Pokazuje rezultate 1 do 44 od 44

Tema: djed mraz i sveti nikola

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno djed mraz i sveti nikola

kad su klinci sami skuzili da je sve skupa prica (i za one koji nisu sami skuzili kad ste im i kako otkrili istinu)

sebastian ce u 2. mjesecu napuniti 8 godina i on apsolunto vjeruje u djeda mraza i svetog nikolu a nas je polako strah da na ruzan nacin ne cuje od druge djece pravu istinu (sebastian ima autizam)

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ja još skrivam pravu istinu (8 i pol i skoro 6)

prije ljeta joj je frendica otkrila za zubić vilu, i priznala sam joj (malog držimo u neznanju)

i onda me zamolila da joj ne kažem za djeda mraza krepala sam od smijeha, kako kuži, ali ne želi eksplicitno čuti

ustvari ni sama nemam stav prema toj temi, zanima me kako drugi razmišljaju

i malo mi se kosi ta mitologija sa skeptičnim odnosom prema religiji koji upražnjavamo...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma tu je sveti nikola cirkus, dolazi brodom iz spanjolske

po cijeloj zemlji hodaju pomagaci u kostimima i djele kekse i sam sveti nikola stize u skole, obilaze sve i svasta

ja mrtva hladna odem sa njim sa pismom koje napravi u ducan sa igrackama i predam im pismo za svetog nikolu i poslje za djeda mraza i ljudi to uredno prime... i kak da mu objasnim, pa on vjeruje u ono sto vidi u crtanim filmovima

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Moja je još mala (naspram vaših) ali već mi je bezveze izmišljati priču. Ok, kao zgodno je to njima, bajkovito, čarolija itd. ali ona me i prošle godine toliko propitkivala da sam se stvarno osjećala grozno izmišljajući. Inače se prema njoj odnosimo s maksimumom poštovanja i ne lažemo, ne uljepšavamo ili sl. stvari pa valjda otuda i takav moj osjećaj kada su u pitanju i ova dvojica starčeka. Plus što je ona vrlo ozbiljno i realno dijete i nikako ju ne vidim u tim bajkovitim sferama - više mi baca na kakvu znanstvenicu - jasne i potvrđene činjenice nju zanimaju!

modesty71 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Kad smo mi bili klinci, tata nas je često vodio u Pionirski grad (današnji Grad mladih, istok ZG-a). Tamo je na autobusnoj stanici bio jedan hrast, s kojeg su padali novci. To je bilo genijalno - dok smo čekali bus, sestra i ja smo "brale" novčiće s poda - velim vam, to je stvarno čaroban osjećaj! Ali jao, jednog dana sam vidjela kak tata (dok je išao ispred mene) iz džepa izbacuje novčiće - i ode čarolija zauvijek Baš sam bila razočarana.

Moja mala (uskoro će 7) priča o Božiću još od ljeta, i već me 2x pitala ove godine "Mama, ajd mi reci al onak STVARNO ISKRENO - da li mi ti kupuješ poklone ili Djed mraz?". Čula je od neke djece u vrtiću da roditelji kupuju poklone a ne Djedica. Osobno se sjećam tog čarobnog osjećaja dok sam ja vjerovala, pa bih ga i njoj htjela produžiti, i zato sam joj zmuljala (čitaj slagala ), al nadam se na opće dobro. Pa nema štete od takvih bijelih laži, kaj ne? Tak i tak već sluti, al nek još malo živi u toj lijepoj iluziji.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Pravu istinu možete još koju godinu skrivati tako da djetetu objasnite kako na svijetu ima mnogo dobre djece te ih dedeki (jer su već stari) ne stignu sve obići, pa onda roditeljima dodjele ulogu posrednika u stavljanju djedovog poklona pod bor...

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moja (8 i pol) se pravi da vjeruje
    valjda radi nas
    nama niš ne govori, ostavlja mlijeko i kekse za DM (i mi se amerikanizirali) ali je rekla mojoj mami:
    pa što oni misle da sam ja stvarno blesava da ne znam da mi oni kupuju poklone

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

BC (6) bezrezervno vjeruje,
    Balerina (4) ima razne sumnje, da li djedica stigne i baki mraz ostaviti poklon , da li je baka mraz tuzna sto djedica nije doma za bozic , da li djedica ide na more, jer kako ce stici toliko poklona pripremiti i ono sto je meni najnaj u njenim pitanjima je kako djedica ako cijelu godinu priprema poklone, zna da se djete predomisli u zadnji tren

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Meni se nekako čini da je moj davno skužio da su to priče, ali mu je zabavno i dalje održavati ritual. Ali opet, nisam ga izravno pitala

Nego, znači li pokretanje ove teme da već ulazimo u božićno-novogodišnju atmosferu?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Meni se nekako čini da je moj davno skužio da su to priče, ali mu je zabavno i dalje održavati ritual. Ali opet, nisam ga izravno pitala

Nego, znači li pokretanje ove teme da već ulazimo u božićno-novogodišnju atmosferu?
    Moji isto vole predstavu, a za izvor darova znaju već tak dugo da sam se često bojala da drugoj djeci ne krenu razbijati iluzije dok su još bili u vrtiću... Zapravo, možda i jesu, nemam povratnih informacija. Sami su otkrili (mislim da je mlađi sin bio predvodnik, ali ne sjećam se više točno).

Što se tiče božićno-novogodišnje atmosfere, čekaj malo, prvo stiže Halloween. Jučer sam ogledala bundeve na placu pa su mi se činile premale. Moram skočiti na Trešnjevku idući vikend. Tam na placu zna biti lijepih...
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 17.10.2011. at 10:55

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

hahahahahahaha
    tanja, antikonzumeristica sa fobijom blagdanske groznice

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Meni se čini da je i kod nas ovako, zapravo nekad mi se po komentarima čini da kuži, a nekad da vjeruje sto posto.
    U svakom slučaju, obožava te rituale.

lisica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Priču o sv. Nikoli svaki put iznova pričamo, on je odavno umro ali mame i tate održavaju običaj, isto i za djeda Božićnjaka. Mi mu pomažemo i tu nema komplikacija..
    E sad je Zubić Vila aktualna, tu još muljamo, neznam kako i do kad!

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja nisam prodavala tu spiku
    zubić vila nam je bitna za igrokaze pri pranju zuba, ali kad me pošteno pitala da li ona zaista postoji, rekla sam da je to samo priča
    i za ostale likove i pojave iz priča me ispituje, ja odgovaram po svojoj savjesti
    zanimljiva je bila rasprava o Majci Božjoj – pitala me nedavno je li zbilja postojala i je li umrla
    slično je i s Djedom mrazom, Božičnjakom, Svetim Nikolom - nismo tako puno o njima još govorili, ali kad dođe red na njih objasnit ću što o tome mislim s antropološkog stajališa
    osjećala bih se kao debil da joj govorim da postoje, to ne znači da su zabranjene priče ili pokloni

ne sjećam se ni da su mene moji roditelji ikad pokušali uvjeriti u postojanje nekih nadnaravnih bića

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    hahahahahahaha
    tanja, antikonzumeristica sa fobijom blagdanske groznice
    Samo se ti smij, ali u Mulleru već prodaju čokoladirane Djeda Mrazove i Svete Nikole

Netko je spomenuo Zubić-vilu... tu smo morali ritual ukinuti prije nego je i stvoren. S jedne strane, prvi zubić mu je ispao relativno kasno, pa više nije bio toliko podložan pričama. S druge strane, bio je tako iskreno nesretan da više nikad neće vidjeti svoj ispali zub (i to zbog tamo nekakve vile!), da nikakvi darovi to ne bi ublažili - na kraju sam mu rekla da ja spremam te zubiće i kad ih poželi vidjeti, neka samo kaže. Odmah mu je laknulo.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ha ha ha pa i mi smo morali modificirati priču o Zubić vili jer nije dolazilo u obzir da Lea ostane bez svog zubića, pa smo joj rekli da neće vila sigurno uzeti zubić kad shvati koliko je Lei zubić važan - tako da zubić ostaje, samo dobije novčiće.
    Problem je što smo joj za zubiće ostavljali kovanice od 25 kuna koje je MM vrijedno skupljao, ali nema ih više pa se sad kojekako snalazimo.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kuži, ali ne želi eksplicitno čuti
    Ovako je kod nas.
    Imale smo jednom pricu o tome je li stvaran i blah i ja sam joj rekla da ga ja ne dozivljavam kao covjeka koji hoda (i leti u sanjkama) i raznosi darove (i stvaran je u smislu da ga mozes ustipnuti ) vec kao duha dobre volje, ljubavi i veselja s kojim planiramo i realiziramo darivanje dragih osoba. i U takvog DM-a ja vjerujem.

Otkrila je da nekim cudom ja cuvam njena pisma zubic vili i zakljucila (i ja joj potvrdila) tko je vila u nasoj kuci, ali sam je zamolila da ne govori o tome pred bratom.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ni mi ne gajimo kod deteta iluziju o Deda Mrazu i ostaloj ekipi.
    Ona kaže da mnogi njeni drugari misle da Deda Mraz postoji, a ona će da im kaže da on postoji samo u priči i na filmu
    Pričamo Novogodišnje priče svake godine, čitamo, crtamo, ali zna se da na kraju mama, tata i familija kupuju poklone. I zna da je čika u tržnom centru samo glumac obučen kao Deda Mraz.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni se nekako čini da je moj davno skužio da su to priče, ali mu je zabavno i dalje održavati ritual.
    Tako je i kod nas.

Neki dan sam Flori čitala knjigu o vilama, pa mi je Fiona prišla sa strane i diskretno rekla "Ali, mama, vile zapravo ne postoje, zar ne" (više kao konstatacija, nego kao pitanje). Ja sam na to rekla "Hm... A Zubić-vila?", a ona je kao iz topa ispalila "Zubić-vila je nešto sasvim drugo!"

A za sv. Nikolu su sigurne da postoji, jer su ga jednom vidjele u vrtiću, a drugi put u nekom muzeju... Hej, pa vidjele smo ga, naravno da je pravi!

Divni su ovako mali, dok vjeruju u čaroliju (Modesty ).

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja sam svojima rekla preklani, imali su 7 i 8,5 godina. To je bilo prestrašno razočaranje, tuga ogromna, ne mogu ni opisati kako su to teško doživjeli. Osim razočaranja što Djed Mraz ne postoji, veliko razočaranje smo im bili ja i tata jer smo im lagali. Malome nismo još rekli, on ima 5 god. Ali sve je ostalo isto. I dalje se pokloni nađu ispod jelke, pravimo se da ih je Djed Mraz donio, vse kao zbog brace ali vidim da i oni guštaju u svemu tome

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

S druge strane, bio je tako iskreno nesretan da više nikad neće vidjeti svoj ispali zub (i to zbog tamo nekakve vile!), da nikakvi darovi to ne bi ublažili - na kraju sam mu rekla da ja spremam te zubiće i kad ih poželi vidjeti, neka samo kaže. Odmah mu je laknulo.
    tanja, pojma nemaš!
    mi sa vilom imamo dogovor da možemo mijenjati neku igračku (koju će onda ona odnijeti nekom drugom djetetu), pa da nam vrati zub.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Naša Zubić-vila uopće ne odnosi zube, nego samo nosi poklone.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

vaša zubić-vila nema trgovačkoga duha!

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne, naša umjesto da uzme zub ostavi pisamce u kojem piše da treba redovito prati zube, da ne treba jesti previše slatkiša i tak... Naša je više odgojno usmjerena.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    tanja, pojma nemaš!
    mi sa vilom imamo dogovor da možemo mijenjati neku igračku (koju će onda ona odnijeti nekom drugom djetetu), pa da nam vrati zub.
    Možda, ali nakon prvog zuba ionako više nije imao ni potrebe za nekom čarolijom (tako da nema više ni poklona, samo mama spremi zub i to je sve). Što ćeš, kasno su mu počeli ispadati zubi...

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Moover prvotno napisa Vidi poruku
    Pravu istinu možete još koju godinu skrivati tako da djetetu objasnite kako na svijetu ima mnogo dobre djece te ih dedeki (jer su već stari) ne stignu sve obići, pa onda roditeljima dodjele ulogu posrednika u stavljanju djedovog poklona pod bor...
    Ovako smo mi ublažili istinu o ekipi. Počelo je sa Zubićkom - došli su k meni i svečano izjavili: Mama, mi znamo da si ti Zubić vila! Poslije su se pokajali zbog tog priopćenja pa smo nastavili igru sa Zubićkom. Naša Zubićka je isto poštedna, ne odnosi zubiće, ali traži da se peru.

Ostale ekipe su se malo teže odrekli, mislim na Zeku i malog Isusa, ali to smo ublažili na Mooverov način. Znači, ekipa ipak ima neke veze s njihovim poklonima, preko mame. Već su veliki, 11 i 10, ali tu blagdansku čaroliju još malo žele sačuvati.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

i kod nas je slično kao kod zdenke i moovera - dm ima puno previše posla i on osobno ne stign obići svu djecu, pa mama i tata pomažu. sveti nikola jendruga priča, on je stvarni čovjek koji je umro davno, a mi održavamo običaj. zubić vila je za T samo dodatni izvor prihoda i nema nikakve iluzije tko je ona, a malom još nisu počeli padati zubi, pa se još s njom nismo ni susreli.

a kad sam rekla da uskršnji zec donosi poklone, komentirali su samo da to baš i ne bi išlo, da su vidjeli oni zeca

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

obje bezrezervno vjeruju
    zari (8 godina iliti 2. razred OŠ) su u prvom razredu frendice rekla da ZV i DM ne postoje, na što je ona umrla od smijeha i rekla legendarnu : ha ha možeš mislit kak bi se moji starci dizali usred noći stavljat poklone ha ha
    i tak ona misli da ostatak svijeta živi u zabludi, super mi je to kod nje a dobro dođe u mnogim situacijama

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

dobor da ste me sjetile, vrijeme je za listu dobrih djela...
    ako nekom zatreba http://www.northpole.com/Academy/GoodDeeds/October.pdf

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam svojima rekla preklani, imali su 7 i 8,5 godina. To je bilo prestrašno razočaranje, tuga ogromna, ne mogu ni opisati kako su to teško doživjeli.
    Tako je bilo i kod nas.
    Kad je moje starije dijete sa 6 godina pitalo za djeda Mraza, MM je odlučio reći istinu, rukovodeći se onom da ako je dijete zrelo da postavi pitanje, onda je dovoljno zrelo i za odgovor. E, pa nije bio, nije htio prihvatiti da bajke ne postoje u RL... I onda sam ja morala uskočiti, da tata nije dobro shvatio što ga pita, da naravno da Djed Mraz postoji, sa svim pričama koje ga prate.
    I tako je Djed Mraz sretno poživio još par godina dok, s djetetovim odrastanjem, nije umro prirodnom smrću.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

kako neće moje dijete vjerovati kad i ja bezrezervno vjerujem u djeda mraza. i jao svima doma ako mi niš ne ostavi pod borom

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

na pitanja postoji li dm, jedna moja kaze djeci: tko vjeruje, taj dobije... tko ce onom koji ne vjeruje ostavit poklon pod bor??

tako sad doma ima desetgodisnjaka koji vjeruje i sesnaestogodisnjakinju koja "vjeruje"

moji su prilicno vjerni cijeloj toj caroliji... ok, najstarija je skuzila

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj litala prvotno napisa Vidi poruku
    na pitanja postoji li dm, jedna moja kaze djeci: tko vjeruje, taj dobije... tko ce onom koji ne vjeruje ostavit poklon pod bor??
    Mama i tata. (To bi ti vjerojatno Fiona odgovorila. )

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Sa 5 i 7 g još uvijek vjeruju a prvoškolca još nisu u školi "prosvjetlili" i nadam se da i neće!

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Meni se čini da je i kod nas ovako, zapravo nekad mi se po komentarima čini da kuži, a nekad da vjeruje sto posto.
    U svakom slučaju, obožava te rituale.
    Potpis pod ovo.

Prosle godine je jedna knjizara ovdje imala poseban sanducic s natpisom "pisma Djedu Mrazu", i E. je pozeljela ubaciti u sanducic pismo.
    I pitam ja trgovkinju da li imaju pred Bozic nesto organizirano, a ona me u cudjenju pogleda, "Ne, ne... to je samo tako... Mi vratimo pismo roditeljima, hocete li i Vi Vase?". Yeah right, samo fali da nadje pismo kod mene... razocaranje do neba. Odbila sam povrat pisma (ionako sve te njene uratke slikam ili skeniram i sejvam u kompu, pa uspomenu imam(o)).

Sto se tice Zubic-vile, tu padne novcic, nova cetkica i pasta za zube.
    Jedino, nije nas vec jako dugo posjetila... (u medjuvremenu kupnja cetkice i paste ide na nas trosak).
    Posljednje uređivanje od Elly : 05.11.2011. at 12:16

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Uf, ja tražim ovu temu na skupini 3-6 pa sam našla ovdje i ne mogu vjerovati da djeca od 8 g. još vjeruju

Moja P. ima 4 i ove godine ju muči kak SN ili DM uđe u stan kad je sve zatvoreno. Rekli smo joj da oni sve mogu i da su nevidljivi i ostale gluposti pa je pitala: Ok, on je nevidljiv pa prođe, ali kak onda donese poklone koji su pravi?

Rekli smo joj da su se oni stričeki koje je vidjela u gradu samo tak obukli i da to nije pravi SN ili DM a ona pita: A kak su onda oni znali kak je on obučen ako ga nikad nitko ne vidi?

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

sirius, pametna ti je cura.
    moje dijete nije nikada ni u sto od toga vjerovalo. (takav je tip)
    ali svejedno uzivamo u poklanjanju jedni drugima.
    Posljednje uređivanje od seni : 14.12.2011. at 09:53

Milina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Moji 9,5 god i 7 god. vjeruju a 11 god zna ali uživa vjerovati..... i vjeruje...
    Sv. Nikola i Djed božičnjak je u svakome od nas, svatko od nas to može biti i darovati nekoga, jer ga onda učini sretnim ne očekujući ništa za uzvrat jer se pravi darivatelji kriju u osobi sv. Nikole ili Djedice....
    Tako sam mu ja objesnila i dala mu za pravo da nastavi vjerovati....

MBee avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa Vidi poruku
    sebastian ce u 2. mjesecu napuniti 8 godina i on apsolunto vjeruje u djeda mraza i svetog nikolu a nas je polako strah da na ruzan nacin ne cuje od druge djece pravu istinu (sebastian ima autizam)
    Kako znaš i mi smo u tome pa ja svojoj zato nikada nisam pričala "bajke" da ju to kasnije dodatno ne zbunjuje.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj MBee prvotno napisa Vidi poruku
    Kako znaš i mi smo u tome pa ja svojoj zato nikada nisam pričala "bajke" da ju to kasnije dodatno ne zbunjuje.
    pa kaj nije izlozena pricama koje se vrte oko svega (pocevsi od tv-a) pa do price u skoli/vrticu i djeci oko sebe?

kod nas je za svetog nikolu totalna ludnica, ide svaki dan poseban dnevnik, djeca to gledaju u skoli a poruka svega je da dobra djeca dobiju nesto a zlocesta ne. kako je siromasnoj djeci i zapustenoj djeci ne zelim razmisljati

MBee avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ovdje nije tako, niti ona to kuži toliko. Njoj su bitni pokloni, i zna da su ih kupili mama i tata.

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Moja ima 5 i pol god., pitala je zašto SN u stanove dolazi noću. Uopće ne sumnja da on postoji Onda si je sam dala odgovor, da je to zato da mu djeca opet ne bi govorila o svojim željama. I na kraju je razmišljala što bi ona njemu mogla pokloniti

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja na takva praktična pitanja tipa zašto i kako dolazi, kako uđe u stan i slično odgovaram da ne znam i da to nitko ne zna, te da SN ili DM ne bi bili to što jesu kad bi svi znali kako oni donose poklone. Ili - kad pita što ako se probudi po noći, hoće li onda dobiti poklon ja kažem da se ne brine jer da SN zna kako donijeti poklon i ako su djeca budna. Vjeruje li stvarno ili se samo pravi, to mi je teško razlučiti, ali u svakom slučaju jako joj je stalo do toga, i jako se veseli (općenito je cijeli ovaj mjesec u laganoj euforiji)

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

našeg je mačka par dana prije sv. nikole udario auto i kad je filip rekao da bi mu povratak mede iz bolnice bila nova želja, ne trebaju ni njemu ni eli igračke samo da medo preživi morala sam mu reći. na kraju se medo stvarno vratio 6.12. i sad se ja pitam da li sam trebala reći ili riskirati.
    sad imamo nove teme koje nas muče a to je oštećenje mozga , a ne sv. nikola i djed mraz (jer je mačak fizički dobro, ali mu je u glavici sve pomješano)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •