Stranica 72 od 81 PrviPrvi ... 22627071727374 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 3,551 do 3,600 od 4031

Tema: Kuharske nedoumice

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Munkica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2016

Početno

Frizider nema veze ako je brasno kvalitetno. Koristim ponekad tijesto visoke hidracije za pizzu i razvlacim ga direktno iz frizidera. Ako upres “muski” valjkom, razvaljat ces ga nakon nekog vremena.
    Da, mozes raditi kruh s tim tijestom kao i s bilo kojim koje ima kvasac.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Da Peterlin sve kontra sam radila.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Žuta, jel kruh pojedem?

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Misliš žemljice? Ne znam. Ovu koju sam ostavila doma da probamo je bila okej, ostale smo odnijeli u školu, sad je li pojedeno, nemam blagog pojma.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Pekla sam u mini pećnici na 200 c pileće batke, ali poklopljene staklenim poklopcom, nikaj se nije speklo bogzna kaj, onda sam maknula, i tek je sad krenulo ovih 10 min na 230 c, jel do staklenog poklopca il ni ova peć ne valja?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Pekla sam u mini pećnici na 200 c pileće batke, ali poklopljene staklenim poklopcom, nikaj se nije speklo bogzna kaj, onda sam maknula, i tek je sad krenulo ovih 10 min na 230 c, jel do staklenog poklopca il ni ova peć ne valja?
    Jesi li pročitala upute? Većina proizvođača ima napisano na kojoj temperaturi i koliko dugo se procesira. 200 mi se čini preniska temp. Ne znam koliko je maksimalno, ali nafrlji koliko ide. Nema šanse da je snaga ista kao kod klasične, vjerojatno je manja. Za poklopac isto ne znam, ali energija ti se troši i na grijanje tog poklopca. 1 kg mesa peče se 1 sat u klasičnoj, pa računaj. Toliko ili dulje. Tava i wok su mi uvijek brži.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Upute nisu opširne, ne piše ništa takvo. Staklo je prilično debelo, pileta je bilo pol kile, baci, s krumpirom. Hm...

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Dakle, peć ima opcije konvekcija, roštilj, i konvekcija i roštilj, i sad čitam da konvekcija kakti ima manje temp il tak neš.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

To znači da ima ventilator.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 13.11.2023. at 19:49

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

A ja pekla samo na konvekciji.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Trebala bi imati bolju učinkovitost nego klasična, bez ventilatora. To je meni bitno kod kolača, jer biskvit stvarno ide brže i na nižoj temp uz ventilator, ali za meso i nije neka značajna razlika.

Kao i sve, traži iskustvo. Nakon trećeg pokušaja znat ćeš napamet koliko vremena treba i koja temperatura.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Da, gledam sad internet kaže da peče i brže, a ja tu pečem već ne znam koliko to vražje pile, pa se mislim kaj sam opet pikla i krivo uzela.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Možda si ipak trebala zamijeniti grijač na standardnom štednjaku. Ne znam... Ali savladat ćeš i ovu pećnicu, bez brige.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Košta do sto eura koliko i ovo, a nekako sumnjam da bi mi stanodavka dala te novce nazad.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Košta do sto eura koliko i ovo, a nekako sumnjam da bi mi stanodavka dala te novce nazad.
    Ma nema šanse - vidi ovo: https://frigotehnika.hr/rezervni-dij...00w-donji.html

No, sad je ionako svejedno. Nova mala pećnica je tvoja i naučit ćeš s njom raditi, ali u početku računaj na to da možda nećeš od prve postići željeni efekt. Meni je problem kad kuham u tuđoj kući pa ne znam sve finte, a čak i u vlastitoj - na gruntu (tamo nemam pećnicu nego pekač i mali električni rešo) zaboravim sve cake kad te aparate dugo ne koristim... Imamo i električni roštilj koji uopće ne znam koristiti, to je domena mojih muških članova obitelji. Za mene je peć za kotlovinu koja ima klasično ložište na drva.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

To je najmanji problem. Najveći je da je neispravna, jer onda stvarno je da se zapitam kako mogu imati takav peh.
    A ova peć njena je baš ekstra stara i kad sam gledala po modelu peći jedino kaj sam našla su tak preskupi dijelovi. Nije Gorenje nego Ariston i ne znam jel gornji donji il oba. Kak god njoj ne bih ni 100 kn ostavila više. Već sam popravljala sifon i dvaput mijenjala silikon na kadi, sve ostalo je poluraspadnuto, samo želim van iz ovog mjesta.
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 14.11.2023. at 12:41

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Sve sam u*rala. Sjedi jedan. Dakle smjesa su bile samo krušne mrve i začin, promašila parmezan koji bi vjrv dao medaljonima krskavost, ovak je samo bilo suho. U panici pekla duže pa je iznutra završilo tvrdo i suho, umjesto sočno. Muko moja.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Koje su jabuke onak najjjjjjmirišljavije za pitu od jabuka? Mala mi voli to, a sinoć s novom peći kora je ispala predobra.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Koje su jabuke onak najjjjjjmirišljavije za pitu od jabuka? Mala mi voli to, a sinoć s novom peći kora je ispala predobra.
    Najjeftinije

A sad ozbiljno - meni za pitu najbolje pašu kiselkaste jabuke (Idared od novijih, a od starih sorti ljetne bijele i šarene, od zimskih pogačice, one plosnate).
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 15.11.2023. at 15:18

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Pa da, ako dodaš cimet i putar, ne možeš fulat s jabukama
    MM pirja jabuke prije nego ih ubaci, meni se to ne da. Tj. ne da mi se suđe prati. Ja ubacim i šaku oraha ili što već imam u smjesu.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Uzela prošli utorak fileke u pakiranju, nisam još otvarala, da bacim il skuham?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

A koliko je prošlo od roka? Ako je prošlo više od 2 dana, bacaj bez otvaranja. Ako je 1 ili 2 dana, otvori i ponjuši, pa se odluči.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Pa šta piše na pakiranju?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Jao, nemoj to njusiti ni dok je friško

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Jao, nemoj to njusiti ni dok je friško

Kad su fileki u pitanju, nema prosjeka. Ljudi ih ili ne mogu smisliti ili ih obožavaju. Moja obitelj je u ovoj drugoj grupi. Svojevremeno su u Samoboru osnovali klub ljubitelja fileka. Uvjet za članstvo bio je pojesti tri tanjura istih. Moj mlađi sin je rekao - pih, mi bi se svi mogli učlaniti. Pojeo bi i on doma tri tanjura da ima, hehehe, ali mora voditi računa da i drugima nešto ostane. Zbog ovoga sam kupila ekspres lonac od 7 litara.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Uprskala sam. Fileke. Usmrdila pol kuhinje. Iako su bili predkuhani bacila sam ih na još jedno kuhanje s octom, to je trebalo riješit smrad, ali na drugo kuhanje i hrpu začina još se osjeti. Ne mogu to jest. Ne znam je li do samih fileka, ili do nečeg krivog u kuhanju.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Prvo pitanje - jesu li to oni kojima je prošao rok trajanja? Ako jesu - nemoj dalje tražiti, pokvarili su se.

Dalje, ako su i bili ispravni, mislim da je ocat greška. Teško ga se riješiti. Nije to zimnica...

Inače, takve prethodno kuhane fileke ja još jednom prokuham samo u čistoj vodi, nikakav ocat ni sol, samo kipuća voda, kratko. Treba ih dooobro isprati pod tekućom vodom i pustiti da se ocijede na situ ili cjedilu.

Dalje radim sasvim jednostavno - špek (mora biti dimljeni) i luk prodinstam na malo ulja, dodam češnjak na samom kraju, pa ocijeđene fileke, crvenu papriku, papar mljeveni, lovor, peršinov list (sušeni odmah - 1 žlica; ako je svježi kosani, dodaje se na kraju), 1 bobicu brinja (borovička, klek - ako imam), papar, komadić feferona, mrvicu bijelog vina (0,3 dl, da ne bude kiselo; alternativa je kriška limuna - nikakav ocat ni slučajno). Dodam vode koliko treba da bude odgovarajuća gustoća. U to ne ide zaprška, stavi se eventualno žlica krušnih mrvica.

Neki stavljaju i koncentrat paradajza, ali moji to ne vole, pa preskačem. Paradajz je za bolonjez.

Uz to ne treba nikakav prilog, ali moji dečki ih obožavaju jesti sa špeclima, krumpirom u slanoj vodi, krumpirovim njokima i sl. Najbolje prolaze kroketi od krumpira, ali dugo ih nisam radila jer to je puno prčkanja. Moram napraviti prilog, jer inače se ne bi najeli.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

A ocat je uništio..

Msm da mi se neće dat više s tim zezat. Aj da imam napu il da mogu pošteno razluftat.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

A ocat je uništio..

Msm da mi se neće dat više s tim zezat. Aj da imam napu il da mogu pošteno razluftat.
    Alternativa je ekspres lonac. Mislim, miris se osjeti, ali ni blizu toliko kao kod klasičnog suđa. I imamo napu. Bez te dvije stvari se ne bih upuštala u pripremu fileka.

Sebi za dušu bih naručila 1 porciju npr. ovdje http://www.restoran-suman.com/spek-fileki.aspx , ali za nahraniti moju ekipu to bi bila financijska katastrofa jer bi nam trebalo najmanje 10 porcija (dva sina, muž, vrlo često brat koji isto obožava fileke i na kraju ja)

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Je li ko kuhao ciobar vruću čokoladu? Stavila sam to danas kuhat i odma se primilo za dno, iste sekunde iako sam divljački mješala. To je neki prah kaj se brzo sedimentira na dno i fućkaš ga, pokušala sam posle sve slit u drugu veću posudu i još gore.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Je li ko kuhao ciobar vruću čokoladu? Stavila sam to danas kuhat i odma se primilo za dno, iste sekunde iako sam divljački mješala. To je neki prah kaj se brzo sedimentira na dno i fućkaš ga, pokušala sam posle sve slit u drugu veću posudu i još gore.
    Ne kužim kaj se tu ima kuhati... To zaliješ vrućim mlijekom i promiješaš. Unutra je vjerojatno škrobno brašno (ako je suditi po imenu proizvođača, hehehe). Vjerojatno je problem suđe - treba biti staklo ili keramika.

Offt. Na to ja NIKADA ne bih potrošila ni lipu, a kamoli cent...

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Tak je pisalo u uputama.

A zakaj? Zbog škroba?
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 07.12.2023. at 15:27

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

davno sam to kupila nekoliko puta
    misim da se kao puding pripremalo (dakle odvojiš malo tekućine i umiješaš prah; ostatak staviš na laganu vatru i onda kad se ugrije uliješ, i onda na još slabiju vatru miješaš i miješaš ... i meni se uvijek primalo za dno)

toplu čkoladu probaj napraviti s vrhnjem za šlag i čokoladom za kuhanje
    jeftinija varijanta je napraviti rjeđi čokoladni puding i dok se kuha ubaciti koju kockicu čkolade za kuhanje da postane tamniji i malo dobije više na okusu - djeci, naravno, kažeš da je to vruća čokolada

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Uvijek se zalijepi

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ma treba to doma napraviti. Nije komplicirano, ali je vjerojatno skuplje od ove dr. Oetker varijante koju nisam probala. Dugo nisam radila (otkad mi je mlađi sin zavolio kavu, a stariji oduvijek ne smije nefermentirano mlijeko), ali ovako nekako ide:

Uzeti obično mlijeko i vrhnje za kuhanje u omjeru 1:1 i unutra rastopiti čokoladu po želji.
    2 dl mlijeka i 2 dl vrhnja ugrijati na vatri ali ne smije zakipiti. U tome rastopiti 100-150 grama čokolade (može mliječna, može za kuhanje, može u prahu, može skršeni sveti Nikole - što god ima).

Kerefeke: može se u smjesu dodati vanilin šećer, aroma ruma i cimet, a gore šlag.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

To sam napravila jučer nije im se dopalo, valjda jer sam crnu stavila.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

To sam napravila jučer nije im se dopalo, valjda jer sam crnu stavila.
    Tvoja djeca su razmažena.

Moja isto, samo da se zna

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Ne ne ja sam probala baš je bilo loše. Fakat ko da imam dve leve nekad.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Kaj sa preslanim češnjovkama? Može li se to prenamijeniti? Nezz nasjeckam ih i onda nekaj s tim? Da se razblaži? Možda pita od mesa?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Kaj sa preslanim češnjovkama? Može li se to prenamijeniti? Nezz nasjeckam ih i onda nekaj s tim? Da se razblaži? Možda pita od mesa?
    Skuhati u puno neposoljene vode.

Zapravo, nije svejedno jesu li dimljene i sušene (takve ja ne bih kuhala) ili polusuhe (idealno za kuhanje u vodi, koja će preuzeti višak soli).

Dimljene sušene slane ja koristim kao začin. Par kolutića u paradajz juhu ili bilo kakvo zimsko varivo (grah, leća, ričet, poriluk, kisela repa ili zelje... Sarma, sekeli) baš oplemeni okus, ali ne smiješ pretjerati s količinom

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Polusuhe su. Onda ako radim grah s njima ne moram soliti.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Možeš ih otvoriti, izvaditi punjenje i obraditi kao da radiš neki ragu, bolonjeze i slično, prilagođavaš okus dok ti nije više preslano i pomiješaš s tjesteninom ili s palentom. Proguglaj si ragu od kobasica ili sausage ragu.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

A ona fora s krumpirom koji pokupi slabići?
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 18.12.2023. at 19:31

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Gledam neku seriju pa kaže jello i guglam što je neki brend američki za žele, i onda odmah kak gugl nudi pitanja piše zašto sportaši jedu žele jer popravlja ozlijeđene zglobove jer ima kolagen i dobar je za kožu i ima proteine i aminokiseline. Sad kaj sam ja shvatila je da je kuhanje goveđe juhe od kosti praktički isto to i zdravo je, ali evo recimo kao dijete me jednom uhvatilo da isprobam napraviti žele doma jer opet, vidjela sam na tvu kak amerikanci žvaču voćni žele ko da je nezz što, i sad se evo pitam... jel to zdravo napravit od one želatine što ima u trg za želiranje krema? Da napravim djeci desert i vidim kakvo će bit i uvrstim to u jelovnik češće ako je zdravo.

Također prihvaćam ideje kako turbo mršavog 7g-aka popunit a da nije baš nezdravo. Ne sjećam se možda sam već i pitala negdje.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ajde ti napravi hladetinu!

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Želatina je kolagen. Moje misljenje o kolagenu koji je popularan kao nesto posebno necu iznositi tu.
    Ako ne zelis zelatinu koristiti jer je zivotinjskog porijekla mozes raditi i s agar agarom koji je biljnog podrijetla.
    Da se ne shvati krivo nemam nista protiv zelatine. Vec konzumacije kolagena koji navodno se direkt ugradjuje u nase tijelo i nadomjesta nedostatak.
    Moje pitanje je uvijek kako prezivi taj kolagen pepsin i tripsin, a i pH zeluca?

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

e da to i meni ranije nije imalo smisla ali još smatram goveđu juhu zdravom za djecu zbog masti, ali onda sam negdje na pol puta isključila mozak pa sam mislila da bi kolagen kao iz juhe bio dobar za kožu, a jedino da si ga namažem po licu msm ne ni onda, ...
    mislim da bih prije radila žele čisto iz fore jer se drmusa kad se protrese
    jelena, to su moji radili kad je kolinje nemam pojma na koju foru bih to radila u gradu sa sastojcima iz trg

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ima dr.oetker i gotove i u prahu
    https://www.google.com/search?q=dr+o...obile&ie=UTF-8

Znam kupiti u čašici. Mislim da da je 0,80 u Sparu.
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 01.01.2024. at 14:13

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Gdje ima artičoka?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •