Pokazuje rezultate 1 do 50 od 4021

Tema: Kuharske nedoumice

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Vrijeska-evo malo o krumpiru:http://www.coolinarika.com/clanak/sorte-krumpira

Pa o brašnu: Glatko ili oštro brašno - nije li svejedno? Za palačinke, na primjer, uzima se oštro, a za lagana pečena tijesta glatko. Niste li sigurni koje biste upotrijebili za neki kolač, najbolje je pomiješati pola jednoga i pola drugoga. Gussnel (jestivi kukuruzni škrob) stavlja se ako želite dobiti osobito lagano tijesto.

Jabuke-klikneš na sliku i kažu ti o upotrebi :http://vrt-bj.hr/jabuke/

Margarin još uvijek stavljam u prhko tijeso za pite jer mi bolje ispadne.:http://zadovoljna.hr/clanak//zdravlj...-zdravije.html

No, za sve to je najbolje rješenje vrijeme. Tek iskustvom otkrijemo što, kada i kako nam paše. Do tada jedemo neuspjehe , iako i neuspjesi znaju biti itekako jestivi.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Vrijeska-evo malo o krumpiru:http://www.coolinarika.com/clanak/sorte-krumpira

Pa o brašnu: Glatko ili oštro brašno - nije li svejedno? Za palačinke, na primjer, uzima se oštro, a za lagana pečena tijesta glatko. Niste li sigurni koje biste upotrijebili za neki kolač, najbolje je pomiješati pola jednoga i pola drugoga. Gussnel (jestivi kukuruzni škrob) stavlja se ako želite dobiti osobito lagano tijesto.

Jabuke-klikneš na sliku i kažu ti o upotrebi :http://vrt-bj.hr/jabuke/

Margarin još uvijek stavljam u prhko tijeso za pite jer mi bolje ispadne.:http://zadovoljna.hr/clanak//zdravlj...-zdravije.html

No, za sve to je najbolje rješenje vrijeme. Tek iskustvom otkrijemo što, kada i kako nam paše. Do tada jedemo neuspjehe , iako i neuspjesi znaju biti itekako jestivi.
    I ja (iako rijetko) mijesim pite s margarinom jer mi je tako lakše raditi (iako sve češće prelazim na maslac, ali smanjujem općenito količinu kolača i slastica u korist drugih namirnica.

Brašno oštro je za pite i druga tijesta koja se mijese (rezanci i slično), glatko je za dizana tijesta, za vučeno (štrudlu) iako ja znam i za to uzeti pola oštrog + pola glatkog.

Nije uvijek samo izbor brašna (ili bilo koje druge namirnice) presudan, bitna je i tehnologija obrade. Vučena tijesta moraju odstajati (da zaboraviš na njih) da škrob nabubri i da se lijepo razvlači, pa će uspjeti sa svakim brašnom (bijelim). Bijela brašna s visokim udjelom glutena sastavni su dio svakog kruha s germom jer inače dobijemo palačinku ili pogaču u najboljem slučaju.

Druge namirnice - krumpir je tradicionalno bijeli brašnast i raspada se, a crveni kompaktan. Zbog toga se bijeli koristi za pire i izradu krumpirovog tijesta u svim pojavnim oblicima, a crveni za salate ili kuhani krumpir u slanoj vodi, kao i sve ostale namjene gdje ne želiš da se baš raspadne (takav pečem u tavi narezan na ploške, bijeli ne volim za to koristiti jer se lomi).

Iskustvo je svakako majka mudrosti, ali ne moramo uvijek učiti na vlastitim pogreškama, možemo se okoristiti i tuđim iskustvom. Moram pogledati ovaj link za jabuke - o tome ne znam baš puno, iako vjerujem da i kod jabuka postoji tzv. "tehnološko" voće koje je bolje za obradu + voće koje je primjereno stolu u izvornom obliku.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Bijela brašna s visokim udjelom glutena sastavni su dio svakog kruha s germom jer inače dobijemo palačinku ili pogaču u najboljem slučaju.
    Ili malo bolje naucimo kako raditi s integralnim brasnima pa i takav kruh izgleda lijepo, a ne kao palacinka.

Sto se vrste brasna tice, slozit cu se s apricot. Pretpostavljam da je za neke stvari bitno koje brasno se koristi, ali recimo ovdje je sve glatko, a ja uglavnom uspijevam napraviti ono sto se trazi. U dvije i pol godine nisam vidjela ostro brasno, a americko glatko djeluje sitnije od naseg i ponasa se slicno seceru u prahu. Nemaju ni tipove brasna, ono, nikad culi za T-ove.

dagnja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2011

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Ili malo bolje naucimo kako raditi s integralnim brasnima pa i takav kruh izgleda lijepo, a ne kao palacinka.

Sto se vrste brasna tice, slozit cu se s apricot. Pretpostavljam da je za neke stvari bitno koje brasno se koristi, ali recimo ovdje je sve glatko, a ja uglavnom uspijevam napraviti ono sto se trazi. U dvije i pol godine nisam vidjela ostro brasno, a americko glatko djeluje sitnije od naseg i ponasa se slicno seceru u prahu. Nemaju ni tipove brasna, ono, nikad culi za T-ove.
    Potpisujem. Prije nego sam se preselila u Dansku po naučenom vjerovanju moje mame svako brašno je bilo za određenu svrhu i ni slučano se nije smjelo koristiti "krivo" brašno. Ovdje isto nema oštrog i sve pečem s glatkim i nikada mi ništa nije loše ispalo pa čak ni "hrvatski" kolači. Isto koristim maslac umjesto margarina i prefino je, a i primjetila sam da u svim emisijama o hrani kuhari uvijek koriste isključivo maslac, nikad margarin. Osim toga ovdje sam otkrila sve druge vrste integralnog brašna, brašna od različitih vrsta pšenice, heljde i ostalog i s tim se mogu stvoriti nevjerojatno ukusni kruhovi.

A krumpir odabirem po vrstama, dakle imaju ga jako puno i svaki se drugačije zove i koristi se za točno to i to.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj dagnja prvotno napisa Vidi poruku
    ... primjetila sam da u svim emisijama o hrani kuhari uvijek koriste isključivo maslac...
    Paaa... hrana koju zaistač kuhari pripremaju namijenjena je klijenteli kojoj će svizac nešto teže zamotati čokoladu pa im tako ni margarin nije bolji od maslaca.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •