jos da dodam nesto o "sadrzaju".
slazem se mnogocim sto su cure napisale i cvijeta je lijepo sazela.
pod prvo smatram da to, koliko tko djece zeli ili ne zeli imati, je stvar pojedinca. slike "optimalnog" ili "zudenog" zivota su takoder osobne prirode.
kao sto sam vec i ja i mnogi drugi napisali, o tom koliko je radanje puno djece kojima ne mozes pruziti osnovne uvjete zivljenja, fer prema djeci, bi se dalo raspravljati generalno. no trebamo li? da li svaki drukciji zivot (u okvirima legalnosti, podrazumjeva se) mora doci pod nasu lupu, moramo li uvijek to komentirati? sutnja je pocesto zlato - u smislu komdicioniranja mozga i karaktera.(to ja sebi cesto govorim, s polovicnim uspjehom)
cisto pragmaticno:
da 30% populacije bira model zivota: jako veliki broj djece koju roditelji ne mogu izdrzavati, te ne zele raditi, dakle socijalna drzava, drustvo mora tu obavezu preuzeti na sebe, onda bi bilo jasno da bi se o mehanizmima pomoci poput djecjeg doplatka, socijalne pomoci, trebalo raspravljati. bilo bi razumljivo da se ostalih 70% zatrazi promjene zakona.
koliko ljudi u hrvatskoj danas bira gore opisani model model? zanemarivo malo. prema tome pomoc njima iznosi promil, promila budeta. i ja se slazem s doroteom, da mi je drago da drustvo/drzava se osjeca duznom pomoci djeci, ciji roditelji to nisu sposobni.
svaki pametan zakonodavac, zna da je nemoguce zakonima "pokriti" svaki moguci slucaj. te se logicno vodi logikom sto je najoptimalnije i najbolje za vecinu clanova drustva. i to je to. ni manje ni vise.
i kina je na politici jednog djeteta iz vrlo pragmnaticnih i logicnih razloga. jer je prenapucenost njihov problem. nacin na koji oni to rjesavaju je naravno sukladan njihovoj nedemokratskoj tradiciji.
trina, ti uvijek mozes reci da te drmaju postporodajni hormoni.![]()
i da dodam jos zadnje.
cvijeta, slazem se sa tobom da zatvaranje ociju nije put.
ja sam feministkinja i podrzavam sve programe, edukacije i podrske, koje idu za tim da da zenama omoguce kontrolu nad vlastitim tijelom i reprodukcijom.
Pa je protegnimo i na treću, makar citatom, LOL.
A smije li se bar za postove reći da ih štancate bez potrebe za tolikom raspravom o pojmu "štancanje".
OK, nije baš najsretniji izraz, ali nije sad ni toliko uvredljiv da je potrebna tolika rasprava o njemu.
Ne nalazim ni tu Trininu silnu političku nekorektnost, uglavnom navodi svima nam poznate stvari, ne banalizira i ne izmišlja. Nažalost.
Samo vertex baš ne razumijem. Smeta ti koordiniranost, nekoordiniranost, izraz "štancanje" ili sveopći manjak morala svuda oko tebe? Ili sve zajedno? Ne brini, bit će bolje![]()
Ma razumiješ ti mene, samo me ne simpatiziraš.
Ma ne.
Samo općenito ne volim previše moraliziranja, kad treba i kad ne treba, uvijek, svugdje, svakome...
Dosadi i moralnost u tolikoj količini, rekla bi moja baba "ne valja ni začina preko načina"![]()
Sad će se garant svi iz "štanc" klana uloviti za ova muda...![]()
Sto posto.
Skoro sam ih editirala u "petlju", ali nema veze, neka stoje.
Bijeli bubrezi.
joj vertex, ajmo sada tko se kome ne sviđa
oprosti, ali nakon toliko forumiranja vrijeme je da se to nadraste
evo ja se mogu pokačiti s Trinom oko romske manjine pa da si to ne zamjerimo (nadam se)
to što je meni zbilja koma njen post ne znači da je ne simpatiziram, nego da o nekim stvarima imamo različito stajalište
zato volim forumske rasprave![]()
pomi, a zašto ne bismo?
Postoje rasprave, a postoji i osobno, i jedno i drugo na istom forumu.
Ja cijenim rasprave, a povremeno se (ludača) upetljam u rasprave koje to nisu, nego su osobna prepucavanja. Pa šta bismo se onda pravili da su rasprave?
ot (ionako je sve ot)
zato što tako spuštaš raspravu na osobnu razinu
ako misliš da to radi Mara ili netko drugi, ispravna reakcija je da je potučeš argumentima, ako ih imaš (ako ti ih ponestane, nije kraj svijeta)
i ja sam svakakvih komentara dobila po forumima, nekad sam i ostala bez argumenata, ali mislim da se barem time mogu pohvaliti da nisam nikad koristila kao argument "to je zato što me ne simpatiziraš"
Za svašta sam kriva, ali zaista , zaista nisam nikad pretendirala da to bude argument za išta.
Čini mi se da je ovo u modi na forumu u zadnje vrijeme.
Mene bi bilo frka postaviti se - "Ajde, priznaj da ti se ne sviđam!" jer ne želim čuti odgovor "Da, baš si mi odvratna!"
Draže mi je misliti da su to samo teme, na jednoj se većinom, ili napola, ili djelomično, slažeš s jednima, na drugoj s drugima i tako to ide.
(ako mi netko misli ovako nešto izjaviti molim da ipak prešuti)
tash
tash
tash
eto meni je drago da me toliko simpatiziraš da u jednom postu tri puta spomeneš moj nick
a mislim isto tako draga vertex da ni s druge strane nema dugove kad se eto već tri stranice piše o štancanju i o tome kako je to ajme meni fuj fuj fuj.
pa eto meni to štancanje nije tako strašan izraz, ali ja sam možda eto obična primitivka i fali mi svega od morala do komunikacijskih sposobnosti.
inače nisam teško primila to što ste vi u stošezdesetosam postova to spomenule, nego mi je bilo žao to što neke cure spominju svoje slučajeve, poput zhabice, a uopće nisu shvatile poantu onoga što sam htjela reći, jer poanta nije bila u štancanju.
štancanje
štancanje
štancanje
hoće me sad grom iz vedra neba![]()
Ne, odgovarat ćeš kad bude Sudnji dan. Ili možda kad ja osnujem inkviziciju gnjevnih ateističkih moralista.
eto to je razlika
i ne pitajte što je to minimum uvjeta
zna se što su minimalni uvjeti za iole dostojan život
i nisam ih ja izmislila
i nemojte da sad tema opet ode u smjeru rasprave koliko su različiti ti uvjeti za svakog ponaosob
jesu za one koji ne sanjaju o toplom tušu i vlastitom krevetu
i redovnom doručku prije škole
aj sad, kad smo već odmakli od teme
meni je, recimo, forumski baš nekolegijalno i pretenciozno dugogodišnju forumašicu podučavati forumiranju.
pa bih na to samo rekla: sa stilom i u poantu, čak i grezo - moraš znati, ne moći.
ne referiram se konkretno na ovu temu, govorim općenito. ali govorim o vertex
na temu:
štancanje(tash
) mi ne smeta.
Ma ta riječ štancanje je mila majka naspram termina koji se u mom kraju često čuje za žene sa nešto više potomaka.
Ni manje ni više ta se žena često časti epitetom da je "po***ljiva" makar se jadna poseksa onoliko puta koliko i djece rodi. I to većinom čujem od starijih žena, a muškarca u toj priči se gotovo i ne spominje. Oni su valjda frajerčine.
Tako da mi onaj Dancina postavka s početka topica i nije tako strana s obzirom što sam sve u svojoj sredini znala čuti.
Što se tiče priče o brojnosti obitelji tu sam se već izjasnila, ali mi se s druge strane nameće i činjenica da se često i žene koje ne žele djecu ili imaju samo jedno, kritizira i proglašava sebičnjakušama, komodnima i svašta nešto. To je valjda druga strana medalje.
Danas mi je za oko zapeo ovaj članak, osim o neasistiranom porodu, radi se o dvoje mladih i nezaposlenih ljudi koji su dobili treće dijete http://www.24sata.hr/sudbine/rodila-...u-vrpcu-245901
I koliko vidim traže pomoć jer je žiro račun na dnu članka.
A zanimljivi su i komentari, gdje ljudi anonimno i gotovo nemoderirano iznose svoje mišljenje .
Uvijek će biti i pozitivnih i negativnih mišljenja o broju djece, moja je odluka pomoći im ili ne , a na kraju njihova djeca su njihova a ne moja briga.
Ono što znam, da neki ljudi dignu ruke i od djece i od obitelji pa nastanu problemi ( neovisno o broju djece koju imaju ), a dok se roditelji bore pa makar i zadnjim snagama , uvijek se nekako dođe do izlaza i prosperiteta za djecu .
Ja sam stvarno poremećenog uma, ali mi uvijek upada u oko isti detalj - kad se moli za neku pomoć, obavezno se nema zub. Ovaj put je ona još mlada pa joj fali samo gornja trojka, no već u idućem prilogu, za tri-četiri godine, falit će joj još koji prednji. Da stvar bude uvjerljivija.
Ne mogu se osvrtati na cijelu temu višekratnog rađanja djece u nepovoljnim uvjetima, da se ne izrazim sad kako ne treba, previše je to kompleksna star, ima tu previše varijacija i ne da mi se diskutirati sa dvije-tri rečenice.
Ovo sa zubima mi je već postala opsesija.
Novinarski dio posla u ovom članku mi je "genijalan". Kakve veze ima to što netko nije stigao do rodilišta pa je žena rodila u autu s tim da su nezaposleni i traže pomoć, to se, onako usput, nabaci na kraju. I nije nju muž porodio nego je ona rodila, kako bi rekle Rode. I šta se mora ta pupčana vrpca sumanuto gristi, zar bi dijete umrlo da ju on nije išao gristi? Sve mi je bezveze, od A do Ž.
Evo sam se večeras dovoljno ventilirala.
Sad mi je bila prilika da i ja izmolim koju kunu. Onako krezuba, s puknutom gornjom jedinicom bi mi se valjda ko smilovao.
Ali eto zubarica danas sanirala problem pa sam opet.
Nisi Neno jedina, i meni taj detalj uvijek upadne u oči, ali tu valjda nema pomoći.
Ono što me još više smeta je kad pri tome što zapuste sebe zapuste i vlastite potomke pa ta ista djeca kroz par godina imaju groblje u ustima kojima ni jedan stomatolog ne može pomoći.
Svaka čast izuzetcima, ali to je obrazac koji se ponavlja i opet stradaju djeca.
Osobno smatram da briga o djetetovoj oralnoj higijeni i općenito skrb o zdravlju, a tako i zdravlju zuba spada u onaj minimum koji smo dužni pružiti djeci...kad smo već kod minimuma.
Krenulo je uzduž i poprijeko potpisivanje svega i svačega
Postaje napeto :rofl:
Ah čuj, kad god vidim ovako težak topic prvo riknem od smijeha jer ne mogu vjerovati što čitam, a potom odem ljubiti zakonitu - savršena je.
ne kužim u kojem dijelu sam implicirao da je topic loš, samo mi je težak. Meni kad nešto ne sjedne ja se smijem. Kad mi fino sjedne oduševim se. Vjerojatno ću odrasti kad prestanem.
A ja pak ne kužim to sa zubima. Pa dostpnost stomatoloških usluga se u zadnjih dvadeset godina drastično smanjila. Mi živimo tako da svi redovno saniramo sve i preventivno idemo stomatologu s djecom i sa sobom, pa svejedno jedan most koji mogu dobiti preko Hzzo od 7 kg šefildskog čelika čeka da skupim lovu za malo bolji privatno. U potpunosti mi je jasno da netko tko nema primanja ne može niš s tim njihovim limenim plombama i besplatnim vađenjem zuba osim izgledati kako izgleda. Evo ja sam prešla državnom zubaru zbog ekstremne blizine i ok nadoplatim sve što treba i stvarno su ok, ali i dalje me osupne kad mi malo malo sestra predloži i besplatno vađnje zuba. Znam da to mora spomenuti povremeno, ali dajte ljudi.... Ja se ne bih čudila ni da vidim čovjeka s onim plastičnim vampirskim zubima na tv, jer i to valjda HZZO dijeli kao porotezu.
Još od moje srednje škole (a davno je to bilo) mlad, naglašavam mlad čovjek bez zubi je bio ekstrem. Od tada je razina oralne higijene među tim mladim ljudima (koji su sad već sredovječni) izuzetno porasla.
Od tada ima zubara na ugovor na svakom koraku, ni ja ne idem kod privatnika.
Od tada sam viđala ljude koji žive u gradskom socijalnom stanu, ne plaćaju režije, dobiju knjige, pri tom kupuju djeci ogromne količine slatkiša i Cole, puše oboje,
i svakome od njih fali po dva-tri zuba. Kad se snima prilog za TV to je to, uvijek bez zubi.
Oni su mi susjedi iz kvarta. A svako malo to viđam. (Tu ne spominjem brigu za djecu, oni se brinu za djecu, ne propiju novce).
Nisam ovdje da osuđujem ljude u nevolji, dapače, podupirem sve humanitarne akcije, obavezno one gdje je netko bolestan jer kad čovjek nema zdravlja ne može tu ni mladost ni volja pomoći...I nikad ne znaš koga kakva nevolja može snaći.
Razumijem i žene koje će radije biti prijavljene kao nezaposlene na burzi jer će im djeca primati doplatak i socijalnu pomoć, a ona će raditi u fušu po cijeli dan, čistiti i peglati po tuđim kućama jer želi da joj djeca imaju i kompjuter i odu na maturalac, trudi se svojski, i preko svojih granica, znam ih i takve, i znam da to rade jer bi s mizerijom od plaće na nekoj blagajni sve to izgubila, a živi da bi joj djeca živjela bolje.
U svemu tome postoje stvari koje zapaziš ko neko pravilo, većini ljudi potpuno nebitne, no meni je ta krezubost baš iritantna, ne znam kako to nazvati, sigurno ima neki stručan naziv za tu moju opsjednutost, bolest neka, vidim sliku, evo traži se pomoć, sve Ok, al' opet nema zubi.
Ne mogu si pomoći![]()
Nena, ma ti si jednostavno esteta, kakva bolest, brate.
Mislim da nema niti potrebe za nekim pojašnjenjem zašto ovo ključam.. kupus nad kupusima. Možemo sarmu napraviti koliko kupusa tu ima![]()