Stranica 79 od 81 PrviPrvi ... 29697778798081 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 3,901 do 3,950 od 4021

Tema: Kuharske nedoumice

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Mi imamo recept za kekse speculaas koji sadrži marcipan. Peku se u pećnici.
    Možeš napraviti i stollen.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Kupila sam nicim izazvana marcipan na kojem pise da se moze jesti tako i da se moze peći s njim nesto. Je l netko radio nesto s tim? Je l s zbilja pece u pecnici?
    Ako radiš stolen, nafilaš ga s tim.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

koja je razlika odležanog i upacanog ramsteka?

Munkica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2016

Početno

Odlezani stoji u odredjenim uvjetima (temperatura, vlaga) u komori za dozrijevanje 10, 20, 30 i vise dana. Upacani u zacinima.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

onda se odležanog još treba pacat il ne? koja je prednost/svrha ležanja? msm nije povrće da fermentira

Munkica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2016

Početno

Ne treba pacati. Uglavnom je vrlo mekano.
    Lezanjem se gubi vlaga iz mesa cime se pojacava okus, enzimi razgradjuju misicno
    tkivo pa je meso mekse i djelovanjem enzima i oksidacije se mijenja okus koji je vise orasast i dublji.
    Nisam ga nikad dry ageala doma jer kad ga se zazelim, ima dobrih mesnica koje ga odlicno rade, a ne jedemo ga toliko cesto da bi mi se isplatilo sve to raditi.
    https://www.seriouseats.com/the-food...g-beef-at-home

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Koja je to Jasmin riža iz Konzuma?

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Nisam imala pojma da se kiselo zelje može pokvariti kad stoji dugo otvoreno... huh

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

na temu kiselog zelja - zapakirana glavica stoji u frižideru 2 tjedna, danas skužim da je vrećica puna zraka, sva se napuhnula. Probušim, zelje ima noramalan miris po zelju, nikakvih znakova da je pokvareno.
    Da ju ostavim u frižideru do ponedjeljka, stavljenu u dodatnu vrećicu (kad ću raditi sarmu) ili da zamrznem?

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

ja bih ostavila i normalno dalje koristila ako je miris uobičajen.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    ja bih ostavila i normalno dalje koristila ako je miris uobičajen.
    X

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

uzela sam špek u mesnici inače imaju prekrasne stvari, ali špek je malo svjež i vidjela sam bijele plijesni na jednom mjestu gore tamo gdje je suho, odsjekla sam taj dio pa me zanima jel ostatak siguran za jesti

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    uzela sam špek u mesnici inače imaju prekrasne stvari, ali špek je malo svjež i vidjela sam bijele plijesni na jednom mjestu gore tamo gdje je suho, odsjekla sam taj dio pa me zanima jel ostatak siguran za jesti
    Je

To možda i nije bila plijesan nego višak soli... Nemoj ga držati u najlonu. Zamotaj u papir dok je u frižideru.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

baš je bilo ko male niti pamučne vatice
    aha znači ispravno je, kul
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 07.02.2025. at 08:47

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Čini li kvaliteta jaja veliku razliku kada se hoće napraviti biskvit? Uzela sam ta neka kplus podni uzgoj i iako sam napravila snijeg i istukla žumanjke odvojeno rezultat je bio biskvit ko cement.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Ne vjerujem.

A i podni uzgoj je bolja kvaliteta od kaveznog uzgoja

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ni ja ne vjerujem. Je l ti bila pjenasta masa kad si ju prebacivala u kalup?
    Ako nisi imala čvrsti snijeg, ili si neoprezno dodala u snijeg ostale sastojke pa si istisnula zrak, onda je do smjese, a ako je bilo dobro do prebacivanja, onda si ili grubo prebacila u kalup ili si možda lupila s kalupom kod ubacivanja u pećnicu ili si prerano otvarala vrata ili imaš problem s pećnicom neki.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Bilo je pjesnasto dok nisam dodala brašna, onda nešto manje. Možda snijeg nije bio dovoljno čvrst. Jednom sam slučajno napravila baš dobar biskvit, ali tad sam jaja miješala malo na pari. Onda nije do peći. Pokušat ću za par dana opet s više pažnje.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Snijeg bi morao biti dosta čvrst, a možeš si pomoći s dodatkom prstohvata soli u bjelanjke kad ih već istučeš, a prije dodatka ostalih sastojaka. Bit će ti stabilniji. Ostale sastojke moraš jako nježno ubaciti. Cilj je zadržati zrak u smjesi.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

da, kad se u gotov snijeg dodaju sastojci, to uvijek radim samo kuhačom, pažljivo miješam da ne stučem snijeg.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja ne dodajem kuhačom za obični biskvit, ali mi je mikser na najsporije i jako pazim.
    Ako neku gušću smjesu ubacujem u snijeg, onda kuhačom.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Baš sam ispala pošteno neuka u mesnici, stoti put uzimam teleća rebra za juhu, i kak su prebacili sve na stranu i ceduljica piše ramstek, kažem da hoću ramstek i izgledalo je kao jedan jer imaju neuobičajeno previše mesa... i evo sad gledam doma opet, neću nikad naučiti razliku, ... što je najgore još sam dijete sa sela. Nikad nisam radila pečene kremenadle niti sarmu... aaaaaa

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ok, peceni krmici stvarno nisu nikakva filozofija. Puno su jednostavniji od kiflica i variva od lece.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Pa skuhaj juhu od ramsteka.
    Mozes uzeti onaj dio uz kost za juhu , a ostatak mesa na kockice u neko varivo s povrcem. Nije " sveto pisimo" da juha mora biti od rebra . Iako je meni osobno malo preskup sport kuhati juhu od teletine. Vise se arome dobije ako je meso zrelije.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Danas su mi peciva ispala bolje i ne znam zašto. Možda jer sam koristila oštro brašno. Radite li vi peciva za burgere s oštrim brašnom?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Danas su mi peciva ispala bolje i ne znam zašto. Možda jer sam koristila oštro brašno. Radite li vi peciva za burgere s oštrim brašnom?
    Miješano brašno, pola pola... ali dugo nisam pekla peciva za burgere ni bilo što kruhasto u pećnici. Moji su se navukli na obične uštipke s jogurtom koje pržim u ulju kao fritule. Oni najbolje ispadnu ako uzmem mješavinu brašna.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Je li do moje peći, ali svako baš svako lisnato mi ispadne koma. Jučer u lidlu pogačice sa sezamom. Nije se podiglo. Samo je ispustilo mast. Izgleda užas.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Ponekad smrznuta tijesta zahtijevaju da ih se odmrzne prije pečenja

Munkica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2016

Početno

Radila sam par puta po ovom receptu. https://www.theclevercarrot.com/2013...amburger-buns/

All purpose brasno je nenamjensko, a bread je s vecim postotkom bjelancevina. Mislim da brasno za pite ili vucena tijesta ima oko 12 g proteina.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Dakle zamijesila sam navečer tijesto i skužila nemam mjesta u friđu i ostavila preko noći, ujutro je imalo takav alkoholni smrad... strašno, možda da sam utrpala u frizer pa direkt iz frizera u peć, možda ne bi propalo?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Dakle zamijesila sam navečer tijesto i skužila nemam mjesta u friđu i ostavila preko noći, ujutro je imalo takav alkoholni smrad... strašno, možda da sam utrpala u frizer pa direkt iz frizera u peć, možda ne bi propalo?
    Prediglo ti se... To je za baciti. Da si to napravila prošli tjedan kad su bile niže temperature, bilo bi ok. Ovako - frk... Inače, to se dogodi ako je puno šećera unutra. Sa krušnim tijestom to je manje vjerojatno, ali je moguće.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Au, da, i kvasca i šećera. Huuh a dan prije su tako dobro ispala peciva.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Je li moguće da su im kvasci dugo stajali na skladištu da su izgubili svoje trajanje. Drugi put uzimam suhi kvasac drugog proizvođača i opet ništa. Ne diže se.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Je li moguće da su im kvasci dugo stajali na skladištu da su izgubili svoje trajanje. Drugi put uzimam suhi kvasac drugog proizvođača i opet ništa. Ne diže se.
    Sve je moguće... Da ne upropastiš sve sastojke, probaj samo dignuti kvasac. Ja obično u toplo mlijeko (pola šalice) stavim žličicu šećera i vrećicu suhog kvasca, pa razmutim i ostavim na toplom. Ako se digne, dalje ga koristim kao i svježi. Ne treba dugo, možda pet minuta. Ako ne - bacim samo kvasac.

Mlijeko ne smije biti ni prehladno ni pretoplo. Ako je hladno - ne diže se, ako je pretoplo, gljivice pokrepaju i opet ništa...

Osim toga, sad je zima, pa probaj voditi računa da ti svi sastojci za tijesto budu na sobnoj temperaturi (ako misliš mijesiti ujutro, izvadiš navečer brašno iz špajze, jaja iz frižidera i sve ostaviš u istoj prostoriji gdje će se tijesto dizati... ) Ako je brašno hladno, uzalud dobar kvasac, neće se dignuti kako treba. Brašno prosij prije korištenja da bude rahlije.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 04.03.2025. at 09:00

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Uzela sam teleća jetrica jel se ona isto potaplju u mlijeko? Svi recepti s neta su na naglo u tavi.

Evo sad sam dodala još kvasca još šećera pa ću vidjet. Inače idem po svježi kvasac.
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 04.03.2025. at 09:26

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Uzela sam teleća jetrica jel se ona isto potaplju u mlijeko? Svi recepti s neta su na naglo u tavi.

Evo sad sam dodala još kvasca još šećera pa ću vidjet. Inače idem po svježi kvasac.
    Da, potopi u mlijeko, manja je vjerojatnost da budu žilava i imat će bolji okus. Idu na naglo jer teleća jetrica znaju biti žilava češće nego svinjska, pa se nemoj iznenaditi. Ocijedi ih, povaljaj u oštro brašno i frk na tavu.

Kvasac - možeš u to mlijeko dodati i žličicu brašna, ali ja radim samo sa šećerom. Vidjet ćeš... Ja imam baš loša iskustva s Podravkinim suhim kvascem (radi, ali nije to sjajno - možda je slučajno), a onaj zeleni iz Lidla je odličan. Ne sjećam se jesam li još koji zadnje vrijeme koristila...
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 04.03.2025. at 10:16

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja koristim dr oetker najčešće, isključivo suhu germu, osim za Uskrs, kad se potrudim nabaviti svježu. U zadnje vrijeme koristim digo kvasac jer kupujem velika pakiranja od 100+ grama pa se teže dobije baš koji želiš. Na otvorena pakiranja stavim kvačicu i u frižider stavim. Ne sjećam se da sam imala problema. Dakle, meni je pakovanje otvoreno barem mjesec dana i radi, tako da ne znam što su ovi trebali raditi na skladištu.
    Podravku izbjegavam generalno (osobni razlozi, pokazali su se brutalnim u poslovnoj suradnji), kupim ako nema drugo.

Ono što svakako izbjegavam je da stavim sol prije nego se kvasac već aktivirao. Ništa ne prosijavam, iako znam da je bolje, al mi se ne da.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Ja koristim dr oetker najčešće, isključivo suhu germu, osim za Uskrs, kad se potrudim nabaviti svježu. U zadnje vrijeme koristim digo kvasac jer kupujem velika pakiranja od 100+ grama pa se teže dobije baš koji želiš. Na otvorena pakiranja stavim kvačicu i u frižider stavim. Ne sjećam se da sam imala problema. Dakle, meni je pakovanje otvoreno barem mjesec dana i radi, tako da ne znam što su ovi trebali raditi na skladištu.
    Podravku izbjegavam generalno (osobni razlozi, pokazali su se brutalnim u poslovnoj suradnji), kupim ako nema drugo.

Ono što svakako izbjegavam je da stavim sol prije nego se kvasac već aktivirao. Ništa ne prosijavam, iako znam da je bolje, al mi se ne da.
    Obicno kupim ono vece pakiranje kvasca, ciglicu. Istresem u vrecicu i zamrznem. Nedavno sam potrosila zadnju kolicinu covid kupovine, skoro 5 godina sam koristila pakiranje suhog kvasca iz skrinje i radio je bez greske. Cak ga i ne aktiviram posebno osim ako nije izricito navedeno u receptu.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Kaj ne umru oni na niskim temp? Nikad neću shvatiti logiku tih bića. A opet im treba toplo da se dignu.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Kaj ne umru oni na niskim temp? Nikad neću shvatiti logiku tih bića. A opet im treba toplo da se dignu.
    Ne umru. Spavaju.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Kvascu je optimalna temperatura 28°C. Tad je najveseliji.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Također kupujem ciglicu suhog kvasca, ali držim ga na sobnoj temperaturi u staklenoj teglici dok se ne potroši, a to je sigurno i više mjeseci - koristim ga za kruh iz pekača. Nikad nije omanuo.
    Sjećam se da neki iz kesica nije radio, ali ne sjećam koji.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Dodala sam kožu od špeka u bolonjez dok se kuhecka i umjesto da miriši umami, meni je nekak smrdljuckavo... Lastane u čemu griješim?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Drugi put stavi tu kožu u grah.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Zašto se mlijeka većinom pakuju u tetrapake, dok jogurti u plastične boce?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zašto se mlijeka većinom pakuju u tetrapake, dok jogurti u plastične boce?
    i jogurta ima u tetrapaku, rekla bih da su jednako zastupljeni tetrapak i plastična flaša

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Što je onda poštednije za okoliš? Recikliraju li se jednako?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Što je onda poštednije za okoliš? Recikliraju li se jednako?
    nemam pojma
    čini mi se da se papir (pa i ovaj preparirani koji se koristi za mliječne i ostale prehrambene proizvode) ipak brže razgradi od plastike

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •