Kuharske nedoumice

Thread: Kuharske nedoumice

  1. majola said:

    Default

    thanks cure, evo vec ga uvalila, oblikovan vise u kobasu nego u kuglu, hvala fingertips za savjet sa friziderom, to cu onda obavezno.
     
  2. sasa's Avatar

    sasa said:

    Default

    Danas sam na placu kupila biftek. Ako ga veceras napacam i drzim u frizideru, mogu li ga peci u ponedjeljak?
     
  3. maca papucarica's Avatar

    maca papucarica said:

    Default

    Quote Originally Posted by sasa View Post
    Danas sam na placu kupila biftek. Ako ga veceras napacam i drzim u frizideru, mogu li ga peci u ponedjeljak?
    Dapace, topit ce se u ustima!

    Ja ga jedino dobro upacanog i volim, one prakse sa dry ageingom da bi se istakao okus samog mesa i naknadno soljenje su mi bljak.
    Nisam toliko luda za iskonskim okusom mesa.
     
  4. sasa's Avatar

    sasa said:

    Default

    dakle ne moram se bojati da ce se pokvariti?
     
  5. maca papucarica's Avatar

    maca papucarica said:

    Default

    Nece.
    Mm je ekspert za biftek i cascenja ekipe sa istim i nikad ga ne paca manje od 2-3 dana.
    Ulja i zacina po zelji, u vrecicu za zamrzavanje u frizider i nemas brige!

    Pa i ostalo meso za rostilj je najbolje nakon 2-3 dana u pacu, samo treba biti u ulju da ga cuva.
    Zato je pacanje u vrecici zakon (lako istisnes sav zrak i ne treba ti litra ulja).
    Last edited by maca papucarica; 01.06.2013 at 15:01.
     
  6. majola said:

    Default

    imam ja jedan biftek u dubinskom. znaci odmrznem ga, i dodam koje zacine? nismo ga do sad nikad stavljali u pac pa nemam pojma. koliko ulja ide, da se potopi ili?
     
  7. fingertips's Avatar

    fingertips said:

    Default

    Napacani biftek ili ramsteak u ulju može stati jako dugo! Restoransko iskustvo, vjerujte mi na riječ! Jer ulje je prirodni konzervans.
    Majola, biftek odmrzni, ali u frižideru, nikako na sobnoj temperaturi jer se na sobnoj temperaturi razvijaju bakterije. Onda ga nareži na fete debele dva prsta, posoli, popapri, i obilno premaži senfom, ako ne volite senf može i bez. Onda nalij maslinovog i suncokretovog ulja, da se potopi. Od začina stavljam list lovora 3-4komada, papar u zrnu, što više to bolje, par komada zgnječenog češnjaka. I nek ti stoji u tom pacu barem jedan dan!
     
  8. sasa's Avatar

    sasa said:

    Default

    ja u pac stavim i bijelog vina i timijana obavezno.
     
  9. majola said:

    Default

    hvala vam, probat cu
     
  10. emily's Avatar

    emily said:

    Default

    sto napraviti s napolitankama koje nisu fine za jesti?
    kako ih iskorisiti, jel ima kakav recept za neki kolac?
     
  11. Mojca's Avatar

    Mojca said:

    Default

    Quote Originally Posted by emily View Post
    sto napraviti s napolitankama koje nisu fine za jesti?
    kako ih iskorisiti, jel ima kakav recept za neki kolac?
    Ne znam kakve napolitanke imaš, ali evo c/p jednog recepta moje kolegice:

    ROCHER KUGLICE
    400 g. Lješnjak napolitanke
    300g. Sjeckanih lješnjaka (preprži u pećnici i skini koricu – stavi u kuhinjsku krpu i istrljaj)
    400g. Nutele

    Od gore navedenih sastojaka napravi smjesu i stavi u hladnjak da se stvrdne.

    300 g-čokolade
    9 žlica ulja
    Otopi na pari

    Izvadi smjesu iz hladnjaka, kreiraj kuglice i umoči u otopljenu čokoladu ,
    kuglice stavljaj na masni papir i posipaj sa sjeckanim lješnjacima i ostavi na hladnom.
     
  12. nana74's Avatar

    nana74 said:

    Default

    [QUOTE=emily;2454969]sto napraviti s napolitankama koje nisu fine za jesti?
    kako ih iskorisiti, jel ima kakav recept za neki kolac?/
    QUOTE]

    Moj muž i klinci obožavaju kekse s mlijekom, a napolitanke naročito (iako, običnu nestanu prije nego dođu u stanje da nisu fine za jesti...).
     
  13. majola said:

    Default

    ako su cokoladne napolitanke (sa cokoladnom glazurom) ovo

    http://www.coolinarika.com/recept/932287/

    pravila jucen a mislim da nebi bio ni los ako su obicne napolitanke
     
  14. apricot's Avatar

    apricot said:

    Default

    moja sestrična od njih radi "praline"
    doda putra ili nutele ili pudinga ili pekmeza... bilo čega što će ih povezati nakon drobljenja
    pravi male hrpice, slaže na papir za pečenje i zalijeva bijelom, mliječnom i tamnom čokoladom
    gore posipa orasima, lješnjacima, mrvicama...
    onda to pakira u kutijice i prodaje za Božić

    ok, tebi je malo prerano, ali možeš ih pojesti
     
  15. Peterlin's Avatar

    Peterlin said:

    Default

    Ferrero torta (iako je količina napolitanki mala - samo 100g): http://www.coolinarika.com/recept/ferrero/
    Ne radim to jer u nju ide nutela koju moj mlađi sin zaobilazi u stometarskom luku i gomila drugih sastojaka koji mu ne pašu, ali sjećam se da je bio cijeli jedan topic o tome.

    Ne baš fine napolitanke ja bih samo poslagala u zdjelu, zalila nekom kremom u maniri šarlote i gotovo, ali bojim se da u mojoj kući ne postoji tako nešto kao nefine napolitanke (doduše, meni ni jedne nisu bogznakaj, ali moji muški bi pojeli svake, koliko god nefine bile...)
     
  16. emily's Avatar

    emily said:

    Default

    hvala na idejama

    nisu odstajale pa da ne valjaju, vec bas imaju nekakav plasticni okus
    nisu fine (a kad se usporedjuju s Krasevima.... onda su žasu)

    keksi s mlijekom su omiljeni desert ili vecera, tim je veca bila zalost kad su skuzili da su napolitanke falsne (a stvarno nisu izbirljivi, kad je kriza skoro sve prolazi)

    utopit cu ih nekako, ovo preljevanje s kremom ili pudingom, mi se cini najbrze i najjednostavnije
     
  17. manal's Avatar

    manal said:

    Default

    pitanjce: mogu li brašno u receptu za kolač barem nekim dijelom zamijeniti s grisom? jako volim kolače s grisom, pa sam mislila možda nekad promijenim kolač tako što umjesto - barem dijela brašna - stavim gris...?
     
  18. Peterlin's Avatar

    Peterlin said:

    Default

    Quote Originally Posted by manal View Post
    pitanjce: mogu li brašno u receptu za kolač barem nekim dijelom zamijeniti s grisom? jako volim kolače s grisom, pa sam mislila možda nekad promijenim kolač tako što umjesto - barem dijela brašna - stavim gris...?
    Eh, ovo ti jako ovisi o vrsti i tipu kolača.

    U tijestu - teško, osim ako je neki jogurt kolač, tamo bih se ja usudila staviti nekih 30% grisa umjesto brašna.

    U kremi - možeš, ovisno o kvaliteti kreme. Imam recept za lažne kremšnite u koji ide 100% grisa, ali to se može raditi i s brašnom i s kombinacijama u bilo kojem omjeru.

    S druge strane - ne možeš od grisa ispeći kruh, to ne funkcionira.
     
  19. manal's Avatar

    manal said:

    Default

    pa baš sam u tijesto mislila. ali brašno otpušta gluten, pa veže, jel, a gris... a nije ni 30% loše... kontam recimo u Muffine?
     
  20. zasad skulirana's Avatar

    zasad skulirana said:

    Default

    amo iskusne muffingasice, ako mi u receptu pise 400gr brasna,200gr sunke i sira,90gr masla,150ml mlijeka,400ml jogurta,jaje i jos svakakvi zacini...za koliko ce to biti kalupica? jeli to nemoguce procijenit; nemam blage ideje kolika je ova smjesa...
    e,bitan podatak,ide i prasak za pecivo,dakle malo ce imbufat pri pecenju,dakle ne smijem punit jedno po centa od vrha,ha?..

    ...kupila sam pakiranje od 40 muffina 5cmx3cm...

    i ja se bavim mislju ko manal da zamijenim dio brasna grizom ili nekim zitaricama (tipa skuham proso ili quinou)
     
  21. nova21 said:

    Default

    bit će ti dosta, dobit ćeš oko 30 kom ako ih budeš tako punila. a za griz nisam baš sigurna da ćedobro ispasti
     
  22. Apsu's Avatar

    Apsu said:

    Default

    Koji omjer riže i vode je potreban da se dobije suha ali kuhana riža? Ja volim mekšu i saftniju rižu i ona mi je uvijek ispadala savrseno, a kad dragom koji voli onu ko na svadbama pokusam napravit, il mi zagori, il je nedovoljno kuhana ili,ili.. Koristim dugo zrno, koji jos trik postoji?
     
  23. MalaSirena's Avatar

    MalaSirena said:

    Default

    Quote Originally Posted by Apsu View Post
    Koji omjer riže i vode je potreban da se dobije suha ali kuhana riža? Ja volim mekšu i saftniju rižu i ona mi je uvijek ispadala savrseno, a kad dragom koji voli onu ko na svadbama pokusam napravit, il mi zagori, il je nedovoljno kuhana ili,ili.. Koristim dugo zrno, koji jos trik postoji?
    U zadnje vrijeme sam počela kuhati rižu na način da je kuham normalno u slanoj vodi 10 minuta, procijedim (ali tako da uvijek malo vode ostane) i odmah vratim u taj lonac u kojem sam kuhala (poželjno je da je debljeg dna), poklopim i ostavim barem 15 minuta da tako odstoji. Bude taman skuhana i ne slijepljena.
     
  24. deeeyoo's Avatar

    deeeyoo said:

    Default

    Na jednu mjeru riže (npr. šalicu) idu 2 mjere vode i malo soli.
    Pusti da prokuha i onda smanji na najmanje i poklopi. Nakon 10ak minuta (ovisno o vrsti riže) je gotovo.
     
  25. Anemona's Avatar

    Anemona said:

    Default

    Quote Originally Posted by MalaSirena View Post
    U zadnje vrijeme sam počela kuhati rižu na način da je kuham normalno u slanoj vodi 10 minuta, procijedim (ali tako da uvijek malo vode ostane) i odmah vratim u taj lonac u kojem sam kuhala (poželjno je da je debljeg dna), poklopim i ostavim barem 15 minuta da tako odstoji. Bude taman skuhana i ne slijepljena.
    Ovako je i meni najbolja, ako želim da je onako rastresita.

    Inače kuham na šalicu riže 3 šalice vode, a kuhanje "po restoranski" (ne mislim na otmjene restorane, nego masovno kuhanje - ispadne odlična riža, samo mi se to neda raditi) bi bilo ovako:
    Uzme se šalica riže i totalno se opere dok nije voda potpuno bistra, ocijedi se.
    Na vruče ulje baciš tu rižu (treba paziti da se ne primi) i promiješaš ju malo dok ne izgleda kao da je uhvatila caklinu, kao da je glazirana, na to naliješ 2 šalice vode i onda dodaš začine i ako želiš grašak i slično.
    Obično je dovoljno samo protresti lonac, dalje se ne miješa, ali ako je lonac takav da se prima, slobodno malo po dnu promiješati, ali lagano.
    Kuhati na laganoj vatri dok ne nestane vode.
     
  26. duma's Avatar

    duma said:

    Default

    Dakle...možete li mi pomoći u maštovitosti spremanja griza i palente za doručak? Mišonja mi to obožava, a ja uvijek pravim onako...vulgaris / skuham, dodam vanili šećer i to je to za griz a palentu jedemo s jogurtom...Stvarno nemam ideja
    Ako gdje ima otvoreni post o istom~ ispričavam se
     
  27. fingertips's Avatar

    fingertips said:

    Default

    Griz- kakao, voce na kockice sto suho sto svjeze, mozes ga i prokuhati zajedno, zobene pahuljice, mak, zlicu nekog pekmeza domaceg...
    Pura- jogurt,mlijeko,ribani sir dodaj U vruce s malo bosiljka... Ja ju ne volim U slatkoj kombinaciji...
     
  28. Apsu's Avatar

    Apsu said:

    Default

    Danas mi je saft ispao prerijedak pa sam mu dodala malo razmućenog brašna i nije se ništa zgusnuo. Koliko brašna ( ili još bolje nečeg drugog? ) moram dodati u jelo i šta napravit da se hrana malo zgusne?
     
  29. zasad skulirana's Avatar

    zasad skulirana said:

    Default

    psyllium prasak....imas ga za kupit u bio&bio...
     
  30. emily's Avatar

    emily said:

    Default

    Quote Originally Posted by Apsu View Post
    Danas mi je saft ispao prerijedak pa sam mu dodala malo razmućenog brašna i nije se ništa zgusnuo. Koliko brašna ( ili još bolje nečeg drugog? ) moram dodati u jelo i šta napravit da se hrana malo zgusne?
    ja uvijek imam doma Gustin, upravo za ovakve slucajeve
    razmutim malu zlicicu gustina u malo vode, i ulijem u saft, ili varivo, ili gustu juhu....

    moze posluziti i ostro brasno, na isti nacin
     
  31. rossa's Avatar

    rossa said:

    Default

    Quote Originally Posted by Apsu View Post
    Danas mi je saft ispao prerijedak pa sam mu dodala malo razmućenog brašna i nije se ništa zgusnuo. Koliko brašna ( ili još bolje nečeg drugog? ) moram dodati u jelo i šta napravit da se hrana malo zgusne?
    ako imaš vremena još malo prokuhaj saft da ti ispari višak vode.
    krumpir ti obično zgusne jelo, pa ako praviš neki gulaš možeš dio ispasirati pred kraj.

    ali javit će se i iskusnije forumašice s boljim prijedlozima
     
  32. emily's Avatar

    emily said:

    Default

    ako ima povrca u saftu, zgnjeci ga
     
  33. fingertips's Avatar

    fingertips said:

    Default

    Ne volim kuhati s brašnom, pogotovo ako se doda pri kraju, jer u pravilu brašnu treba oko 30minuta da se skuha da bi bio dobar za želudac. Onda radije gustin, ili kuhaj još malo. Ili ako ima povrća u saftu malo ispasiraj.
     
  34. LolaMo's Avatar

    LolaMo said:

    Default

    Kak brašnu treba 30 minuta? A kaj je onda s knedlama, njokima, rezancima
     
  35. Apsu's Avatar

    Apsu said:

    Default

    Quote Originally Posted by emily View Post
    ja uvijek imam doma Gustin, upravo za ovakve slucajeve
    razmutim malu zlicicu gustina u malo vode, i ulijem u saft, ili varivo, ili gustu juhu....

    moze posluziti i ostro brasno, na isti nacin

    malu žličicu? jednu? ja sam nekako mislila da toga ide tona.. a brašno oštro? ja sam danas stavila glatko.. haahahha ...
     
  36. Apsu's Avatar

    Apsu said:

    Default

    Quote Originally Posted by zasad skulirana View Post
    psyllium prasak....imas ga za kupit u bio&bio...
    to bi moglo biti zdravo, koliko njega ide onda u jelo?
     
  37. emily's Avatar

    emily said:

    Default

    glatko se zgruda, zato ga ja nikad ne stavljam

    ovisi kako je rijetko
    ali mala zlicica otopljena u 2 zlice vode bi trebala biti dovoljna
     
  38. emily's Avatar

    emily said:

    Default

    ili ne moras otopiti u vodi, uzmi malo tekucine od safta, pa u salicu s gustinom, promijesaj i vrati sve u saft
     
  39. ki ki's Avatar

    ki ki said:

    Default

    ja stavim glatko brasno u salicu sa malo hladne vode da se dobro otopi pa onda u jelo i uvijek mi zgusne i nema grudica
     
  40. ivarica's Avatar

    ivarica said:

    Default

    gdje kupiti ono prianjajucu foliju za hranu koja vec ima perforacije i nesto je deblja od ovih standardnih. vidim to u emisijama o kuhanju.
     
  41. Kosjenka's Avatar

    Kosjenka said:

    Default

    Apsu probaj ugustiti sa zobenim pahuljicama.
     
  42. Beti3's Avatar

    Beti3 said:

    Default

    A znate kako je najjednostavnije? Kad stavite narezanu kapulu i narezano meso, ubacite i koru jučerašnjeg kruha. Otprilike pola kore od normalno debele šnite. Lijepo pomalo dinstate i ta korica se topi i zgusne sigurno.
    A ako je žurba onda čajnu žličicu običnog brašna otopiti u pola deci vode sobne temperature i uliti u kipući gulaš. I kuhati dok se ne zgusne, ali bar 10ak minuta.
     
  43. leonisa's Avatar

    leonisa said:

    Default

    prije sam iskljucivo s brasnom (ako ne bi bilo krumpira u tome), bilo da sam radila zaprsku, bilo da sam razmutila u hladnoj vodi (nikad mi se nisu napravile grudice), a nekad bi stavila palentu umjesto mrvica, a sad stavljam pahuljice- zobene, razene... kvinoju, proso, zobene poslije.
    ili napravim noklice.
     
  44. tua's Avatar

    tua said:

    Default

    ako je gotovo, a prerijetko, stavim krusne mrvice i jos malo prokuham.
    inace, izmiksam hrpu povrca pa je dosta gusto samo po sebi
     
  45. zasad skulirana's Avatar

    zasad skulirana said:

    Default

    Quote Originally Posted by Apsu View Post
    to bi moglo biti zdravo, koliko njega ide onda u jelo?

    nije moglo nego jest,jaaaako...
    provaj sa jednom jusnom zlicom,treba koji min da pocne djelovat....
     
  46. Apsu's Avatar

    Apsu said:

    Default

    Quote Originally Posted by zasad skulirana View Post
    nije moglo nego jest,jaaaako...
    provaj sa jednom jusnom zlicom,treba koji min da pocne djelovat....
    prihvacam i hvala
     
  47. fingertips's Avatar

    fingertips said:

    Default

    Quote Originally Posted by LolaMo View Post
    Kak brašnu treba 30 minuta? A kaj je onda s knedlama, njokima, rezancima
    Sorry, krivo sam se izrazila. Ako se brašno prvo zaprži pa dalje kuha e tad mu treba oko pola sata da se pravilno skuha da bude lakši za želudac, ima neke veze s glutenom, nisam sigurna.
    Al kad se stavlja sirovo brašno u prokuhanu vodu koja iznosi 100stupnjeva, e onda se brašno šokira... Ima cila filozofija o tome, al ja to neznam objasniti
     
  48. kloolk said:

    Default

    Quote Originally Posted by Apsu View Post
    Danas mi je saft ispao prerijedak pa sam mu dodala malo razmućenog brašna i nije se ništa zgusnuo. Koliko brašna ( ili još bolje nečeg drugog? ) moram dodati u jelo i šta napravit da se hrana malo zgusne?
    ja pravim sve "na cveno" pa stavim koncentrat rajčice, brašno mi je u saftu totalno neprihvatljivo.
     
  49. emily's Avatar

    emily said:

    Default

    Quote Originally Posted by Kosjenka View Post
    Apsu probaj ugustiti sa zobenim pahuljicama.
    e, da
    zlica zobenih, i jos malo kuhati
    variva uvijek tako zagustim
     
  50. Lucas's Avatar

    Lucas said:

    Default

    help
    jela sam na rođendanu lažnu pitu od sira
    radi se sa mlincima koji se namoče
    pa se umuti sir kravlji sa vrhnjem, jajima i mlijekom, prelije preko toga i zapeče na 150
    e
    pošto je bilo gužvovito nisam stigla glavnu i odgovornu ugnjaviti pitanjima
    koliko dugo se moče ti mlinci?
    u vodi ili mlijeku?
    kak gusto se napravi ta smjesa? ko za palačinke rijeđe/gušće
    jel se stavlja na te mlince sir pa se zalije sa tom tekućinom il se sve skupa pomješa pa reda?
    jel se može napraviti recimo s jabukama i kak?

    meni je to bilo prefino
    inače nevolim pite sa sirom, bilokakve, al ovo je bilo sočno, fino, mekano a okus ko pravo domaće tijesto