Stranica 1 od 9 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 449

Tema: trudnoća i kulturološko nasljeđe bogorodica / kurva

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno trudnoća i kulturološko nasljeđe bogorodica / kurva

Ja sam cijelu zadnju trudnoću imala osjećaj da me se u svakom trenutku gleda malo kao bogorodicu (madonna) odnosno prosvjetljenu ženu koja ima čast nositi novi život (tako sam se osjećala) ali i često kao kurva odnosno 'znam kako si došla u to stanje' i 'moramo te izbaviti iz tog stanja, treba ti pomoć druge osobe (u našoj kulturi bijele kute) da se 'oslobodiš' i na neki način opet budeš prihvatljiva'.

Čak sam u nekoliko navrata čula i starije i mlađe ljude kako govore da se žena 'oslobodila' nakon poroda. To mi je uvijek bilo čudno i malo pogrdno, zar nešto lijepo poput trudnoće i nošenje drugog života mora se gledat tako ... mučenički? (znam da neke žene imaju teške trudnoće, to je izazov i tim ženama skidam kapu ali tu govorim o ideji trudnoće općenito).

I danas čitam u online novinama o tome kako se u Kaliforniji prodaje čestitka koja glasi: (izvana) 'Čuli smo da si trudna!' (unutra) 'Kurva.'

Da li se neka od vas ikad tako osjećala? Smatrate da je čestitka poput ove gore smiješna (crni humor) ili ružna i (offensive)?

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Nikada se u trudnoći nisam tako osjećala niti mi je ikada netko nešto u tom stilu rekao ili natuknuo. Znam da je nekada davno žene bilo sram reći, pogotovo svojim majkama ili svekrvama da su trudne jer se onda eto znalo šta su radile.
    U svojoj sam se trudnoći osjećala posebno, uzvišeno jer u meni raste novi život a tako su me gledali i ostali u mojoj blizini.
    Ova čestitka mi je glupa i bezveze, nije mi ni smiješna, a nije mi niti uvredljiva jer mislim da joj nije bila namjera vrijeđati nego neki malo grublji humor koji je malo pretjeran.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

čestitka - propali pokušaj humora, ništa više a ni manje
    nikad, ali nikad nisam ni doživjela ni primjetila takvu percepciju trudnoće o kakvoj ti govoriš

pojam "oslobodila se" mogu razumjeti na način da je žena ipak pod određenim teretom dok je trudna
    ostavimo sad na stranu veličanstvenost pa i blagoslov mogućnosti donošenja novog života na svijet,
    govorim o tjelesnom teretu, ono kad već pred kraj ne znaš kako bi se namjestio, ne možeš se okrenuti, ustati
    i spustiti bez određenih teškoća, nespretan si,velik...

osim toga,to je toliko prirodno stanje i put koji su svi stanovnici svijeta prošli da
    ako netko i pomisli na pogrdan način o cijeloj stvari trebao bi se zamisliti nad sobom

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

o đizs, koji naslov.
    ovaj topik ko da je došao iz paralelnog svemira (ništa novo ) i uopće ne kužim kako se netko trudan može osjećati kao kurva, a bome ni kao bogorodica.
    i di ti nađeš te paralele, te ljude koji te tako gledaju. danas je u crkvi, za majku milu, svaka druga mlada trudna, pa ju ni svećenik ne gleda ko kurvu. a jel si misli- znam kako si došla u to stanje, ne znam, ne čini mi se baš .
    a ovaj "logički" zaključak s doktorima koji izbavljuju žene ... to što vuče vodu na tvoj mlin, ne znači da je ispravno. i da nije skroz pogrešno.

a čestitka, čestitka mi nije smiješna i čini mi se da joj nije niti namjera da bude smiješna, više vjerojatno kao poruka ljutog ljubavnika ženi koja je zatrudnila.
    s drugim, jelte.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Iksam cvijetu, pogotovo za naslov teme.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Meni je pretjerano i nekako teatralno osjećati se kao Bogorodica ili kurva u trudnoći A da sam se osjećala oslobođeno nakon trudnoće, jesam. Kad bi trudnoća trajala 2-3 mjeseca, imala bih valjda desetero djece. Ovako, too much for me.

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

omg...
    morala sam poškicnut
    ima jednu gibonni na tu temu:

"i nije lako bit i svetica i kurva,
    sve po potribi, kako se namisti u taj čas..."

cvijeto, uglavnom te iksam, al' šta se ti čudiš , pa trudnoća i jest cijeli jedan paralelni svemir, samo što se ja nisam ćutjela ni bogorodicom, ni sačuvajmebože kurvom, bila sam samo jako jako sretna što napokon držim "ključ života u svojoj ruci" (ovo je, pak, oliverovo)

a čestitka je niš' posebno, nemam tu što puno komentirat

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Danci_Krmed prvotno napisa Vidi poruku

Da li se neka od vas ikad tako osjećala? Smatrate da je čestitka poput ove gore smiješna (crni humor) ili ružna i (offensive)?
    Nikad. Iskreno... Bit će da sam postala imuna na takve stvari tijekom prilično dugog iščekivanja prve trudnoće. Oslobođeno sam se osjetila nakon drugog poroda (jer sam znatni dio druge trudnoće preležala i to mi je teško padalo) ali opet - za dobru svrhu.

Što se tiče svetica/kurva usporedbi, neprimjerenih primjedbi i nekulture bilo je i bude... S druge strane, ovo je naročito iritantno jer je većina trudnih žena često jako osjetljiva na takve primjedbe.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    o đizs, koji naslov.
    ovaj topik ko da je došao iz paralelnog svemira (ništa novo ) i uopće ne kužim kako se netko trudan može osjećati kao kurva, a bome ni kao bogorodica.
    i di ti nađeš te paralele, te ljude koji te tako gledaju. danas je u crkvi, za majku milu, svaka druga mlada trudna, pa ju ni svećenik ne gleda ko kurvu. a jel si misli- znam kako si došla u to stanje, ne znam, ne čini mi se baš .
    a ovaj "logički" zaključak s doktorima koji izbavljuju žene ... to što vuče vodu na tvoj mlin, ne znači da je ispravno. i da nije skroz pogrešno.

a čestitka, čestitka mi nije smiješna i čini mi se da joj nije niti namjera da bude smiješna, više vjerojatno kao poruka ljutog ljubavnika ženi koja je zatrudnila.
    s drugim, jelte.
    cvijeto moja, svaka ti na mjestu

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

iskreno, nisam nikada cula za ovakvo poimanje trudnica, niti sam se tako osjecala

cestitka mi je odvratna
    nemam smisla za takav "humor"

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

čestitka je užas, bezveze

trudnoća mi je sveto stanje, isto ko i porod, dojenje...

i da..imala sam prilike čut neke nebuloze na moju treću trudnoću..., i isto tak vidjet bzvz izraze lice "zar opet??"...
    kao što sam imala prilike čut pitanje upućeno samohranoj neudanoj majci, mojoj priajteljici "pa kako se to dogodilo??" (trudnoća, jel)....

i isto tako, na jednu daljnu rodinu i njene trudnoće, ne sjećam se točno, 4,5 (ugl, više od tri trudn.)... govore tipa "pa jel oni ne znaju za kontracepciju???" .. i to su nekulturni ljudi čak govorili i njihovoj starijoj djeci.... "kaj ti mama ne zna za kondome??"....

no da....

ni trudnoća nije što je nekad bila
    ...sad počesto dođeš ko "napump***"

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ja sam vrlo često imala taj osjećaj, pogotovo u bolničkim pregledima u trudnoći, kao da me svi žele izbaviti iz nečeg neželjenog. onako, aha (uzdah) trudna si (opet uzdah, onako šteta kako si si to mogla dopustiti).

možda ima veze sa provincijalnom sredinom, ne znam.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ne znam jel s manjim sredinama tako...
    možda u ovim većim nikog ni briga za te, svak svojim poslom...
    ne znam...

al na nekoj temi na podf. "nakon poroda"
    je jedna forumašica pisala kakve je izjave čula od med. osoblja za vrijeme poroda drugih žena
    ona je bila na babinjačama što je odmah do rađaone, pa je imala prilike čuti
    gadosti tipa "a kad si se ****** bilo ti je lijepo, a??! što se sad deračiš..."

edit: mislim, u svakom slučaju, ima takvih stvari..tog, zbog čeg si otvorila temu...al ne znam koliko je vrijedno uznemiravati se time..ak me razumiješ.. tj., nadam se da su to ipak koliko toliko marginalni slučajevi
    Posljednje uređivanje od zmaj : 03.12.2011. at 21:17

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ni ja se nikad nisam osjecala ko bogorodica, a da me netko smatra kurvom zbog dvije trudnoce uz - ne znam ni kako da pobrojim - koliko sexanja bez tako vidljivih rezultata mi je presmijesno
    a iskreno, zadnjih mjesec, i posebno prenesenih dvaput po desetak dana trudnoce, i ja sam jedva cekala da se oslobodim i dobijem svoje tijelo natrag
    i dobila sam, osim cica, to jos rjesavam
    cestitka mi je bezveze

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Osjećala sam se normalno, kao žensko, normalno, zdravo, plodno, udano žensko. Nikad u životu nisam čula da netko trudnicu smatra kurvom osim kurvi koje su ostajale trudne. Glupost. A ovo o doktorima i izbavljivanju i oslobođenju...ja mislim da si dodala malo svog stava u ovo. Ja kad rodim volim reći da sam se ispraznila, onako iz zahebancije.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa Vidi poruku
    A ovo o doktorima i izbavljivanju i oslobođenju...ja mislim da si dodala malo svog stava u ovo.
    Prije dvije godine nisam znala ni pola koliko znam sada niti sam bila toliko aktivna u trudnoći i porodima... najviše me zasmetala činjenica da su meni nove i nepoznate osobe pretpostavile da je meni trudnoća tlaka i negativna obzirom da sam već imala dijete doma (koja je tada imala 2.5 godine, dakle nije bila baš malena) i da se odmah zauzeo stav kao, a već kad si u takvoj poziciji pomoći ćemo ti. to neko sažaljenje, kao znamo kako se to desilo ali ipak ćemo se potruditi.

a za oslobođenje fakat se to ovdje kaže - sretnica oslobodila se (trudnoće). tužno mi je da se trudnoća kulturološki tako smatra :/

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Meni je trudnoca bila jedan od najljepsih perioda u zivotu,osjecala sam se fantasticno i mislim da nisam nikad toliko komplimenata dobila ko u tih 9mj...do zadnjeg sam dana skakala i trkala uokolo,ma mogla sam jos 2mj bit trudna,ne bi mi smetalo...

Cestitka je bas glupa,nimalo smijesna....kao i pola drugih 'saljivih' koje se mogu naci u gift shopovima...

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Prije dvije godine nisam znala ni pola koliko znam sada niti sam bila toliko aktivna u trudnoći i porodima... najviše me zasmetala činjenica da su meni nove i nepoznate osobe pretpostavile da je meni trudnoća tlaka i negativna obzirom da sam već imala dijete doma (koja je tada imala 2.5 godine, dakle nije bila baš malena) i da se odmah zauzeo stav kao, a već kad si u takvoj poziciji pomoći ćemo ti. to neko sažaljenje, kao znamo kako se to desilo ali ipak ćemo se potruditi.

a za oslobođenje fakat se to ovdje kaže - sretnica oslobodila se (trudnoće). tužno mi je da se trudnoća kulturološki tako smatra :/
    ja sam se ove zadnje trudnoće zapravo oslobodila. Nije mi se dalo više biti trudna, imala sam osjećaj da sam mi ova trudnoća traje nekoliko godina. Nije mi bilo teško, nisam imala nikakvih problema ali nisam uživala u trudnoći. I kad sam rodila rekla sam sto puta da ne mogu vjerovati da napokon nisam više trudna. ja sam se ustvari toliko radovala ovoj bebi i toliko sam je jedva čekala uzeti u ruke da mi se trudnoća činila preduga.

Ali sve ovo su bili moji osjećaji, nikad me nitko nije krivo gledao zbog trudnoće. Bar ne u tom pravcu što ti pričaš

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

sjećam se još jednog slučaja
    kad je jedna mama/baka, k da se opravdavala svitu, sebe i kćer, izrekla "moja *ime*, čim opere veš svoga muža, odmah zatrudni"...
    i to mi je bilo nako baš...bzvz
    ko da se mora pravdat
    btw, kćer joj je bila 4x trudna

a od bake čujem da se nekad baš "poprijeko" gledalo na one žene koje nisu uspjele ostat trudne neko vrijeme iza vjenčanja.. jadne jalove...
    bzvz

ni jedno ni drugo ne valja

čestitka mi ide u onom otnu tj. pokušava bit duhovta u smjeru trenda "droljo!!!", "kurvo!!!"... kao, seksi si maca...
    već se pisalo po medijima kak se curice časte tim blesavim nazivima.. i to doše ko komplipment

edit: trudnoća se nisam oslobađala... čak sam neko vrijeme iza poroda nekako bila tužna što jedan mali bebo više ne lupka iznutra....
    Posljednje uređivanje od zmaj : 03.12.2011. at 22:05

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
    čestitka - propali pokušaj humora, ništa više a ni manje
    nikad, ali nikad nisam ni doživjela ni primjetila takvu percepciju trudnoće o kakvoj ti govoriš

pojam "oslobodila se" mogu razumjeti na način da je žena ipak pod određenim teretom dok je trudna
    ostavimo sad na stranu veličanstvenost pa i blagoslov mogućnosti donošenja novog života na svijet,
    govorim o tjelesnom teretu, ono kad već pred kraj ne znaš kako bi se namjestio, ne možeš se okrenuti, ustati
    i spustiti bez određenih teškoća, nespretan si,velik...

osim toga,to je toliko prirodno stanje i put koji su svi stanovnici svijeta prošli da
    ako netko i pomisli na pogrdan način o cijeloj stvari trebao bi se zamisliti nad sobom
    Recimo da bih ovo potpisala jer mi je najkraće i najpraktičnije, onako realno.

Inače, koliko god volim filozofirati (a volim) ovdje baš ne znam puno šta bih.
    O svetosti trudnoće znala sam čuti u crkvenim krugovima, oni znaju veličati to stanje samo po sebi, pa čak i onda kad možda nije baš prepraktično imati 10. ili 12. dijete po redu.
    Toliko o ovom "veličanstvenom" dijelu. Kod sebe ga nisam doživjela, reakcije su uglavnom pozitivne, ali daleko od nekih uzvišenih, svetačkih usporedbi.
    Glede onog drugog dijela, kurva, to stvarno nikad čula, u ovom društvu, mislim na zapadnu civilizaciju, i u ovom desetljeću -zar je uopće moguće?
    Za primitivne, odurne izjave u rodilištima, na vizitama i slično, tipa - "Ajmo, mame, širite noge, nije vam prvi put!" i slično, to sam čula, no ne bih rekla da se radi o moralnoj ocjeni tih žena u smislu da su kurve (a, šta mi je to blesavo i pisati,) nego o primitivnom, vulgarnom mozgu koji misli da je tako duhovit, a zapravo su im primjedbe krajnje gadljive i neprimjerene, isto kao i spomenuta čestitka.

Manuela. avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Majko mila pa danci gdje ti i u kom svijetu živiš da imaš takve usporedbe!
    Trudnoća je jedno sveto i blaženo stanje svake žene, gdje je ona posebna, iznad svih, jer nosi život u sebi!
    To nikad nije nešto ružno i sramotno!

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

pa JA znam da nikad nije nešto ružno i sramotno, želim reči da sam osjećala kao da drugi oko mene (meni nepoznati odnosno ljude koje ne poznaješ dobro) su me gledali sa sažaljenjem. nikad mi nije bilo jasno zašto.

ovaj članak mi je danas potvrdio da i drugi ljudi tako misle, što je meni totalno neprihvatljivo da se uopće pomisli da žena koja je trudna može biti kurva. pa me zanima što druge žene misle o toj temi, da li su druge žene doživljavale takvo što.

Manuela. avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Ma daj draga odi na neke vedrije teme a ne takve nebuloze!

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

ovo me podsjetilo na jedan vic.
    dođe unuk sav u panici i pita baku: bako jesi vidjela negdje moje bijele tabletice?!
    kaže baka: nisam sinko, a jesi ti vidio onog zmaja što je upravo proletio kroz kuhinju?

šalu na stranu, mislim da si jako zabrijala i da je to možda neka tvoja percepcija. možda si preopterećena nekim svojim stavovima? ja nikad nisam doživjela da mene netko shvaća kao bogorodicu, a ni kao kurvu, niti sam ikada čula takva razmišljanja ili bilo kakve naznake razmišljanja za neke druge trudnice. to što se zna kako ti je taj stomak narastao.....bože moj, šale o seksu su uvijek bile in. što je tu čudno?

a što se tiče "izbavljanja" od trudnoće pa ne uživaju sve žene jednako u trudnoći. ja jesam u svakoj sekundi do samog kraja, uživala sam čak i u mučninama, otečenim zglobovima, no ruku na srce trudnoća i nije neko fizički ugodno stanje. em si krupan, natekao, teže pokretljiv, sve te žiga, boli i jedva čekaš da rodiš i zagrliš tu bebu.

a što se čestitki tiče nemoj da ja počnem ovdje pričat crne viceve od kojih će ti doć da se izbljuješ. gadosti, neukusa i ostalog ima vezano uz svaku tematiku i na svim mogućim mjestima no ne možeš na temelju toga donositi takve zaključke.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

komentiram opću sliku društva, dakle kako društvo koncepira trudnoću i kako doživljava trudnice - kao žene koje nose novi život (pozitivno) ili 'women that got into trouble and should know better' (negativno).

šale unutar kruga prijatelja su ok ukoliko su u tom društvu prihvatljive, to što ja komentiram su dakle komentari ljude koje ne poznaješ i komentiraju ili ponašaju se prema trudnici na određen naćin jer shvaćaju trudnoću na taj određen način.

možda previše duboko za subotu navečer

Bebinja avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Ja sam se jednom tako osjećala u drugoj trudnoći koja je došla relativno brzo nakon prvog poroda,kada je jedna susjeda došla i rekla opet si trudna ,dakle se..... si se( ne mogu ni napisati taj izraz koji je upotrijebila,jer je odvratan). Baš sam se tad osjećala nekako jadno.

Inače sam se osjećala nekako posebno u trudnoći,stvoriti novi život i donijeti ga na svijet.
    Čestitka je odvratna i ne znam kme bi palo na pamet poslati ju nekome.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nisam nikada takvo nešto čula u svojoj okolini, a niti se sjećam da sam se tako osjećala

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

a što bi onda rekli mi cure koje smo začele pomoću medicine? mi smo začele na bolničkom stolu,dakle ne u krevetu otkuda naslov vuče paralelu "kurva". ma ne smatram se pogođenom ali ne kužim ni ja naslov teme. bogorodica? svaka paralela s tim zvučala bi folklorom, nema smisla uistinu...

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

i ja sam kao andream zacela na bolnickom stolu,pa mi trudnoca nema nikakav nit svetica ni kurva prizvuk. A olaksanje cu sigurno osjetit nakon poroda dvoje djece od preko 2 i pol kile, koliko god ja bila ponosna i sretna zbog svoje trudnoce. A ljudi me zale ponekad,to sam primjetila,ali me ne cudi jer izgledam strasno s tooolikim trbuhom i jos trckaram gradom kao da nemam ogledalo. Ali nemoze me manje brigat za tudja misljenja,meni je bitno samo to da cu bit mama

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja se nisam osjećala ni kao bogorodica ni kao kurva
    ali totalno jesam kao boginja, u samom porodu

a kako me netko drugi gleda, boli me briga

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Apsolutno me niti jedna trudnica nije asocirala na bogorodicu a niti kurvu,a bogami niti ja druge...

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj andream prvotno napisa Vidi poruku
    a što bi onda rekli mi cure koje smo začele pomoću medicine? mi smo začele na bolničkom stolu,dakle ne u krevetu otkuda naslov vuče paralelu "kurva". ma ne smatram se pogođenom ali ne kužim ni ja naslov teme. bogorodica? svaka paralela s tim zvučala bi folklorom, nema smisla uistinu...
    Pa vi ste najbliže bezgrešnom začeću.
    Šalu na stranu, donekle razumijem pokretačicu teme.
    Zatrudnila sam vrlo mlada, s nepunih 19 i iako je trudnoća bila planirana i željena nisam imala taj osjećaj blaženstva o kojem neke žene pričaju. Nisam se osijećala ni kao kurva, ali nisam baš s ponosom prešetavala svoj trbuh. Porođaj sam doživjela kao olakšanje.
    I sjećam se da sam otkrivši da sam ponovno u drugom stanju nakon skoro 5 godina pomislila kako ću pobogu to opet saopćiti bližnjima, pogotovo tati.
    Nemam neki realan razlog, moj otac je divno reagirao na moju trudnoću i obožava svoju unučad, ali ja sam imala neku blokadu.
    Možda je razlog u tome što sam se oduvijek osijećala kao tatina curica koju je dobio u već zrelim godinama i dan danas me ponekad s mojih skoro 40 tretira poput djeteta.
    Možda je caka u tome što je moja mama bila poprilično stroga i kruta u nekim stvarima i sjećam se da je seks bio tabu tema za nju pa je to djelomično prenjela i na mene.
    Mojoj sestri je nakon drugog poroda rekla: E super, sad ste se reproducirali pa ste mirni (štogod joj to značilo).
    Njoj je pomisao na više od dvoje djece bila potpuno strana pa sam ja dugo i sama imala predrasude o ženama s više djece.
    Sjećam se da sam ostala šokirana kad mi je moj današnji mm rekao da ima sestru i dva brata. A još sam se više začudila kad sam upoznala njegovu mamu, današnju sveki i zaključila kako je ona daleko od tamo neke zapuštene žene iz Pripizdine donje.
    Možda je razlog i taj što dotad u svojoj okolini nisam nikad susrela obitelj sa više od troje djece.
    Moja mama je inače bila divna i obrazovana žena, ali nosila je neke svoje traume odrastajući kao jedinica uz jako pobožnu majku koja je vrlo rano ostala udovica.
    Trudim se ne ponoviti te greške sa svojom djecom, ali ne znam da li ću u potpunosti uspjeti.

I nažalost, ni dan danas mi pogled na trudnicu nije neki "superočaravajući" prizor.
    Mislim, drago mi je da se djeca rađaju, znam koliko radosti i ljepote unose u život, ali bih ponekad najrađe da se bebe pronalaze u kupusu kako sam duugo vjerovala, pa skoro do onih godina kad sam i konkretno saznala kako se djeca prave te da kupus eventualno može poslužiti tek za salatu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ajme , počela sam 5 puta pisati pa sve izbrisala.
    Bome sam išla provjeravati i datum pokretanja topica , da nije 01.april...

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Danci mislim da si ti unijela i neke svoje traume u cijeli doživljaj,evo ovo o čemu Bodulica priča - jasno se vidi da nije riječ o tome
    da okolina doživljava trudnice kurvama koje se hebu nego je riječ o osobnom percepcijama začeća, sex, odgojnim okvirima itd. itd.

ja ni u bolnici, ni općenito na pregledu kod liječnika nikad to nisam doživjela
    naprotiv, svugdje sam naišla na pozitivne komentare i liječnika i osoblja
    a živim u jako maloj sredini

što se tiče komentara na porodu koji govore o širenju nogu "onda" i sada, tu je Nena jako lijepo sažela bit
    to je naprosto stav ljudi kojima je takav "humor" plafon, ne umiju drugačije, kao neka šala
    koja je zapravo glupa jer su i sami autori takvi
    ali nema namjeru nekoga poniziti niti uvrijediti

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Čudom se načuditi ne mogu poimanju trudnoće..znači dok nismo trudne ne podrazumijeva se da se seksamo ?!

Pandora Aura Monroe avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Svetica? Kurva? Ne znam čije je to kulturološko nasljeđe. Moje nije. Ideju da se (ne)moralnost žene mjeri seksom, neovisno o okolnostima i finesama te radnje mi je toliko strana da je ni na koji način ne mogu povezati sa sobom, ali vidim da je u nekim dijelovima svijeta takva vrsta rezoniranja još prilično normalna. Nažalost. http://javno.hr/news/EU_i_svijet/33229/Rodak-ju-silovao-u-zatvoru-zbog-preljuba-pomilovana-jer-se-udaje-za-silovatelja.html

Pandora Aura Monroe avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

komentiram opću sliku društva, dakle kako društvo koncepira trudnoću i kako doživljava trudnice - kao žene koje nose novi život (pozitivno) ili 'women that got into trouble and should know better' (negativno).
    Što se ovoga tiče, da, doživjela sam da se moja trudnoća percipira negativno, ali u potpuno drugačijem kontekstu, na poslu. Nije imalo ništa s ovom religioznom simbolikom, nego s profitom. Mislim da je taj oblik prezira prema trudnicama u našoj sredini danas češći i ozbiljniji problem. Šteta što se o toj temi tako malo govori.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa Vidi poruku
    Osjećala sam se normalno, kao žensko, normalno, zdravo, plodno, udano žensko. Nikad u životu nisam čula da netko trudnicu smatra kurvom osim kurvi koje su ostajale trudne. Glupost. A ovo o doktorima i izbavljivanju i oslobođenju...ja mislim da si dodala malo svog stava u ovo. Ja kad rodim volim reći da sam se ispraznila, onako iz zahebancije.
    Potpis na ovo. Meni se druga trudnoća, s trećom, činila beskonačnom, ali sam porod nisam doživjela kao oslobođenje, možda, tek, kad smo došle doma.

Malo off-trina, tvoj potpis sam najprije pročitala kao Pas mater četvero djece i mislim si pa nije valjda pukla...

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

što bi cvijeta rekla - paralelni svemir, fakat paralelni svemir :/

borka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja sam cijelu zadnju trudnoću imala osjećaj da me se u svakom trenutku gleda malo kao bogorodicu (madonna) odnosno prosvjetljenu ženu koja ima čast nositi novi život (tako sam se osjećala) ali i često kao kurva odnosno 'znam kako si došla u to stanje' i 'moramo te izbaviti iz tog stanja, treba ti pomoć druge osobe (u našoj kulturi bijele kute) da se 'oslobodiš' i na neki način opet budeš prihvatljiva'
    Čitam ovo po nekoliko puta i uopće ne mogu shvatiti,možda je to zaista predubokoumno za mene.

ja sam vrlo često imala taj osjećaj, pogotovo u bolničkim pregledima u trudnoći, kao da me svi žele izbaviti iz nečeg neželjenog. onako, aha (uzdah) trudna si (opet uzdah, onako šteta kako si si to mogla dopustiti).

Pobogu, pa gdje ti živiš?

možda ima veze sa provincijalnom sredinom, ne znam.

šale unutar kruga prijatelja su ok ukoliko su u tom društvu prihvatljive, to što ja komentiram su dakle komentari ljude koje ne poznaješ i komentiraju ili ponašaju se prema trudnici na određen naćin jer shvaćaju trudnoću na taj određen način.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ne znam, danci, živim u istoj sredini kao i ti, pa nisam nikada čula taj izraz.
    Općenito mi se ta tvoja teza čini kao neka dimna zavjesa, same pretpostavke,
    ti pretpostavljaš da oni pretpostavljaju da te oni žale, da te smatraju kurvom i/ili sveticom,
    zapravo ti to nitko nije rekao nego je to stvar tvog doživljaja.
    Jedino konkretno je ta morbidna čestika, a meni nikako nije logično da stav svoje okoline baziram na nekom kalifornijskom crnom humoru.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne bih rekla da je previše duboko (dapače), bez obzira na dan u tjednu ili doba dana (štoviše, bilo bi dobro izbjeći patronizirajući stav zbog "nerazumijevanja" teme), nego o tome da vjerojatno većina forumašica ne živi u okolini u kojoj su doživjela iskustva koja bi mogla identificirati s tvojima.

lisica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Zaista se nikada u svoje 3 trudnoće nisam susrela ni sa jednim osjećajem, osudom, komentarom iz prvog posta, oko sebe, niti me u bolnici itko htio "osloboditi".
    Čestitka je nespretan pokušaj originalnosti pa mi je samo-glupa.
    Oprosti Danci ali mi se čini da si malčice zabrijala..

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mene je svojedobno strašno iziritirala rečenica nekog poznatog, sad više na znam koga, mislim nekog psihijatra, da je trudnoća perverzan dokaz da je žena vodila ljubav. Bit će će Freud, to na njega vuče. Mislim, šta to uopće znači, šta je tu perverzno, i šta bismo uopće dokazivali je li ili nije vodila ljubav i pustite ženu da vodi ljubav bez da joj brojite je li ili nije.
    To bi valjda bilo to o čemu Danči piše. Oko sebe sam to osjetila jedino u pričama iz st rodilišta (neke od mojih prijateljica) gdje su se radile spomenute usporedbe "a nisi se tako derala kad si ga radila" (a možda sam još i jače?). I prije nekoliko dana sam bla na jednoj večeri, tu su tri žene ismijavale četvrtu koja se u bolnici požalila osoblju da joj nitko nije pokazao dojenje. Uglas su se složile da joj nitko nije triba pokazat kad je radila to dite.
    Ne znam jesu li ovi moji primjeri ista stvar, ali svakako, važno je ženi nekako prigovorit taj seks s početka priče. Jadno doboga.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Sanja prvotno napisa Vidi poruku
    Ne bih rekla da je previše duboko (dapače), bez obzira na dan u tjednu ili doba dana (štoviše, bilo bi dobro izbjeći patronizirajući stav zbog "nerazumijevanja" teme), nego o tome da vjerojatno većina forumašica ne živi u okolini u kojoj su doživjela iskustva koja bi mogla identificirati s tvojima.
    Igzektli.
    Nikad, ali nikad nisam doživjela ni čula ništa slično.
    Doduše, nisam ni razmišljala o trudnoći (ni porodu) na način na koji to doživljavaš ti, Danci (ustvari bih rekla da su nam stavovi dijametralno suprotni).
    A ove priče iz rađaonice uvrštavam u urbane legende poput onih s namjernim propuhom u vrtićima (ili bacanjem indeksa kroz prozor).

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cestitka je idiotna, uopce mi nije ni najmanje duhovita.
    Nisam nikad dozivjela ista slicno, niti da me netko smatra jednom ili drugom navedenom Ali cesto dozivljavam oko sebe stav da je porod nesto sto treba "odraditi najbrze moguce, uz sto vise pomoci sa strane, samo do bude sto prije gotovo, a ako bi jos to netko mogao umjesto mene, bilo bi optimalno".
    Ja osobno sam se osjecala kao boginja, uzivala 100% u obje trudnoce, a osobito u drugom porodu. Kakvom su me drugi dozivjeli, nemam pojma, nisam obracala paznju.

Medjutim, kod nas lokalno (tvoje i moje lokalno) sam cesto cula termin za trudnu zenu da je "puna" ili "napunjena" i to mi je nesto preodvratno i toliko omalovazavajuce da me zeludac zaboli. Jednako kao i ovdje spomenuto "praznjenje" (bez namjere da uvrijedim zenu koja je to napisala ili sudim o tome sto ona misli da je duhovito). Brrr.

Zaboravih... kad sam roditeljima objavljivala prvu trudnocu, imala sam malo osjecaj kao da u stvari njima priznajem da se seksam.
    Posljednje uređivanje od BusyBee : 04.12.2011. at 14:49

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ne znam di vi živite
    il dal nosite naočale
    il niste dobro oprali uši
    pa nikad niš pogrdno (nažalost) niste čuli (to nasreću)
    eto, baš ovo oko indeksa

ispred mojih očiju i očiju još par studenata
    prof je izvrjeđao trudnu studenticu koja nije ni počela odgovarati...na račun njene trudnoće i eventualno njenog pada...kak ti ga, bit će prof kriv ak majka padne ispit i sl... pa je uzeo indeks, upisao dvojku i bez normalnog pogleda ženi u oči, bacio indeks prek svog stola....
    toliko o urbanim legendama!!

ono što sam rekla, na račun moje trudnoće...
    evo primjer, šogi i ja u isto vrijeme trudne. ja s trećim djeteom, ona s drugim. i jedan čovjek reče "vama se čovjek ne smi ni približit, odma ste trudne ha ha ha"...
    ja sam to prešutila. čovjek mi je inače simpa. i naprosto nisam mogla vjerovat što čujem.. valjda je to taj crni humor o kojem govorite.. humor il ne, svakako je izrečen i mene osobno vrijeđa..
    recimo da sam "poklopoila uši svom nerođenom djetetu da to ne čuje" ... jer sam osjećala kao da netko govori o mom djetetu kao o neželjenom...

oh...pa imam ja još bisera....
    komentari tipa "vidio sam joj na licu da je nesretna što nosi djete opet istog spola"!!!!!!!!!!!!
    e na to sam čak isuze pustila
    užas i strava...žalila sam se čak i douli
    što je najbizarnije, nit sam znala spol djeteta, ejr nisam tila znat ko ni u prijašnjoj trudnoći...
    i to je komentirao jedan radnik moje majke...vidio me trudnu dok sam išla neš kod nje, u mjesto radova...
    nit znam ko je...al bitno da on mene zna!! i da zna što ja mislim i jesam li ne/sretna...!!!

to mi je bilo najgore što sam ikad čula na svom primjeru....
    baš, ko da me žale..jadna ona...

fuj fuj

tak da def razumijem autoricu teme...

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ustvari cure, ja vama gotovo da ne vjerujem
    ma, mislim, vjerujem vam, ak vi tak kažete, da se niste sreli s ničim ružnim
    meni se evo vrte filmovi
    kad smo došli s dvoje hodajuće dice i trećim ditetom na prijavu prebivališta NITKO ama baš NITKO se nije udostojao dignuti i ponuditi svoj stolac prilikom čekanja za šalter..
    a nemali br. puta mi se slično dogodilo i u trudnoći..
    vučem dvoje za sobom, treće u sebi i prečesto nitko niš...

i hajd, da budem objektivna pa spomenem pad dobrih iskustava s otvaranjem vrata dici i meni
    davanjem mjesta prednosti na blagajni u dućanu
    to otprilike na prste jedne ruke

evo, moja rodica je doživila da joj prodavač ponese vrečice do auta!!!
    i za to je rekla da je baš lip osjećaj..da društvo drži do nositeljica života

pokušavam se prisjetiti još kakvih primjera...
    doduše malo širih...
    npr gužva u banci, dođe žena s trodje dice, jedno u kolicima
    nitko niš
    pa se moja malenkost umješala i počela naglas govorit 2pa gospođo vi ste s djecom, odite naprije...bla bla bla"
    i tek tad su ljudi počeli se sramežljivo pomicat...
    bzvz

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ti si malo zabrijala zmajice.

A ja ne mogu virovati da vi pamtite sve te gluposti, meni to sve na jedno uđe a na drugo izađe. Ili ste vi preosjetljive. A ovo za pražnjenje, Busybee, ja sam napisala. Brrrrr, meni je stvarno žao ljudi koji nemaju smisla za humor i koji sve shvaćaju ozbiljno. Ja sam ta koja se ispraznila i dobila svoje tijelo nazad. I kao što je napisala jedna pametna teta prije mene, još su samo cice ostale a i na tome se radi

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

vidi, nije da mi je to na pameti svaki dan
    al prek asocijacija se sjetim
    ko npr, pročitam ovo o indeksima i onda se sjetim scene koju sam doživila prije x godina

tak da, ne, ne mislim da sam zabrijala, budući da sam sve to vidjela na svoje oči, i čula na svoje uši
    i da, vrijeđa me kad me netko sažalno pogleda jer sam trudna (bila s trećim)
    i ne vjerujem da to ti nisi doživjela makar s četvrtim

bar mj dana nakon trećeg poroda sam bila nekako "tužna" ke se moja bebica rodila i što više nije u svojoj staroj kolijevci...
    a s druge strane sretna što dijete vidim svojim vl. očima...govorila sam "ti si dakle ta bebica koja onako lupala, a!!!"....
    Posljednje uređivanje od zmaj : 04.12.2011. at 15:59

Stranica 1 od 9 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •