A pročitajte ovaj članak!!! Iz današnjeg Novog lista. Ne radi mi link pa ga kopiram:

TRIBINA O UMJETNOJ OPLODNJI DO POSLJEDNJEG MJESTA ISPUNILA NADBISKUPSKI DOM
Uzrok neplodnosti najčešće je psiha
RIJEKA Tribina o umjetnoj oplodnji ispunila je do posljednjeg mjesta dvoranu Nadbiskupskog doma, a posebno je zanimanje probudila kod velikog broja mladih koji su došli poslušati izlaganja gostiju iz Italije. Ginekolog Antonio Salvatore Maria Oriente misli da se, gledano s ekonomske strane, a s obzirom na malu uspješnost liječenja previše novca ulaže u umjetnu oplodnju, a nedovoljno u prevenciju i kvalitetnu dijagnostiku neplodnosti.
Ni s medicinskog stajališta umjetna oplodnja nije opravdana jer nije najučinkovitija metoda liječenja neplodnosti. Umjetna oplodnja nastaje kao odgovor na neplodnost, ali ona zapravo ne daje život nego smrt, zaključio je dr. Oriente, aludirajući na sablasne brojke začetih ljudskih života koji nikada ne dobiju priliku živjeti. Liječnik smatra da je u 80 posto slučajeva uzrok neplodnosti psihičke naravi te bi prvenstveno trebalo postaviti pravu dijagnozu, što se nedovoljno temeljito čini. Nakon stručne analize ispričao je i osobno iskustvo ginekologa koji je i sam radio abortuse i umjetne oplodnje misleći da čini dobro. On i supruga nisu mogli dobiti dijete, dok nije promijenio stanje savjesti i razmišljanje, a dijete je tada došlo prirodnim putem.
O štetnim psihološkim posljedicama umjetne oplodnje govorila je dr. Cinzia Baccaglini, također iz Italije. Iznijela je brojna svjedočanstva žena koje su na razne traumatične načine proživljavale cijeli tijek tog procesa te posljedice koje su se kasnije odrazile na njihovu psihu, posebno u slučajevima kada bi postupak bio neuspješan.
Tribinu su organizirali Hrvatski savez za život, Hrvatski bračni i obiteljski savez te udruga Vigilare koja je pokrenula građansku inicijativu »I ja sam bio embrij«. Predstavnica Udruge Verica Kraš Villa smatra da je između opravdane želje za roditeljstvom i štetnih posljedica metode umjetne oplodnje potrebno znati pravu istinu i reći ne umjetnoj oplodnji. U inicijativu je uključen projekt održavanja tribina o umjetnoj oplodnji u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.