Page 9 of 80 FirstFirst ... 78910111959 ... LastLast
Results 401 to 450 of 4000

Thread: Kuharske nedoumice

  1. #401
    žužy's Avatar
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    kc
    Posts
    6,458

    Default

    Da pitam tu...
    Sestra je slagala čokoladnog likera i super je ispao. Pa je slagala ponovo i nekaj se očito krivo desilo u procesu jer je ispao mrvičast,brašnast...baš nije kako treba gladak i fin nego ga moraš kosati,neznam kak bi opisala
    Ima nekaj s čime bi ga mogle spasiti? Da probam manji dio za probu prokuhati ili nekaj...šteta 5 l.

  2. #402
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,508

    Default

    ostalo nam je od jucer mali komad pecenog mesa (svinjetina)
    nitko ga ne zeli pojesti, i ne uklapa mi se u danasnji rucak

    zao mi je baciti
    jel mogu staviti u zamrzivac pa iskoristiti kasnije u nekom varivu?
    jeste zamrzavale peceno meso?

  3. #403
    bella77's Avatar
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    tu i tamo
    Posts
    1,478

    Default

    Ja jesam puricu i bilo je ok. Ne kao svjeze peceno, ali za neki rizoto sasvim ok.

  4. #404
    maca papucarica's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Glava u oblacima, prstići u moru...
    Posts
    3,666

    Default

    Ja redovno zamrzavam jagnjetinu sa raznja.
    Ubacim u lonac s poklopcem u pecnicu da se dooobro podgrije i fina nam je skoro ko frisko pecena

  5. #405

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Zgb
    Posts
    1,448

    Default

    krmenadle da, poslije iskombiniram s grašak varivom ili sl., bude odlično ...

  6. #406
    rossa's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    3,339

    Default

    mogu li zamrznuti viišak kreme? pravila njoj uz palačinke neku kremu - maslac, štaub, abc sir, limun i nije je se dojmila.

    meni je jako fina pa mi je žao baciti, a ja ne jedem takve stvari u zadnje vrijeme. mogu to zamrznuti pa staviti kao preljev za muffine ili nešto slično kad nabavim neke goste?

  7. #407
    fingertips's Avatar
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Vodice
    Posts
    1,460

    Default

    Mislim da mozes,samo kad budes odmrzavala, odmrzni fino polako u frizideru.

  8. #408

    Join Date
    Jan 2015
    Posts
    101

    Default

    Ma sve se može zamrzavat, kako ne...

    Moji recimo prave sarmu za/pred Božić, jede se danima, ali uvijek ostane dosta "viška". Nikad se ne baci, već se zamrzne po 5-6 komada koje se kasnije odmrzne i imaš ručak za čas.

    Nije fino kao friško pravljeno, ali tako je sve što se smrzne.

    Recimo pomfrit smrznuti ne podnosim (mogu pojest, ali nije to to), ali kad krumpir ogulim i ispečem - to je delikatesa. Tako i ovo nemože bit isto kao i friško...

  9. #409
    giussepe's Avatar
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Zagreb
    Posts
    971

    Default

    U kolac ide 20 dkg maslaca.ja imam samo deset. Lijena sam do ducana. Moze li ulje umjesto te kolicine maslaca? Ako da koliko bi to po prilici bilo?

  10. #410
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,228

    Default

    Evo što se nađe guglanjem:
    Umjesto čvrstih masnoća poput masti ili maslaca, koristite biljno ulje u svojim receptima. U biljna ulja spadaju ulja od sjemenki kukuruza, repe i kikirikija. Za zamjenu čvrstih masnoća tekućim uljima koristite približno 1/4 manje nego što zahtijeva recept. Npr, ako se u receptu traži 1/4 šalice masti ili maslaca (4 žlice), umjesto toga upotrijebite 3 žlice.
    A ovo piše Peterlin s neke druge teme:
    A za 100 g maslaca/margarina stavljam 1 dl ulja. Otprilike.

  11. #411
    giussepe's Avatar
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Zagreb
    Posts
    971

    Default

    Hvala ti, ja sam lijena bila guglat

  12. #412
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Ovisi koji je kolač?

  13. #413
    giussepe's Avatar
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Zagreb
    Posts
    971

    Default

    Nekakva torta od sira. Uglavnom, nisam na kraju nis stavila jer ide posni sir, a moj je bio normalan pa sam si mislila da ima i u njemu masnoce. Ispalo je super.
    Ali vodit,cu se ubuduce ovom info 100 g da je cca deci ulja.

  14. #414

    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,530

    Default

    Planiram praviti šarlota tortu, zanima me mogu li umjesto piškota staviti plazma keks ? Ne mogu se sjetiti jesu li prutići jednake veličine, a nisam neki ljubitelj piškota..

  15. #415
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,228

    Default

    Sigurno će trebati više vremena da krema prožme kekse, jer su tvrđi.

    Inače mislim da bi se dalo s bilo kojim keksima.

  16. #416

    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,530

    Default

    Tnx, još jedno pitanje !
    Što sa smrznutim malinama, treba li ih odmrznuti prije stavljanja, hoće li pustiti vodu u kremu... ? Slažu se svježe između dva reda kreme i na vrh torte.

  17. #417
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    da, pustit će ti puno soka
    za ledeni vjetar ja ih odmrznem, ocijedim, a one još dugo puštaju sok iza toga
    dok se kolač ne pojede
    sad, u ledenom vjetru nema što upiti taj sok jer voće ide na kremu pa sok klizne po kremi, izvan kolača, na tacnu
    a ako u tom tvom kolaču maline idu na neke kekse, oni će upiti višak

  18. #418
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,228

    Default

    Da, svakako odmrznuti i ostaviti u cjedilu neko vrijeme.

  19. #419

    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,530

    Default

    Torta je ispala savršena ! Maline su pustile samo malo boje po površini kreme. Stavila sam piškote, drugi put ću ih prepoloviti da ne strše, bit će ljepše estetski. Tko želi probati, evo link na tortu:

    http://www.coolinarika.com/recept/sa...om-i-malinama/

  20. #420
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Podgrijavate li krumpir?
    Mene su učili da se to ne radi, ali čujem da je to zabluda....
    Zbunj.

  21. #421
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Ne podgrijavam...tj...ako imam varivo od povrca u kojem je krumpir podgrijavam. Fora je da se neki stetni spojevi oslobadjaju grijanjem krumpira.

  22. #422
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    ne, ne stavljam ga ni u variva ni u juhe. a peceni mi nije fin kad se podgrije, kao ni pire.
    zapravo rijetko jedemo krumpir. mjesecno pojedemo 1-2 kg ako.

  23. #423
    bella77's Avatar
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    tu i tamo
    Posts
    1,478

    Default

    Ja ga podgrijem ako se radi o musaki. Toga zna ostati za veceru pa podgrijem.
    Ne stavljam ga u variva.

  24. #424
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,546

    Default

    Ja podgrijavam u varivima. Cak i odmrzavam, al nije bas fin zbilja kad se odmrzne skupa s varivom. Kad bih imala mikrovalnu podgrijavala bih i musaku. Al nit radim musaku baš, nit imam mikrovalnu.

    Al isto sam gledala neku njemacku emisiju da nije štetno.

  25. #425
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,760

    Default

    koliko sam skužila, to je samo u Hrvatskoj štetno
    nešto ko propuh i hodanje bez potkošulje

    ja podgrijavam nekad, iako variva većinom mogu jesti i hladna pa preskočim iz ljenosti

  26. #426
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Moje bake i mama su podgrijavale. Tu stalno citam da se ne smije podgrijavati pa vise ne podgrijavam, ali ni ne stavljam krumpir u cuspajz jer mi u cuspajzu nije fini.

  27. #427
    Osoblje foruma laumi's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    3,827

    Default

    Radila sam danas popečke od leće (crvene). Stavila kuhanu leću, zobene pahuljice, dinstani luk, češnjak, jaje i začine (sol, papar, curry, mljevenu papriku). Ispali su jako ukusni, ali su se malo raspadali. Što sam krivo napravila?
    Jesam li trebala namočiti zobene pahuljice? U vodi, mlijeku?

  28. #428
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Nisam nikad radila s lećom, ali jesam sa samim zobenim pahuljicama (kupovne, već pripremljene) treba ih namočiti u vodi 15 min.

  29. #429
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,508

    Default

    sto god da radim sa zobenim pahuljicama uvijek ih namocim u vrucoj vodi 10-ak min, i ocijedim
    inace mi ne valja

  30. #430
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,228

    Default

    I ja namočim zobene.

    Možda je bilo obilato smjese pa je tražilo 2 jaja za povezivanje?

  31. #431
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by Mojca View Post
    Podgrijavate li krumpir?
    Mene su učili da se to ne radi, ali čujem da je to zabluda....
    Zbunj.
    Nema tu "da" ili "ne".

    Ovako je kod mene (iskustveno): ako je krumpir u varivu gdje je bilo što kiselo (recimo paradajz), jelo nije pogodno za stajanje jer krumpir otvrdne. Pa tako krumpir-gulaš (u koji metnem malo paradajza) ne grijem. Nije štetno, ali nije fino.

    Pire - ako ostane, ide u popečke isti dan. Ne mislim da je štetno, ali nije fino.

    Ostalo - kuham 5 dana u tjednu za idući dan. Krumpir nije na jelovniku svakodnevno, ali bude 1x tjedno u nekom varivu ili složencu. Djeca koriste mikrovalnu za grijanje. U zadnjih nekoliko godina počela je to raditi i svekrva (inače vrlo tradicionalna) jer živi sama, pa joj je teško skuhati tak malu količinu hrane da bude samo za jedan obrok. Zadovoljna je rezultatima.

    Bez mikrovalne teško je krumpir ugrijati kako treba, ali ima načina. Moja mama je prije 40 godina grijala pečeni krumpir u pećnici za večeru - bez problema. Ali ako u juhu od krumpira stavite malo octa - krumpir će vrlo brzo postati tvrd i neukusan.

    A što se zdravlja tiče - bratemili, živimo okruženi električnim i magnetskim poljima, toksinima iz hrane, zraka i vode na svim razinama - koga briga za podgrijani krumpir?

  32. #432
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by Jurana View Post
    I ja namočim zobene.

    Možda je bilo obilato smjese pa je tražilo 2 jaja za povezivanje?
    Kod nas prolaze popečci od zobenih pahuljica samo ako su sastavni dio smjese u kojoj 2/3 čini ono sitno iskošteno pileće meso, he he he... To nam je danas ručak - low budget faširanci: pileće meso, zobene pahuljice, jedno jaje, malo luka narezanog na sitne kockice, sol, papar, češnjak, peršin, CURRY (1 žličica) i prezli sa sezamom u koje se faširanci uvaljaju. Zobene se prethodno namoče. Ne cijedim.
    Last edited by Peterlin; 06.03.2015 at 08:08.

  33. #433

    Join Date
    May 2011
    Posts
    466

    Default

    Zamrzavate li jetrica?
    kako? kakva su vam poslije?
    Dobila sam domaca,ali mi je previse,pa sam mislila malo rasporediti (moji nece,ja sam se jucer izgustala,a i danas je petak..)

  34. #434
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,228

    Default

    Zamrzavam.

    Poslije je ista kao i prije.

  35. #435

    Join Date
    May 2011
    Posts
    466

    Default

    Predpostavljam da narezes na odreske prije zamrzavanja, ili moze i ovako u komadu?

  36. #436
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,228

    Default

    Mislim da je praktičnije narezati, ali zamrznem ja i u komadu.

  37. #437

    Join Date
    May 2011
    Posts
    466

    Default

    Tnx J.
    Ici ce u komadu (he,he pa sto im Bog da) jer mi se neda sada zamazati dasku,noz,ruke..

  38. #438
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,305

    Default

    to su svinjska jetrica, najbolje na odreske pa si pakiraš kolko jedeš

  39. #439
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by Jurana View Post
    Mislim da je praktičnije narezati, ali zamrznem ja i u komadu.
    Meni se pokazalo da je jetrica lakše narezati na sasvim tanke šnitice dok su još polusmrznuta - sad više ne režem ništa, smrznem u komadu.

  40. #440
    *mamica*'s Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,413

    Default

    Pitanje - sto moze zamijeniti incune u jelu? Imam sjajnu knjigu recepata od Jamiea Olivera, ali on incune (kao i limun i cili :rolleyes gura u apsolutno sve, a ja ribu ne mogu vidjeti ni u moru, a kamoli da znam da mi je na tanjuru.

    Kao primjer navodim umak za tjesteninu koji se sastoji od parmezana, badema, bosiljka, rajcica i - incuna.

    Nadam se da ce se javiti cure koje kuhaju egzoticnija jela (sasa, zhang...), ali i bilo tko drugi upucen je dobrodosao za savjet.

    Hvala!

  41. #441
    zasad skulirana's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    na jugu
    Posts
    3,403

    Default

    inćuni su tu radi pikantnosti i slanosti, ja bi na tvom mjestu stavila sušene pome,ja ih sama radim i držim u tegli sa maslinovim uljem,bosiljkom i češnjakom,jako su pikantne i slane tako da bi mislim bile OK...i pinjole umjesto badema...

  42. #442

    Default

    ja bih samo izbacila inćune
    baš sam isto to pomislila kada sam danas gledala neki recept za zapečeni krumpir
    lijepo stavi krumpir, kapulu, vrhnje
    i onda da prostite zasere sa inćunima
    ja ne mrzim ribu, dapače
    ali nekako mi inćuni preuzmu okus svega

  43. #443
    rossa's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    3,339

    Default

    koliko dugo mogu stajati kolači tipa cheesecake?
    hoće ostati ispravni do petka ako ih napravim sutra (pod pretpostavkom da ih ne sataremo u međuvrmeenu)?

  44. #444

    Default

    ja ih ne bih tako dugo držala

  45. #445
    rossa's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    3,339

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    ja ih ne bih tako dugo držala
    onda da odmah uništimo sve što slučajno ostane?

  46. #446

    Default

    Radi u četvrtak

  47. #447
    Forka's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Zagreb, Maksimir
    Posts
    3,756

    Default

    Quote Originally Posted by rossa View Post
    koliko dugo mogu stajati kolači tipa cheesecake?
    hoće ostati ispravni do petka ako ih napravim sutra (pod pretpostavkom da ih ne sataremo u međuvrmeenu)?
    kak' si to mislila konzervirat', a da ne pojedeš u međuvremenu?

    a i ne bi ti valjalo nakon pet dana, anyway

  48. #448
    rossa's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    3,339

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    Radi u četvrtak
    gosti od utorka ne bi bili sretni

    Quote Originally Posted by Forka View Post
    kak' si to mislila konzervirat', a da ne pojedeš u međuvremenu?

    a i ne bi ti valjalo nakon pet dana, anyway
    ma ja glumim neku dijetu pa bi se valjda uspila suzdržati

  49. #449

    Default

    Pa onda u čemu je problem?
    Onu od sutra će pojesti u utorak, a ti ces novu napraviti u četvrtak

  50. #450
    rossa's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    3,339

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    Pa onda u čemu je problem?
    Onu od sutra će pojesti u utorak, a ti ces novu napraviti u četvrtak
    htjela sam biti lijena i ne praviti dvaput, a računam da će dio ostati
    Last edited by rossa; 08.03.2015 at 22:08.

Page 9 of 80 FirstFirst ... 78910111959 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •