Kuharske nedoumice

Tema: Kuharske nedoumice

  1. pomikaki avatar

    pomikaki said:

    Početno

    Citiraj Lucas prvotno napisa Vidi poruku
    nego, nemogu nać temu,mislim da se već pisalo o gamadima.... kako čuvate griz? tj. u čemu? evo meni je bio u ormariću u plastičnoj posudi s poklopcem i jutros ga vadim i vidim neke crne nogate bube u njemu....sitne, kao buhe...nisu ni crvi ni leptiri kak se znaju napraviti u brašnu (s brašnom nemam problema-ono je u metalnoj posudici)... kupila sam griz prije cca 2 tjedna...
    ono što neću brzo potrošiti ljeti stavim u frižider, ako ikako stane. Tamo se ništa ne koti.
    Inače ne znam postoji li ijedna posuda u koju se moljci i druge bube neće uvući ako požele.
     
  2. emily avatar

    emily said:

    Početno

    Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    ono što neću brzo potrošiti ljeti stavim u frižider, ako ikako stane. Tamo se ništa ne koti.
    Inače ne znam postoji li ijedna posuda u koju se moljci i druge bube neće uvući ako požele.
    iksam
    nemaju veze bube sa posudama

    griz drzim u staklenoj, na polici
     
  3. emily avatar

    emily said:

    Početno

    negdje sam procitala da je dobro kavu (mljevenu, otvorenu) drzati u frizideru, da se bolje ocuva aroma
     
  4. Mojca avatar

    Mojca said:

    Početno

    Da li je dobro grahorice držati u frižideru?
    Imam osjećaj da će ih još više isušiti.
     
  5. ekica avatar

    ekica said:

    Početno

    Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    Inače ne znam postoji li ijedna posuda u koju se moljci i druge bube neće uvući ako požele.
    meni se bogme nikada nisu zavukli u ništa što je u lock&lock posudi! Jedino, koliko god ih kupovala, stalno mi fale, a poskupe su mi pa ih ne dokupljujem često...
     
  6. pomikaki avatar

    pomikaki said:

    Početno

    Citiraj emily prvotno napisa Vidi poruku
    negdje sam procitala da je dobro kavu (mljevenu, otvorenu) drzati u frizideru, da se bolje ocuva aroma
    nju ne stavim u frižider i nije mi se nikad u kavu ništa zaleglo, čak i ako je koji paketić stajao duže. Ne znam je li slučajno ili zato što kava nije zdrava ni za bube

    grahorice stavim u frižider. Ionako su suhe a kad se budu kuhale namočit će se.

    Moram vidjeti kakve su te lock&lock posude...
     
  7. ekica avatar

    ekica said:
     
  8. MarijaP avatar

    MarijaP said:

    Početno

    Kako prepoznati da je kesten dovoljno kuhan za kesten pire?
     
  9. jelena.O avatar

    jelena.O said:

    Početno

    kuhaš li u kori ili bez, ak je u kori kad se počne listati vrh, ak je bez kore, kad je mekan, bar ja tak delam.
     
  10. MarijaP avatar

    MarijaP said:

    Početno

    Jelena, hvala!
     
  11. Beti3 avatar

    Beti3 said:

    Početno

    Uvijek kuham očišćene, znači bez vanjske kore. Kuhani su kad su skroz mekani. Kad se prvi počnu raspadati. Najbolje probati, kesten mora biti skroz mekan kad ga vilicom zgnječiš. Oko pola sata za srednje velike kestene na jakoj vatri, samo treba paziti da ne pokuha voda, doliti na vrijeme.

    Unutarnju koru čistim dok su još vreli, ne vadim iz padele, nego jedan po jedan. Dalje radim kao krumpir pire. Gnječim vilicom, stavim žlicu putra i vrućeg mlijeka( u kojem otopim šećer da ne krcka) do željene konzistencije.

    Naporan posao, ali rezultat je vrijedan. Ako vam se da još igrati, možete razvaljati kesten-pire na papiru za pečenje posipanom šećerom, na debljinu oko 1 cm, u sredinu staviti šlaga i zarolati, tako da kesten-pire obuhvati šlag. Odozgo preliti sa čokoladnim preljevom, ali od fine čokolade i u vrlo tankom sloju. I u frižider.
     
  12. bembola avatar

    bembola said:

    Početno

    Biljno ili suncokretovo ulje??? Koja je razlika? mislim biljno je jeftinije a ja bas i ne osjetim razliku....
     
  13. Anemona avatar

    Anemona said:

    Početno

    Koristim suncokretovo, nemam pojma zašto, a kestene za pire sam znala kuhati i bez vanjske kore i s korom.
    Ako su bez vanjske kore, ima manje otpada.
     
  14. Peterlin avatar

    Peterlin said:

    Početno

    Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Uvijek kuham očišćene, znači bez vanjske kore. Kuhani su kad su skroz mekani. Kad se prvi počnu raspadati. Najbolje probati, kesten mora biti skroz mekan kad ga vilicom zgnječiš. Oko pola sata za srednje velike kestene na jakoj vatri, samo treba paziti da ne pokuha voda, doliti na vrijeme.

    Unutarnju koru čistim dok su još vreli, ne vadim iz padele, nego jedan po jedan. Dalje radim kao krumpir pire. Gnječim vilicom, stavim žlicu putra i vrućeg mlijeka( u kojem otopim šećer da ne krcka) do željene konzistencije.

    Naporan posao, ali rezultat je vrijedan. Ako vam se da još igrati, možete razvaljati kesten-pire na papiru za pečenje posipanom šećerom, na debljinu oko 1 cm, u sredinu staviti šlaga i zarolati, tako da kesten-pire obuhvati šlag. Odozgo preliti sa čokoladnim preljevom, ali od fine čokolade i u vrlo tankom sloju. I u frižider.
    Ja sam lijena za ovo. Kad naberemo kestene u šumi, pustim ih par dana da odstoje, pa skuham u kori u ekspres loncu (dugo, bar 30 min - treba pogledati upute za konkretan lonac), a onda dok su još topli toliko da ih mogu uzeti u ruku zarežem svaki i istisnem na tanjurić sadržaj kao pastu za zube. Unutarnje pregrade i kora ostanu u ljusci. Istisnem svaki kesten na tanjurić pa pogledam ima li "podstanara" pa ako je ok, frk u zdjelu. Istina, ima tako otpada, ali je brže gotovo. Kasnije obradim kestene u multipraktiku. MM voli kolače s tim, djeca vole čisti kesten pire sa šlagom, ja sam obično samo crnac, he he he...
     
  15. ana.m avatar

    ana.m said:

    Početno

    Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Kad poham, onda prilikom paniranja u svaki komad mesa dobro "utapkam" mrvice (stisnem ga između dlanova), tako da je padanje mrvica minimalno.
    Za količinu koju pečem za nas, uopće ne gori ništa.
    Ako pečem veču količinu, uzmem drugu tavu i procijedim ulje.

    Ja poham AMC-u uz minimalnu količinu ulja. Prethodno dobro utabam mrvice, da ne otpadaju, baš bude kompaktno. Zagrijem posudu, praznu i kad je dovoljno zagrijana, meso s jedne i druge strane natapkam u ulje (hladno) i stavim na posudu. Peče se na jako lagano, prva strana pod poklopcem, a druga strana otklopljena. Bude preprefino i jako malo masno. Ne bude ni zagoreno.
    Drugi način pohanja je u pečnici. Ispohano meso se isto tako natapka u ulje te se posloži u protnu, stavi se u pečnicu i peče na cca 180 dok ne porumeni. Okrenem ga da se i druga strana fino zapeče. Još manje nereda, ako je veća količina mesa brže je gotovo. I isto nije masno.
     
  16. mishekica avatar

    mishekica said:

    Početno

    Citiraj bembola prvotno napisa Vidi poruku
    Biljno ili suncokretovo ulje??? Koja je razlika? mislim biljno je jeftinije a ja bas i ne osjetim razliku....
    Biljno je ulje najveće smeće od ulja koje se može kupiti. I to doslovno - radi se od raznih otpadaka koječega što se ne može strpati pod "suncokret" ili "repicu" ili ne znam što...
    Tako su barem meni rekli neki ljudi koji bi to trebali znati.
     
  17. bembola avatar

    bembola said:

    Početno

    Citiraj mishekica prvotno napisa Vidi poruku
    Biljno je ulje najveće smeće od ulja koje se može kupiti. I to doslovno - radi se od raznih otpadaka koječega što se ne može strpati pod "suncokret" ili "repicu" ili ne znam što...
    Tako su barem meni rekli neki ljudi koji bi to trebali znati.
    Hvala!!!! Vec duze trazim odgovor..kupujem inace biljno,kao sta kad je ista stvar a ovo je jeftinije...definitivno prelazimo na suncokretovo...hvala!!!
     
  18. emily avatar

    emily said:

    Početno

    zasto se u maslac ili margarin mora umijesati u hladnu ili mlaku kremu?
    zasto nije dobro u vrucu, pa se odmah sve lijepo rastopi
     
  19. apricot avatar

    apricot said:

    Početno

    zato što se onda skroz otopi
    pa se digne na kremu i napravi se masna korica
    ali, ako dobro i stalno miješaš, ispadne dobro
     
  20. apricot avatar

    apricot said:

    Početno

    a zna se i osjetiti na maslo
    ghee, što bi davor rekao
     
  21. Beti3 avatar

    Beti3 said:

    Početno

    Citiraj emily prvotno napisa Vidi poruku
    zasto se u maslac ili margarin mora umijesati u hladnu ili mlaku kremu?
    zasto nije dobro u vrucu, pa se odmah sve lijepo rastopi
    Zato jer se ne smije rastopiti, ni lijepo, ni ružno. U tome je bit. Da bi krema bila kremasta i baš onakvog ukusa kako je zamišljeno, maslac ili margarin ne smiju promijeniti agregatno stanje.

    Ako trebaju biti rastopljeni, to bude navedeno u receptu.
     
  22. emily avatar

    emily said:

    Početno

    ali, ako dobro i stalno miješaš, ispadne dobro
    jednom sam kad mi se zurilo, u puding, jos vruc, umijesala komadice margarina, i bilo je ok

    kod "finijih" kolaca ne eksperimentiram, vec napravim po ps-u, izradim maslac/margarin i umijesam u hladnu kremu
     
  23. leonisa avatar

    leonisa said:

    Početno

    Citiraj emily prvotno napisa Vidi poruku
    zasto se u maslac ili margarin mora umijesati u hladnu ili mlaku kremu?
    zasto nije dobro u vrucu, pa se odmah sve lijepo rastopi
    ja sam jednom zabunom to napravila i svi su bili odusevljeni. radilo se o babinoj torti, znaci recept koji se cijeli moj zivot radi po PSu. ma i zivot mog tate
    radila sam s mikserom i nije se masnoca digla, a okus je bio puno bolji.
    cak je MM uzivao u kremi uvjeren da je to krema u kojoj nema maslaca/margarina jer ne podnosi takve kreme.
     
  24. dolega said:

    Početno

    to ja radim kad ne mogu dočekati da navalim na kolač.

    jedinu stvar koju sam ja primjetila, a bog zna da sam spekla punoo kolača, jest da je krema ukusnija i kremastija kad se margarin umiksa u hladno, a pudingastija kad je u vruće.
     
  25. Cubana avatar

    Cubana said:

    Početno

    Opet ja sa špinatom.
    Dakle mogu li danas navečer napraviti qiuche sa špinatom i sirom sve do pečenja, a sutra za ručak samo zapeči?
     
  26. spajalica avatar

    spajalica said:

    Početno

    ako ces ga na rasprodaju dostaviti moze
    za familiju ne znam
     
  27. Cubana avatar

    Cubana said:

    Početno

    Već sam odustala. Bit će neka tjestenina sa špinatom, to mogu na brzinu nakon posla.
    Jer radim sutra :/
     
  28. Kosjenka avatar

    Kosjenka said:

    Početno

    Imam malo sipa i malo lignji i goste večeras .
    Mislila sam napraviti salatu. Lignje sam dosada pekla na različite načine, a sipu jedva da sam i jela...
    Jel mogu uopće skuhati to dvoje?
    jel da izrežem pa skuham , ili da skuham cijele komade?
    Dajte neki savjet molim vas!
     
  29. fingertips avatar

    fingertips said:

    Početno

    Sipu kuhaj U komadu, stavi je U prokuhanu slanu vodu I kuhaj dok ne omekani, morat ces probati par puta, al ja bi rekla oko desetak minuta! Mozes tako I lignju!
     
  30. Kosjenka avatar

    Kosjenka said:

    Početno

    A koliko takva salata može stajati?
     
  31. fingertips avatar

    fingertips said:

    Početno

    Pa U frizideru moze bit 2 Dana,Ali nezacinjena!
     
  32. emily avatar

    emily said:

    Početno

    jel drzite kupovni pekmez u frizideru (nakon otvaranja)?
    meni danas prvi puta osvanula plijesan na stijenkama staklenke, nikad dosad nije....
     
  33. Optimist avatar

    Optimist said:

    Početno

    Držim. Nekad se plijesan uhvati, ali skinem ju, kao i površinski sloj pekmeza i ako je ostatak po okusu dobar, nastavim ga konzumirati. Ne znam je li to ispravno, ali ja tako radim.
     
  34. emily avatar

    emily said:

    Početno

    domace pekmeze drzim uvijek u frizu, i dogadjalo se da se stvori plijesan, radim isto kao ti Optimist, maknem i nastavim trositi ako je okus ok

    ove kupovne drzim u ormaru (mislila sam - konzervansi isl. cuvaju), i nikad dosad se nije ovo dogadjalo, Istina ovaj konkretni pekmez vec dugo stoji (6 mjeseci sigurno, velika je teglica, a ne trosimo puno pekmeza inace)
    ostalo je jos malo, pa sam likvidirala
    Posljednje uređivanje od emily : 11.05.2013. at 12:54
     
  35. Optimist avatar

    Optimist said:

    Početno

    Ako je ostalo malo, vrlo vjerojatno se i ukiselilo, tako da si dobro napravila.
     
  36. jelena.O avatar

    jelena.O said:

    Početno

    sve otvoreno držim u frižideru
     
  37. mishekica avatar

    mishekica said:

    Početno

    Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    sve otvoreno držim u frižideru
    X
     
  38. Anemona avatar

    Anemona said:

    Početno

    Otvoreni pekmez domaći držim u frižideru, neotvorene u podrumu, drže bez frke i po 2 godine.
     
  39. jelena.O avatar

    jelena.O said:

    Početno

    kod mene ne, njedva da izdrži zaliha ( koja nije nimalo mala) do početka rađenja nove. Prvu turu radim od 6.6. ( cca) od murve, zadnje ture radim s jabukama i onoga što nađem u ledu negdje u 3-4 mjesecu.
     
  40. NanoiBeba avatar

    NanoiBeba said:

    Početno

    Aaa, džem od murve. Nisam to nikad probala. Jelena, mogle bi napraviti kakvu trampu
     
  41. jelena.O avatar

    jelena.O said:

    Početno

    buš malo pričekala dok rodi murva i dok skupim za pekmez, a kaj nudiš?
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 12.05.2013. at 08:24
     
  42. NanoiBeba avatar

    NanoiBeba said:

    Početno

    Nemam pojma. Samo bih htjela probati džem od murve.
     
  43. jelena.O avatar

    jelena.O said:

    Početno

    javim ti se kad bu u tijeku ( bar da dođeš oprati suđe)
     
  44. NanoiBeba avatar

    NanoiBeba said:

    Početno



    a kaj radiš s peteljkama od murve? Skineš ih ili ne?
     
  45. jelena.O avatar

    jelena.O said:

    Početno

    ne sve ide skupa, istina da se malo vidi, ali je sve jestivo.

    inače mi i kod jela ne biramo nego jedemo sve skupa
     
  46. mishekica avatar

    mishekica said:

    Početno

    Kod nas se to zove dud i ja to jaaaako volim jesti. Ali ga u zadnje vrijeme nigdje ne vidim.
     
  47. jelena.O avatar

    jelena.O said:

    Početno

    e u zagrebu ga ima malo ja znam 2-3 javna mjesta gdi ga ima+ mjesto di ga ja bere.
     
  48. majola said:

    Početno

    mene zanima jeli mogu prhko tijesto (onako u jednom komadu) zamrznut na desetak dana pa ga onda izvaditi i radit kolacice od njega? imam viska zumanaca i zao mi ih je bacit a trebat ce mi kolaci za festu pa da ih iskoristim. jeli radio itko?
     
  49. mishekica avatar

    mishekica said:

    Početno

    Imaš neku foru da prhko tijesto staviš u pleh (npr. onaj za voćni) i onda tako gurneš u frizer. Samo se sad ne mogu sjetiti mora li biti napola pečeno. U svakom slučaju, može se zamrznuti, ali mislim da je bolje da je već oblikovano.
     
  50. fingertips avatar

    fingertips said:

    Početno

    Ma mozes, ja sam to radila punooo puta, nikad problema! Samo ga nemoj U kuglu smotati, nego ga malo razvaljaj valjkom! I odmrzavaj ga U frizideru!