Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
Hvala, zamislila sam je kao slatko jelo.
Juhe od tikvi su i meni ... nedobre. Kada očekujem slano, hoću slano, ne slatko. Zato ne volim ni batat.
Za dobru juhu od hokkaido ili butternut tikve nju treba ISPEĆI a ne skuhati. Juhe od kuhane bundeve ni meni ne valjaju, ali od pečene, eeee to je druga stvar. Ima slatkast okus, ali nije vodena. Nije ju jednostavno napraviti. Nije ni komplicirano, ali traje.

Evo uputa (kopiram sa svog hd):
ČAROBNA JUHA OD BUNDEVE

Sastojci:
Najbolje za ovu vrstu juhe i umaka su maslene buče (butter pumpkin – narančaste kore, kruškastog oblika, relativno tvrdog kompaktnog mesa). Odgovarajuća bundeva mora biti dugačka kao podlaktica (od zapešća do lakta - cca 1,5 kg) .
Dobra zamjena je i “turkinja” ili “bugarka” – plosnata buča svijetlo sive kore.

1. Termička obrada bundeve:
Razrezati bundevu na komade (po duljini i širini - na četvrtine, pa još prerežem poprečno, da se prije ispeče) i očistiti od koštica. Staviti u pleh list pek-papira (da bude lakše čistiti - NE koristiti aluminijsku foliju!). Bundevu peći 20-30 minuta na 220-240 stupnjeva cca barem pola sata. Temperatura ovisi o pećnici, a duljina pečenja o veličini bundeve.
Kad je bundeva pečena, meso mora biti relativno mekano. Može se provjeriti ubadanjem čačkalice. Treba je očistiti od nagorenih vrhova i kore (žlicom iskopati samo pečeno meso koje nalikuje na gusti pire, eventulano tvrde dijelove baciti). Pire se po potrebi može dodatno obraditi (štapni mikser ili multipraktik) da bude jednoličan.

2. Povrtni temeljac:
Sastojci
- "grincajg"
- glavica luka
- češanj češnjaka
- žličica morske soli
- litra vode
To sve skuhati u ekspres loncu cca 20 minuta. Procijediti. Za bundevinu juhu treba najmanje 1/2 litre (može i više).
Napomena: ne smije biti previše celera, ima prejak okus! Grančica je dovoljna, korijen sačuvati za druge namjene!
Kad je pripremljen povrtni temeljac i pire od bundeve,daljnja obrada je više nego jednostavna:

Daljnja priprema - ostale sirovine:
Još jedna manja/srednja glavica luka - najbolje tamnoljubičastog
Žlica ulja (sojino ili kukuruzne klice)
po želji 1 dl sojinog vrhnja za kuhanje (Alpro Soja - ima u Mercatoru) ili običnog
Sol i papar po želji

Glavicu luka narezuckati na kockice i prepržiti na žlici ulja. Kad postane staklast, dodati pire od bundeve i povrtni temeljac.
Sve prokuhati nekih 5 minuta (provjeravati gustoću, ako je pregusto, dodati još juhe) da se sastojci izjednače i skinuti s vatre. Dodati po potrebi soli i papra, umiješati sojino vrhnje i to je sve!

Alternativa - povrće iz temeljca može se također usitniti mikserom i dodati u juhu - to bi bilo ispravno po makrobiotičkim načelima, ali ja više volim pravi okus bundeve...
Tko voli tradicionalnu kuhinju, može prepržiti na praznoj tavi (rostfrei obavezno, NE teflon) ili u pećnici kockice integralnog kruha.
Nadam se da nisam ništa ispustila... Dobar tek!