaću majonezu možda više niti moje postove nećeš čitati) . U svakom slučaju , naravno da je higijena bitna (stoke i pribora) kod mužnje , te temperatura u transportu, ali ako kupuješ i jedeš sir , ne vidim veću opasnost u sviježem mlijeku.
    i ja kupujem domaće očerupane kokice, pijetliće, patkice baš kod seljaka koji uzgajaju u svom dvorištu. jaja isto volim domaća, ona mala bijela gdje su žumanjci baš žuti no da bi ih prijesne konzumirala morala bih osobno poznavati ženu od koje kupujem. do sada sam konzumirala prijesna samo iz kauflanda tako da što se svega tiče ću čitati tvoje postove i daljejer ne smatram niti malo tvoje stavove kao život na rubu nego sasvim normalne. priznajem da je neznanje najveći neprijatelj i ja sam nekad davno davno bila nepovjerljiva prema tim domaćim kokicama no kad sam vidjela kako to funkcionira uvjerila sam se da to može biti samo bolje od onog cekina. e sad je na mlijeku red. zato i pitam jer vidim da je ustvari opsasnost u neprikladnom pakovanju, nehigijenskim uvijetima i mastitisu. sutra ću kupit pa kud puklo da puklo, ali ću ga prokuhati za prvi put. nikad nisam pila takvo mlijeko (barem koliko se sjećam, možda i jesam ko mala).

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Preselila sam na dohranu, čini mi se prikladnije.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Mojima doma još nose svaki dan "pravo" mlijeko, tako da su ga i moji malci pili, ali uvijek ga obavezno prokuhavamo, i za odrasle. Ne bih pila neprokuhano mlijeko.
    Posljednje uređivanje od martinaP : 08.12.2011. at 08:41

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako bi djeci davala kravlje mlijeko i imam dostupno nepreradjeno, takvo bih i koristila.
    Na zalost, mi imamo dostupno samo domace, ali pasterizirano (jer je namijenjeno prodaji i ne smije na trznicu drugacije, osim kad bi ga ispod pulta prodavali). Isto se preporucuje da ga se prokuha, ali ga ne prokuhavamo (ali jako malo mlijeka koristimo, mozda 1l mjesecno).

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

inače kad se sjetim mi smo neprokuhano mlijeko pili samo odmah pomuženo ono zeleno,a sve kasnije se prokuhavalo

Datum pristupanja
    Nov 2011

Početno

Baš super za ovu temu.Što se tiće mlijeka iz tetrepaka prije jedno dva tjedna sam saznala da kod nas dozvoljeno mlijeko iz tetrepaka 5 puta preredjivati.Znači ono kojemu izadje rok ponovno se vrati u proizvodnju obradi i puni.Što je najbolje broj puta koliko je mlijeko obrađeno je označeno na donjem dijelu mlijeka na onoj ušici.Na njoj postoje brojevi od 1-4 i onaj broj koji fali znači da je toliko puta mlijeko već preradjivano.Ja neznam dali ste za ovo znale ili ne ali ja sam se šokirala.Sa prvim malim sam koristila to mlijeko ali sada ću sa ovim drugim nabavljati domaće mlijeko.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

ja sam odrasla na neprokuhanom domaćem mlijeku!

i svojoj curki isto dajem, sad kad više nije osjetljiva, neprokuhano.. i sviđa joj se! nije joj prejako niti joj smrdi..
    a kad su mi u posjeti bili rođaci izdaleka (č: iz zapadnog razvijenog svijeta) nisu mogli piti, nije im pasalo..
    tako da sam prezadovoljna kaj se mojoj frajli sviđa!!

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Mi nismo imali krave ali ih je imala moja teta i naljepsa sjecanja na nju su mi kad mi daje frisko, toplo, tek pomuzeno mlijeko... Njam! Nikad mi ga nitko nije prokuhavao. Jooooj, sta bi sad dala za salicu takvog mlijeka....

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

nemoj ni sanjat, da ti se bembo ne osipa!!!

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    nemoj ni sanjat, da ti se bembo ne osipa!!!
    Ma da, nebi zbog njega sigurno. A i tesko da cu ikad vise imat priliku dobit svjeze podojeno mlijeko...Osim mog

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

to sigurno, evo ja mojima počela kupovat mlijeko od kumice, pa ga kuham.Inače planiram u proljećeotić do strine i sestrične kad okopni i tam im malo dat mlijeka ispod krave.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Nije mi baš jasno preporučuje li se ili ne kravlje mlijeko djeci mlađoj od tri godine? U vrtićima ga forsiraju (na meniju je svakodnevno) već jednogodišnjacima. A opet, za istu dob guraju se i adaptirana. Zatim mi nije jasno ni zašto se preporučuje starijoj djeci i odraslima? Zašto odraslim životinjama mlijeko ne treba a ljudima treba?

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

najkraće rečeno - zato što jednoj vrsti sisavaca ne odgovara, a ponekad čak i smeta mlijeko drugih sisavaca
    veliki dio, čini mi se čak preko 50%; ljudi nema enzime u svom probavnom sustavu za preradu kravljeg mlijeka i većini tih istih mlijeko smeta.. dok se radi o malim količinama nije štetno,ali ako se tankaš s kravljim mlijekom šteta može biti velika..

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj mama pticica prvotno napisa Vidi poruku
    najkraće rečeno - zato što jednoj vrsti sisavaca ne odgovara, a ponekad čak i smeta mlijeko drugih sisavaca
    veliki dio, čini mi se čak preko 50%; ljudi nema enzime u svom probavnom sustavu za preradu kravljeg mlijeka i većini tih istih mlijeko smeta.. dok se radi o malim količinama nije štetno,ali ako se tankaš s kravljim mlijekom šteta može biti velika..
    Vidiš to je zanimljiva teorija, obzirom da se zna da velik broj afričkih plemena živi od mlijeka drugih sisavaca, i to im je vrlo često osnova prehrane. Naravno, tu je u pitanju neprerađeno mlijeko životinja na ispaši.

Moguće da je nepodnošenje mijeka (kod najvećeg broja ljudi) više povezano sa samom njegovom obradom ili kombinaciji sa drugim namirnicama...?
    Posljednje uređivanje od sirius : 11.12.2011. at 22:28

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

ispravka, više od 50% bijelaca..a ne cijele ljudske rase..

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

i više od 90% žute rase

cyber-mama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Imam svježi domaći sir (mama ga radi od domaćeg mlijeka koje uzima od jedne poznanice) pa me zanima da li ga mogu dati svom sinu od 17 mj. Sir je stvarno ukusan, bez onog teškog mirisa koji obično prati domaće sireve, mama ga spravlja tako da kad mlijeko odstoji i ukiseli se, šefljom grabi i stavlja ga u kipuču vodu gdje odstoji par minuta dok se ne napuhne te ga tada cijedi. Ima li razloga za strah od kakvih loših bakterija?

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Uvijek ima razloga za strah.
    Ali ako ga svi jedete, može i on.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

moram se pitati, kak se i kad dogodilo da su bakterije iz prirode postale štetne bakterije...kak je najobičnije kravlje mlijeko postalo potencijalno opasno...uuffff..kak smo se pomakli od normalne logike...
    eto samo samo se malo ispuhala..

lastavica1979 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Kad dijete prvi put smije pit mlijeko. Moja beba ima 8 mj i svekrva stalno forsira da mu radimo griz i čokolino,a kad smo pitali pedicu ona kaže da to mlijeko nije kontrolirano i da mu nek jos ne dajemo,sad nemam pojima kad bi smio on mlijeko. Sviježi sir voli jesti s vočem

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ne bih davala kravlje mlijeko prije godine dana.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

kravlje mlijeko najranije sa godinu dana

griz možeš kuhati i na vodi, pa dodati voće ili ne, nije bitno

moji imaju 21 mjesec, nikad nisu jeli čokolino niti ne budu - to je smeće od kemije i šećera

ako je nama bljutavo ne znači da ne valja ni djetetu

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj mama pticica prvotno napisa Vidi poruku
    moram se pitati, kak se i kad dogodilo da su bakterije iz prirode postale štetne bakterije...kak je najobičnije kravlje mlijeko postalo potencijalno opasno...uuffff..kak smo se pomakli od normalne logike...
    eto samo samo se malo ispuhala..
    Pa bakterija iz prirode ima i u kravljem mesu. Zato ga s razlogom ne jedemo sirovog.
    Tako ja osobno ne bih ni mlijeko davala neprokuhano. Možda bih od svoje krave koju bih ja muzla. U svoje posude. Al ni to ne vjerujem.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •