Pokazuje rezultate 1 do 50 od 1504

Tema: Kampanja za izmjenu Zakona o medicinskoj oplodnji iz 2009.

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    krol avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Ako smijem ja posto mi je to bransa...mislim pravo.
    U pravu postoji citava oblast koja se zove nomotehnika...tj oblast koja izucava tehniku pisanja zakona.
    Tu se izmedju ostalog uci i o tome da jedan clan govori o konkretnoj,jednoj stvari.Drugo,ovo je dio PRELAZNIH odredbi.
    Clan 62 u stavu jedan govori o zapocetim tj o postupcima koji su u toku.A stav 2. o tome da se ti postupci broje jer je stavom 1. omoguceno stranci da u sustini bira hoce li po novom ili starom ako je vec uhvacena u sred postupka.

Svako drugo tumacenje vodi u retroaktivnu primjenu zakona a osnovni postulati prava to ne dozvoljavaju osim u krivicnom pravu kada se primjenjuje povoljniji,naglasavam povoljniji zakon po optuzenog i uslovima neposredne ratne opasnosti.
    Sve drugo vodi u anarhiju.

Iskreno mislim da nemate razloga za brigu,vjerujem da se radi o ozbiljnim ljudima,barem pravnicima i da nisu spremni na takve izlete i akrobacije.
    Stav 2. je zaista dvosmislen.Ako ga je neko namjerno tako napisao onda se igra i podriva osnovna nacela koja vaze u pravu 1000 godina.

Osoblje foruma Kadauna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj krol prvotno napisa Vidi poruku
    Ako smijem ja posto mi je to bransa...mislim pravo.
    U pravu postoji citava oblast koja se zove nomotehnika...tj oblast koja izucava tehniku pisanja zakona.
    Tu se izmedju ostalog uci i o tome da jedan clan govori o konkretnoj,jednoj stvari.Drugo,ovo je dio PRELAZNIH odredbi.
    Clan 62 u stavu jedan govori o zapocetim tj o postupcima koji su u toku.A stav 2. o tome da se ti postupci broje jer je stavom 1. omoguceno stranci da u sustini bira hoce li po novom ili starom ako je vec uhvacena u sred postupka.

Svako drugo tumacenje vodi u retroaktivnu primjenu zakona a osnovni postulati prava to ne dozvoljavaju osim u krivicnom pravu kada se primjenjuje povoljniji,naglasavam povoljniji zakon po optuzenog i uslovima neposredne ratne opasnosti.
    Sve drugo vodi u anarhiju.

Iskreno mislim da nemate razloga za brigu,vjerujem da se radi o ozbiljnim ljudima,barem pravnicima i da nisu spremni na takve izlete i akrobacije.
    Stav 2. je zaista dvosmislen.Ako ga je neko namjerno tako napisao onda se igra i podriva osnovna nacela koja vaze u pravu 1000 godina.
    krol, kako nisam u pravu doma, ne razumijem niti u potpunosti ono što si ti napisao :sramimse:

da li se novi zakon s potpuno novim okolnostima i uvjetima postupaka može donijeti a unatoč tome retroaktivno brojati prethodno odrađene postupke (po MIlinovićevom zakonu, koji su lošiji, suboptimalni, etc.)?

krol avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Kratko i jasno Kadauna...ne moze.....nema retroaktivne primjene zakona.....u kontinetalnom,evropskom pravu se to smatra narusavanjem pravne sigurnosti jedne zemlje....bila bi to anarhija.....mogao bi da radi ko sta hoce kroz zakone....
    Trazio sam vec o tome prije....mislim da to cak brani Ustav RH u clanu 90.....nema povratnog djelovanja.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •