-
Otvoreno pismo Ministru
Drage moje, unatoč informaciji koju je Ministar dao Pirici, da se postupci po novom zakonu broje ispočetka, iz Ministarstva zdravlja i dalje izlaze informacije da se NEĆE BROJITI ISPOČETKA.
Obzirom da je situacija nejasna, nedefinirana, a nama itekako važna, tražim od Vas aktivnost i borbu za svoja prava. Stavit ću vam svoje pismo koje sam slala na Ministarstvo. Podsjećam, 31.03.2012. podpredsjednica Vlade je u Dnevniku HTV-a rekla da se s postupcima kreće ispočetka. Otkud sada suprotne informacije?
Provjerite i vi na:
rajko.ostojic@miz.hr
vesna.corak@miz.hr
milanka.opacic@sdp.hr
Evo i mojeg pisma:
Poštovani Ministre,
iz Ministarstva zdravlja dolaze informacije da će se postupci liječenja po Zakonu o medicnski potpomognutoj oplodnji iz 2009. godine uračunati u primjenu Zakona koji se treba skoro donijeti. Time biste eliminirali pristup liječenju pacijentima koji su imali nesreću biti u postupcima od 2009. do 2012. godine.
Borili smo se da se Zakon izmijeni, skupa s Vama, a sada bi nam se moglo desiti da na njega nemamo pravo. Ja sam po starom Zakonu iskoristila 4 stimulacije, od mogućih 6. Stala sam s liječenjem čekajući novi zakon. Dakle, oslanjajući se na dana obećanja, nisam iskoristila sva prava iz starog Zakona, a po novom više neću ni imati prava?
Podpredsjednica Vlade, gđa Opačić je 31.03.2012. u Dnevniku HTV-a obećala brojanje postupaka ispočetka. Što s tim?
Deseci žena ( koje ja znam) su svoj plan liječenja gradili na obećanom još u predizbornoj kampanji i čekali. Da li je potrebno dizati tužbe zbog obmane? Vjerujte, organizirat ćemo se i tužbi će biti.
Brojanjem starih postupaka diskriminirat ćete pacijente koji su se liječili od 2009., postat ćemo skupina građana koja nikad nije imala pravo na liječenje prema načelima koje ste revno proklamirali. A prema načelima u pravu, retroaktivnost nije jedan od njih. Kako mislite pravno riješiti da nam se broji pravo iz prošlosti na koje nismo ni imali pravo. Konkretno, kako možete reći da smo iskoristili prava, a nikad nismo imali pravo na zamrzavanje zametaka?
Brojanje starih IVF postupaka u prirodnom ciklusu isto tako otvara puno pitanja. Primjerom, moja zadnja IVF postupka su se sastojala od 4 UZV pregleda i štoperice (cca 300kn). Do punkcije nije došlo jer je na 4. UZV pregledu ustanovljeno da je folikul prsnuo. Uputnice za IVF mi nisu vraćene, pa pretpostavljam da je bolnica na moju stavku od HZZO-a naplatila cijeli IVF, kojeg nije ni bilo.
Jeste li sigurni da je svaka uputnica i postupak naplaćen kao IVF bio i zbilja IVF? Imate li registar? Postoji li u starom zakonu načelo sljedivosti? Gdje su jajne stanice završavale? Ako imate odgovore na sva ta pitanja, odluku ćete lakše donijeti u dobroj vjeri da nećete nikog oštetiti.
Zbog načekavanja zakona sam izgubila 1 reproduktivnu godinu ( sad-će-sad-će-pa nikako), i još dvije zbog neadekvatnog liječenja ( imam i opravdanu sumnju, potvrdu službene osobe da mi je višak stanica bacan). Znate li što znači to vrijeme i jajne stanice u reproduktivnoj dobi žene od 35+?
Otvorila sam Vam neka pitanja i pogled iz korisničke perspektive jer mislim da trebate imati saznanja i o tome kod donošenja odluke.
I na kraju, zamjeram Vam što ste nas izložili „javnoj raspravi“ onih koji o MPO nemaju što reći, osim da su protiv jer im svjetonazor to ne dopušta, a razina komunikacije je svedena na to da smo ubojice koji zamrzavaju djecu koja vrište u frižiderima. Obećana hitna procedura se pretvorila u reeeedovnu, i svakog od nas koji obilazi čekaonice humane reprodukcije je dovodila do očaja, jada i suza. To se ne može popraviti, no apeliram na Vas da brojanjem postupaka ispočetka održite obećanja dana pacijentima i smanjite štetu.
Lijep pozdrav,
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma