Page 28 of 80 FirstFirst ... 1826272829303878 ... LastLast
Results 1,351 to 1,400 of 4000

Thread: Kuharske nedoumice

  1. #1351
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,508

    Default

    Quote Originally Posted by magriz View Post
    vrhnje. ali onda vise nije vege
    u ovoj mojoj verziji vege znaci bezmesno
    riba moze

  2. #1352
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,760

    Default

    Quote Originally Posted by Kaae View Post
    Samo da ovo iskomentiram... pun mi je vrt rabarbare (i meni i cijelom svijetu ovdje), a u zivotu nisam vidjela ni pupopljak, a ni cvijet.
    tuži se monsantu
    ja imam jednu i tri cvita je pripremila, ali na kraju nisam kuhala, dok sam ja googlala, ona je već skoro procvjetala
    cvjetovi su u kompostu, a za vikend bit će pita

  3. #1353
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,508

    Default

    Quote Originally Posted by cikla View Post
    mrkva i celer sitno rendani, beli luk, praziluk, paprika, gljive, špinat

    šta ide u beli umak?
    enivej, fino je bilo
    paradajz
    šampinjoni (friški), kukuruz, tikvica (na rezančiće), naribani sir

    bijeli umak je sljedeći pokušaj
    tijesto samo premažem vrhnjem, umjesto paradajzom?
    kojim? za kuhanje? kiselim?

  4. #1354
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,760

    Default

    emily, rikola, rajčice (svježe, na kriške), bosiljak, mozzarella - to mi je super kombinacija
    ja volim radit calzone u koji stavim nasjeckanu blitvu (svježu, bez kuhanja), komadiće feta sira i komadiće slanih inćuna

  5. #1355
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by emily View Post
    u ovoj mojoj verziji vege znaci bezmesno
    riba moze
    aha, ja to onda zovem bezmesno. iako, i riba je meso, zar ne?
    vege mi je vege - bez icega zivotinjskog

  6. #1356
    maca papucarica's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Glava u oblacima, prstići u moru...
    Posts
    3,666

    Default

    Kiselim.
    I, ako volite sireve, stavi par vrsta sira ili sir i pancetu na ploškice

  7. #1357
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,760

    Default

    Quote Originally Posted by maca papucarica View Post
    Kiselim.
    I, ako volite sireve, stavi par vrsta sira ili sir i pancetu na ploškice
    my kind of vege!

  8. #1358
    maca papucarica's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Glava u oblacima, prstići u moru...
    Posts
    3,666

    Default

    Malo pancete nikome nije naštetilo : mrgreen:

  9. #1359
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,880

    Default

    Quote Originally Posted by emily View Post
    u ovoj mojoj verziji vege znaci bezmesno
    riba moze
    Ček stvarno??? Hahahah

  10. #1360
    mitovski's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    4,135

    Default

    Radila bih ovu tortu za rođendan:

    http://www.djecji-rodendani.com/clanci/jaffa-torta-2

    Ali mi nije jasan ovaj sirup:
    SIRUP:

    • 6 dcl vode
    • 6 žlica šećera
    • 3 pudinga od vanilije
    • 2 dcl sirupa od naranče

    a u opisu recepta stoji ovo:


    • Sok od naranče procijedite i zatim kuhajte s šećerom na laganoj vatri 10-15 minuta dok se šećer ne otopi i dok ne postane malo gušći.
    • Topli sirup prelijte preko biskvita kako bi bili sočni.

    nigdje pudinga...ne kužim šta s tim

    a iskreno ni biskvit mi nije jasan da se jaja i šećer kuhaju na pari....

    Jel nekome poznat ovaj recept ili ima nešto ovako slično?

  11. #1361
    maca papucarica's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Glava u oblacima, prstići u moru...
    Posts
    3,666

    Default

    meni se čini da su pudinzi u ovaj recept uletjeli slučajno... ima i kojekakvih grešaka u cijelom tekstu
    ovaj dio sa kuhanjem jaja na pari za biskvit ne kužim ali bih probala jer nije neka mudrost

    Isproban, čokoladno jaffasti fini recept, meni je https://www.coolinarika.com/recept/m...ac-od-narance/.
    Može i duplo više čoklade i bez kardamona

  12. #1362
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,880

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Da je moj mlađi sin blizu tvoje kuhinje, tog kokosa više ne bi bilo je3 bi ga on pojeo. Nikad nisam radila ništa drugo. Mene taj kokos podsjeća na Veneciju jer tamo na ulici nude kriške svježeg kokosa iz onih prijenosnij fontana gdje ga hlade vodom.

    Evo ti malo tuđe pameti, tu piše da se može na jednostavan način napraviti kokosovo mlijeko. To bi bio moj izbor da nemam doma termitq, hehehe http://www.coolinarika.com/namirnica/kokos/
    Samo da javim. Počela sam i ja jest sirovi kokos.

  13. #1363
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Samo da javim. Počela sam i ja jest sirovi kokos.
    Samo naprijed....

  14. #1364
    hatatitla's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    223

    Default

    Imam jedno mozda priglupo pitanje. Slozila sam danas deckima tortu od jagode koju su me zicali, ide krema od pravog slaga (znaci ne biljnog slaga tipa hole) i mascarponea. Nikako nisam uspjela bas cvrsto istuci slag (bio je lidlov od 30% mlijecne masti). Doduse, nije bio ni skroz tekuci. Cvrstoca mi za samu tortu nije bitna, ionako je to neka neuredna torta, nego jel.to sigutrno za jesti? Logicno mi je da je , miksanje samo dodaje zrak u smjesu?

  15. #1365
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    hatatitla cvrstoca vrhnja nema veze sa sigurnoscu jela. vrhnje miksanjem ne samo da ubacujes zrak vec i radis mehanicku denaturaciju proteina. al to nema veze.
    mikrobioloski je druga stvar, s obzirom da je kontrolirano trebalo bi biti OK, kao i svako drugo vrhnje u ducanu.

  16. #1366
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,226

    Default

    Sigurno je. Može se slatko vrhnje jesti i tekuće - ja ga stavljam u kavu

  17. #1367
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,760

    Default

    Quote Originally Posted by spajalica View Post
    hatatitla cvrstoca vrhnja nema veze sa sigurnoscu jela. vrhnje miksanjem ne samo da ubacujes zrak vec i radis mehanicku denaturaciju proteina. al to nema veze.
    mikrobioloski je druga stvar, s obzirom da je kontrolirano trebalo bi biti OK, kao i svako drugo vrhnje u ducanu.
    denaturacija proteina zvuči užasnije od GMO

    uglavnom, hoće nekad šlag ne istuć se, mislim da to ima veze s temperaturom i time je li ti Merkur retrogradan, a da je pokvareno smrdilo bi kiselo

  18. #1368
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default


  19. #1369
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,508

    Default

    koliko narezaka (i sira) racunate po odrasloj osobi, da ne pripremite/kupite puno previse, niti premalo
    ima li neki normativ?

  20. #1370
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Quote Originally Posted by hatatitla View Post
    Imam jedno mozda priglupo pitanje. Slozila sam danas deckima tortu od jagode koju su me zicali, ide krema od pravog slaga (znaci ne biljnog slaga tipa hole) i mascarponea. Nikako nisam uspjela bas cvrsto istuci slag (bio je lidlov od 30% mlijecne masti). Doduse, nije bio ni skroz tekuci. Cvrstoca mi za samu tortu nije bitna, ionako je to neka neuredna torta, nego jel.to sigutrno za jesti? Logicno mi je da je , miksanje samo dodaje zrak u smjesu?
    Lidlovo slatko vrhnje se malo teže utuče. Pomaže ako prvo miksaš 1 minutu na najslabijoj brzini, pa povećaš brzinu, pa dodaš žlicu dvije šećera u prahu, pa još povećaš brzinu.
    Meni se najbolje utuče Vindijino vrhnje za šlag.

  21. #1371
    Nera's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Velebit
    Posts
    1,632

    Default

    Molim preporuke ostalih. Koje vam je omiljeno vrhnje za šlag? Kitica uskoro slavi, a želi tortu od jagoda i šlaga.

  22. #1372
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    meni je sasvim svejedno, samo da je slatko vrhnje, a ne biljni pripravci. dukat, vindija, pik rijeka...i to kupim one u čašici, a ne u tetrapaku (nemam pojma zašto :D )...
    jako rijetko mi se desilo da se nije htjelo stući, al se desilo. neće pa neće. retrogadan merkur valjda, kako kaže tang
    mislim da i treba biti dobro ohlađeno u frižideru, al nisam sigurna jel caka u tome.

  23. #1373
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,226

    Default

    Da, dobro ohlađeno. Na jednoj vrsti je pisalo da se prije miksanja stavi 20 min u zamrzivač.
    Ja tučem na najmanjoj brzini pa sce brže i kad se počene zgušnjavati, smanjim na srednju.
    Kupim Lidlovo od 30%

  24. #1374
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,855

    Default

    Postoji i Kremfix za šlag. Ja ga obavezno stavim kad šlag stavljam na tortu/u tortu.

  25. #1375
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,226

    Default

    Mislim da većina vrhnja već ima dodan neki učvršćivač

  26. #1376
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    vindijino me nikad nije razocaralo ili negativno iznenadilo.

  27. #1377
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,855

    Default

    Može biti, ali kremfix ga propisno zacementira

  28. #1378
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    tonkino mi je najfinije i najljepse se stisne bez ikakvih dodataka tipa kremfixa, secera...

  29. #1379
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Veronikino je meni odlično, isto se odmah stisne i baš je ukusno, dodam samo vanilin šećer

  30. #1380
    Tashunica's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    tamo, tamo daleko
    Posts
    5,770

    Default

    imam pitanjce.
    obožavam pan-pekov pužić od maka,
    a kako inače radim svakojake pužiće probala bih i ovaj
    pa me zanima što ide u tu smjesu od maka.
    jako je sočna pa pretpostavljam da ide i nekakva tekućina,
    mlijeko ili?

  31. #1381
    sasa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    zg
    Posts
    4,609

    Default

    nisam nikad radila, ali ide ti sigurno mlijeko i neki zaslađivač, ja bih stavila ili svijetli muscovado ili med. a dodala bih i malo oraha.

  32. #1382
    Tashunica's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    tamo, tamo daleko
    Posts
    5,770

    Default

    Quote Originally Posted by sasa View Post
    nisam nikad radila, ali ide ti sigurno mlijeko i neki zaslađivač, ja bih stavila ili svijetli muscovado ili med. a dodala bih i malo oraha.
    da, da med, toga se nisam ni sjetila,
    a baš imam finog domaćeg.
    mak, mlijeko i med, to b moglo biti i dovoljno za smjesu.

  33. #1383
    sasa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    zg
    Posts
    4,609

    Default

    sigurno, samo nemoj da bude pretekuće da ti ne upropasti tijesto.

  34. #1384
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,716

    Default

    Quote Originally Posted by Tashunica View Post
    imam pitanjce.
    obožavam pan-pekov pužić od maka,
    a kako inače radim svakojake pužiće probala bih i ovaj
    pa me zanima što ide u tu smjesu od maka.
    jako je sočna pa pretpostavljam da ide i nekakva tekućina,
    mlijeko ili?
    u puzice sa cimetom ide omekšali maslac, smedi secer i cimet (isprobano puno puta).
    e, sad, stare kuharice preliju mak i secer vrućim mlijekom za makovnjacu, ali mi se to cini jako tekuce za puzice.
    Last edited by sirius; 09.06.2017 at 22:22.

  35. #1385
    sasa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    zg
    Posts
    4,609

    Default

    ja bih procijedila kroz krpu

  36. #1386
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,508

    Default

    moze li se zamijeniti kondenzirano mlijeko - necim?
    imam jedan fora recept za kolac, a ne da mi se ici u potragu za k.m.
    :lijena:

  37. #1387
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by emily View Post
    moze li se zamijeniti kondenzirano mlijeko - necim?
    imam jedan fora recept za kolac, a ne da mi se ici u potragu za k.m.
    :lijena:
    Vrhnje za kuhanje?

  38. #1388
    Vrci's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Posts
    6,723

    Default

    Ja sam našla da neke žene uzmu mlijeko u prahu i naprave ga s manje vode nego je potrebno (googlala sam jednom kad me isto zanimalo)

    A ima i ovo
    30 g maslaca
    60 g še?era u prahu
    200 g mlijeka u prahu
    120 ml vode
    Stavite sve sastojke osim vode u blender.
    Vodu kuhajte dok ne provri pa dodajte i nju u blender.
    Miksajte minutu do svije na najja?e dok ne dobijete homogenu, gustu smjesu.
    Pustite da se ohladi, spremite u sterilnu staklenku i ?uvajte u hladnjaku.
    Ovisno o tome koliko gusto/rijetko/slatko mlijeko želite, možete dodavati vode, še?era i mlijeka u prahu. Meni je ovaj omjer bio baš kako treba.

  39. #1389
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by Vrci View Post
    Ja sam našla da neke žene uzmu mlijeko u prahu i naprave ga s manje vode nego je potrebno (googlala sam jednom kad me isto zanimalo)

    A ima i ovo
    30 g maslaca
    60 g še?era u prahu
    200 g mlijeka u prahu
    120 ml vode
    Stavite sve sastojke osim vode u blender.
    Vodu kuhajte dok ne provri pa dodajte i nju u blender.
    Miksajte minutu do svije na najja?e dok ne dobijete homogenu, gustu smjesu.
    Pustite da se ohladi, spremite u sterilnu staklenku i ?uvajte u hladnjaku.
    Ovisno o tome koliko gusto/rijetko/slatko mlijeko želite, možete dodavati vode, še?era i mlijeka u prahu. Meni je ovaj omjer bio baš kako treba.
    Meni se ovo vidi komplicirano. Isto tak možeš na pari i/ili laganoj vatri kuhati obično mlijeko da ispari suvišna voda, pa dobiti kondenzirano: https://www.coolinarika.com/recept/d...irano-mlijeko/

  40. #1390
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,508

    Default

    mlogo komplikovano

    hvala na receptima

    ja cu:
    a/ odustati od ovog kolaca
    ili
    b/ otici u Vlasku u Ukrajinski ducan gdje ima kondenziranog mlijeka za kupiti

  41. #1391
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Pa kaj nema kondenzirano mlijeko u lidlu?

  42. #1392
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,508

    Default

    Quote Originally Posted by KrisZg View Post
    Pa kaj nema kondenzirano mlijeko u lidlu?
    prvi glas
    (ali nisam do sada niti obracala paznju na taj proizvod, nije mi trebao)

  43. #1393
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by KrisZg View Post
    Pa kaj nema kondenzirano mlijeko u lidlu?
    Znalo je biti, ali to je ipak Lidl, ne smiješ se osloniti da će sigurno nečega tamo biti. Nikad se ne zna s njima...

  44. #1394
    Vrci's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Posts
    6,723

    Default

    Kazu da cesto sad nema u lidlu, al spominjali se i konzumi i interspar da ima. Cak i muller

  45. #1395
    Optimist's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4,284

    Default

    Ispekla sam i ogulila malo više paprika, a višak ne bih zamrzavala, već bih ih držala u frižideru.

    Koliko dugo u njemu mogu stajati?

    Ja ih obično držim samo u maslinovom ulju i pojedem kroz 2-3 dana, ostalim začinima začinim kad ih idem jesti.

    Je li bolje da ih odmah stavim u ulje, sol i ocat?

  46. #1396
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,880

    Default

    Ona maraska kaj ide u tiramisu, to obična rakija maraska kaj ima u Konzumu, ili je to nešto drugo, liker maraska?

  47. #1397
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,880

    Default

    Hurmašice? Je li to ukusno? Vidim da je jednostavno, ide brašno, šećer, ulje i tako to? Izgleda kao slatko tijesto zapečeno na ulju. Hm.

  48. #1398
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,855

    Default

    Nije zapečeno na ulju, nego pečeno pa zaliveno 'sirupom', nešto kao baklave. Jako je ukusno, preukusno, kad je dobro napravljeno - a kao i većina tih tradicionalnih slastica koje zvuče jednostavno zapravo ih uopće nije jednostavno napraviti.

  49. #1399
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,546

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Hurmašice? Je li to ukusno? Vidim da je jednostavno, ide brašno, šećer, ulje i tako to? Izgleda kao slatko tijesto zapečeno na ulju. Hm.
    Mama je moja pekla relativno cesto i bilo bi Ok, al nije mi nikad palo na pamet da sama radim jer mi se u to ne da ulagat vrijeme. Nije moj odabir.

    I da, nije to ulje, nego sirup i nije nesto posebno masan kolac, nego je dosta sladak.

  50. #1400
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Ona maraska kaj ide u tiramisu, to obična rakija maraska kaj ima u Konzumu, ili je to nešto drugo, liker maraska?
    ne ide nikakva maraska u tiramisu

Page 28 of 80 FirstFirst ... 1826272829303878 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •