Leblebije <3
Kupis komadice(kockice) soje, potopis ih u vodi na nekih 2h...mozes i noc prije. Ja vodu posolim i popaprim, nisam probala sa drugim zacinima. I to dosta. Zagrijes ulje u tavi, moze se i sa manje ulja a mozes ih bas prziti. Naravno da su ukusniji tada. Uzmes komadice i dobro ih iscjedis da sva voda ode iz njih...kao spuzvice su. Przis par min dok ne posmede, prebacis u posudu i dosolis po potrebi. Mi ih jedemo uz ajvar i razne umake
Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk
kupila bih industrijskog špeka tipa dalmeso, pivac, medven... ima li netko iskustva sa zamrzavanjem takvog špeka?
ponaša li se odmrznut kao i domaći, u smislu da ne izgubi na okusu i kvaliteti?
Ja redovito kupim konadinu špeka i razrežem i u škrinju manje table. Meni ne mijenja okus i fini je i za peći s jajima i za sirov pojesti ....
Mi uvijek imamo domaći i on redovito izgubi na kvaliteti odmrzavanjem. Prošle godine smo ga vakumirali, pa zaledili i ovo je prvi put da je ostao isti. Tako da možda probaš vakumirati pa zalediti. Škoditi ne može.
Mislim da moja djeca mogu pojest kilu slanine na dan. Bankrotirat cu ili cu pocet sakrivat slaninu po kuci...
ma ja se bojim da bi ovaj industrijski mogao potpuno izgubiti okus nakon tretmana u ledenici, zato pitam
znate ono kad npr kuhaš industrijsku slaninu ili rebra, pa na kraju dobiješ komad masnog mesa bez okusa?
e, toga se bojim
a ne potrefim uvijek da mi je panceta ono BAŠ dobra i da se topi u ustima
pa sad kad sam našla takvu kupila bih 2,3 cijele ploče
kod nas je kao kod marte
po kg/dn
dobre vage
vidiš, dobro ste me sjetili vakumiranja, onda ne moram ni zaleđivati šta ne?
držim u fridžu u kojem obično jedva imam mjesta
ali ok, i to je jedno od rješenja
Mogu li dan ranije ispeci kore za tortu? I sutradan ih filati, a treci dan posluziti?
Ako da, kako da ih cuvam, u cemu? Budu li iste?
Pečeš biskvit ili neke tanke kore?
Biskvit nemoj razrezati, slobodno ga stavi na tanjur i pokri krpom.
Najbolje je filati 24 sata prije posluživanja.
Radim onu tortu sa 6 cokolada, idu 3 biskvita. Nikad se nisam usudila ispeci 1 biskvit od te smjese (neki si tako olaksaju) pa ih izrezati, tako da mi ode vise vremena na pecenje.
Nece se osusiti tako s krpom? Znaci, bili bi 24 sata bez fila.
Posljednje uređivanje od Optimist : 16.01.2016. at 19:07
Sad sam pogledala recept. Možeš slobodno ispeći jedno tijesto i prerezati.
Recept je poput one umiljatine torte od čokolade, naravno tvoj je bez voća. To i treba filano stajati 24 sata.
Nema razloga da radiš biskvit dan ranije, olakšaj si život, ispeci biskvit odjednom, to ti je sve skupa, sa kuhanjem file i filanjem sat posla. I samo jednom čišćenje kuhinje![]()
Radila sam cesto tu tortu, ali sam uvijek pekla 3 biskvita, tako da mi treba puno vise od sat vremena, a u stisci sam s vremenom, zato sam pitala. Dosta joj je nafilanoj i 10-tak sati u frizideru. Mozda cu se usuditi ispeci jedan biskvit pa ga prerezati, nadam se da se nece izliti iz kalupa i da ce se lijepo, ravnomjerno dici, ako se odlucim za tu varijantu.
Hvala ti, Beti![]()
Posljednje uređivanje od Optimist : 16.01.2016. at 19:21
Ja biskvite uglavnom pecem dan ranije
Ostavim ih u kalupu i kad se ohlade prekrijem prozirom folijom da se ne osuse
Kremu stavljam sljedeci dan (dan prije dogadjaja) i torte su uvijek super
Radim tako, jer obicno pripremam vise od jedne torte i kolaca i sto jos nekih stvari pa da stignem sve planirano
Pa da
Nikad mi se nisu osusili
Bitno je samo da su skroz hladni
Ja imam brdo kalupa pa ih ostavim
Posljednje uređivanje od Ginger : 16.01.2016. at 19:36
Radila sam tortu sa sličnom kremom ali u biskvit ne ide toliko tekućih sastojaka ... po original receptu se biskvit peče odjednom i reže na tri komada.
Uvijek bi mi ostajao u sredini sirov (totalno tekuća smjesa).
Prestala sam ju raditi jer to nisam uspijevala riješiti, ili bi sredina bila tekuća ili rubovi suhi i pregoreni ...
Ne znam što da ti kažem za ovaj recept, nemam ni jedan sličan, možda bi s tim receptom uspjelo
želim samo reći: Oprez!
Posljednje uređivanje od MikiMama : 16.01.2016. at 21:16
TnxProbaj ovu tortu, odlicna je, svi koji su je probali rekli su da je preukusna.
Mislim da cu ipak peci dan ranije 3 biskvita, to je provjereno dobro.
Ne moraju u frizider, mogu biti u prohladnoj sobi?
Posljednje uređivanje od Optimist : 16.01.2016. at 21:29
Imam neprskani limun. Kako spremiti koricu za palačinke i raw kolačiće?
jel ti se zalijepi tako naribano?
Nije zapravo kuharska nedoumica, riječ je o namirnici. Kuham ječmenu kašu, koja je puna nekih crnih bobica (na 20 dag našla 10 komada, što i nije mala stvar). Po sjećanju iz biologije, znam da su neke poljske trave (i sjemenje im) otrovne. Ne bi ja bila ja da ne paničarim, i guglam slike kukolja. Sve sam ih izdvojila i dobro probrala iz ječma prije namakanja, ali se brinem jer to nije jedina takva vrećica s ječmom. Što mi je činiti?
http://forum.roda.hr/threads/67970-s...ca#post1962658
Pitali smo se to već, bilo je zrnaca u Severovoj zobenoj kaši, a i u ječmenoj i evo odgovora na ovoj temi
"Ono crno u zobi je sjeme grahorice (to je jedna vrsta leguminoze, kao i grah, grašak, bob ...) Ne treba se brinuti, to je jestivo i zdravo i puno vlakana."
Nisu, znam njih.
Budem posijala pa ću vidjeti u šta bu zraslo.
Ono što je opasno (ali mala je vjerojatnost da si to našla) je raževa glavica, ali to je gljivica, tj. nema klasične sjemenke: https://hr.wikipedia.org/wiki/Ra%C5%BEena_glavica
Evo ti još malo teorije i par slika: http://www.alternativa-forum.com/ste...-zarazena.html
* * *
Sjemenke koje znaju biti u ječmu je grahorica - ovo:
http://www.njuskalo.hr/stocna-hrana/...oglas-16174776
Hvala, ovo je okruglo. Čini mi se da bi mogla biti grahorica.
Ne stignem surfat netom, koliko dugo može meso iz vlastite proizvodnje biti u dubokom? Znači na -19ºC, svježe zaklano, kad se ohladilo išlo ravno u duboko.
Sent from my GT-I8190 using Tapatalk
Koliko dugo treba komadu bijelog pilećeg mesa da se dobro skuha?
Ako ne koristiš ekspres lonac, 40 minuta do sat vremena za jedna pileća prsa s kostima. U ekspres loncu pola toga vremena. Ako kuhaš staru kokoš, vrijeme treba produljiti po potrebi. Ako pitaš za mali komad mesa za bebu, 20 minuta bi bilo dosta. Ali to mi je nespretno, kuhati to za bebu tj.samo za bebu... Skuha se juha malo manje stana za sve, izvadi se meso i mrkva za bebu, a ostalo se dosoli, napravi se pire ili rižu i imaš ručak za sve.
Zaboravih salatu...
Posljednje uređivanje od Peterlin : 09.02.2016. at 09:24
Evo, hvala Peterlin. Tak sam i napravila. Sve je bilo ukusno, bar meni. On je prokomentiral "Nisi se baš proslavila." Naravno, nema tonu ulja i soli pa to nije to.![]()
Eh, muški...
Stavi mu začine da ima pri ruci - teglicu ajvara ili hrena na stol (tak ja to rješavam). Ili skuhaj sos od kopra (to će ti uskoro smjeti i dijete), paradajza ili već nečega.
Moj muž ne voli kuhano meso, pa je te godine dohrane preprečesto jeo kuhane industrijske kobase (po mom mišljenju oličenje nezdrave prehrane, gore od McD) ali tko mu je kriv???
Srećom, voli kuhanu bijelu ribu, pa su moja djeca za dohranu češće imala oslić, bakalar, oradu - čega je već bilo u kvartovskoj ribarnici.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 09.02.2016. at 13:36
Bome ja pileća prsa nisam kuhala u juhi za sve. Bebi bi ubacila u đezvicu komadić mesa, mrkvice, pastrnjak ili slično, a nama spremila od istog mesa "kinesku" ili već nešto.
Al mi smo guzičari i ne jedemo bilo što![]()
Kopar obožavam. To bih mogla nalijepiti na nos i snifati cijeli dan.
Sad ga ima na placu?
Ne znam, moram pitati muža - dugo nisam bila na većem placu. Zna biti kopra na većim tržnicama (Dolac, Utrina) kod Dalmatinaca koji imaju grincajg i slično iz plastenika. Ja imam hrpu u ledu, nedajbog da ostanem bez toga. Kod mene grančica ide u juhu od peradi, jer to poboljšava probavljivost (i olakšava djeci rješavanje vjetrova), u teleću i juneću stavljam lovorov list (ne cijeli, nego samo vršak, veličine nokta) i muškatni oraščić.
Trebam hitno jedan savjet...može li mi stajati smjesa za čokoladni souffle jedno 1-2h?
kuhani kus-kus, moze li se drzati u frizideru 2-3 dana?
nakon koliko nije dobar vise?