Stranica 77 od 80 PrviPrvi ... 27677576777879 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 3,801 do 3,850 od 3996

Tema: Kuharske nedoumice

  1. #3801
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Pojedu djeca ne bi vjerovala,a ako ostane odnese se beskucnicima i sl.Ne baci se.
    Ne da pojedu djeca, nego odnesu doma ono što nisu donijeli, a dio pojede osoblje škole... Ja sam znala svake godine napraviti klipiće i humus, pa su mi pokazali da su ga spremili u frižider i jeli idući dan za gablec (došla sam na informacije). Isto je bilo i s pekmezima - pojeli su to u produženom boravku.

  2. #3802
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    11,875

    Početno

    nije pravilo ali svake g se nađe bar jedan ovakav bačen i svaki put mi zatitra kapak od muke
    https://imgur.com/a/qv96JJ2

  3. #3803
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,301

    Početno

    Da užaš je to žuta, kod nas bilo neki dan u biootpadu isto pol kruha


    Inače obavijest danas da se neće nositi u školu pekarski ili domaći izdjeljci

    Nego se skupljaju repromaterijali za pučku kuhinju

  4. #3804
    Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    24,704

    Početno

    Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ne da pojedu djeca, nego odnesu doma ono što nisu donijeli, a dio pojede osoblje škole... Ja sam znala svake godine napraviti klipiće i humus, pa su mi pokazali da su ga spremili u frižider i jeli idući dan za gablec (došla sam na informacije). Isto je bilo i s pekmezima - pojeli su to u produženom boravku.
    Da, znam.

  5. #3805
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,301

    Početno

    I to je ok, bolje i tak nek da se baci

    Kod klinke u srednjoj je taj dan velika fešta , skupljalo se i za pučku kuhinju ,ali su se klinci i sladili s tematskim jelima
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 16.10.2024. at 22:11

  6. #3806
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    11,875

    Početno

    kako oprati mrežicu francuske preše

  7. #3807
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    kako oprati mrežicu francuske preše
    Moji na poslu to čiste s nekakvim namjenskim sredstvom. Ako se sjetim, pogledat ću ima li taj sprej negdje da vidim kako se zove.

  8. #3808
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    11,875

    Početno

    malo sam je isprala ovo unutra se fizički ne da razmaknut

    uzela sam meso pa gledam kako je najlakše napravit ćevose, da oblikujem "glistu" pa ih režem u istoj dužini ili jednog po jednog? neki recept kaže najbolje da stoji 48 h s mirodijama

  9. #3809
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    malo sam je isprala ovo unutra se fizički ne da razmaknut
    Na internetu sam našla ovo https://bazzar.hr/p/XNM3433-ciscenje...oca-kave-500ml, ali prije nego se upustiš u vjerojatno neopravdan trošak, probaj očistiti sodom bikarbonom i limunovim sokom.

    Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    uzela sam meso pa gledam kako je najlakše napravit ćevose, da oblikujem "glistu" pa ih režem u istoj dužini ili jednog po jednog? neki recept kaže najbolje da stoji 48 h s mirodijama
    Ćevapi - kako god ti je lakše, tako napravi. Nema nikakve veze. Ako želiš da budu svi jednake veličine, imaš najmanje dvije mogućnosti (formiraš kuglice iste veličine kao ćufte, pa svaku izdužiš ili ovako kako si mislila - dugačak valjak pa narežeš na manje komade, duljine cca 4 prsta.

  10. #3810
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    11,875

    Početno

    kako čistite poriluk? odvojite sve prve listoe ili ih razmaknete pa operete ovo unutra što obično bude nekog blata, a ostavite sami list?

  11. #3811
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    5,225

    Početno

    Prerežem po dužini pa se tako otvore svi slojevi i blato se lako ispere vodom. Najgrublje zelene dijelove bacim (ili ostavim za temeljac).

  12. #3812
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    Prerežem po dužini pa se tako otvore svi slojevi i blato se lako ispere vodom. Najgrublje zelene dijelove bacim (ili ostavim za temeljac).
    Isto.

    Nakon toga narežem na kockice i ispirem na cjedilu.

  13. #3813
    Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    11,540

    Početno

    Peterlin i Jurana, zar vam se ne raspadne poriluk onda u varivu?
    žuta, dobro pitanje. Meni ide na živce to pranje, ali ne bih da mi se raspada na slojeve kod kuhanja.
    Ja ga operem koliko ide dok je cijeli pa režem s bijele strane dok ne vidim da se među slojevima pojavljuje zemlja. Onda perem ostatak, nekad pomalo, a nekad odjednom, uglavnom pomalo da imam što više komada, a ne raspadnutih slojeva.

    Onaj tamniji zeleni dio operem i ubacim u temeljac ili spremim/zapiknem u veliku šalicu pa napravim krem juhu drugi-treći dan.
    Posljednje uređivanje od Jelena : 23.10.2024. at 14:39

  14. #3814
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Peterlin i Jurana, zar vam se ne raspadne poriluk onda u varivu?
    žuta, dobro pitanje. Meni ide na živce to pranje, ali ne bih da mi se raspada na slojeve kod kuhanja.
    Ja ga operem koliko ide dok je cijeli pa režem s bijele strane dok ne vidim da se među slojevima pojavljuje zemlja. Onda perem ostatak, nekad pomalo, a nekad odjednom, uglavnom pomalo da imam što više komada, a ne raspadnutih slojeva.

    Onaj tamniji zeleni dio operem i ubacim u temeljac ili spremim/zapiknem u veliku šalicu pa napravim krem juhu drugi-treći dan.
    Za varivo narežem poriluk na sitno. Cilj i jest da se može jesti žlicom. Naravno da se raspadne. Još ga i prokuham i bacim prvu vodu prije nego dodam ostalo povrće.

  15. #3815
    Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    11,540

    Početno

    Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Za varivo narežem poriluk na sitno. Cilj i jest da se može jesti žlicom. Naravno da se raspadne. Još ga i prokuham i bacim prvu vodu prije nego dodam ostalo povrće.
    A onda OK. Moji tako raskuhano ne bi jeli, ja bih, ali isto ne volim tako. Mi volimo poriluk kad je narezan na minimalno 2 cm debele kolutiće. Ja ih zadnje ubacim kad su krumpir, mrkva i što sam već dodala već skoro kuhani, tako da je kompaktno, a ne sluzavo. Kod mene i tuđa djeca vole poriluk, ona koja ne vole sluzavi. Jedemo žlicom, of kors.

  16. #3816
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    A onda OK. Moji tako raskuhano ne bi jeli, ja bih, ali isto ne volim tako. Mi volimo poriluk kad je narezan na minimalno 2 cm debele kolutiće. Ja ih zadnje ubacim kad su krumpir, mrkva i što sam već dodala već skoro kuhani, tako da je kompaktno, a ne sluzavo. Kod mene i tuđa djeca vole poriluk, ona koja ne vole sluzavi. Jedemo žlicom, of kors.
    Ne stavljam krumpir nego rižu, koja pokupi sluz.

  17. #3817
    Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    11,540

    Početno

    Peterlin, zašto bacaš vodu? Ne gubi li se kroz to previše vitamina i minerala?
    Koliko znam preporuka je što kraće termički obrađivati.
    Ne vidim zašto se ne bi jelo al dente, samo da se pobiju bakterije kuhanjem i lagano omekša.

  18. #3818
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,301

    Početno

    Valjda blanšira pa baca tu vodu koja je napuhava?

  19. #3819
    Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,877

    Početno

    Ja sam probala i krumpir salatu sa sirovim porilukom, i bila je tako fenomenalna da sam je odmah i sama išla napraviti. A onda sam na nju zaboravila, dok se nije pojavila ova objava

  20. #3820
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    Valjda blanšira pa baca tu vodu koja je napuhava?
    Tako je.

  21. #3821
    enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Midsomer
    Postovi
    2,848

    Početno

    Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    kako oprati mrežicu francuske preše
    Imam onu iz Ikee i taj klip gdje je ta mrežica se može odšarafiti (ona pločica s većim rupama, mrežica i još onaj treći dio). Perem normalno (nakon svakog korištenja to odšarafim): na ruke ili u suđerici, nikakvo posebno sredstvo.

  22. #3822
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    11,875

    Početno

    U receptu jamie olivera kaže za pitu od čokolade da se koristi koncentrirano vrhnje. Je li to tekuće vrhnje za šlag?

  23. #3823
    Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,877

    Početno

    da, ili pak one konzerve gustog mljeka za kavu, ne smijem napisati ime kršitelja koda
    Posljednje uređivanje od Angie75 : 13.11.2024. at 08:51

  24. #3824
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    U receptu jamie olivera kaže za pitu od čokolade da se koristi koncentrirano vrhnje. Je li to tekuće vrhnje za šlag?
    Da, a možeš i vrhnje za kuhanje uzeti. Je li to ganache krema?

  25. #3825
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    11,875

    Početno

    nije ganache nego fil za samu pitu ono kaj ide unutra, miješa se s čokoladom za kuhanje

  26. #3826
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    11,875

    Početno

    Jel neko radio arancine (rižine kuglice) i jesu teški za raditi, a laki za zbrljat, i zašto se zovu isto kao kandirana narančina kora?

  27. #3827
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    5,225

    Početno

    Jer podsjećaju na narančice

  28. #3828
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    11,875

    Početno

    u koje jelo nalik gulašu mogu stavit kosanu slatku papriku?

  29. #3829
    Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,877

    Početno

    U paprikaš

  30. #3830
    Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,099

    Početno

    Ja u svako kuhano jelo koje ima neko meso (na kockice ili mljeveno) prvo prodinstam luk, čenjak i papriku bilo koje boje
    Posljednje uređivanje od čokolada : 18.11.2024. at 19:19

  31. #3831
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    u koje jelo nalik gulašu mogu stavit kosanu slatku papriku?
    Chilli con carne

  32. #3832
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    11,875

    Početno

    što se ono tu pisalo da stavljate u grah da bude manje plinova, i hoće mi bit kaj od graha koji je pustio klice tokom namakanja?

  33. #3833
    Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    24,704

    Početno

    Dvaput grah prokuhaj i tu vodu baci.

  34. #3834
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    5,225

    Početno

    Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    što se ono tu pisalo da stavljate u grah da bude manje plinova, i hoće mi bit kaj od graha koji je pustio klice tokom namakanja?
    Kopar?

  35. #3835
    Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    6,508

    Početno

    Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    što se ono tu pisalo da stavljate u grah da bude manje plinova, i hoće mi bit kaj od graha koji je pustio klice tokom namakanja?
    lovorov list

  36. #3836
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    11,875

    Početno

    Zašto se u kolačima s mandarinama sok - prokuhava?

  37. #3837
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Zašto se u kolačima s mandarinama sok - prokuhava?
    Probaj ne prokuhati, narast će ti plijesan u roku 2 dana. To se radi zbog sterilizacije.

    Baš sam nedavno imala doma loš primjer. Obično skuham kompot od jabuka i suhih šljiva, unutra limun, a znam ubaciti i mandarinu. To obično potraje 2 ili iznimno 3 dana. Eh, netko od mojih je ubacio SIROVU mandarinu jer je bila kisela i nije bila fina za jesti. Drugi dan je sve napala plijesan. Ufff.....
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 21.11.2024. at 15:08

  38. #3838
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    11,875

    Početno

    Ali ionako se peče?
    Mislim sok koji ide u smjesu?
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 21.11.2024. at 15:28

  39. #3839
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Ali ionako se peče?
    Mislim sok koji ide u smjesu?
    Ne znam kakav je kontekst. Treba taj sok biti reduciran (dugo kuhan sa ishlapi višak vode) ? Ako ne, ne vidim razloga za prokuhavanje ako se smjesa kasnije peče.

  40. #3840
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    11,875

    Početno

    Nope, piše pomiješa je sa brašnom, stavi peći.

  41. #3841
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Nope, piše pomiješa je sa brašnom, stavi peći.
    Onda preskoči to prokuhavanje, termičku obradu imaš kasnije.

    Sve mi se čini da je to ona priča sa majmunima i hladnom vodom - netko je nekad rekao da sok od agruma treba prokuhati, a nitko više ne zna zašto. U današnje vrijeme kad se znanje masovno gubi (usprkos dostupnosti informacija) to je očekivano.
    Evo priče: https://prime.ba/tako-se-ovdje-radi-prica-o-5-majmuna/

  42. #3842
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    11,875

    Početno

    u calzone je dovoljno ak stavim gaudu, kobasicu, luk? ne mora ići rajčica sos/jaje?

  43. #3843
    Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    11,540

    Početno

    Ne znam kako bi to bez neceg mokrog izgledalo, meni to jako suho zvuči. Ne radim pizzu, nije mi to draga hrana, vjerojatno ce se jos netko javiti. Ja bih stavila nesto mokro, bilo to jaje s vrhnjem ili paradajz, a ne bih ni kobasicu stavljala nego neku prešanu šunku, ako bih vec mesnatu varijantu radila.

  44. #3844
    Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    11,540

    Početno

    Je l tko radio kad neki domaci narezak od peradi? Ne mogu vise ove ducanske jesti. Ne znam vise jesam li vec pisala, ali mi je iz glupog razloga otvoren paket Dulano pilece sunke ostao stajati vani na pultu u kuhinji. Nakon par dana nista mu se nije dogodilo. Nije ni boju promijenilo. Želim nesto od peradi napraviti sto mogu rezati kao narezak, neku kobasicu ili "šunku" ili sto vec.

  45. #3845
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Je l tko radio kad neki domaci narezak od peradi? Ne mogu vise ove ducanske jesti. Ne znam vise jesam li vec pisala, ali mi je iz glupog razloga otvoren paket Dulano pilece sunke ostao stajati vani na pultu u kuhinji. Nakon par dana nista mu se nije dogodilo. Nije ni boju promijenilo. Želim nesto od peradi napraviti sto mogu rezati kao narezak, neku kobasicu ili "šunku" ili sto vec.
    To je komplicirano i dugo se priprema, slično kao hladetina. Nisam to radila, ali se sjećam da je jedna gospođa iz Slovenije to pripremala. Probat ću naći recept, ali ne garantiram. To se često radi i od divljači i u raznim kombinacijama mesa, ali u svaku idu svinjske kožice.

  46. #3846
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,301

    Početno

    A zakaj ne bi počela s paštetom , pa umjesto da režeš mažeš??!

  47. #3847
    Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    11,540

    Početno

    Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    A zakaj ne bi počela s paštetom , pa umjesto da režeš mažeš??!

    Mora da si me zamijenila s nekim. Pa tko počinje s paštetom u najboljim godinama?! Ako nisi do 50te napravio pastetu, vjerojatno ni ne budes.
    Sad je valjda barem level 3 na redu

  48. #3848
    Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    11,540

    Početno

    Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    To je komplicirano i dugo se priprema, slično kao hladetina. Nisam to radila, ali se sjećam da je jedna gospođa iz Slovenije to pripremala. Probat ću naći recept, ali ne garantiram. To se često radi i od divljači i u raznim kombinacijama mesa, ali u svaku idu svinjske kožice.
    Pronasla sam neke recepte, dugotrajne, ali mi se ne da pocinjati, ako ne znam da je nekome vec uspjelo.

    Ako pronadjes, super. Ako ne, nema veze. Pronaci cu s vremenom neki nacin, jer ne mogu vise tu kemiju jesti, stvarno mi je dosadilo.
    Posljednje uređivanje od Jelena : 05.12.2024. at 22:12

  49. #3849
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    11,875

    Početno

    kaj su stavili u njega da neće ni oksidirat, haha, riješili su sve probleme ikad, imamo eliksir života a ujedno i materijal za zaštitu metala od korozije... ako ste u nedoumici čime namazati lice kao noćnom kremom ili treba ponoviti premaz na metalnoj ogradi - samo posegnite za dulanom. hahaha

  50. #3850
    zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    GYM
    Postovi
    5,117

    Početno

    Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Je l tko radio kad neki domaci narezak od peradi? Ne mogu vise ove ducanske jesti. Ne znam vise jesam li vec pisala, ali mi je iz glupog razloga otvoren paket Dulano pilece sunke ostao stajati vani na pultu u kuhinji. Nakon par dana nista mu se nije dogodilo. Nije ni boju promijenilo. Želim nesto od peradi napraviti sto mogu rezati kao narezak, neku kobasicu ili "šunku" ili sto vec.
    Vidi ovo https://www.instagram.com/reel/DA6mn...A0b3RkN3lyZw==

    Nisam pravila, odmah da naglasim, sejvala sam si ako se ikad odlucim.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •