Hvala svima na odgovorima, za svaki slučaj je mm ipak jurio po vrhnje za kuhanje
Ali sad mi ostaje slatko za neku novu poslasticu![]()
Hvala svima na odgovorima, za svaki slučaj je mm ipak jurio po vrhnje za kuhanje
Ali sad mi ostaje slatko za neku novu poslasticu![]()
Nemam osjecaj za mjeru i cesto napravim previse. Skuhana je bez zacina. Probat cu
Cure - hitno pitanje, otpakirala sam gljive, danas im je zadnji dan rok, a bukovače su mi potamnjele.. smijem li ih spremiti i jesti?
Ja sam ih stoput jela tamne. Mislim, po pravilu se ne bi nikad trebale jest stare i tamne gljive, ali evo, još sam tu, živa.![]()
Cim su pet min stajale na zraku, kao da su sagnjile, omlohavile i pustile vodu. Bacila sam ih i iskoristila zdrave gljive.
Curke, jel znate gdje ima za kupiti kokosova voda ? Jel bi moglo biti u konzumu/billi/kauflandu/lidlu ? Znam da ima u bio&bio ali ne idem cesto u Zg.
Poslano sa mog SM-G355HN koristeći Tapatalk
Je li to ono što izgleda kao vrhnje pa kad odstoji onda se razdvoji neka voda od tog vrhnja? Mislim da sam vidjela još samo u Superkonzumu, ali isto Zagreb.
Izgleda ti kao obicna voda. Bolje receno kao limunada-po izgledu. Moze se to i doma napravit, kokosovo brasno+obicna voda , ali meni se to ne da. :cool: prije sam ju uvijek kupovala u bio&bio i pila je prije treninga (jer je bas i preporucljiva za popiti prije fizicke aktivnosti) a super je zdrava jer je bogata kalijem,i ima jako malo kalorija. i nisam ju vec dosta vremena pila i zazeljela sam je se, a ne znam dal je ima po obicnim ducanima. Mogla bi biti u Konzumu, tam na zdravoj hrani, pogledat cu!
dobila sam kurkumu u obliku malih sušenih g... gomolja
zna li netko kako se to usitnjava: melje u mlinu, tuče u mužaru ili riba ko muškatni oraščić?
barca, sad vidim tvoj post za kokosovu vodu, vidila sam je u bio & bio: https://www.biobio.hr/kokosov-napita...roizvod-18449/
Tang to sam trazilaI nasla u medjuvremenu u konzumu, a bila je cijelo vrijeme na policama i pogledala sto puta i mislim si ma to je neki sok kokosov.
Jer sam prije par godina u bio i bio kupovala i bila je u bocici od 0,5 , skroz drukcija ambalaza od ove. Stvarno odlican napitak, ali cijena-boli glava. Nije bas za svaki dan
a nisam sigurna, u vrećici je još, nisam provjeravala
kad si ga ribala, jesi ogulila vanjski dio, ko đumbiru, ili gulila sve?
Dobila sam teglicu kokosovog ulja za kuhanje. To je poprilično kompaktno. Jel zna netko ako ga za upotrebu trebam zagrijati da bude tekući ili ga nagrebem kao svinjsku mast?
Sent from my SM-G920F using Tapatalk
Ja ga tako nagrebem ko svinjsku mast
Što radite s pečenicom (sušeni svinjski kare)?
Dobila sam dosta domaće, ali nije dovoljno osušena da se jede nekuhana. Pržili smo je par puta s jajima, ali je dosadilo, a i nije neki doživljaj jer bude dosta suha i tvrtkasta. Stavila sam i neki komad u varivo, što je dobro zamirisalo, ali se sama opet nije pojela.
Može li se nešto napraviti s njom pa da bude iskoristiva kao narezak, za sendviče i slično?
Jurana, ja je volim prepeći na malo masti/ulja i podliti bijelim vinom (gle čuda)
tako malo omekša, i onda točam kruh u to![]()
Ja sam lani dobila domaći kare, slano ko sam vrag...
Upotreba: nije bilo šanse da se to pojede u velikim količinama, ali je dugo dugo potrajalo kao tehnološka sirovina: osim za pečena jajca, omiljene kombinacije bile su carbonara, umaci, grah i druga variva, preprženo na malo ulja pa preliveno preko palente (umjesto špeka ili čvaraka).
Najviše tog mesa (samog) pojeo moj mlađi sin: narezano tanko na mesoreznici i preprženo na suhoj praznoj tavi za palačinke da bude hrskavo, pa na kruh...
On je obožavatelj špeka i šunke, ali to je skoro pa jedino što jede od suhomesnatih proizvoda.
pečenica ako je tako polusuha, da nije još dovoljno suha za jest sirovu ko pršut, se samo vrlo kratko okrene na tavi, inače se brzo presuši
ako je preslana, narežeš je na fete i ostaviš da desetak minuta stane u mlakoj vodi
OK, onda djeci malo u vodu, a nama malo u vino
Hvala svima!
Koliko dugo može stajati kila maslaca od badema, a da se ne užegne?
u frižideru ili vani, probaj , mislim da tome treba bit jaaako visoka ljetna temperatura najmanje tjedan dana.
Ja uvijek kupim taj od kile, u kantici.
Držim ga vani i to prosječno mjesec dana..
Dok ga ne pojedemo. A jedemo ga svo troje..
Ako ga kupuješ samo zbog malene, onda ti je kila puunoo previše
Za sve one koje uzgajaju kiselo tijesto pitanjce:
Kad idete na put kaj s njim radite,ako ga ne nosite sa sobom,samo ga ostavite pa nahranite kad dodete
ili ga udomite kod nekog tjedan dana?
Mislim da ti moze ici u fridz u zatvorenoj tegli. Nisam probala samo sam citala. Ali sam skuzila da ako je na hladnijem, ne podivlja.
Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk
Bojim se da će nakon tjedan dana u friđu samo past.
nekom ću ga ostavit na čuvanje
Pa padne i moje. Ali cim ga prihranim i stavim na toplo, podivlja
Jel mi može netko povući paralelu između no-knead breada i kruha od kiselog tijesta? U postupku i krajnjem rezultatu.
Ovako, na prvu čini mi se da bi rezultat mogao biti sličan![]()
U no knead ide kvasac. Kiselo se priprema par dana. Ja sam svoje 2 tjedna dohranjivala
Ok, a koja je razlika u okusu između no kneada koji se diže 12-15-18 sati i kiselog?
Kiseli je očigledno puno zahtjevniji i potrebno je mijesiti ga, ako sam dobro shvatila?
U no knead ide kvasac ali stvarno minimalna količina.
Ja ga ne mjesim. Prihranim tijesto i ostavim na toplome.To je ako nisam dan ranije radila. Kada se "probudi" odvojim polovicu u zdjelu, dodam brasno, sjemenke,zobene, sol. Umjesim, stavim u posudu u kojoj pecem kruh, premazem uljem i ostavim na toplome da se digne. Okus je laksi, potpuno drugaciji od kruha sa kvascem. Traje po nekoliko dana. Da se skroz tanko rezati za tostiranje. I kod kiselog ako ga vec imas pripremljenog kruh se dize oko 2 do 3h ovisno koliko je tijesto puto dohranjeno. Sto vise puta, krace vrijeme dizanja.
Minimalna kolicina koja se razmnozava
Evo kako ispadne moj bijeli beskvasni. Ostala sam bez sjemenki pa je bio bijeli na redu.
https://goo.gl/photos/6YaFKHcPh5csUvdF9
Brasno, voda za kiselo...
Sol kod radenja kruha i maslinovo za namazati preko
Prva priprema ti traje danima prije nego ga mozes spremiti prvi put.
Zamutis na gusto oko 200 g brasna sa vodom. Kao rijetko tijesto ali da ima tezinu. Stavis na toplije mjesto, idealno bi bilo ako imas posudu s poklopcem koji ima rupicu da zrak moze uci. Svaki dan dodas malo vode i 50-100 g brasna. Miris ce postati kiselkast ali ugodan. Nece biti nikakve pljesni ni slicno vec ce imati mjehurice. Kada ides spremati kruh prvi put odvojis pola u drugu posudu, dodas mlake vode, izmjesas da se rastopi, dodajes brasno i kada si dodala polovicu, soli. Kada radim sa sjemenkama usitnim zobene i one zamjene vise od polovicu brasna, mljeveni lan, sezam, suncokret. Ispadne prakticno proteinski kruh.
Kada umjesis tijesto, primjetit ces drugačiju teksturu, nekako kao da je zivo, stavis ga u posudu u kojoj ces ga peci, premazes uljem, prekrijes i pustis na toplom da se dize. Sto je tijesto starije to se lakse dize. Ovaj je bio za sat i pol van posude skoro.Pecem ga na 180° ovisno o velicini 35-50min
Danas ili sutra cu raditi pa mogu pofotkati citav postupak.
Godinama radim kruh pa vise ne znam tocnu gramazu, radim sve od oka.
I da, nemoj mu zaboraviti tepati ili ga koriti ako pobjegne iz posude, ja mu redovito pricam![]()
To se ne uspesnjivi 2 tjedna mokro vani?
Jesi citala kaj sam napisala
Ne, nema nikakve pljesni, samo se podigne i ima mjehurice. Miris je kiselkast ali ugodan.
aj meni neznalici objasnite zašto je bolji beskvasni od kvasnog da ne moram guglati
Lakse probavljiv, nizi glikemijski index, laktobakterije odrade svoje, rijede su reakcije na gluten,probiotici iz kiselog svoje. Izvoran domaci okus. Pogodan za one koje muci candida i ostale bestije koje se hrane kvascem. A ja ga spremam jer ga volim i nije mi tezak.
finiji je pak stvar ukusa, ima ljudi i kojima nije, za jednog takvog sam se udala
ali moja mama kaže da nju obični kvasni kruh jako napuhuje, a sourdough ne