Da meni najbolja frendica pokloni takvu čestitku mislila bih da je negdje izgubila vlastitu inspiraciju i kreativnost, a i riskira ljepotu odnosa s drugima zbog fore
Da meni najbolja frendica pokloni takvu čestitku mislila bih da je negdje izgubila vlastitu inspiraciju i kreativnost, a i riskira ljepotu odnosa s drugima zbog fore
jer se tolerira takav način razmišljanja, možda ne na rodinom forumu ali u stvarnom životu se tolerira, u prosvjeti, zdravstvu, poslovnom svijetu...
kad sam bila školarka u jednoj susjednoj školi je jedna učiteljica pokazala razredu film gdje su rekli da u nekoj zemlji je kultura takva da su majke 'nepromišljene' i da je normalno da zbog toga bake odgajaju njihovu djecu umjesto njih zbog toga. dječak u razredu koji je bio podrijetlom iz te zemlje pitao nakon filma ako je to istina i učiteljica je to potvrdila. on je rekao to svojim roditeljima, i učiteljica je za par tjedana ostala bez posla. jer takve izjave nisu prihvatljive i društvo je poduprlo tezu da nisu. ne na forumu, ne u razgovoru na kavi, nego konkretnim potezom.
e sad kad nena piše da ravnatelj zove određen gdje leže žene 'odjel bez gaća' to je nama kretensko ponašanje ali je očito nekom prihvatljivo jer je on tamo ravnatelj i dalje. pa eto naša kultura / sustav / društvo dakle podupire to ponašanje. zanima me da li bi odjel tako nazvao da tamo leže muškarci...
možda da se postavi pitanje - kulturno nasljeđe i trudnoća
recimo, za vremena prije, mjesta mojih baka...koja nije mogla il imala "jedva" koje dite...ta je bila jalova, nu jadna kaznio je Bog...stara cura itd ....
a u većim "fensi" (nemalograđanskim) mjestima jadna je bila svaka prek dvoje..ne drži do sebe, tijela i sisa, svoje obarzovanosti, ...što će se sad ko kakva seljanka razmnožavat....
tako sam ja shvatila te priče
a mislim da se danas kreću u smislu - sve više od jedno, dvoje je previše...
i od tud oni komentari o "nisi nikad čula za kontracepciju?"...
ok, jest teško navlačit na "kurva"...
al previše mi je minusa i bez ikakve kurve, kad je u pitanju trudnoća...
ovo ismijavanje mi je bzvz
ja sam sveticu shvatila kao blaženo stanje, otvaranje vrata, pripuštanje mjesta u tramvaju, pripuštanje mjesta na blagajni, šalteru i tom sl.
a ovo kurva vrlo lako shvaćam ko preneseno značenje za sve one lijeve face na spomen trudnoće, druge, treće, sva ona predavanja o kontracep., "tetošenja" po rađaonama.....
doslovno shvaćanje svetice i kurve, tj. trudnice pod tim pojmovima...možda negdje i postoji...vjerujem da bi tad korist, valjda, išla u smjeru svetice trudnice
aaaaaaaaaaaaaaa
draga moja...
ja sam već poduže na pauzi...apsolventica na drugom faksu .. (imam višu..a ovo je visoka na jednom drugom faksu)
ne bih sad o tom koji je fkas...jer kad bi gledali kakav je, onda bi me trebali skoro pa doslovno držat sveticom tj trudnicom sveticom u svetom stanju...
al eto.. nije tako...
pa kad mi je trebalo neš pripomoć, ništa protuzakonito, onda su komentari naravno bili
"pa joj..kak to vi mislite studirat i imat djecu...pa vi bi i ovce i novce...ma, pogledajte kako su vam krasna djeca, to je najbitnije, ko je rekao da žena mora završit faks..."
nisam mogla vjerovat svojim ušima....
imam još malo...al sam pred kraj izredala sve tri trudnoće...
zadnju pauzu mi je upisivao muž..i u referadi su sam kolutali očima....
bzvz
a poruka da nismo baš duboke, sa namigušom od smajlića, ha?
daj danci, postavila si jednu neobičnu tezu, i kao što kaže dorotea, to je fakat degutantno, a jedino sam to od tebe čula, to povezivanje trudnice i kurve. ništa preneseno nije bilo. i, sad kad je trebaš dokazati, a ne ide ti, sad se vrijeđaš.
Kad pročitam "bogorodica i kurva", ne pada mi na pamet ustupanje mjesta u tramvaju ni predavanja o kontracepciji. I složit ću se s doroteom, uopće spominjanje riječi "kurva" u ovoj temi mi je izuzetno odbojno, tim više što sam gotovo posve sigurna da se autorici nitko tom rječju u kontekstu trudnoće nije obratio.
meni je baš nešto slično na temu palo danas na pamet! naravno da smo sve morale imati seks pa bi postale trudnice, to je nepobitna činjenica i ljudima pada to na pamet, kao i recimo impuls da broje kada je neko imao seks da bi dobio dijete tada i tada... i ja to radim, razmišljam da li su ti ljudi bili romantični u ljeto, jesen, grijali se u zimu itd.a danas mi je palo na pamet to kako se definitivno žena trudnoćom i rađanjem mijenja zauvijek, tj. nije više djevojka, po meni nestaje djevojačka čednost, nevinost, lolitantstvo, zauvijek. zar ne?
išla sam opet na početni post
reko, možda neš propustih
i evo vidim ad nisam preveć odmaglila
bogorodica je preneseno značenje za čast nošenja novog nevinog predivnog života
i sama sam znala, kad bi mi u vidk upala neka trudnica, blagoslovit bebu i majku u svojim mislima..možeš reć i zahvalit na nošenjujednog majušnog života
a ovo s pojmom "kurva"
doduše, nisam osjetila da bi me netko baš smatrao kurvom
al jesam osjetila, čula, vidjela, doživjela (i čula više takvih iskustava) omalovažavanja, najčešće, ponovne trudnoće...
ne znam što je to teško shvatit
po mom mišljenju, nije autorica toliko falila kako ste vi to predočile
da, mislim da se trudnoćom, rađanjem svaš neš mijenja
mojom prvm trudnoćom, na bolje
prvim porodaom i stanjem iza, na gore
dok se to nije popravilo...
..
trećom trudnoćom, a napose porodom, na bolje
ali, ne, ne mislim da odlazi čednost, nevinost
jer ja čednost i nevinost ne gledam tako...
a za lolitanstvo..ke nije to neš što vuče na seksizam, perverznost....
OK, mozemo drviti samo po usporedbi svetice i kurve iako ja to ne mogu tako usko gledati...meni u ovu kategoruju ulazi i npr. stav prema oblacenju trudnice. Do prije deset, petnaest godina oblacile smo se u vrece, kako se gledalo na pokazivanje trbuha (ma i dan danas)?, koliko je pokazivanje trbuha zauzimalo medijskog prostora? Kako se gledalo na trudnice na plazi...dvodjelne kostime? I, nemojte mi reci da je to samo zbog brige za zdravlje djeteta i trudnicinih bubrega!
možda ipak malo više od tih 10-15 godina
moja mama je s ponosom hodala i pokazivala svoj trbuh (u 42. godini), a bila 1995.
na temu: ne mogu nikako uspoređivati trudnicu ni sa sveticom, ni sa kurvom
samo je jedna bila bogorodica i tu mi staje sva priča o tome
svaka žena se može osjećati kao boginja kad je trudna, ali teško mi je ako grlim wc školjku i imam mučnine misliti o ičemu
a opet, usporedba sa kurvom mi je još gora, te neću uopće ni komentirati
ne znam, ja nisam dobivala negativne komentare nikada, al možda i je do mene, ima nešto u mom pogledu što ljude dovoljno preplaši da mi se nekad uopće i obrate, a kamoli da mi nešto ružno kažu![]()
Kako kaže Ivan Pavao II u svojoj "Teologiji tijela", seks u braku je svet (ukoliko je bez kontracepcije, prisile i požude), zato ne vidim kako te netko može gledati drugačije osim svetice ako si trudna. Ja sam se osijećala kao da obnovom svoga sakramenta braka kroz spolni čin činim nešto sveto i u tom odnosu sam zatrudnila, zato ova riječ kurva u cijeloj priči me uopće ne dodiruje.
seks bez požude? hmmmm
do pred 30 godina su žene koje bi pokazale malo više noge bile kurve, a negdje i dan danasOK, mozemo drviti samo po usporedbi svetice i kurve iako ja to ne mogu tako usko gledati...meni u ovu kategoruju ulazi i npr. stav prema oblacenju trudnice. Do prije deset, petnaest godina oblacile smo se u vrece, kako se gledalo na pokazivanje trbuha (ma i dan danas)?, koliko je pokazivanje trbuha zauzimalo medijskog prostora? Kako se gledalo na trudnice na plazi...dvodjelne kostime? I, nemojte mi reci da je to samo zbog brige za zdravlje djeteta i trudnicinih bubrega!
nema to veze s trudnoćom ili bez nje
Danci, zmaj... stvarno nemam pojma o čemu pričate...
Očito živimo u paralelnim svjetovima...
Moram biti zahvalna na društvu i okolini u kojima se krećem, jer nikada nisam doživjela ništa slično.
Osjetila sam "kurva" prizvuk u glasu ljudi koji bi me, nakon sto bi vidjeli da sam trudna, pitali "opet??". Uz komentar da mi je muz terenac pa kako sam vec cetvrti put trudna... Al to su ionako neki nebitni ljudi...Nista drugo slicno nisam iskusila niti sam se ikad kao kurva osjecala. Pa zatrudnila sam sa svojim muzem, ponekad planirano, ponekad ne. Da, sexam se s njim. A s kim cu ako ne s njim?![]()
Deadi, mislim da, bar što se mojih postova tiče, sve jasno piše
ko želi, može razumijeti
ko ne želi, ne mora
nije nikakav prisila
pingvinice, apsolutno razumijem ovo oko požude... al zato mislim da je strast pozitivna... no to su sad druge vode..
edit: najbliže simboličnom poimanju "kurve" sam se osjećala kad je jedan muškarac komentirao šogi i mene (već sam napisala, da nam se čovjek (muževi) ne smi ni približit, odmah zatrudnimo...
recimo da kad prmislim o tom imam dojam ko da sam za madraca i niš više....
Posljednje uređivanje od zmaj : 05.12.2011. at 09:36
Svetica, bogorodica, kurva, to su prejake riječi. Možda ih je trebalo staviti u navodnike.
Ja mislim da tema nije bezveze, iako se stvarno svašta tu zamiješalo, i iako su i meni Dancine tvrdnje većim dijelom pretjerane.
Ali mislim da stoji da postoji ta pojava, ovo što koksy piše: seksala si se i sada svi znamo da si se seksala. Što je glupo i djetinjasto, ali po meni jest kulturološko obilježje (to pridavanje važnosti činjenici da je žena imala spolni odnos).
ok, svi znamo da se seksala. pobogu, zar itko misli da sam bezgrešno začela?
pa nek znaju. pa što.
sreća da ne znaju koliko puta sam se još seksala a bez ishoda
Pa naravno, magriz. Tako misliš ti i tako mislim ja.
Ali mislim da još postoji značajan broj ljudi koji na žensku seksualnost gledaju na malo čudnovat način, i da to jest dio našeg kulturološkog naslijeđa. Mislim, ima toga i drugdje, ne mislim da smi mi tu nešto specijalni.
u školi, nekada davno, možda is ada lol
je postojala jedna stvarčica, pri jednom predmetu zvana, "što je pjesnik htjeo reći?" !!!
za sebe mislim da sam shvatila što je autorica htjela reći... i ne pratim samo jednu nijasnu, nego više njih
i mislim da je to ured...inače, bi se tema mogla shvatiti preusko i doslovno (kao neki i jesu)- bogord./kurva..
dobro, postoje takvi ljudi, ali kao što me ne zanima pero i perica koji tromjesečno dijete hrane goveđom juhicom i zgražaju se što ja dojim 2,5 godine, tako me ne diraju oni koji misle da sam kurva ako se seksam
dobro je dok misle, možda se budem i više seksala![]()
mene čudi to čuđenje činjenici da se seksu pridaje velika važnost. pa cijeli svijet je sav u seksu, ja ne znam u kojem svijetu vi živite, ali ja koje god novine da uzmem, na koji god portal odem, filmovi, reklame ima barem jedna mala aluzija na seks. pa i na ovom forumu ima seksaem doslovno em figurativno
naravno da će ljudi između ostaloga imati i asocijaciju na seks kad vide trudnicu (pa očito je da se seksala), kad vide mladu u vjenčanici znaju da će tu noć biti veselo ko na rodeu.....pa što u tome ima lošega? pa bilo bi tužno da nije tako.
Samo da podsjetim na neke topike na našem forumu na kojima su i neke forumasice koristile gore navedeni izraz "kurva" za neke njima apsolutno nepoznate žene, koje su eto imale nesreću biti obucene suprotno od njihove vizije toga kako bi jedna žena trebala biti obucena.
To da žene u društvu još uvijek nisu ni postovane, niti jednakopravno restorane kao muškarci, je valjda svima poznato.
Par svetica/kurva je već odavno poznati mehanizam mrkve i batine kojima se žene pokušavaju "dovoditi u red" i držati na onoj poziciji manje vrijedne osobe.
Inače u trudnoći sam se osjećala jako dobro, bilo mi je bas lijepo. I nisam naravno bila na komplikacijama. (to je očito neki hrvatski genetski specifikum)
Uprkos tome nisam se osjećala niti kao svetica, niti bilo sto slicno. Mi smo kao rasa biološki programirane da imamo djecu, te da žene donose djecu na svijet. Nije to ni čudo, ni nekakva posebna zasluga. A mislim da je to inzistiranje na "čudu" samo druga strana medalje svetica/kurva.
Najgore osude doživjela sam kad još nisam bila majka i kad sam mislila da to neću moći biti.
"Ja sam u tvojim godinama već dvoje bila rodila"
"Ako ne rodiš, nisi prava žena"
"Ona je jadna 7 spontanih imala dok nije konačno rodila! To je žena!"
"Zašto ideš raditi to-i-to, zašto ne nađeš nekog i udaš se pa rađaš?"
Zatim, nakon što sam imala jedan spontani pobačaj:
"Pa možda je i bolje da nemaš djecu, ipak si ti bolesna/stara/možeš roditi bolesno - šta ćeš onda?!"
"Ha, sve u svoje vrijeme, ništa nije slučajno"
Sada kad imam SAMO jedno:
"Jadno tvoje dijete, uskratila si mu brata/sestru, to je sebično od tebe"
"Jedinci u razmaženi i grozni, to je strašno teško, trebala si imati još"
Sve to rečeno mi je u lice, od raznoraznih dušebrižnika.
I još neke stvari, ne da mi se sve ispisivati, morala bih detaljnije pojašnjavati kontekst.
Na kraju, ispada da je žena "kriva", što god učinila.
dorotea, ja se ne čudim, nego konstatiram. Mislim da je različit stav prema muškoj i ženskoj seksualnosti još uvijek tu, i da su komentari na žene vrlo često s negativnim prizvukom, a na muškarce rijetko.
To da nas seks sve uveseljava i da nije loše mislit o seksu, to je druga tema.
Posljednje uređivanje od vertex : 05.12.2011. at 10:05
Da pojasnim (da mi ne bi opet netko stavljao tako ružne riječi "u usta"). Ne vidim razloga zašto bi se netko zbog mene i zbog toga što se ja osijećam kao svetica netko drugi osijećao kao kurva. Koji sam ja faktor nekome u životu. Osim toga dobro znamo što ta riječ znači.
Ne bih (inače) ulazila u tvoju privatnost, ali budući da si sama napisala, ostala sam- jel' se stvarno molite prije seksa?
Već sam to čula od jednog para (oni čak i cijelu krunicu izmole), ali sam mislila da ne može biti istina. Naravno, svatko iz svoje kože gleda, meni bi to vjerojatno bio totalni antistimulans. O mužu da i ne govorim. Molitva u čipkastom vešu, ne mogu spojiti. Možda bih trebala moći![]()
ponekad pomislim da smo u kakvom kokošinjcu, il bolje, pilići-njcu...
žena ima svoja uvjerenja, čemu sad vaki i naki loleki i stavljanje nečeg što nije rekla??
Vratila bih se.
Kao što je rekla cvijeta, 90 (ili više) posto nas koje smo se javile misli da nismo doživjele baš ono što se u početnoj tezi provlači.
Ne da nema neukusnih, odurnih, glupih primjedbi vezanih uz trudnoću, rađanje, (ne)planiranje djec, broj djece...
Bilo je na masu drugih tema priča o tome kako se ljudi ne dižu u tramvaju, kako zabadaju nos onda kad ne možeš imati djece, kao i onda kad možeš, onda kad imaš jedno (sebičan si), pa kad imaš više (nisi baš pametan)...
Našli bismo hrpu tog neukusa, svega i svačega, samo da se ne traži da se sve to stavi pod zacrtanu tezu o svetosti ili nemoralnosti trudnoće.
Samo mi ta teza ne stoji kao nešto pod što se mogu podvući sve ove pojave. Kojih ima, negdje više, negdje manje.