Page 8 of 80 FirstFirst ... 6789101858 ... LastLast
Results 351 to 400 of 3996

Thread: Kuharske nedoumice

  1. #351
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Znam da je kao i uz mnoga jela, ali ja ga koristim 2,3x godišnje...

    Stavim zobene pahuljice i razno razne začine da baš nije pusta juha.

  2. #352
    mishekica's Avatar
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,077

    Default

    Mene zanima kako pravite svinjetinu da ne bude suha, žilava i tvrda.
    Većina ljudi koje sam pitala prže odreske na naglo, u brašnu pa onda naprave umak od toga. Ja to ne volim. A kako god drugačije da pravim, bude žilavo. Pokušavala sam peći u pećnici u komadu, zamatati folijom, podlijevati... Ma nema šta nisam!

    Dakle - kako pripremate svinjetinu (šnicle / krmiće - nije bitno) da bude fina i sočna, a da nije pohanje ili umak od brašna u igri?

  3. #353
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Quote Originally Posted by mishekica View Post
    Mene zanima kako pravite svinjetinu da ne bude suha, žilava i tvrda.
    Većina ljudi koje sam pitala prže odreske na naglo, u brašnu pa onda naprave umak od toga. Ja to ne volim. A kako god drugačije da pravim, bude žilavo. Pokušavala sam peći u pećnici u komadu, zamatati folijom, podlijevati... Ma nema šta nisam!

    Dakle - kako pripremate svinjetinu (šnicle / krmiće - nije bitno) da bude fina i sočna, a da nije pohanje ili umak od brašna u igri?
    Marinada...sok od dumbira, med...svinjetina se dosta sprema u japanskoj kuhinji i nikada ne bude suha.

  4. #354
    lulu-mama's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Belgija
    Posts
    1,505

    Default

    Postoji cijela filozofija oko pečenja stejkova.
    Googlaj. Ja znam da komad mesa mora biti dobar, na osobnoj temperaturi bar pol sata prije pečenja, prije pečenja obrisan ubrusom da ne bude vlažan, pečen na naglo na vrućoj takvi par min obje strane, onda ostaviti par min na tanjuru da se odmori

  5. #355
    mishekica's Avatar
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,077

    Default

    Quote Originally Posted by KrisZg View Post
    Marinada...sok od dumbira, med...svinjetina se dosta sprema u japanskoj kuhinji i nikada ne bude suha.
    Joooj, sad si me podsjetila... Imala sam ja svoj recept za kinesku marinadu (med, sok naranče i limuna i ne sjećam se što još; imam zapisano). Nedostatak estrogena mi je doista uništio pamćenje. Hvala

    Quote Originally Posted by lulu-mama View Post
    Postoji cijela filozofija oko pečenja stejkova.
    Googlaj. Ja znam da komad mesa mora biti dobar, na osobnoj temperaturi bar pol sata prije pečenja, prije pečenja obrisan ubrusom da ne bude vlažan, pečen na naglo na vrućoj takvi par min obje strane, onda ostaviti par min na tanjuru da se odmori

    Hvala ti na savjetima.

    A kako pečete u pećnici?

  6. #356
    trampolina's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    ...na putu...
    Posts
    2,329

    Default

    Ja svinjetinu pečem na naglo s obje strane, podlijem vodom i kad voda iskuha ostane sočno meso.

    Mislim da bi se ispovraćala na umak od brašna.

    U pećnicu ide isključivo u vatrostalnoj posudi i to poklopljeno. Bude isto sočno, i bez suvišnih masnoća.

  7. #357
    Osoblje foruma amazonka's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    zagreb
    Posts
    1,050

    Default

    Ovo sa sokom od đumbira i medom mi se čini jako dobro
    Inače kad radim svinjetinu, obavezno je pripremim bilo da je
    pečem na naglo ili stavljam u pečnicu. Npr. za pečenje je podmažem senfom, nasolim
    stavim i sok od limuna.
    Za pećnicu je napacam maslinovim ulljem i češnjakom i dodam malo začinskog bilja.
    U obje verzije ispadne sočna i ukusna.
    Svinjeće meso bez ikakve obrade mi je bezukusno i bljutavo. Barem meni.

  8. #358
    hatatitla's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    223

    Default

    Koliko dugo moze trajati istuceni slag i mascarpone? U frizideru, bez ikakvih sirovih jaja u kremi?

  9. #359
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by hatatitla View Post
    Koliko dugo moze trajati istuceni slag i mascarpone? U frizideru, bez ikakvih sirovih jaja u kremi?
    Dok klinci ne nanjuše i ne pojedu...

    A sad ozbiljno - ovisi o šlagu. Ako je biljni, onda može par dana, ali ako je obični - u roku 1 dana će ti se izdvojiti ona vodica (sirutka, što li) i bit će ružno za vidjeti, iako ne mislim da će se pokvariti.

  10. #360
    hatatitla's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    223

    Default

    Ne, slag je pravi, vodica se izdvojila ali ok mirise... Imali smo neku festu nedjelju pa je bilo previse svega i jedna torta je ostala, a zao mi ju je.... A nista, sto pojedemo danas, ok, ostalo cu frknut... Hvala!

  11. #361
    cerepaha's Avatar
    Join Date
    Apr 2014
    Location
    Zadar
    Posts
    117

    Default

    Kasnim sa savjetom, ali ipak. Torte sa šlagom i maskarponeom se mogu i zalediti (ako nema pudinga u kremi!). A ako imate viška te kreme nakon filanja torte, napravite sladoled - u ostatak kreme umiješajte kiselo vrhnje ili čvsti jogurt i nešto miksanog voća i opet zaledite. Može i ribana čokolada. Škrinja spašava stvar.

  12. #362
    žužy's Avatar
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    kc
    Posts
    6,458

    Default

    Imam juneći rep,i inače ga skuham pa uz hren sos npr...al sad ga gledam pa si mislim bacit ga u vatrostalnu i speči.
    Bu to funkcioniralo,i kolko ga opče dugo peči?

  13. #363
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Ne znam kakav bi bio peceni, ali ja vec neko vrijeme mjrkam ovaj recept
    http://www.jamieoliver.com/recipes/b...od-oxtail-stew

  14. #364
    žužy's Avatar
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    kc
    Posts
    6,458

    Default

    Da,nekaj slično sam čitala...a nikaj,napacala sam ga,malo bijelog vina,par listića suhih vrganja i pod foliju.Posle dodam krumpira i mrkve pa bumo vidli.

  15. #365
    rossa's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    3,337

    Default

    mogu li ja danas ili sutra ispeći šaumrole (dakle, lisnato) pa ih puniti preksutra?
    neće mi se ovlažiti ili ožilaviti do nedjelje?

  16. #366

    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,530

    Default

    Quote Originally Posted by rossa View Post
    mogu li ja danas ili sutra ispeći šaumrole (dakle, lisnato) pa ih puniti preksutra?
    neće mi se ovlažiti ili ožilaviti do nedjelje?
    Ja bi ih radije srolala, poredala na pleh, zamrznula i ostavila tako do nedjelje (ako je problem u vremenu).

  17. #367
    mitovski's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    4,130

    Default

    Biftek? Sto s njim i kako? Posebna je prilika, iznenadenje za dragog koji ga obozava a naravno zbog cijene ga nikada ne spremamo.
    Stoji mi vec par dana u ulju i sad blage veze nemam kako ga spremiti, koji prilog itd?

  18. #368
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    ono što ti znam je da ga je dobro marinirati u kiviju.
    kivi sadrži neki enzim zbog kojeg steak prirodno omekša pa ostane sočan, mekan i lako se reže.

  19. #369
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Nemam vlastitog iskustva (nije mi to fino, pa jednostavno to ne radim) ali evo malo tuđe pameti:

    http://lifepressmagazin.com/kulinars...pecen-odrezak/

  20. #370
    zasad skulirana's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    na jugu
    Posts
    3,403

    Default

    Quote Originally Posted by AdioMare View Post
    ono što ti znam je da ga je dobro marinirati u kiviju.
    kivi sadrži neki enzim zbog kojeg steak prirodno omekša pa ostane sočan, mekan i lako se reže.
    bice da mislis na bromelin ali njega sadrzi svjezi ananas a ne kivi!
    http://science.howstuffworks.com/inn...ize-steak1.htm
    postoji prah koji se koristi u kulinarstvu...
    Last edited by zasad skulirana; 28.08.2014 at 12:03.

  21. #371
    maca papucarica's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Glava u oblacima, prstići u moru...
    Posts
    3,666

    Default

    A sto dragi voli kao prilog kad ga jede negdje drugdje?
    Moze biftek ici i u umak i uz povrce sa grila i uz pomfri, krokete...

    Jel ti u ulju izrezan ili cijeli?

    Ja ne ljubim okus mesa kao takav (volim meso ali mi sam okus mesa nije za past na oko), pa mi je najdrazi par dana mariniran u ulju sa zacinima (stavim sve sto inace volim uz meso ali svega jako, jako malo da ne preuzmu zacini ali da meso bude zacinjeno). Pecen na rostilju medium.
    Mesoljupci oko mene ga vole bez zacina, medium prema english, eventualno serviranog sa snitom maslaca sa zacinskim biljem.
    Fora ga je i posluziti na debljoj sniti na rostilju prepecenog kruha da upija sukrvicu i sokove, a fino je i pojesti taj kruh.

    Meni je kod bifteka najbitnije da nije pretanko narezan i da nije prepecen.

  22. #372
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    Quote Originally Posted by zasad skulirana View Post
    bice da mislis na bromelin ali njega sadrzi svjezi ananas a ne kivi!
    http://science.howstuffworks.com/inn...ize-steak1.htm
    postoji prah koji se koristi u kulinarstvu...
    ja sam ti tako čula od sestrične koja često sprema biftek, a koja je tu informaciju iskamčila od kuhara u jednom restoranu gdje ga valjda i jede.

  23. #373
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by AdioMare View Post
    ja sam ti tako čula od sestrične koja često sprema biftek, a koja je tu informaciju iskamčila od kuhara u jednom restoranu gdje ga valjda i jede.
    Dobro si čula, a i zasad skulirana je dobro čula. Sad sam njuškala, pa kaže na internetu da mnoge vrste voća, među njima kivi i ananas, sadrže kiseline koje omekšavaju meso. Evo našla i neki jednostavan opis, da sad ne pretrpavam post brdom linkova: http://www.thekitchn.com/tip-tenderizing-11683

  24. #374
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    ma i mislila sam da smo obje u pravu, ali mi nije bilo jasno zašto je skulirana tako isključiva?!
    šalim se.
    biftek sam probala jednom u restoranu, ali ja ipak volim reš pečeno meso.

  25. #375
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by AdioMare View Post
    ma i mislila sam da smo obje u pravu, ali mi nije bilo jasno zašto je skulirana tako isključiva?!
    šalim se.
    biftek sam probala jednom u restoranu, ali ja ipak volim reš pečeno meso.
    Ti si žena za moj grunt!

    Nadam se da će mitovski uspješno završiti misiju biftek i dojaviti rezultate, a ja za subotu planiram ipak kotlovinu, he he he...(obiteljsko okupljanje).

  26. #376
    mitovski's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    4,130

    Default

    Ma ja isto nisam ljubitelj bifteka ali dragi jako voli pa mu spremam rodjendansko iznenadenje.
    Mislila sam za prilog neko povrce na pari pa mozda neki umak ali koji? Ne bih nista pretesko.
    Biftek je u ulju u komadu.

  27. #377
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    Isjeci na debljinu koja vam odgovara i peci na gril tavi. Ulje vec imas. Peci onako dugo kako volite.
    Prilog salata, gore na njega maslac s zacinskim biljem. Meni vise ne treba. Ja biftek obozavam.
    Budi spremna na prljavu kuhinju.

  28. #378
    maca papucarica's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Glava u oblacima, prstići u moru...
    Posts
    3,666

    Default

    Na gril tavi ti ne treba ulje. Bez ulja je efekt najslicniji pravom rostilju i nema prljave kuhinje (meso obrisi papirnatim rucnikom).
    Samo dobro, dobro zagrij tavu i okreni biftek kad dobije umjerene crte i uhvati koricu, pa onda smanji da se ispece do zeljene razine, a da ne izgori.
    I nemoj ga rezati na debljinu manju od 2 cm.
    I nemoj ga slucajno tuci batom za meso!

  29. #379
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    ja ostavim ulje iz paca, nema ga puno, mozda sljedeci put ga i obrisem.
    neke komad sjecem tanje ali ti su zaklince,koji isto obozavaju biftek, ali ne i debelo meso. to pecem jako jako kratko.

  30. #380
    mitovski's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    4,130

    Default

    A solim ga kad? Kad je vec pecen? I kazu mora odlezati prije jela, koliko?
    Imate ideju za neku zanimljivu salatu uz to?

  31. #381
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    sol ne stavljas prije nego je pecen, jer sa solju ide i voda van.
    hocu reci solis na tanjuru prema ukusu.
    Last edited by spajalica; 29.08.2014 at 08:33.

  32. #382
    S2000's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    3,801

    Default

    Heelp.

    Dakle u receptu za kolac pise d aide slatko vrhnje. E sad ja sam mislila kupiti ono valjda dukatovo, di je iza recept Lidije Kralj, al to nigdje ne mogu naci. Uxela sam drugo, Bayernland dlatko vrhnje od 30 posto mm al to je unutra skroz tekuce, nije jogurtasto. Da li to moze?

  33. #383
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,224

    Default

    Može, i treba biti tekuće.

  34. #384
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    to ćeš raditi šlag ili nešto drugo?
    nisam nikad uzimala to što si ti kupila, ali svako bi se moralo dati ulupati u šlag bez obzira je li gušće ili rjeđe.

  35. #385
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    pa, slatko vrhnje je tekuće. nisam nikada ni vidjela jogurtasto slatko vrhnje

  36. #386
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    valjda misli na to koliko je gusto u tekućem stanju. možebit je dukat gušći od tog njenog.
    čak mislim da je veronikin malo rjeđi od vindije/dukata, nisam ziher davno sam ga kupovala i ne odgovara mi

  37. #387
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,224

    Default

    Radila sam s Bayernlandon.
    Dobro ga ohladi prije tučenja, čak malo u ledenici. I pazi da ga ne pretučeš u maslac.

  38. #388
    S2000's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    3,801

    Default

    Joooj hvala zene.

    Ovo radim http://www.coolinarika.com/recept/825451

    I sad sam skuzila da ide 25 ml slatkog vrhnja. A ja mislila 250 pa kupila 2x200 ml.

    I sad iznova citam recept i u stvari mogla sam kupiti ono obicno vrhnje za slag??

    Sto da cinim s ovoliko vrhnja slatkog u frizideru? Vec sam prije ovo jednom kupila i stavljala malenoj u hranu da bude malo bogatije kalorijama.

    Nisam znala da se s vrhnjem mogu ovoliko pogubiti, a u ponedjeljak pocinjem raditi i sve mi se cini da ce trebat vremena da se mozak vrati u "pametno" stanje nakon porodiljnog

  39. #389
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    Quote Originally Posted by S2000 View Post
    Sto da cinim s ovoliko vrhnja slatkog u frizideru?
    evo napravi umiljatu tortu

  40. #390
    S2000's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    3,801

    Default

    Hocu! Baa citam o njoj ovih dana. Super, hvala.

  41. #391
    kudri's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,471

    Default

    Cure, da li mogu večeras napraviti bučnicu i staviti u frižider, pa da ispečem sutra navečer?Znači, sigurno će 20 sati proći. Hoće mi se kore posušiti i sok iscuriti??Isto pitanje za smjesu za muffine i tijesto dizano...Hvala iskusnim kuharicama
    Last edited by kudri; 30.10.2014 at 14:32.

  42. #392
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Bučnicu i sve savijače od gotovih kora bez brige možeš ostaviti preko noći u plehu u frižideru. Pokrij prozirnom folijom. Sve će biti u redu, dapače, kore će lijepo povući vlagu i bit će ok.

    Smjesu za muffine ne možeš napraviti unaprijed, ali nije bitno jer to ionako brzo ide. Ako nemaš vremena, možeš muffine ispeći unaprijed, oni dobro podnose stajanje. Zatvori ih u kutiju s poklopcem.

    Dizano tijesto možeš napraviti unaprijed "na hladno" i staviti u frižider da se diže polako. Kad ja to radim i znam da mi mora dugo stajati, obično koristim suhi kvasac u prahu da mi ne bukne prenaglo. Stavim mlako mlijeko da se ipak pokrene, ali ne pretoplo. Tijesto stavim u zdjelu s poklopcem čim umijesim i tako stoji u frižideru preko noći. Ako se bojiš da će ti iziletjeti, možeš zdjelu staviti u vrećicu i zavezati. To se zna dogoditi s onim ludim tijestom - bježi iz posude van.

    Daklem, drugi dan dizano tijesto samo izvadiš iz zdjele, razvaljaš i nafilaš, pustiš još malo da se digne pa u pećnicu. Hladno tijesto je lakše oblikovati, ali treba ga malo dulje pustiti prije pečenja, da ne ispadne kao palačinka. Nisam nikad probala ostaviti u frižideru zajedno s filom, pa ne znam kako bi to išlo.
    Last edited by Peterlin; 30.10.2014 at 14:47.

  43. #393
    kudri's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,471

    Default

    joj, super, hvala ti puuuuno!!!tako ću i napraviti. bučnicu i tijesto pripremiti danas, a muffine sutra frknem...a možda bi i njih mogla danas ispeći...bit će oni sutra još dobri.

  44. #394
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,507

    Default

    kako zgusnuti kremu za kolac, prerijetka je cak i kad se ohladila

  45. #395
    Osoblje foruma čokolada's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,097

    Default

    gustinom/gussnelom?

  46. #396
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,507

    Default

    kako?
    ponovo ju ici kuhati, pa dodati razmucenog gustina?
    bojim se da cu sve definitivno upropastiti...

    vec sam dodala maslac i ohladjena je. nije skroz tekuca, ali nedovoljno cvrsta za filati, bojim se da ce curiti van iz kolaca kad cu ga rezati...

  47. #397
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    Od čega ti je kremA? Puding?

    Kuhane kreme za tortu se rade tako da se kuhani dio posve ohladi i žlicu po žlicu dodaje u izrađeni putar+šećer.

    Sada možeš pokušati opet zakuhati na jako laganoj vatri i dodati razmućeni gustin. Ili samljeti sitno kekse, lješnjake, ili nešto slično i dodati do željene čvrstioće.

  48. #398
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,507

    Default

    nije puding, kuhana krema od brasna, mlijeka i secera

    na kraju ipak nije bila katastrofa
    kolac je tanak, pa sam kremu samo prelila preko, i u frizideru se jos malo stisnula
    cisto pristojno se ponasa kad rezem

  49. #399
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Quote Originally Posted by kudri View Post
    Cure, da li mogu večeras napraviti bučnicu i staviti u frižider, pa da ispečem sutra navečer?Znači, sigurno će 20 sati proći. Hoće mi se kore posušiti i sok iscuriti??Isto pitanje za smjesu za muffine i tijesto dizano...Hvala iskusnim kuharicama
    Znam da ti je več kasno, odgovor je možeš.
    Inače mi ih stavljamo i u škrinju. Gotove, napravljene na protvonu (tepsiji,...), izvadim, premažem vrhnjem i smrznuto ubacim u rolu. Nema razlike, naspram friške.

  50. #400
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Emily, u takvu možeš staviti želatinu ili šlag fix. Inače ne koristim, ali dobro dođe za spasiti situaciju.

Page 8 of 80 FirstFirst ... 6789101858 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •