Je li crni ribizl okusom drugačiji od crvenog ribizla?
imam recept za baklavu u koju idu jaja, šećer, ulje, orasi i kiselo vrhnje.
radi li itko takvu baklavu? radim inače i onu pravu, bosansku, ali tu volimo samo muž i ja, djeca baš ne, pa ovu, kakti, grčku, češće pečem.
pitanje je što bi se dogodilo da izbacim kiselo vrhnje? a na pleh od pećnice, onaj veliki, mi ide 1,5 vrhnje. bi li bila samo blijeda ili još neku ulogu ima to vrhnje?
imamo alergične goste pa zato.
Ja radim baklavu s jogurtom i ovim ostalim sto si nabrojala i prefina je.
Ne znam znaci li ti to ista?
Nemam pojma o vrhnju na plehu, ovaj moj jogurt ide u fil.
"vrhnje na pleh" sam spomenula količinski :D
ma moram izbaciti mliječno zbog alergije, to mi je. ima li zobeni ili bademov jogurt?![]()
zapravo mi je skroz svejedno, ne mora biti baklava samo da je neki kolač. može i mafin. gledala sam jučer malo po netu, ali gdje ne ide mlijeko, ide čokolada, a žena ne jede ni čokoladu zbog mlijeka.
pa sam počela razmišljati o baklavi i kako zamijeniti vrhnje. bar nema I čokoladu.
neki mafini sa voćem i bez maslaca/margarina i čokolade isto dolaze u obzir. imam kokosovu mast. imam i svinjsku.
ako znate kakvu mamaljugu od ovoga šta je dozvoljeno, molim raspišite se.
Pa ima ono biljno vrhnje za šlag. Samo je zaslađeno pa smanji šećer.
Rekla bih da vrhnje i jaja utječu na sočnost i povezivanje nadjeva. Vrhnje sočnost, jaje poveže smjesu pa je kompaktnija.
Ja ju radim bez toga i dobila je zeleno svjetlo od prijatelja Grka![]()
Stavljam tanje kore, manje nadjeva po sloju da se ne raspada, ali više slojeva.
To su oni sto si im radila palacinke?![]()
E, nece moci, mijenjaj kolac!
munkica kako radiš, daj opiši molim te
sipaš po korama samo suhu smjesu oraha i šećera?
Bome ste se raspisale dok sam ja natipkala 2 recenice, obavila tel. razgovor i stisnula "brzi odgovor"![]()
Ova moja baklava ide po principu:
2 kore, fil od jogurta, jaja...×2 pa 4x orasi sa secerom i opet 2x fil od jogurta...nisam nikad probala bez.
Da, napravim nadjev od sjeckanih oraha i badema pola-pola. Orasi su dosta jaki pa ih ovako razrijedim, a nekad i ne. Budući da volimo začine, ubacim često i kardamoma. Sve ovisi o inspiraciji u datom momentu.
I onda svaku koru koju stavim u pleh premažem rastopljenim maslacem (u tvom slučaju uljem). Ovisno o debljini kora, na dno stavim 2 do 3 kore pa fila pa kora i završim opet s dvije kore. Narežem na rombove i u pećnicu. Poslije samo zalijem s agdom u koju ubacim štapić vanilije i limun narezan na kolutove.
Prošli put me uhvatila inspiracija pa sam kore motala u pužiće veličine zalogaja.
pronašla sam da kardamom daje limunasti okus - mi stavimo kriške limuna u agdu, je li to to ili je nešto posebnije?
Po meni je posebnije i baš me ne podsjeća na limun. Okus je kardamomastSad sam ti puno pomogla
Gle, može i bez toga. Nekima se opće ne sviđa. Ja sam kardamom junkie i utrpala bih ga u svaki kolač.
teoretski limunkast, ali opet ne
ja stavim i limun i kardamom, i isto sam kardamom junkie
pekla sam baklavu. mislila sam u jedan dio smjese za mazanje jednostavno ne ubaciti vrhnje, ali je bilo pregusto. srećom, imala sam u frižideru iz D&M-a nešto zobeno u tetrapaku tipa vrhnja za kuhanje pa sam s tim razrijedila i dobila finu konzistenciju.
gošća se davi u njima, kaže da su prefine. a meni žao što sam za nju ispekla samo 2 reda.
znači, ide bez vrhnja, ne mijenja okus.
Super!
Šta ćeš peći sljedeći put?
(stvarno se davi ili…?)
Posljednje uređivanje od Optimist : 08.09.2017. at 13:09
Već imam asa u rukavu
(al ajte vi kod njih u goste, lakše je)
a dobro, prije sljedećeg puta, daj recept za tu baklavu s jajima i vrhnjem i koječim![]()
Baklava s jogurtom na pleh
2 paketa Ledo tijesta za savijače
I. dio:
3 jaja (posebno izmiksam bjelanjke pa ih dodam na kraju)
1 šalica šećera
1 jogurt
1 šalica ulja
1/2 šalice brašna
1 prašak za pecivo
II. dio:
500-600 g oraha (dok nisam nabavila sjeckalicu, stavila bih ih u platnenu krpu i stukla čekićem za meso)
2 šalice šećera (ja svuda u receptu smanjim količinu šećera)
Pomiješati u posudi.
III. dio:
Nauljiti veliki dublji pleh od pećnice.
1. Staviti 2 kore (svaku premazati uljem), drugu premazati s 1/4 smjese (I. dio).
2. Ponoviti kao pod 1.
3. Nauljiti 2 kore, drugu posuti s 1/4 oraha sa šećerom (II. dio).
Ponoviti još 3x.
4. Nauljiti 2 kore, premazati smjesom iz I. dijela 2X.
Na kraju pokriti sa 2 nauljene kore.
Sirovo narezati na rombove.
Na tavi dobro zagrijati 7-8 žlica ulja, žlicom polijevati po baklavi, staviti peći u pećnicu zagrijanu na 150*C i odmah pojačati na 200*C da porumeni (20-tak minuta) pa vratiti na 150*C (oko 15-tak minuta).
IV. dio:
Skuhati i ohladiti:
4 šalice vode
3 šalice šećera
sok pola limuna
Hladnim polako zaliti vrelu baklavu.
A sad čekamo recept baklave s vrhnjem na pleh![]()
Nek' smanje intenzitet dolaženja, nemam toliko aseva, još sam u kratkim rukavima
Pale su mi na pamet Ledene kocke, napisat ću ti recept po kojim ih radim, a ti umjesto mlijeka probaj sve to zamamaljugati () s jednim od onih zamjena za mlijeko.
Umutiti:
6 bjelanjaka
6 žlica šećera (smanji ako uzmeš već sladak biljni napitak)
6 žlica brašna
1,5 prašak za pecivo
Ispeći na 160-170*C.
Vruć biskvit preliti s 2 dl mlijeka (pečen bude dosta gumenast pa ga izbockam čačkalicom i polako polijevam mlijekom iz žlice, bolje upije).
KREMA:
6 žumanjaka
5 žlica šećera
4 žlice gustina
dio mlijeka od ovih dolje 1/2 l
Skuhati u 1/2 l mlijeka (odnosno, u onom što je ostalo od njega), u hladno umutiti 1/2 izrađenog margarina (na deklaraciji piše da su unutra samo biljna ulja).
Na kraju idu 2 šlaga, ali mislim da u ovom slučaju ništa od toga, jer sam ćirnula deklaracije biljnih vrhanja i svi imaju mliječne proteine (mislim i oni iz vrećice što se umute s vodom, ali provjeri).
Umjesto toga možeš na kremu staviti neko voće + preljev za torte.
To ti je moj as, u rukavu se čini dobar, kakav bi bio na tanjuru, možda uskoro saznamo![]()
Posljednje uređivanje od Optimist : 09.09.2017. at 21:30
E, da, ja ih pecem u okruglom kalupu za torte pa bude ledena torta![]()
E, da 2mozda bi bilo dobro da umjesto 4 stavis 5 zlica gustina u kremu, mislim da je s biljnim napitcima teze postici gustocu. Mozda ti je najbolje raditi sa zobenim mlijekom, ono je medju guscima, cini mi se.
evo me!
znaš šta, super zvuče ove ledene kocke u originalnoj verziji! a u prepravljenoj... ko da mi ima više prepravljenog od originala?
super za recept, hvala ti! raditi ću ga u originalnoj verziji jer mi taman nadolaze neke prigode, a danas ću ... ta daaam: štrudlu od jabuka!![]()
Original su prefine svima koji su probali, godinama ih pravim.
Kremu kuham odmah u hladnom mlijeku, lagano mjesam pjenjacom pa kuhacom i poslije jos mikserom, ne bude grudica i ne zalijepi se za dno.
Mozda bi ti i ovo dobro doslo:
https://tortekolaci.com/kolaci/brzi-...1anja-i-griza/
da, i ta od višanja i griza je odlična, imaš pravo. i izdašnija je! i nema prepravaka - to mi se sviđa. e, to ću! viš da te ide s idejama, hvala ti
(inače, to su moji omiljeni gosti. jedna petomjesečna beba koja je alergična na krvlje proteine iz majčinog mlijeka i zbog koje se trudim nahraniti mamu da joj, unatoč odricanjima, ništa ne manjka)
joj, pa nema kravljih proteina u majčinom mlijeku dok ih mama ne pojede!
pa ih ne jede.
(vrhnje na pleh)
Zamisli mi zbunjenu facu...citam drugi post na mobu i nista mi jasno, mislim si fino castis prijateljicuNisam vidjela napisano sitnim slovima u prvom postu
![]()
Koliko dugo moze stajati u hladnjaku otvoreno vrhnje za slag(biljno).Stoji mi desetak dana. Da ga bacim?
Guglal okrenuti kolač ili voćni kolač tu može oči verzija i bez jaja, brašna i slicno
brzi voćni http://forum.roda.hr/archive/index.php/t-56488.html
sve kaj smeta zamjeni, važno da tekućine ima točno kolko treba u receptu, a i brašna( ja to radim s kombinacijom kukuruzno, rižino, proseno, hajdino). umjesto jaja možeš naribati jabuku ili samo dodati po jednu žlicu vode + malo ulja za svako jaje
Ako stavim vrhnje u blender (onaj za smutije) hoće li ispast tvrd šlag?
Probaj, ali za šlag treba biti slatko vrhnje