već sam pisala o prijedlogu da se parovima koji su prošli postupke prema važećem restriktivnom zakonu, pokuša na neki djelomično obeštetiti tako da im se po novom zakonu omogući da dobiju dodatne pokušaje na teret HZZO-a.
ali mala je vjerojatnost da će se to dogoditi. jasno je da će sudeći prema ovome broj pokušaja stimuliranih postupaka MPO na teret HZZO biti smanjen na 4.
razmišljam o svim parovima koji se u sadašnjosti i koji će se u budnućnosti suočiti sa neplodošću, nisu svijesni koliko će novi zakon smanjiti njihove šanse za roditeljstvo...
a što se tiče dobnog ograničenja?
možda nisam do kraja objektivna, ali neka tvorci zakona objanse meni koja će u prosincu napuniti 42. godinu zašto nemam pravo kad mi tek rođeni sin napuni godinu dana pokušati dobiti još jedno dijete? reproduktivno sam zdrava, odlične hormonske slike (sa 40 godina i 6 mj. Amh 24 pmol/L FSH 6 LH 5)?
na temelju kojih medicinskih činjenica će meni zakonodavac uskratiti pravo na liječenje?
ili na temelju kojeg zakona će se mom 40-godišnjem mužu koji je neplodan uskratiti pravo da postane roditelj drugi put samo zato jer mu je žena mrvicu starije od njega i za 9 mjeseci će imati 42. godine?