Ma 2 dana ti se ziher drzi, pogotovo ako ti bude u friziderum.
sve je nepokvarljivo, senf prije otvaranja ionako stoji na polici, ne u frizideru...
Ma 2 dana ti se ziher drzi, pogotovo ako ti bude u friziderum.
sve je nepokvarljivo, senf prije otvaranja ionako stoji na polici, ne u frizideru...
Sva guglanja kažu 3 do 7 dana pa se onda možeš odvažiti i na taj treći dan![]()
ne znam gdje je boca, proći će domaća salata dok ja iskopam u buksi tu bocu![]()
Uzmi običnu malu staklenku za zimnicu. U staklu se to najbolje drži. Tjedan dana može stajati. Ne pitaj kako znam - imala sam i ja takvih situacija. Prerasli smo ih kako su si dečki pripasivali dressing vlastitim željama (jedan ne voli kiselo, drugi više voli maslinovo ulje nego bučino, pa sada miksaju sami...)
Nemam kuharsku nedoumicu, nego nekuharsku. Što biste preporučili za slatko na roštilju (ne za spremanje na roštilju, nego nakon slanog).
Frižidera nema, bit će vruće i štogod ponesem bit će najmanje 3 sata na toplom. Poanta je da se što manje gnjavim, a da opet ljudi pojedu nešto fino. Možda sitni kolači (može preporuke za dobro i ne preskupo), voće ... Imate kakve ideje?
Također, koje salate osim šopske bi bile fora? Koje su dobre da ne uvenu prije nego što mesina ne bude gotova?
Hvala, svaki je savjet dobrodošao, pogotovo žena koje su otkrile tajnu kako impresionirati bez puno znoja, pa moram se i ja zabaviti, zar ne?.
Posljednje uređivanje od lonni : 04.06.2022. at 10:54
One neke baklave ili štrudle s voćem, npr. sa grizom i višnjama, mislim da se to dobro drži jer je jako slatko, nije kremasto, a opet je sočno i osvježavajuće. Svakako držati u prijenosnom frižideru da budu hladne.
Salate
- cuscus ili bulgur s pardajzicima, krastavcem, korijandrom, sipkom ili grozdjicama i nekim orasastim vocem (sjeckani bademi ili pistacije ili indijski orascic)
- mladi spinat s datuljama (ili grozdjicama), tostiranim bademima, krutonima i ljutikom. Ljutiku i suho voce doma prelijes limunovim sokom ili octom, a sve spojis kasnije prije posluzivanja. Ja ubacim na krutone i sumac
- cikla s narancom, sjeckanim ljesnjacima i bosiljkom. Ja ubacim i par zlicica ricotte po vrhu
- krumpir salata s kaparama, paprom, ljutikom i pardajzicima
- povrce na grilu (paprike, parlidzani, tikvice) natrgas i ubacis vinaigrette od limuna, maslinovog ulja, papra, malo mente, bosiljka, persina..
Slatko
- biskvit po nekom tvom receptu, a doma skuhas kompot od jagoda i rabarbare p poneses odvojeno
- grilano voce na rostilju (breskve, ananas, marelice) i preliveno medom. Mi uz to posluzimo ricottu ili grcki jogurt s mentom ili bosiljkom, ali ne znam kako bi se to drzalo na suncu. U nekom prijenosnom frizideru bi moglo stajati.
- strudle su uvijek ok, a napravis ih dan ranije
To je ovako na brzinu. Cesto dobrih ideja bude u The Guardianu na sekciji s receptima, ili na webu Happy Foodie i Seriouseats
Posljednje uređivanje od Munkica : 04.06.2022. at 13:01
Munkice, impresionirana sam salatama, fora kombinacije kakve nisam probala, a sigurno bi mi se svidjelo. Jedino što su ljudi, mali i veliki, koji će doći dosta neskloni eksperimentima. Ovo s ciklom moram probat, ne mogu ni zamisliti okus, a sve te sastojke volim.
Grilano povrće bih čak mogla i unaprijed pripremiti doma, za vegerarijance, da im se ne miješa s mesom na roštilju.
Čekirat ću ove stranice s receptima, hvala![]()
Posljednje uređivanje od lonni : 04.06.2022. at 16:23
Za nesklone eksperimentima uvijek ostaju grah salata s bucinim uljem, krumpir salata, paradajz s lukom..
Meni uz rostilj pase salata sa tjesteninom i jogurtom. Povrce narezes koje zelis (paprike, krastavci, cherry, naribana mrkva, kukuruz), pomijesas sa tjesteninom i jogurtom i vrhnjem. Od zacina mozes senf, nasjeckani persin.
Za desert mozes i muffine. Oni su suhi i prakticni.
Uz roštilj moji vole samo meksičku i grčku salatu. Inače, sve je već spomenuto. Salata koja dobro podnosi stajanje bez hladnjaka je salata od crvenog kupusa. U nju ubaciti sjeckani mladi luk i šaku grožđica i eto malo egzotike...
Možeš mi napisati kako radiš meksičku? Ima po internetu, ali bih provjereni recept, najviše zbog začina, da je ljutkasto i nesvakidašnje, ali ipak svima prihvatljivo. Jel dobro podnosi da se napravi dan prije, niš' neću stići
Meni bi trebao neki organizator. Već se vidim kako večer prije odustajem, dramim, pitam se što mi je to trebalo, shvaćam po stoti put da nisam baš neka domaćica, tražim rastavu braka, kupujem kartu za avion u jednom smjeru za Island, pronalazim smisao života u proučavanju snježnih pahuljica... Ali realnije - utopim nervozu u Nutelli oko 23h i šljakam do 3 ujutro.
Iskreno rečeno, uz roštilj mi uopće ne pašu salate, a mislim da su i dosta riskantne za kvarenje na ovim temperaturama.
Svježe povrće kao paradajzi, paprike, luk + kruh (po mogćnosti prepečen na roštilju) - to mi najbolje ide uz roštilj.
Mima, tvoj prijedlog je dobar i zato što zahtijeva najmanje rada, što mi se sviđa.
Ipak, htjela sam nešto malo više (vjerojatno zato što previše gledam kulinarskih emisija)
Na ovo sam sad naišla, baš prigodno
https://punkufer.dnevnik.hr/clanak/s...lT0HOlgwnla-1I
Došla sam samo reći da obožavam Munkicine recepte. I da zahvalim na njima i žicam da nas se sjeti i ubuduće.
Znam da je i sasa imala/ima genijalne recepte, i baš mi je divno kad je netko jako kreativan u kuhinji.
Ima još vas kreativnih na ovim topicima, što je odlično, puno dobrih ideja dobijem...Bravo cure!
Meksička salata za moje sinove je najjednostavnija. Grah crveni iz konzerve, kukuruz šećerac iz konzerve, luk ljutika, svježa zelena i crvena paprika , može feferon ako imaš svježi, ali rano je, nisu još zreli domaći. Od začina mi obožavamo bučino ulje, a ostalo je klasika, sol ocat neki fini.
Možeš umjesto ljutike staviti poriluk na kolutiće ako imaš jako mladi, ne deblji od prsta. Sad mu je sezona.
Hvala, Dota. Stavit cu onda danasnji rucak na recepte![]()
Meni svakako salate podignu jelo, i prija mi neko povrće da malo osvježi uz svo to meso, a i ovo što je mima rekla: samo narezati rajčice i krastavce je po meni salata, naravno plus luk i tegla-dvije ajvara![]()
Znate li koliko traje suncokretovo ulje nakon isteka roka? Boca je originalno zatvorena, ulje je "Zvijezda", rok istekao u 7.mjesecu 20. Bilo je u barci, znači i na suncu i na buri.
Bolje da ja to bacim, zar ne?
Ja se uopće ne obazirem na rok trajanja bilo kojeg proizvoda, dokle god mi izgleda i miriši ok, al ja nisam mjerilo![]()
to nam je izvor bračnih svađa svakodnevno, mm je čista suprotnost.
teško mi je zamislit da ulje koje je godinama na suncu nije užeglo, ako otvoriš mislim da će ti sve bit jasno
Nije ulje bilo na suncu, u kuhinjskom ormariću u barci je bio. Izgleda posve ok, miris još nisam isprobala.
Kad ulovi kilu, dvije lignji, stavit ću cijelu litru i nek' se frigaju![]()
Otvori i probaj. Užeglo ulje smrdi i gorko je.
Meni je blažena struka pomogla da muža istreniram u tom bacanju i opsjednutosti rokovima. Inače je i on sve bacao i šizio na moju nonšalantnost
Isla spremit visnje u tegle za zimu. I sad..umjesto konzervansa u jednu turu stavila vinobran...ne bi ni skuzila da sve visnje iz tog dana spremanja teglica nisu posvijetlile...
Kaj sad? Jel to sigurno za jesti? Ono,kolači,strudle &co...
Sve druge ture se fino crvene u tamnom soku,ovo izgleda ko covječje ribice...![]()
rosa, ako nisi prekoračila dozu - višnje su sigurne, ali ako si stavila preveliku količinu, bolje je to baciti. Pravilno doziranje vinobrana je maksimalno 0,5g na 1kg gotovog proizvoda. Evo malo tuđe pameti: https://www.novosti.rs/vesti/lifesty...emanju-zimnice
Ja sam radilans heljdom, moze sigurno i ječam. Naribala mrkvu, tikvicu, malo celera, jaječešnjaksolperšin...moze jos začina po zelji.
ako radiš popečke s nekom drugom bazom, sve je isto. Ječam, heljda, proso, sojine ljuskice
Ja dodajem naribano korjenasto povrće koje imam u frižideru, sitno nasjeckani luk, kelj/blitva/špinat na trakice, ovisno što imam, jedno jaje za povezati i malo brašna da ne bude jako mljecavo i da ih mogu oblikovati rukama. Začini, naravno, sol, papar, kurkuma, dimljena paprika, češnjak u granulama ... što već volite
Kuhani ječam je gumast i nije najbolji izbor za popečke s povrćem. Ako mene pitaš, radije uzmi ječmene pahuljice za popečke s povrćem (koriste se isto kao i zobeni), a kuhani ječam iskoristi na drugi način:- sastojak u raznim salatama - razni složenci (slično kao musaka, samo umjesto krumpira staviš kuhani ječam) npr ovako - vegetarijanske lasagne s ječmom: https://simplysophisticatedcooking.c...arian-lasagna/
Hvala curke.
Odustala sam od te ideje.
Zasada smo jedino ječmoto radili.
Kako pripremiti kelj, a da djeca hoće pojest?
Neće varivo, a ni popečke.
ni ja nisam ljubiteljica kelja, ali ovaj način mi je ok:
skuham krumpire i kelj, na ulju popržim malo pancete, na to stavim procijeđeni krumpir i kelj, i dodam malo vrhnja za kuhanje
Jedem kao prilog uz neko meso
"turbo kelj" - to je moja jedino htjela jesti. To je složenac od kelja, riže i mljevenog mesa zaliven jajima i vrhnjem. Zamažeš hrpu posuđa dok ga napraviš.
Napravi 'zeleni pire', sve kao za običan pire, samo ubaci dobro usitnjeni ili smiksani kelj.