sanda zapelo mi za oko ono seks u mislima..
![]()
sanda zapelo mi za oko ono seks u mislima..
![]()
Dragi svi, koji ste čekali i borili se za promjenu sramotnog Milinovićevog zakona, čestitam Vam na donošenju boljeg, pravednijeg ( ne savršenog) Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji. Dočekali smo ga. Pozdrav Ministru. Bude li trebalo nešto mijenjati, računamo s tim da će saslušati.
Sa stranice Ministarstva zdravlja:
Na trošak HZZO-a moći će se provesti najviše do šest postupaka MPO-a, a prihvaćen je amandman SDP-a po kojemu se u ukupan broj postupaka ne ubrajaju oni koji su provedeni do dana stupanja na snagu zakona.
Ovo je bilo u konačnom prijedlogu: "Liječenje neplodnosti postupkom medicinski pomognute oplodnje na teret Hrvatskog
zavoda za zdravstveno osiguranje obuhvaća:
- četiri pokušaja intrauterine inseminacije (IUI),
- šest pokušaja izvantjelesne oplodnje (IVF), uz obvezu da dva pokušaja budu u
prirodnome ciklusu."
Šta su izbacili 4 inseminacije?!
Ovim putem želim se od srca zahvaliti svim suborkama i suborcima koji su svojim pismima i istupima omogućili pravedniji zakon!!
Hvala Vam u moje ime i u ime mog dragog. Hvala na doprinosu, Hvala što ste nam omogućili pravedan prvi postupak
meni je drago s jedne strane što je došlo napokon do promjene zakona, ali žao mi je kao psu što nije još bolji. Ovaj zakon je donio novu restrikciju kakvu do sada nismo poznavali a to je 4+2 postupka. Nažalost jedan dio nas, posebno nove, buduće generacije, će ovu restrikciju jako osjetiti a para za privatne postupke neće biti(
I dalje me jako tangira oplodnja maks. 12 jajnih stanica, no to je valjda dio ustupka koji su Vrčić & Co morali napraviti. Mnoge od nas i ne dobiju 12 j.s. ali što s onima koje dobiju, što s curama koje imaju PCOS? Što s onima koji zbog svoje dijagnoze mogu ići možda samo taj jedan put na stimulaciju i punkciju? Zašto njima ne oploditi svih 18 ili 20 j.s. koje dobiju?
Ima toga još, ali o tome ovih dana.... i žao mi je za donacije, kad će uopće početi raditi banke gameta? Kad će proraditi državni registar?
http://www.vecernji.hr/vijesti/simun...-clanak-430101
Ono dole niže o toleranciji i K.M to sam ja, ajme što sam ponosna
Poštovani molimo Vas za pomoć, pravo na liječenje…
Moja mala obitelj evo nakon 4 godine braka još nije oplemenjena djetetom. Muž ima tešku dijagnozu muške neplodnosti (posljedica mumpsa u dječačkoj dobi) a ja sam prošla tešku operaciju mioma na maternici (obiteljsko nasljeđe) , oboje imamo 40 godina. Dosada smo prošli 2 stimulirana postupka u HR (sa po 12 odnosno 6 jajnih stanica), 4 postupka sa zamrznutim j.s; došli do 4 transfera i 1 biokemijske trudnoće.
Između dugog čekanja na HR klinici otišli smo u Prag i vidjeli kako izgleda individualizirani pristup, oplodnja svih stanica. Ni taj postupak nije uspio a financije još otplaćujemo.
Nama treba brzo donošenje novog boljeg zakona, ubrzavanje postupaka na klinikama (a ne čekanje od godinu dana), prilagođeno liječenje, individualiziani pristup.
Ja dolazim iz tradicionalne katoličke obitelji, moja majka u crkvi sluša kako joj diijete ubija život, traže da potpiše peticiju protiv novog zakona (ne nosi naočale sa sobom pa kaže da bi potpisala bez čitanja da preko nas nije znala o čemu se radi).
Sve ovo me naučilo jednu važnu lekciju koju valjda ne možeš naučiti dok nešto takovoga ne doživiš na vlastitoj koži a to je tolerancija. Kažite kako god hoćete: tko je bez grijeha neka baci kamen prvi; ne znaš kako je hodati u tuđim cipelama… Posljedice ozračja netolerancije vidimo na svakom koraku- napad na homoseksualni par, hukanje na nogometaše… Da li ste se ustali starijoj osobi u tramvaju ili propustili auto u traku, da li ste natočili vodice ptičicama ili dozvolite da klima kapa po prolaznicima?
Hvala svima koji se bore protiv netolerancije na bilo koji način
I molim za pomoć, hvala K.M.
DODATAK (nije za objavu): moje ime je K******* M*******, živim u Zagrebu, radim u jednoj gimnaziji kao profesorica matematike i koordinatorica za državnu maturu.
malo su me skratili
samo da napomenem za nove da borba za novi zakon traje od 2009., ovaj finis je samo slag, hvala vam drage jos jednom
da hvala svima na odrađenom poslu i meni je žao što nisu izmjenili to s restrikcijama na prirodnjake u Večernjaku su krivo napisali da smo dobili pravo na 6 stimuliranih, kamo sreće da je to tako
Sto je tocno postupak? dal je to samo onaj u kojem se koriste lijekovi (ili prirodnjaci), ili transfer odmrznutog zametka isto bude postupak?
ako kuzite pitanje...dobijem 1 stimulacijom 12 js, oplode ih, vrate mi 2,ostalo smrznu. to je 1 postupak. ne uspije,idem po smrzlice, dal je i to postupak ili ne?
meni vuce na ne...
Vidiš, vidiš, ovo je jako dobro pitanje! I bojim se da se nigdje u zakonu konkretno to ne spominje.. Piše samo 6 postupaka.. Da nas ne bi i tu zaje...Zdrav razum ti nalaže da pod jedan postupak brojiš sve smrzliće dobivene iz jednog puta.. Ali kažem, nigdje nije to točno definirano..![]()
Cure hvala,![]()
Pusa dr. Kniewaldu, hvala dr Crvenkoviću i svima koji su podržali zdrav razum.
dobro te odvuklo vrci
Konačno je došao i taj dan da se zakon o MPO promijenio nabolje
Naša borba je urodila plodom i još samo da bude i jako plodno za svako par!!!!!!
Ja ist0 imam pitanje:p0št0 ja ne bih smjela u stimulaciju,dali 0nda imam prav0 na deset prir0dnih ivf-0va(4 inseminacije + 6 ivf)?
Cure, čestitam od srca!! Na trudu, na boljem zakonu!!
Pitanjce-kako stalno nailazim na pitanja o propalim embrijima (đizus!!) postoji li negdje tekst u kojem je objašnjeno kako,
u prosjeku, ide "potrošnja" zamrznutih embrija. Tj. koliko ih, možda, ostane neiskorištenih?
Ako ima negdje takvih podataka, dajte to zakeljite na portal (tražila pa ne mogu naći), na fejs-jer ljudi lupetaju, a možda bi ih prava info ušutkala.
Ili bi našli nešto novo za provokaciju.
Samo da kažem da su moj mail objavili na index portalu - MPO priča s sretnim završetkom.
Medeni bravo, ali ne mogu pronaći, zakaži link, please!
Last edited by Snekica; 14.07.2012 at 11:14.
Ma ja cu se samo malo pozaliti. U ovim danima kada sam pisala apelirala na druge da pisu i sve to(mada bas i nisam bila aktivna na forumu jer sa mrvicom mozes ili jedno ili drugo) dobila sam komentar koji me jako zabolio-Zasto se trosis na sve to kada si dobila ono sto si htjela??!!!!
Bez obzira imam li djete ili ne MOJA BORBA NIJE PRESTALA!!!
Draga lasta neke osobe koje su se borile kao lavice u protekle 3 godine za novi i bolji zakon su također postale majke, ali neplodnost se duboko ukorijeni u samog čovjeka i ne možeš taj trag izbrisati od danas do sutra i rekla bih da su za razliku od te koja je komentirala, one vrlo altruistične osobe koje se zalažu da drugima bude bolje i lakše. Ali šta ćeš ne razumiju to svi, najbolje je staviti ružičaste naočale i ne brinuti o ničemu, jer ima budala koje će se boriti i za njih!
ne nije to to, jednostavne brojeke-12 js, 10 oplođenih, 8 smrznutih, 2 vraćene, beta neg, drugi postupak, 3 vraćene, beta neg....
mislila sam na ovako nešto, da se raščlani, teško je imati prosjek ovoga za sve u MPO-u, ali mislim da bi ovo ljudima bilo
bliže i jednostavnije za shvatit kako se potroši svih 12js.
Nepl0dn0st b0li i kad p0staneš r0ditelj i kad si 0stvari0 0n0 št0 si hti0.... b0li i nepl0dn0st m0jih prijateljica....zat0,b0rba nije uzaludna,nije prestala jer se b0riš za 0ne k0je v0liš
pitanje,a šta je s nama koji jedva dobijemo 3-4 js stimuliranom postupku?!
očito je na nas zaboravljeno....nama su prirodne postupke uskratili....
drago mi je zbog ostalih koji mogu ponovo ići na postupke jer se resetiralo,ali na nas nitko nije mislio....šta je s našim dijagnozama?!
AMH mi je 2.9 a sada možda već i niži....na stimulirane ne možemo svaki mjesec ići,dakle prirodnjaci su nam nada koji su ograničeni na 2 puta....
kako se može donjeti zakon o svima jednako kada nemamo svi jednake dijagnoze...?????
sramota!
ogorčena sam....a ima nas nažalost puno s takvom dijagnozom...
svaki ciklus nam je dragocijen i mi nemamo vremena pauzirati po 6 mjeseci od stimuliranog do stimuliranog....i još ako ti se uvali kakva cista mjesec,dva ili tri...samo se gubi vrijeme i sve stane jer su jajne stanice propale zbog nedorečenog zakona....
smatram da to nije u redu i mnogi će odustati jer nemaju novaca za dalje....
opet ponavljam da sam sretna zbog ostalih kojima odgovara,ali ogorčena na ogranićen br prirodnjaka....
mi low responderi smo uskračeni da imamo optimalno lječenje.....
Last edited by sanda1977; 14.07.2012 at 11:24.
Ja zb0g tr0mb0ze ne bih smjela u stimulirani....pisala sam na mail R.0st0jića št0 s nama k0ji idem0 na prir0dnjake.Nadam se 0dg0v0ru
i ja sam pisala im mail....niti jedan odgovor nisam dobila...ma nikom ništa više ne pišem osim mom mužu koji krvavo radi sezonu na moru da možemo na postupke na jesen...
Potpisujem laky. Piše da se na teret HZZO-a može u 6 postupaka, od čega minimalno dva moraju biti prirodni. Dakle mogu biti i svih 6.
Naravno da u stimulirani neće netko na silu ako mu ne odgovara.
I ružno je sanda reći da na vas nitko nije mislio, mi smo se rukama i nogama borili za povećanje broja postupaka ali nismo uspjeli
Možda da nas je bilo više koji su htjeli dići svoj glas...
i od tih 6 tri ne dobijem js ili izovuliram,ostala 3 dobijem možda jednu js i ne oplode se....
hvala vama koji ste se borili,ali i ja se borim na poslu i u društvu i žustro im objašnjavam i apeliram o MPO-u...
mislim da vrlo dobro u tome uspjevam jer su mi dolazili i rekli da nisu potpisivali peticiju koja je osvanila poslije nedjeljnih misa....zbog mene....zbog nas....u mom društvu, MPO nije tabu tema..prićamo o tome otvoreno i svi su uz mene i hvala im na tome...
a tko zna možda mi vlada garantira da ću u 6 postupaka ostati trudna,pa znaju da mi ne treba više...sačuvaj bože da se bespotrebno bacaju novci....
sramota1
ma ja bolje da i ne snimam nikakve priloge,jer bi još tužbu dobila zbog iskrenosti i stava!
NAGLAŠAVAM da sam razočarana na vladu a ne na vas koji ste se borili za nas....
sanda ne znam zašto si se ti osjećala prozvanom, ja sam govorila općenito
Uvijek je bio problem naći nekoga tko bi snimio prilog
I ja to razumijem, razumijem i razloge i posljedice koje to ostavlja
Ali da se našlo nekoliko parova koji bi ispričali priču o low responderima, koji bi ukazali na taj problem možda bi nas više slušali
Ali uopće nije na meni da ovo pišem
I mene je to ljutilo i još uvijek što su nam uskratili mogućnost prirodnih postupaka to je bilo čisto rade štednje