Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3993

Tema: Kuharske nedoumice

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Koja je razlika između stew - tagine - wok - soup? Tražim nešto i ima svačeg, a sve izgleda isto, a zove se drugačije.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Koja je razlika između stew - tagine - wok - soup? Tražim nešto i ima svačeg, a sve izgleda isto, a zove se drugačije.
    Stew je bilo što dinstano. To nije samo gulaš, nego i paprikaš i perkelt i štajaznam pašticada. Dobro Munkica kaže - da bi se mogla poslužiti receptima na engleskom, moraš znati nešto o specifičnostima određene kuhinje (europska, dalekoistočna...)

Ali da ne prodajem pamet - evo ovako:

Tagine je marokanska posuda za polagano kuhanje, ali se naziv odnosi i na recepte pripremljene na taj način. Nisam probala. Najsličnije što kod nas ima je zemljana posuda u kojoj u pećnici kuhaš štajaznam sarmu ili arambašiće. Nešto kao pekač, ali s poklopcem. Možeš se za te recepte poslužiti običnom vatrostalnom posudom koju sigurno imaš, ovakvom: https://encrypted-tbn0.gstatic.com/i...a_WTfcFseMLqeg

Wok je tava - meni je to nezamjenjiv dio kuhinjskog pribora, ali se odnosi i na recepte. Prednost je to što je hrana pripremljena u woku brzo gotova, ali wok nije baš pogodan ako kuhaš na struju. Mislim, može, ali onda mora biti od gusa i grije se sto godina.

Vrijeme termičke obrade u woku je kratko, ali priprema nije, jer povrće za wok mora biti nasjeckano na male, zapravo tanke komade, a meso na trakice. Wok najbolje funkcionira ako ide drito na vatru. Ja kuham na plin i to mi je savršeno. Moja djeca čak i jaja prže u tome jer je dubok i nema šanse da bilo što šprica okolo. Može se u woku raditi hrana i na klasičan način, ali onda moraš imati poklopac.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Vrijeme termičke obrade u woku je kratko, ali priprema nije, jer povrće za wok mora biti nasjeckano na male, zapravo tanke komade, a meso na trakice. Wok najbolje funkcionira ako ide drito na vatru. Ja kuham na plin i to mi je savršeno. Moja djeca čak i jaja prže u tome jer je dubok i nema šanse da bilo što šprica okolo. Može se u woku raditi hrana i na klasičan način, ali onda moraš imati poklopac.
    Peterlin, dali imaš možda poseban plamenik za wok?
    Gledala sam na ove na 3,2,1 imaju neki nastavak za plamenik pa ga su ga pohvalili.
    Nadam se skoro promijeniti ploču za kuhanje, ne bi uzimala onu sa pet plamenika ali našla sam https://www.ekupi.hr/Koncar-ploca-UK...V2-912110.aspx
    Ne znam koliko je korisno i dobro za ostale vrste tava i rajngli.
    I kad smo kod tava, ako može pitanjepod nedoumice. Kako ih održavate?
    Moje tave su užasne, bila neka obična za 30-50kn ili wmf, tefal bilo koji brend meni su te tave odvratne. Ribam ih kremastim deterđentima, ali ne vrijedi. Sad planiram par "boljih" nekako opkuhati i probati srediti, a ove pobacati i u konzumu one kitchen aid uzeti. Te nove bi milovala i pazila od početka,al ni ne znam kako.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
    Peterlin, dali imaš možda poseban plamenik za wok?
    Gledala sam na ove na 3,2,1 imaju neki nastavak za plamenik pa ga su ga pohvalili.
    Nadam se skoro promijeniti ploču za kuhanje, ne bi uzimala onu sa pet plamenika ali našla sam https://www.ekupi.hr/Koncar-ploca-UK...V2-912110.aspx
    Ne znam koliko je korisno i dobro za ostale vrste tava i rajngli.
    I kad smo kod tava, ako može pitanjepod nedoumice. Kako ih održavate?
    Moje tave su užasne, bila neka obična za 30-50kn ili wmf, tefal bilo koji brend meni su te tave odvratne. Ribam ih kremastim deterđentima, ali ne vrijedi. Sad planiram par "boljih" nekako opkuhati i probati srediti, a ove pobacati i u konzumu one kitchen aid uzeti. Te nove bi milovala i pazila od početka,al ni ne znam kako.
    Nemam plamenik za wok, jer mi je dobar običan plinski... Inače, ovako izgleda baš plamenik za wok:
    http://www.njuskalo.hr/image-w920x69...a-68077086.jpg

To se isplati imati ako štajaznam imaš veliku kuhinju, u njoj staklokeramiku na štednjaku, a voliš kuhati i u woku, pa si nabaviš nešto odvojeno. Nisam o tome razmišljala, ali to je dobra fora jer ima zaštitu od prevrtanja.

Inače, ja imam običan štednjak s tri plinska plamenika i jednom električnom grijaćom pločom. Zaribala sam se kad sam birala kuhinju, jer mi se ne sviđa kako je izvedena žica na kojoj stoje posude na peći - to se skliže. Zbog te peći sam likvidirala stari wok koji je imao fi 10 cm na dnu i uzela jedan noviji (vulkanski kamen) koji ima fi nekih 12,5 cm ili tu negdje - malo je veći, a puno stabilniji. Kad smo birali ploču za kuhinju, nisam ju fizički vidjela, nego samo u katalogu, pa nisam primijetila mane... Zamijenit ću to, zapravo raspitati se kod proizvođača da li postoji alternativa. U rezervnom stanu imam drugačiju ploču od istog proizvođača, ali s boljom rešetkom za rajngle i baš si mislim provjeriti da li se samo to može zamijeniti, da ne mijenjam cijelu grijaću ploču jer je tek 3,5 godina stara. To je definitivno najlošiji dio kuhinje - nisam prezadovoljna ni sa grijaćom pločom ni sa pećnicom. Sviđa mi se ova koju si linkala. Kad bude prilike, neću predugo čekati sa zamjenom, ali tada ću biti pametnija.

* * *
    Održavanje tava - nema tu pomoći, jer problem je u tome što ti uvijek izvana dospije malo masnoće, koju onda plamen zapeče. Ja svoje izvana ribam finim drotom i krem deterdžentom, a ponekad i sredstvom za odmašćivanje, ovim: https://static.zena.hr/images/proizv...oduct_2864.jpg , ali nije to sjajno. Odavno sam se prestala opterećivati time. Evo, kupila novu tavu nakon godišnjeg odmora i sad 3 mjeseca kasnije primjećujem prve znakove korištenja... oko ručke i na samom dnu ima flekova koje teško mogu oribati. Pomaže ako ih se opere odmah, dok su još tople, jer tada se lakše skida masnoća koja se uhvatila sa strane i može se relativno dobro oprati običnom spužvom za suđe. Nerado ih guram u suđericu, iako i to ponekad napravim (uzmu puno mjesta, a i oštećuje se unutarnja površina, pa to izbjegavam). Može se njih opkuhati i u loncu, ali moje tave su velike, pa nemam dovoljno veliku posudu za opkuhavanje. AKo to budeš radila, uzmi detergent za bijeli veš. Treba ga promijeniti nakon što otopi najgoru masnoću.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •