Da, mljeveni kikiriki. Bilo je slatkasto. Ali na dobar način.
Da, mljeveni kikiriki. Bilo je slatkasto. Ali na dobar način.
Zašto ne? Ja sam sinoć jela pire sa narezanim orasima i narezanim parmezanomSve pomiješano. I bilo je jako fino. Kupila sam kilu oraha za kolače i baš sam htjela nešto novo isprobati. Na sebi, naravno.
Kuhati i nije teško, no u početku učenja, dobro je držati se nekih osnovnih pravila. Najprije raditi točno po receptu, sve dok ne stekneš praksu. Tada se može pustiti mašti na volju.
Uglavnom, nakon dvadesetak godina svakodnevnog kuhanja za obitelj i/ili goste, ide to bez problemaAli, uglavnom se pojedu i pogreške. Nema veze, nitko nije savršen.
Treba poslušati one kojima kuhaš, da znaš što vole. Ili, jednostavno, ako su tanjuri prazni i nitko ne traži sendvič poslije ručka, sve je OK.
Kolači su još jedna stepenica više.![]()
Kolače znam raditi. Štajaznam, tu baš budu upute prilično jasne. Ali kod variva upute znaju biti recimo ovako "Začine poprži, dodaj temeljac, ubaci grah." Onda ja tako napravim i bude za ništa.
Nego, moj grah: gustoća je tu, boja je tu, okus baš i nije (nema šmek), grah pokoji je mekan, ili nije, soli sam dodala puno, ali na kraju sam ipak morala i vegete jer bez nje nikako da bude dovoljno slano. Možda je stvarno grah loš, kako kažete, i jelo ne bi bilo dobro ni da ga je radio vrhunski chef. Ne znam. Jestivo je, ali ne uživam. Glad ne pita.
Edit: dok sam pričekala u zdjelici da mi se ohladi sada mi se već čini malkoc presoljen.![]()
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 22.11.2015. at 19:14
Ovako.
Zdinstala glavicu luka, dodala tri krupnije ribane mrkve, ribanog đumbira, i žličicu tahinija (moram potrošit, samo stoji). Prodinstala. Dodala grah, vodu, sol, papar, sjeckani peršin. Pustila da zakipi. Kada je zakipjelo dodala rajčica sos pomiješan s brašnom i crvenom paprikom u pastu. Dodala sol, probala, dodala još soli pa vegete.
Morat ću si složit sendvič.
Hm...
previse improviziras.
Hajde probaj se vratiti na osnove.
Dakle , grah varivo sa zaprskom ili bez.
Ako je bez : skuhas grah ( nakon namakanja preko noci!) ne bacas vodu u kojoj je kuhan.
Umjesas u malom multipraktiku ili sitno sjeckano u muzaru ( pancetu, persin list, cesnjak, malo crvene paprike , malo koncentrata rajcice). Dodas u vruci kuhani ! grah i kuhas jos 20 minuta.
Sa zaprskom : na masnoci uvenes brasno 1 zlica, crvenu papriku 1 zlicica i cesnjak protisnuti cc 2 reznja ,zalijes vodom 1 dcl, prokuhas i dodas u vruci kuhani grah s vodom . Kuhas jos 20 minuta .
Preskoci tahini i dumbir. To je za neka druga jela.
Posljednje uređivanje od sirius : 22.11.2015. at 19:54
U verziju 1 i 2 mozes dodati i prokuhano suho meso, suhe kosti, kobasicu. Prokuhas cc pola sata posebno da malo ublazis okus dima i masnocu, i nakon toga dodas u grah .
Pokušat ću drugi način, ali sa slanutkom. Tko će jesti tjedan dana grah.
Bude, bude.... ne još možda, ali kad malena prohoda - spasit će se s tim. Ja više ne znam kuhati bez toga, naročito ne grah i slične dugokuhajuće stvari. Naučila sam regule oko lonca još od bake u mladosti, ali ga godinama nisam koristila jer je lonac obiteljska stvar, nije za samce.
Bude, bude.... ne još možda, ali kad malena prohoda - spasit će se s tim. Ja više ne znam kuhati bez toga, naročito ne grah i slične dugokuhajuće stvari. Naučila sam regule oko lonca još od bake u mladosti, ali ga godinama nisam koristila jer je lonac obiteljska stvar, nije za samce.
Uostalom, evo mog zapisa od prije 100 godina, koji stvarno nije nuklearna fizika:
Ont. za vrijeme dojenja ja nisam smjela pogledati grah ni na slici, moj stariji je imao grčeve i sve ga je napuhavalo, nisam smjela mlijeko i srodne proizvode, mahunarke, zelenu salatu, zelje, citruse,ufff...VARIVO OD GRAHA ZA LIJENČINE
Treba:
1 velika konzerva graha (kakav god volite)
3 žlice ulja ili 1 žlica domaće masti
1 žlica oštrog brašna
5 dag suhog dimljenog špeka – nasjeckati
pola glavice luka
1 češanj češnjaka ili na vrh noža granuliranog sušenog
1 lovorov list, sol, papar, crvena paprika, po želji sušeno povrće za juhu, ali može i bez toga
Nasjeckati špek, luk i češnjak. Konzervu otvoriti – NE baciti vodu (zapravo, po želji)!
U posudi otopiti masnoću i špek, pa dodati luk. Kad postane staklast, dodati češnjak, samo da zapjeni. Dodati brašno i crvenu papriku, pa vrlo kratko propržiti, pa gore uvaliti grah skupa s tekućinom.
Dodati začine i prokuhati. Tko voli, može dodati kranjske kobasice. Za one koji vole oblizeke – ubaciti žlicu vrhnja za kuhanje ili žlicu sojinog mlijeka u prahu.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 23.11.2015. at 09:25
I je i nije kao grah.... Ima neka caka s bobom da ga se treba guliti ako imaš u obitelji alergičare (ne kuham to često, a ako kuham uzmem smrznuti). Ne stignem sad tražiti, ima nekakav sastojak koji nepovoljno utječe na krvnu sliku.
Bila ti je tema prije samo o bobu (predugo sam na forumu) pa možda nađeš nešto po mjeri: http://forum.roda.hr/archive/index.php/t-3464.html
Na coolinarici imaš recept za humus od suhog boba. To je možda rješenje: http://www.coolinarika.com/recept/966881/
ja nikad ne ljuštim bob - i obožavam ga - jedino kaj ga nitko kod mene doma ne voli![]()
Nisam voljela neoljusteni bob, sve dok me jednom nije zapalo da ga ja ljustim. Od tada mi je super i neoljusten![]()
Posljednje uređivanje od Optimist : 23.11.2015. at 13:57
fakat, koliko moraš imati vremena da bih išao ljuštiti bob
Šuti... ja sam nekad davno ljuštila slanutak.![]()
Mojca, lol
Ostane li slanutak uvijek unutra pomalo tvrd, da se ne skuha onako lijepo kao grah ili grasak?
Probala sam ga skuhati 2-3 puta, ali mi je uvijek hrskao. Namakala sam ga, dovoljno kuhala. Pa ne znam je li bio star ili takav treba biti. Takav mi nije ukusan.
Star je, ja sam odustala od kuhanja slanutka, kupim u konzervi ili staklenke u DM-u.
ili je star ili nije dobar. ja često kuham slanutak, kupim talijanski, taj, kad se namoči, se napuše, onako baš jako se napuše. jednom sam kupila neki američki ja mislim, i taj mi nije bio dobar.
To sam i mislila, kupila sam ga u bio&bio, a ni njihov grah se ne moze skuhati kako treba (azuki).
I sto sve radite s tim slanutkom?
Posljednje uređivanje od Optimist : 23.11.2015. at 14:13
- maneštra slanutak i poriluk
- na salatu s mladim lukom i maslinovim uljem, il kapule ako nema mladog luka. il samo slanutak s maslinovim uljem. al to ti je skoro pa osnova moje kuhinje - skuham i začinim maslinovim uljem![]()
ovo dvoje često radimo, a za neku feštu sam jednom radila humus.
ja stvarno jako volim slanutak, i počopam ga i onako kad se tek skuha, bez ičega, kuglicu po kuglicu, ja i m. j ne voli. al on ne voli ni fažol![]()
Iste su nam osnove
Sto god da mi upadne u maslinovo ulje, meni je fino pa se toga drzim :D Manje je vise :D (kad ja kuham)
Vracam slanutak, bila sam ga otpisala.
pomiješaš konzervu slanutka i konzervu crvenog graha, dodaš luk i začiniš kao salatu - idealna salata nabrzinu, svi ju vole
Jos moram nabaviti bucino ulje, cini mi se da bi moglo pasati uz slanutak?
zaboravile ste spomenuti da se u svaku salatu nasjecka alga protuprduša![]()
Zar postoji tako ucinkovita alga? Mogla bih ju jesti s jabukama![]()
Radim varivo, to mi je kao fast food kad nemam vremena, uzmem dve staklenke iz DM-a, prodinstam malo luka i mrkve, ubacim slanutak, zalijem vodom i kad prokuha ubacim kocku iz DM-a, kuha 10-ak minuta i onda pola izmiksam štapnim mikserom i vratim u lonac. Dodam kuhanu sitnu tjesteninu.
A osim toga, ubacujem ga npr. u dinstano povrće (mrkva, celer, peršin, luk, tikvice, paradajz) pa to bude umak za kuskus, ili radim salatu od kuskusa (kuskus, slanutak, masline, paradajz, luk), radim hummus - uglavnom uvijek imam koju staklenku ili konzervu u špajzi.
Ima i onaj sasin recept. peces slanutak, pa ga pomijesas s naribanom mrkvom, tahinijem i jos necim. pogledaj negdje u 4-5. mjesecu je pisala taj recept.
Pisale smo u isto vrijeme...tnx za ideje, skocit cu do Lidla i DM-a.
I kod nas je to fast food, ovako kao varivo + kao jelo koje moja djeca sama pripremaju: salata od slanutka i kukuruza (može i s grahom)
Ako im se ne da sjeckati luk, koriste vlasac. Daklem, ocijedi se povrće, ubaci u zdjelu, dodaju se začini (luk ili sušeni vlasac, sol, papar, jabučni ocat ili limunov sok i bučino ili maslinovo ulje, ovisno kakvo je glavno jelo - uz meso, bučino ulje; uz ribu - maslinovo)
bučino ulje, slanutak i neki sir je meni super kombinacija!
ja ga volim, iako ga relativno rijetko koristim, zar se to može pokvarit?
slanutak inače najčešće kuham na varivo kao leću, nekad i pomiješano sa lećom, kukuruzom, pšenicom... tako moja baka kuha, unutra ide suho meso ili panceta ili kobasica, i krumpiri okji se raskuhaju da sve zgusnu
i ja gulim bob kad radim pesto od boba ili paštetu od boba, nije uopće problem! pričam o svježem ili smrznutom bobu, suhi mislim da nikad nisam ni vidila
Normalno da se može pokvariti, čak i nema dugačak rok trajanja, i dobije onaj neki ružni užegnuti okus.
Tak je. Ulje užegne.
Čak ponekad ne smrdi ulje, ali se zna usmrditi onaj poklopčić protiv podlijevanja (jer tu je ulje izloženo zraku u tankom sloju) pa ga treba oprati. I ja volim male boce. Trebaju biti zelene ili smeđe, a čuvaju se na tamnom mjestu.
Slanutak uvijek kuham u express loncu, bude savršen.
Imam domaći.
Neće bob u moju kuću, ni slučajno. http://forum.roda.hr/threads/71725-F...-moje-iskustvo
pečeni slanutak je najfinija grickalica svih vremena!
ja ga ispečem za sasinu salatu, al ga pola pojedem dok dođe do salate
to je tako tako fino
hrskavi slanutak s kuminom![]()
Jako fino, ali iskreno meni se to ne da raditi. Zapravo, za to bih trebala skuhati kilu slanutka, ovako se ne isplati jer se pojede u sekundi
http://www.damijenestoslatko.com/sla...-za-grickanje/
Leblebija... Makedonija...![]()
Tamo se pečeni slanutak (leblebija) prodaje na ulici, kao kod nas kestenje i kukuruz... fiiiiino.
Ja sam to jednom probala napravit, al ni uspjelo pa ono... draži mi je slanutak na varivo... il kao humus, il kao falafel.
Naravno, ne kad ja napravim, već kad netko drugi :gotovanka:
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 23.11.2015. at 16:51
Za taj pečeni slanutak mi treba suhi, provjereni, koji će se dati lijepo skuhati. Di da ga nabavim, je li plac najsigurniji? Jeste nedavno kupovale u nekom trgovačkom lancu da preporučite?
Apro po pecenog slanutka, to smo mi posluzivali u restoranu kao grickalice na svakom stolu. Sa chilijem ili wasabi mix. Nikada ga nisam kuhala prije, nego samo namocila preko noci i przila u ulju, ne popije nista ulja a kasnije bih ga uvijek u posudu sa papirom i odstranila eventualni visak. Napekla sam ga se i kuci, moji obozavaju to kao i lazne cvarke.
Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk